Prisma Studio: Oman unen herraksi

Julkaistu maanantaina 14.10.2013 3 40

Kun ihminen tiedostaa näkevänsä unta, hän pystyy jopa vaikuttamaan unen sisältöön.

TV1 tiistaina 15.10.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaina 20.10. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Mitäpä, jos pystyisit itse ohjaamaan, mitä unissasi tapahtuu? Kävisit paikoissa, joissa haluat, tapaisit toivomiasi ihmisiä tai muuttaisit unesi kulkua haluamallasi tavalla.

Tämä on mahdollista selkounissa. Se tarkoittaa tilaa, jossa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan uniensa sisältöön.

 

Luonnollinen ilmiö

Ilmiön olemassaolo on tiedetty niin kauan kuin ihmiset ovat unia nähneet. Tieteellisesti olemassaolo todistettiin vasta 80-luvulla, kun tutkija Alan Worsley onnistui laboratorio-oloissa saamaan selkounta näkevät ihmiset lähettämään aiemmin sovittuja merkkejä silmänliikkeillä samaan aikaan, kun aivokäyrämittaus osoitti heidän olevan REM-unessa.

Tutkimustuloksista keskustellaan yhä, mutta ilmiön olemassaoloa ei kiistä kukaan. Ne ovat luonnollinen ilmiö, vaikka niiden aiheuttajaa ei tarkkaan vieläkään tiedetä.

Prisma Studion toimittaja otti haasteekseen opetella selkounien näkemisen tekniikan ja nähdä unen, jota hän itse pystyisi hallitsemaan. Onnistuiko se?

Ohjelman juontaa Marjo Harju.

 

Suosittele40 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 15.10.2013

Kerroppa selkounessa olevalle henkilölle, että hän on vain unen luoma kuvitteelinen hahmo. Seuraukset kun voivat olla arvaamattomat ja yllättävät...

keskiviikkona 16.10.2013

No ei ne seuraukset kyllä tavallaan yllätä: Unihahmot yrittävät lähes järjestelmällisesti vakuuttaa sinulle että näet unta. Mutta kun olet riittävän varma niin todistat unen uneksi myös unihahmoille helposti vaikka ponnahtamalla lentoon.

keskiviikkona 06.11.2013

Kylla elaimetkin nakevat unia. Kun minulla oli ajokoira niin se nukkuessaan alkoi aannella ja jalat alkoivat liikkua . Minusta aivan tuntui silta etta koira oli ajamassa unissaan takaa janista.
Sitten vaimoni naki kerran unen, mika hanta hairitsi niin etta han kertoi sen minullekkin, ja se toteutui tarkalleen niinkuin han oli sen unessa nahnyt noin parin viikon kuluttua.
Kaamoksesta vain sen verran etta kun nyt asun Yla- Michiganissa, missa talvi on lahes yhta ankara kuin Suomessa, niin syksy ei ole likellekaan niin mielta painostava kun aurinko kuitenkin paistaa vielakin melko korkealta. Alkuvuosina kuitenkin kesalla koin auringon valon maaran jonkinverran hairitsevana tekijana . Onhan sijaintimme Euroopan kartalle sijoitettuna noin Geneve jarven pohjoisrannan paikkeilla ja aurinko kesalla huomattavasti voimakkaampi ja ylempana kuin Suomessa. . Olen kylla jo siihenkin tottunut. Olenhan asunut jo lahes 38 vuotta taalla.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä