Prisma Studio: Salakavala sokeri

Julkaistu torstaina 17.04.2014 0 14

Prisma Studion toimittaja vältti kuukauden ajan syömästä sokeria.

TV1 tiistaina 22.4.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 23.4. klo 11.35

Yle Areenassa 30 päivää

Ihmisen mieltymys makeaan on synnynnäistä. Jo vauvana nautiskelemme makeasta äidinmaidosta. Ei siis ihme, että syömme aikuisenakin kilokaupalla, itse asiassa yli 20 kiloa, sokeria vuodessa – jokainen.

 

Elimistö oppii sokerin

Syitä ja selityksiä herkkujen ahmimiselle löytyy niin kiireestä, surusta kuin ilostakin. Totuus on kuitenkin siinä, että jokainen makean syömiskerta opettaa elimistöä.

Monella on takana kymmeniä, jopa satoja tuhansia treenikertoja sokerin syömisessä.

 

10 teelusikallista – enintään

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että aikuisen lisätyn sokerin osuus päivittäisestä energiansaannista saisi olla 5 prosenttia, eli käytännössä kuusi teelusikallista.

Suomalaiset ravintosuositukset ovat hieman höllemmät, niiden mukaan lisätyn sokerin osuus voi olla 10 prosenttia, eli noin 10 teelusikallista. Onko määrä realistinen? Pystymmekö me suomalaiset pysymään kymmenessä teelusikallisessa sokeria päivässä?

Prisma Studio päätti selvittää voiko sokerista päästä eroon. Kuinka kävi, kun toimittaja aloitti kuukauden sokerittoman kuurin?

 

Fruktoosi myrkkyä maksalle

Valkoinen sokeri on nopeasti imeytyvä ja se nostaa nopeasti myös verensokeria, eli veren glukoosipitoisuutta. Tavallinen sokeri, eli sakkaroosi, sisältää sekä glukoosia ja fruktoosia.

Hedelmäsokerinakin tunnettua fruktoosia on opittu pitämään terveellisempänä vaihtoehtona, koska se nostaa verensokeria hitaammin kuin muut sokerit. Tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että fruktoosi on lähes myrkkyä maksalle.

 

Maistuisiko 150 sokeripalaa?

Suomalaisessa ylensyöttötutkimuksessa on havaittu, että jo parin sadan gramman ylimääräinen sokeriannos päivässä aiheuttaa rasvamaksan kolmessa viikossa!

Pari sataa grammaa ylimääräistä, turhaa sokeria, kuulostaa äkkiseltään paljolta, mutta muistelepa kuinka usein olet popsinut ison pussillisen makeisia. Nimittäin yksi iso pussillinen karkkeja vastaa noin 150 sokeripalaa!

Prisma Studion juontaa Marjo Harju.

 

Lue myös:

Yle Uutiset: Sokeriton kuukausi toi kevyen olon

 

Suosittele14 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä