Prisma Studio: Urbaania löytöretkeilyä

Julkaistu torstaina 27.03.2014 0 9

Toimittaja Turkka Huhtala (oik.) lähtee urbaanin löytöretkeilijän Juha Nymanin kanssa tutkimusmatkalle.

TV1 tiistaina 1.4.2014 klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Oletko koskaan katsonut tarkemmin, mitä työmatkasi tai kauppareittisi varrella on? Tutunkin paikan kätköistä saattaa nimittäin löytyä salaperäinen ovi tai unohdettu tunneli.

Urbaanissa löytyöretkeilyssä (Urban Exploring) etsitään niin syrjässä sijaitsevia autiotaloja kuin näkymättömiä paikkoja keskeltä asutusta. Tällaisia kohteita voi löytyä niin suurista kuin pienistäkin kaupungeista, kunhan vain pitää silmät auki.

 

Miltä näyttää Helsingin salainen luolasto?

Mikä saa urbaanin löytöretkeilijän seikkailemaan hylätyissä tehtaissa, tukkikouruissa, voimalaitoksilla tai vaikkapa tyhjilleen jääneessä vankimielisairaalassa?

Prisma Studio selvittää, mitä nämä arvoitukselliset paikat voivat pitää sisällään. Toimittaja Turkka Huhtalan matkassa katsoja pääsee kurkistamaan lähes Helsingin keskustassa sijaitsevaan salaiseen luolastoon.

Urbaanin löytöretkeilijän yksi tärkeä perusperiaate on jättää kohteeseen vain jalanjälkiä ja ottaa mukaan vain valokuva paikasta. Mitä arkeologi hyötyy näistä nykyajan tutkimusmatkailijoista?

 

Nettisurffaajat kadonneen jäljillä

Nykyajan löytöretkeilyä voi harrastaa myös netissä. Miljoonat ihmiset ovat viime viikkojen ajan tutkineet satelliittikuvia ja etsineet jälkiä kadonneesta malesialaiskoneesta.

Tavallisten netinkäyttäjien löytöjen perusteella viranomaiset ovat jo saaneet tietoja mahdollisista koneen osista. Tällaista joukkovoimaa on käytetty hyväksi aiemminkin, muun muassa Filippiinien taifuunituhojen kartoitukseen.

Ohjelman juontaa Marjo Harju.

 

Suosittele9 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä