Prisma: Supersienet

Julkaistu tiistaina 08.04.2014 1 5

Sienistä löydetään jatkuvasti uusia ihmiskuntaa hyödyttäviä ominaisuuksia.

TV1 maanantaina 14.4.2014 klo 19.00 - 19.50, uusinta tiistaina 15.4. klo 23.25 ja lauantaina 19.4. klo 14.05

Yle Areenassa 30 päivää

Herkkusieni eli Agaricus bisporus on kaikille tuttu laji. Sienten lajikirjo on valtava, ja niistä löydetään koko ajan uusia, ihmiskuntaa hyödyttäviä ominaisuuksia.

 

Osterivinokas puhdistaa maata

Sienistä on löytynyt aineita, joista on apua vaikeiden sairauksien hoitoon, ja eräiden sienten rihmastoa on käytetty apuna liikennesuunnittelussa.

Dokumentti (Les champignons pourront-ils sauver le monde?) esittelee muun muassa osterivinokkaan, jolla on muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia kuin hyvä maku ja terveellisyys.

Osterivinokas pystyy puhdistamaan öljystä saastuneen maan. Sieni hajottaa maaperään imeytynyttä öljyä yhä pienempiin osiin, ja lopulta maa on täysin myrkytön.

 

Sieniä lannoitteen sijaan

Puutarhanhoidossa käytetään lannoitteita, mutta tutkijat ovat huomanneet, että eräät sienet voivat auttaa kasvia saamaan enemmän irti maaperästä. Parhaimmillaan tämä avaa huikeita mahdollisuuksia maanviljelyyn, jossa perinteisesti käytetään isoja määriä lannoitteita.

Afrikassa kokeillaan sienirihmaston suotuisia vaikutuksia sienillä, jotka sopeutuvat vaivatta kuumaan ja kuivaan maaperään.

Tuotanto: ARTE France ja Les Films d'ici, Ranska 2013.

 

Suosittele5 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 15.04.2014

Herkkusientä olen kerran maistanut, ja se maistui kumilta. Homesientä olen nähnyt esimerkiksi tomaatin päällä, kun se on pilaantunut.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä