Prisma: Sydämenkorjaajat

Julkaistu torstaina 12.01.2012 1 126

Tohtori Kevin Fong tutustuu ihmisiin, joille on tehty uraauurtavia sydänleikkauksia.

TV1 maanantaina 16.1. klo 19.00 - 19.50

YLE Areenassa 7 päivää

Max, 27, kärsii synnynnäisestä sydänviasta, ja hänelle tehtiin sydämensiirto kolme kuukautta sitten.

Elämänmuutos oli huikea: ennen mies ei pystynyt kiipeämään edes portaita lepäämättä välillä, mutta nyt sama ihminen urheilee päivittäin.

Ongelmana kuitenkin on, että hänen uusi sydämensä tulee luultavasti kestämään vain 15 vuotta, ja sama tilanne on lukuisilla potilailla ympäri maailmaa.

 

Voisiko oman sydämen korjata?

Tohtori Kevin Fong yrittää selvittää dokumentissa Sydämenkorjaajat (How to Mend a Broken Heart), kuinka lähellä tiede on pistettä, jossa ihmisen oma sydän voitaisiin korjata tai "päivittää" sairauden sattuessa.

Sydänsiirrot tarjoavat vain väliaikaisen ratkaisun, ja potilaat saattavat joutua odottamaan uutta sydäntä pitkään, kun tilanne vaatisi nopeaa ratkaisua ja hoitoa.

Kevin tapaa tohtori Anthony Matherin, joka uskoo ratkaisun löytyvän kantasoluhoidoista, joilla on saatu lupaavia tuloksia. Voisiko sydän tällä tavoin luoda itselleen terveemmän olomuodon?

Yhdysvalloissa Doris Taylor tutkii mahdollisuutta rakentaa kantasoluista kokonaan uusi sydän. Hylkisikö elimistö omista soluista rakennettua sydäntä vähemmän?

 

Apua virtuaalisydämestä

Lontoossa tohtorit Nic Smith ja Reza Rezavi ovat myös ottaneet tutkimuksen lähtökohdaksi sydämen henkilökohtaiset ominaisuudet.

He keräävät tietoja kunkin potilaan sydämestä ja luovat tietokoneen avulla eräänlaisen virtuaalisydämen, jota voidaan käyttää tutkimustarkoituksiin.

Virtuaalisydämelle tehdyillä kokeilla pyritään pääsemään yhä lähemmäs ihmisen oman sydämen korjaamista. Mutta voiko sairastunutta sydäntä koskaan parantaa terveen veroiseksi?

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia 2011.

 

Suosittele126 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 17.01.2012

Yhden tiedän kuolleen sydänvikaan. Ukilleni ei tehty koskaan sydänleikkausta. Hänen henkensä vei 2005 keuhkokuume, jonka aiheutti sydämen vajaa toiminta. Tuossa dokumentissa minun mielestäni oli mukavampi katsoa tietokonekuvia kuin oikean sydämen käsittelyä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä