Prisma: Tiede torjumassa rikollisuutta

Julkaistu keskiviikkona 12.03.2014 3 6

Toimittaja David Pogue käy valheenpaljastustestissä.

TV1 maanantaina 17.3.2014 klo 19.00 - 19.55, tiistaina 18.3. klo 23.20 ja lauantaina 22.3. klo 15.50

Yle Areenassa 7 päivää

Voiko väkivalta olla geneettistä? Tutkijat ovat löytäneet geenin, joka usein saa geenin kantajan käyttäytymään muita ärhäkämmin: heillä on hyvin lyhyt pinna ja vähemmän itsehillintää.

Prisma-dokumentin toimittajan suvussa on useita murhaajia, ja hänelle tehdään geenitesti.

Tieteellisesti teorialla näyttää olevan perusteita, mutta geenit ovat kuitenkin vain yksi käytökseen vaikuttava asia.

 

Tutkimus ei suju kuin elokuvissa

Kuolinhetken määrittäminen on keskeistä murhatutkimuksissa, ja dekkareissa tämä kaikki näyttää helpolta ja täsmälliseltä. Kuolinhetken luotettava määritteleminen ole yksinkertaista, ja monet yllättävät asiat saattavat saada arvion heittämään paljonkin.

Dokumentissa (Can Science Stop Crime?) tutkitaan myös valheenpaljastustestien luotettavuutta ja tavataan mestarihakkeri.

Tämä yrittää murtautua muun muassa sairaalalaitteisiin ja autojen turvajärjestelmiin osoittaakseen järjestelmien tietoturva-aukot, ennen kuin rikolliset ehtivät käyttää niitä hyväkseen.

Tuotanto: PBS, USA 2012.

 

Suosittele6 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 17.03.2014

Vaikka me sielut olemmekin rappeutuneet laumasieluisiksi roboteiksi tai zombieiksi, yllättyisin, jos geeni voisi vihjailla minulle sielulle, miten käyttäytyä.
Luultavampaa on, että rikollisen sielun geeni voisi mahdollisesti muovautua tiettyyn muotoon ja viestiä tutkijalle, että geenin omistaja (sielu) on rikollinen.
Noh, oli miten oli, geenitutkimuksesta pilleriteollisuus saa leipänsä, kun tarpeeksi päättäjiä manipuloi. Onhan meillä jo saatu läpi lasten psykotrooppinen huumaaminen, jos lääkärisetä arvaa lapsella olevan ADHD-tauti (kyseessä on aina mielipide, ei tieteellisesti toteennäytetty fysiologinen ongelma). Näin huuhaa elää ja voi hyvin. KELA korvaa.

tiistaina 18.03.2014

Minunkin aikanani on varoitettu tietoturva-aukoista säännöllisesti. Tiedän myös, että voi ajautua pahoille teille, jos vaikka tuntee alkoholistin.

lauantaina 22.03.2014

Köyhä ja koditon tai muuten sosiaalisesti syrjäytynyt päihteiden väärinkäyttäjä on USA:ssa "vapaaehtoinen", joka palkkioksi vaatimattomasta "sosiaaliturvasta" vasten tahtoaan "myy" maallisen ruumiinsa tilasta ja kunnosta riippuen joko elinkaupan alttarille (vrt. muutama vuosi sitten esitetty dokumentti elinkaupasta, jossa kaupallinen yritys säilöi "vapaaehtoisten luovuttajien" elimet pakasteena elinkaupan markkinoille; siinä mustat lihavat naiset leikkasivat sähkösahoilla hoikan, rankasti tatuoidun , narkkari(?) miehen raajat rutiinilla talteen) tai elimiksi kelpaamattoman ruumiin Texasin "ruumispuistoon" tutkittavaksi kuinka nopeasti luonnon ekosysteemi riisuu luut lihoista.
Hyvä juttu, voidaan alentaa tulo-ja omaisuusverotusta kun "trash peoplen" hautauskustannuksista päästään eroon.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä