Prisma: Turkanajärven luulöydöt

Julkaistu perjantaina 26.07.2013 2 37

Kenian Turkanajärven lähistöltä on tehty vuosikymmenien ajan luulöytöjä.

TV1 maanantaina 5.8.2013 klo 19.00 - 19.50, uusinta tiistaina 6.8. klo 22.55 – 23.45 ja sunnuntaina 11.8. klo 12.45 - 13.35

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Paleontologi Richard Leakey perheineen on vuosikymmenien ajan kaivanut esiin varhaisten ihmisten ja esi-ihmisten luita Kenian Turkanajärven lähistöltä.

Leakey uskoo, että aavikkojärvi on nähnyt ihmisen kehityksen kaikki vaiheet.

Dokumentti Turkanajärven luulöydöt ((Bones of Turkana) selvittää, löytyykö järven fossiileista vastaus siihen, milloin ihmiselle lajityypilliset ominaisuudet esiintyivät ensi kertaa.

 

Ehjä pääkallo

1960-luvulta lähtien Turkanajärven ympäristöä tutkinut Leakey on tehnyt useita merkittäviä fossiililöytöjä. Niistä ensimmäinen oli ehjän hominidin pääkallon löytäminen.

Luukokoelma karttuu jatkuvasti. Esimerkiksi eläinten jäännökset kertovat, millaisessa ympäristössä hominidit elivät. Luissa edelleen näkyvät viillot kertovat, että esi-isämme metsästivät puhveleita.

 

Alas puusta

Fossiileissa näkyy elinympäristön muutos. Metsien harveneminen pakotti esi-isämme alas puusta ja nousemaan kahdelle jalalle. Sopeutuminen muuttuviin olosuhteisiin oli ihmiskunnan menestyksen avainasia.

Ihmiskunta alkoi 70 000 vuotta sitten levitä Afrikasta muualle maailmaan. Miltä vaeltajat näyttivät, ja liittyikö kielten kehittyminen tuohon aikakauteen?

Tuotanto: National Geographic, PBS:lle. Yhdysvallat.

 

Suosittele37 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 11.08.2013

Jaa.herää kysymys tai useampikin.Eiköhän tuo samainen tietämämme Afrikka,jota ei vielä ollut edes olemassa miljoonia vuosia sitten vaan yksi mantere,aika vaikea kuvitella vaellusta yhdessä mantereessa,jota seurasi valtava vedenpaisumus manteriden erkaannuttua,tosiasiat eli vellit ja puurot tainneet mennä tieteen valossa täysin metsään.Jokainen eri kallo on eri "ihmislajista.Kissa on kissa ja hiiri on hiiri eikä dinosauruksesta lintua ole syntynyt.Evoluutiota ei todellisuussa ole edes tosifaktojen perusteella ole edes ollut olemassa.Ihminen on ihmionen ja eläin on eläin.

sunnuntaina 29.09.2013

On olemassa suomalaisiin tieteellisin tutkimuksin todettua uutta tietoa siitä, että metsäpalojen tuhka on tulvavesiin liuenneiden ionien avulla pitänyt maapallon tulvamaat luonnonvoimin viljavina jo aikojen alusta alkaen.
Tämä elämän lokero on mahdollistanut ihmiselle paikallaan pysyneen karjanhoidon ja myös maanviljelyn heti kun ihminen on kehittynyt lajina siihen kulttuuriin kykeneväksi.
Tämä uusi luonnontieteellinen tieto on tärkeä apu arkeologeille ja muinaisten kulttuurien olemassa olon tutkijoille.
Uuden tiedon omaksuminen ja hyväksyminen on hidasta, mutta tietoa ei voi poistaa olevan olemassa. Kritisointi olisi tarpeen.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä