Prisma: Uhkaako maailmaa väestökriisi?

Julkaistu keskiviikkona 15.09.2010 0 134

Intialaisen Keralan kaupungin lapset syövät lounastaan.

TV1 maanantaina 20.9. klo 19.00

Maailmaan syntyy joka päivä noin 400 000 lasta. Neljässä vuosikymmenessä populaation odotetaan ylittävän 9 miljardin ihmisen raja.

Väestön eksponentiaalisen kasvun myötä makeasta vedestä ja ravinnosta on tulossa yhä suurempi pula varsinkin köyhissä maissa.

BBC:n dokumentaristi David Attenborough paneutuu asiaan. Pitäisikö meidän kaikkien sitoutua pienempiin perhekokoihin, jotta voisimme pelastaa planeettamme?

David vie meidät kierrokselle Kiinasta Meksikoon ja Espanjasta Ruandaan. Kuulemme kuinka ekologit, väestötieteilijät, maanviljelijät, mekaanikot ja perhesuunnitteluklinikat kertovat kukin omasta näkökulmastaan, millaisia haasteita väestön liikakasvu tuo.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Rikkaimmat Lähi-Idän maat ovat tutkimassa, miten suolavedestä saisi juomakelpoista auringon avulla.

Sosiaalipoliittinen kehitys ja kansainvälinen yhteistyö antavat positiivisia merkkejä paremmasta tulevaisuudesta. Yksi ratkaisun avaimista on koulutus: missä naiset ovat lukutaitoisia ja itsenäisiä, syntyvyysluku on pienempi.

Ohjaus: Helen Shariatmadari, Tuotanto: BBC

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa. Ohjelma uusitaan tiistaina 21.9. klo 22.25 ja lauantaina 25.9. klo 12.05.

 

Prisma

 

Suosittele134 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä