Prisma: Unettomuus voi tappaa

Julkaistu sunnuntaina 19.12.2010 0 141

Dokumentissa esiintyvä Carolyn Schear lukee tyttärilleen kirjaa vuoteessa. Hänen perheessään unettomuus periytyy geeneissä.

TV1 maanantaina 27.12. klo 19.30

Miksi me tarvitsemme unta ja mitä tapahtuu, jos emme saa nukutuksi? Millainen tauti on kuolemaan johtava unettomuus? Mistä johtuu, että vihollissotilaiden valvottaminen on niin tehokas ja julma kuulustelukeino?

Näitä kysymyksiä käsitellään Prisma-dokumentissa Unettomuus voi tappaa (Fatal Insomnia).

Uni on tieteelle edelleen yksi suurimmista arvoituksista. National Geographicin tuottama dokumentti paneutuu tähän suureen tuntemattomaan tutkimalla mm. harvinaista geneettistä sairautta FFI:tä (Fatal Familial Insomnia), joka koettelee maailmanlaajuisesti noin 40 perhettä.

Tautiin sairastunut henkilö kärsii jatkuvasta unettomuudesta, joka johtaa muutamassa kuukaudessa kuolemaan. Sairautta tutkimalla pyritään saamaan lisää tietoa unenaikaisesta aivotoiminnasta.

Dokumentissa tarkkaillaan myös eläinten tapoja nukkua. San Diegossa on käynnissä tutkimushanke, joka kartoittaa delfiinien unta. Delfiinit ovat unen kannalta sangen mielenkiintoisia, sillä niiden aivoista vain puolet on unessa kerrallaan; toinen puoli aivoista on samaan aikaan valppaana.

Tuotanto: National Geographic Television International, Britannia.

Ohjelma on katsottavissa 30 päivän ajan YLE Areenassa.

 

Suosittele141 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä