Prisma: Virusten metsästäjät

Julkaistu maanantaina 03.05.2010 0 155

Isorokon jälkeen maapallolle on ilmaantunut 30 uutta virusten aiheuttamaa tartuntatautia, joista tunnetuimpia ovat AIDS, SARS ja lintuinfluenssa. Eläinlääkärit ja biologit taistelevat nyt viruksia vastaan.

TV1 maanantaina 10.5. klo 19.00

Viruksia pidetään yleisesti yksinomaan tautien aiheuttajina. Uudet tutkimukset antavat viruksista kuitenkin paljon monitahoisemman kuvan.

Kun tiedemiehet tutkivat viruksia nimenomaan taudinaiheuttajina ja tuhoajina, he tekivät hämmästyttävän löydön. Virukset, joita on pitkään pidetty pelkästään uhkana ihmiskunnalle, saattavatkin olla tekemisissä myös elämän synnyn kanssa.

Prisma-dokumentti Virusten metsästäjät (Virus Hunters) esittää aivan uudenlaisen näkökulman virusten tarkasteluun. Se kertoo, kuinka viruksilla on jo aikojen alusta lähtien ollut tärkeä rooli evoluutiossa.

Mutta miten on mahdollista, että virus, joka on ohjelmoitu tuottamaan tuhoa, saakin aikaan monimuotoisuutta ja uusia lajeja? Jos virukset ovat ratkaisevassa asemassa siinä, että meistä kehittyi ihmisiä, voivatko ne myös ohjata käyttäytymistämme?

Virusten metsästäjät johdattaa katsojan kamerunilaiseen viidakkoon Afrikkaan, sieltä Yhdysvaltoihin Yellowstonen kansallispuistoon ja edelleen maatilalle Texasiin.

Dokumentti avaa lopuksi uuden jännittävän näköalan. Eräät tutkijat epäilevät jopa, että virukset valmistelevat merkittävää hetkeä evoluution historiassa: uuden ihmislajin nousua.

Virusten metsästäjät on yhdysvaltalaisen National Geographicin tuottama

 

Dokumentin voi katsoa myös YLE Areenassa seitsemän päivän ajan ensilähetyksen jälkeen.

 

Prisma-dokumentti

 

Suosittele155 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä