Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta luottaa Yleen

Julkaistu tiistaina 03.12.2013 0 6

Suomalaiset pitävät Yleä yhtenä Suomen luotetuimmista instituutioista. Luottamus Yleen on kasvanut edellisestä, kaksi vuotta sitten tehdystä mittauksesta. Suomalaiset ajattelevat myös, että Yle on erityisesti yhteiskunnallisesti merkittävä.

Tutkimuksessa selvitettiin Ylen onnistumista tehtävissään ja Yle-verolle saatua vastinetta. TNS Gallup haastatteli tutkimusta varten runsaat 1000 suomalaista lokakuussa.

 

Viidenneksi luotetuin toimija

Suomalaisista 90 prosenttia luottaa Yleen. Yle on viidenneksi luotetuin yhteiskunnallinen toimija Suomessa. Samalla sijalla ovat puolustusvoimat ja Punainen Risti. Eniten Suomessa luotetaan edelleen poliisiin, ja jaettua kakkossijaa pitävät koululaitos, presidentti ja yliopisto. Luottamus Yleen on kasvanut kaikissa ikäryhmissä. Kahden vuoden takaisessa mittauksessa Ylen sijoitus oli seitsemäs ja suomalaisista 72 prosenttia luotti Yleen.

”Me Ylessä olemme kiitollisia suomalaisten Yleä kohtaan osoittamasta luottamuksesta. Se kertoo siitä, että Yle merkittävä julkinen toimija yhteiskunnassa ja mukana suomalaisten arjessa. Tämä on erityisen ilahduttavaa, kun mediankäyttö on kovassa muutoksessa ja Yle-keskustelu esimerkiksi lehdistössä saa välillä hyvinkin kriittisiä sävyjä. Tulosten parantuminen kertoo myös siitä, että Ylen toiminnan kehittäminen ovat menossa oikeaan suuntaan”, toteaa viestintäjohtaja Reija Hyvärinen.

 

Yhteiskunnallisesti tärkeä

Yle koetaan erityisesti yhteiskunnallisesti tärkeäksi, 90 prosenttia suomalaisista ajattelee näin. Henkilökohtaisesti Yle on merkittävä 75 prosentille väestöstä. Alle 30-vuotiaille Ylen henkilökohtainen merkitys on vähäisempi kuin muille ikäryhmille. Tämä vastaa sitä, miten nuoret käyttävät Ylen palveluja.

Yle onnistuu suomalaisten mielestä parhaiten niissä tehtävissä, joita myös pidetään tärkeimpinä. Tärkeimmiksi julkisen palvelun median tehtäviksi koetaan kotimaiset ja turvalliset lastenohjelmat ja sisällöt, erityisryhmien palvelut sekä ylipäänsä kotimainen ja omalla äidinkielellä tuotettu sisältö.

 

Vastinetta Yle-verolle

Vastaajista 75 prosenttia kokee saavansa Ylen tarjonnasta vastinetta Yle-veromaksulleen vähintään melko hyvin. Vuosi sitten tv-maksulle saatu vastine oli kaksi prosenttiyksikköä alhaisempi. Vuoden verran käytössä ollut Yle-vero tunnetaan. Suomalaisista 79 prosenttia tietää, miten Yle rahoitetaan ja 71 prosenttia on tyytyväisiä rahoitustapaan.

Ylen toiminta nähdään vastuullisena: alle 45-vuotiaiden mielestä jopa vastuullisempana kuin vanhempien ikäryhmien mukaan. Lisäksi Yle

- on avoin (80 %)

- huomioi yhteiskuntavastuun eli ympäristöasiat, työntekijänsä ja eettiset periaatteet (76 %)

Ylen tavoitteena on palvella kaikkia suomalaisia ja tuottaa arvoa yhteiskunnalle. Tutkimuksissa Ylen arvoa mitataan ja seurataan useiden eri mittareiden avulla.

Tutkimus perustuu 1 004 henkilön haastatteluun, joka on toteutettu 30.9.–31.10.2013 osana TNS Gallupin Omnibus-tutkimusta. Otos edustaa yli 15-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tulosten virhemarginaali on +- 1–3 %-yksikköä.

 

Muualla verkossa

Tutustu Ylen arvo suomalaisille 2013 -tutkimuksen tuloksiin (PDF-kooste)

 

Suosittele6 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä