You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Ylen Kotikatu päättyy ensi vuonna

Julkaistu perjantaina 14.10.2011 10 238

Tuija (Laura Malmivaara), Mirja (Inka Kallén) ja Niina (Ria Kataja) kuuluvat Kotikadun vakiokaartiin.

Kotikatu jatkaa vielä vuoden ja päättyy joulukuussa 2012.

Yle raivaa tilaa uuden kotimaisen tv-draaman kehittämiseen. Kotimaisen draaman pitkän tähtäimen linjaukset luodaan ensi kevään aikana. Koska tv-draaman tuottaminen useiden kumppaneiden kanssa vaatii pitkäjänteistä suunnittelua, Ylessä on jo nyt päätetty kolmen draamasarjan jatkosta.

TV1:n esittämä Kotikatu päättyy vuoden 2012 lopussa. Uusi Päivä jatkaa TV2-kanavalla, samoin Taivaan tulet.

 

Tilaa uusille avauksille

Kotimainen draamatuotanto on yksi Ylen näkyvimmistä, merkittävimmistä ja samalla kalleimmista sisältöalueista.

”Ylen draamatarjonnassa on tärkeää sekä pysyvyys että monipuolisuus. Toinen periaate on se, että luomme tilaa uusille avauksille. Nyt tehdyillä päätöksillä varmistamme sekä jatkuvuuden että uusien tuotantojen mahdollisuuden”, toteaa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Kotikatua, Uutta päivää ja Taivaan tulia koskevat päätökset haluttiin Kivisen mukaan julkistaa hyvissä ajoin, jotta uudistuksiin voidaan varautua.

”Draaman tuotantokoneistot ovat isoja ja mukana on useita eri alojen ammattilaisia Ylestä ja Ylen ulkopuolelta. Suunnittelu ja tuottaminen vaativat erityistä pitkäjänteisyyttä, siksi selkeät, tulevia vuosia koskevat linjaukset ovat välttämättömiä”, Kivinen korostaa.

 

Rahoitusratkaisua odotetaan

Vuosien 2013–16 linjauksia aletaan työstää heti, kun yhtiön rahoitusratkaisusta on saatu selvyys. Keväällä valmistuvissa linjauksissa päätetään myös Ylen oman tuotannon ja ostetun kotimaisen draaman suhde, millä on suuria vaikutuksia Ylen talouteen. Kevään ratkaisut näkyvät kanavilla syksystä 2013 alkaen.

"Tv-draama tavoittaa suomalaiset laajasti. Sillä on myös kiistaton merkitys suomalaisten Yleä kohtaan tuntemaan tyytyväisyyteen. Mutta aika ajoin tarjontaa pitää uudistaa. Ansiokkaan, menestyneen ja pitkäikäisen Kotikadun päättyminen joulukuussa 2012 on osa tätä uudistumista”, sanoo Ylen draamasta vastaavan Luovat sisällöt -yksikön johtaja Ville Vilén.

Vilénin mukaan draaman tulevaisuustyöllä varmistetaan, että Yle näyttää laadukasta tv-draamaa suomalaisille jatkossakin. ”Draamassa tarvitaan kykyä peilata aikaa ja uudistua.”

"Yle välittää tv-draamaa jokaiseen suomalaiseen kotiin. Kotimainen draama on siksikin vaikuttava taidemuoto ja erittäin merkityksellinen suomalaisen identiteetin kuvaaja ja luoja. Se on myös muuttuvan suomalaisuuden peili”, kiteyttää Ylen julkaisuista vastaava johtaja Olli-Pekka Heinonen.

Draama elää Heinosen mukaan voimakasta, myönteisen kehityksen aikaa. ”Tv-draamasta on tullut audiovisuaalista ilmaisua uudistavaa kulttuuria, johon tämän päivän kiinnostavimpien tekijöiden ammatillinen kunnianhimo kohdistuu", Heinonen sanoo.

 

Kotikatua jo 16 vuotta

Kotikatu päättyy joulukuun 8. päivänä vuonna 2012. Kun sarja sanoo hyvästit katsojilleen, sitä on tehty kaikkiaan 17,5 vuotta. Kotikatu on jatkunut pidempään kuin yksikään muu kotimainen draamasarja.

"Kotikatu on ollut tunnettu osa suomalaista arkea ja mediatodellisuutta jo 16 vuotta, mutta nyt on tullut aika keskittää voimavaroja muuhun. Ei siksi, etteikö Kotikatu eläisi tässä ajassa vaan siksi, että tahdomme muutosta. Tiukan talouskurin aikana uusia resursseja muutoksen toteuttamisen ei ole, vaan meidän on löydettävä resurssit jakamalla niitä uudella tavalla", Heinonen selventää.

Kotikatu-sarjan ideoivat lähes parikymmentä vuotta sitten Kari Kyrönseppä ja Hannu Kahakorpi. Kahakorpi myös tuotti sarjaa pitkään. Nyt sarjan vastaava tuottaja on Marina Meinander. Sarjassa on vakituinen rooli noin 20 näyttelijällä, heistä 8 on ollut mukana sarjan alusta asti.

 

Lisätietoja:

Ville Vilén, johtaja, Luovat Sisällöt, puh. 040 722 0745

Olli-Pekka Heinonen, julkaisujohtaja, puh. 09 1480 4945

Tuire Lindström, YLE Draaman päällikkö, puh.040 848 8077

 

 

Kotikatu – kysymyksiä ja vastauksia

 

Vastaajina Ville Vilén, Luovat Sisällöt, Olli-Pekka Heinonen, julkaisut ja Tuire Lindström, YLE Draama

Miksi päätettiin, että Kotikatu jatkaa enää ensi vuoden?

Aika ajoin tarjontaa täytyy uudistaa ja saada tilaa uusille avauksille. Pohdimme tulevan talven aikana draaman linjauksia vuosille 2013–16. Draamassa tarvitaan monipuolisuutta ja jatkuvuutta, mutta myös kykyä peilata aikaa ja uudistua. Ansiokkaan, menestyneen ja pitkäikäisen Kotikadun päättyminen joulukuussa 2012 on osa tätä uudistumista ja tilan antamista uusille avauksille.

Draama – sekä tv-draama että radioteatteri – on yksi Ylen merkittävimpiä sisältökokonaisuuksia sekä resurssimielessä että asiakkuuden kannalta. Sen vaikutus suomalaisten tyytyväisyyteen Yleä kohtaan on kiistaton. Draama myös tavoittaa laajasti suomalaiset.

Mitä katsojat saavat Kotikadun sijaan?

Laadukasta, uutta kotimaista draamaa. Tarkempia suunnitelmia meillä on nyt aikaa hioa, sillä Kotikatu jatkuu vielä yli vuoden.

Ylen rahoitusratkaisu on auki. Vaikuttiko se päätökseen?

Rahoitusratkaisun tilanne ei ole vaikuttanut tähän yksittäiseen päätökseen, mutta luonnollisesti se tulee vaikuttamaan draamatarjonnan määrään tulevina vuosina.

Millaiset ovat Kotikadun katsojaluvut? Mitä ne ovat olleet parhaimmillaan?

Kotikadun katsojaluvut ovat tänä vuonna olleet 400 000 katsojan luokkaa per jakso, parhaimmillaan vuonna 2003 liikuttiin miljoonan katsojan luvuissa. Katsojalukuihin on kuitenkin oltu tyytyväisiä, sillä tv-tarjonta on lisääntynyt huikeasti. Esimerkiksi keväällä 2011 yksittäisiä jaksoja katsottiin viikon aikana lähes 900 000 kertaa. Kotikatua katsotaan myös runsaasti Yle Areenan kautta.

Millaisia ovat Uuden päivän katsojaluvut?

Uudella päivällä keskikatsojamäärä on televisiossa noin 300 000 katsojaa per jakso ja sitäkin katsotaan myös ahkerasti Yle Areenasta. Sekä ensilähetysten että uusintojen ja Areena-katselun luvut ovat nousussa. Yhden osan yhteenlasketut luvut ovat yli 600 000, jolloin sarjan viikkokatselu ylittää 1.5 miljoonan rajan, kun se keväällä oli runsaan miljoonan luokkaa.

Keitä Kotikadun katsojat ovat? Entä Uuden päivän katsojat?

Kotikadun tyypillinen katsoja on keski-ikäinen tai varttuneempi nainen, vuosien saatossa Kotikadun perhekatselu on selvästi vähentynyt. Uusi päivä on aikuiskatsojien lisäksi saavuttanut enenevässä määrin lapsi- ja teinikatsojia.

Eikö Kotikatu sovi Ylen uudistuvien kanavien profiileihin?

Kotikatu sopii ohjelmana TV1:n uuteenkin profiiliin, lopettamispäätös ei perustunut tähän. Päätöksellä haluttiin vapauttaa draamaan käytettävissä olevaa rahoitusta, jotta asiakkaitten vahva, monipuolinen ja laadukas palveleminen kyetään turvaamaan myös jatkossa.

Miksi Uusi Päivä jatkaa, jos draamasarjoissa halutaan säästää?

Kysymys ei ole säästämisestä vaan uudistumisesta. Uusi päivä on tuore ja uudenlainen jatkuvajuoninen tv-sarja, jonka yleisösuhde on lupaava ja nousujohteinen sekä televisiossa että Yle Areenan tarjonnassa.

Kotikatu on tarjonnut suomalaisille jatkuvajuonista draamaa jo 16 vuotta. Se jättää ison aukon sekä tekijöille että katsojille. Miten sarja haudataan?

Vuonna 2012 tulee täyteen 17 vuotta Kotikatua. Viimeinen vuosi tullaan tekemään samalla ammattitaidolla ja intohimolla kuten kaikki aiemmatkin. Kotikatu ei tule hiipumaan pois lähetysvirrasta vaan menee täysillä loppuun saakka!

Milloin Kotikadun viimeinen jakso kuvataan? Milloin se tulee ulos?

Viimeinen jakso kuvataan viikoilla 42-43 vuonna 2012 ja se tulee ulos lauantaina 8.12.2012.

Miten Kotikatu päättyy?

Tähän ei voi vastata, valitettavasti. Jää nähtäväksi.

Miten sarjan uskolliset ja ensi vuoden lopulla murheelliset fanit huomioidaan?

Ylessä on paljon kotimaista draamatarjontaa eri kanavilla. Tämä tarjonta palvelee varmasti myös Kotikadun faneja. Esitämme tuttuja sarjoja keskiviikkodraaman paikalla, mm. Taivaan tulet, meillä on Uusi päivä sekä Kotikatsomon draamat ja FST5:n tarjontaa. Jatkuvuuden varmistamiseksi haemme aktiivisesti uusia avauksia.

Millainen kokoonpano eri ammattilaisia sarjaa tekee?

Kotikadussa on kyseessä keskimäärin 70 henkilön työpanos, erilaisin painotuksin. Eri alojen ammattilaisia on paljon, ei taida olla montaakaan nimikettä, joka ei jollain tasolla olisi suoraan tai välillisesti Kotikadussa mukana.

Kuinka monta näyttelijää sarjassa on nyt mukana?

Päärooleissa on 24, sivurooleissa 6 ja 8 lapsirooleissa.

 

 

Suosittele238 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

sunnuntaina 16.10.2011

johan tuo sarja pilattiin kun laitoitte puolentunnin jaksoille ja tungitte sinne lisää salkaari kamaa,,,nuorisoko maksaa tv luvat?

lauantaina 22.10.2011

Mun mielestä viime jaksossa oli mielenkiintoinen aihe,tää eevan ja lastensa keskustelu,ei menny överiks vaan jaksettiin yrittää ymmärtää toista,ja eeva jäi miettimään suhtautumistaan aikuisiin lapsiinsa.Tää menee vähän syvemmälle asiaan ja oikean elämään kuin esim.salkkarit.

maanantaina 24.10.2011

Ei tarvitse sitten katsoa enää näköjään ykköstä ollenkaan jos kotikadunkin meinaatte lopettaa. Paras sarja ikinä. Kiitosta vaan tosi paljon lopettamisesta ;(

keskiviikkona 09.11.2011

Eipähän ole enää aihetta maksaa tv-lupaa kun siltä ajalta kun taivaan tulet tulee ulos telkkarista, muuten voi jättää maksamati koko paskan!!!

tiistaina 22.11.2011

Oli jo aikakin loppua!!!!!!!!

keskiviikkona 07.12.2011

eli kotikatu tulee Vielä ens kesän ja syksyn Läpi mutta Loppuu 2012 Joulukuussa

lauantaina 14.01.2012

Kyllä Kotikatu olisi mielestäni vielä voinut jatkua. Käsikirjoitus on parantunut.
Jos jotain turhaa pitää pitää lopettaa, niin miten olisi Karjalan kunnailla. Se tosin onkin vain "määräaikainen", onneksi. Siinä sitä juonta ei ole edes nimeksikään! Aivan turhanpäiväinen juttu!

keskiviikkona 08.08.2012

Uusi Päivä tiputti syksyllä lukemia, Kotikatu nosti. Itse en ole edes viittätoista, ja Kotikatu kuuluu suosikkeihini - katson sitä joskus vanhempieni kanssa, tai toisen. Myös isovanhempani katsovat, ja inhottaa kun näin hyvä sarja loppuu. Vielä on 12 jaksoa jäljellä, haikea tunnelma. Kotikatu kuitenkin on pyörinyt koko ikäni ajan, ja olen katsonut sitä jo lapsena.

Onneksi on tulossa DVD'itä, mutta olisi ollut ilo katsoa sarjaa vielä lisää, tai että se olisi jatkunut esimerkiksi perheiden lapsilla ja heidän lapsillaan.

sunnuntaina 30.09.2012

OLEN KATSONUT KOTIKATUA ALUSTA ASTI. KOTIKATU MMUUTUI PARISEN VUOTTA SITTEN HYVIN SALKKARIMAISEKSI. NUORIA HUONOJA NÄYTTELIÖITÄ. JA KAHTEEN ILTAAN LAITETTU.
EI TULLUT KATSOTTUA SAMOIN KUIN ENNEN.. KEVÄÄSTÄ JAKSOT KUIN ENNEN.TV EI PALJOA OLE KATSOTTAVAA- EN KATSOA SALKKARIETA EIKÄ SITÄ TOISTA ROSKAA.

torstaina 29.11.2012

No kyllä on typerää, kun ei meidän katsojien mielipidettä kysellä ja ajatella mitä halutaan tv.stä katsoa. Eipä tarvi tv.tä enää sen jälkeen katsoa, kun kotikatu loppuu!!! -Pettynyt-

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä