Top of the Lake

Julkaistu keskiviikkona 15.01.2014 31 25

Tyttö katoaa salaperäisesti syrjäisessä Laketopin kylässä.

TV1 keskiviikkoisin 22.1. - 26.2.2014 klo 22.00 - 23.00

Yle Areenassa 7 päivää

Kuusiosainen trilleri Top of the Lake (16) pureutuu pienen yhteisön kirjoittamattomiin sääntöihin ja vaikenemisen muuriin. Uuden Seelannin upeissa maisemissa kuvatun sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Oscar-palkittu Jane Campion.

 

Tyttö katoaa

12-vuotias Tui Mitcham (Jacqueline Joe) löydetään järvestä, kun hän on siellä jo kaulaansa myöten. Käy ilmi, että tyttö on raskaana, ja pian Tui katoaa merkillisesti.

Tapausta ryhtyy selvittämään paikallisen poliisin apuna kotiseudulleen palannut rikostutkija Robin Griffin (Elisabeth Moss), joka Tuin tapausta selvittäessään joutuu kohtaamaan myös oman menneisyytensä piinaavat salaisuudet.

 

Naiset leiriytyvät

Samaan aikaan syrjäisessä Laketopin kylässä tapahtuu muutakin outoa.

Joukko sielultaan rikki menneitä naisia perustaa seudulle leirin, Paratiisin, jossa he etsivät eheytymistä ja rauhaa sisimpäänsä. Paratiisin naisia johtaa GJ (Holly Hunter), häkellyttävän suorasanainen nainen.

 

Löytääkö Robin rauhan?

Laketopin yhteisössä on jotain sairasta, mutta kaikki eivät enää ole halukkaita alistumaan, ja GJ saa ratkoa koko yhteisön ongelmia.

Löytyykö Tui elävänä ja saako Robin selville kuka tuhosi nuoren tytön tulevaisuuden? Entä löytääkö Robin itse sisimpäänsä rauhan?

 

Nimekäs näyttelijäkaarti

Sarjan pääosissa nähdään nimekäs näyttelijäkaarti: Elisabeth Moss, Holly Hunter, Thomas M. Wright, Peter Mullan, David Wenham, Jacqueline Joe ja Stephen Lovatt.

Käsikirjoitus on Jane Campionin ja Gerard Leen. Ohjaus: Jane Campion. Tuotanto: BBC, See-Saw Films, Escapade Pictures, Britannia 2013.

 

Paratiisiksi kutsutun leirin naisia johtaa suorasanainen GJ (Holly Hunter).

 

Jane Campion: Näytelmiä naisista ja seksistä

TV1 esittää uusiseelantilaisen ohjaajan Jane Campionin uuden mini-tv-sarjan Top of the Laken juuri sopivasti ennen Campionin 60-vuotispäivää (30.4.). Svenska Ylen toimittaja Tomas Jansson oli paikalla, kun Campion esitteli huomiota herättäneen tv-sarjansa viime vuonna Berliinin filmifestivaaleilla.

 

Televisio uskaltaa

"Olen aina pitänyt romaanimuodosta, mahdollisuudesta elää pitemmän aikaa kertomuksen maailmassa”, toteaa Jane Campion selittäessään miksi lopputulos on tällä kertaa tv-sarja eikä elokuva.

Top of the Laken Euroopan-ensi-illassa Berliinin filmifestivaaleilla tuntuikin hyvin johdonmukaiselta, että myös Campionista tuli osa television 2000-luvun menestystarinaa.

Campion myöntää, että television hittisarjat saivat hänet miettimään muita vaihtoehtoja kuin elokuvaa.

”Muistan säpsähtäneeni, kun näin Deadwood-tv-sarjan ensimmäistä kertaa. Mietin, että kuka tilaa tällaista materiaalia! Ymmärsin silloin, että televisiossa todellakin tapahtuu jotakin ja, että sen parissa työskentelee ihmisiä, jotka uskaltavat tilata erittäin omaperäisiä tuotantoja.”

 

Vangitsevia näkymiä ja näyttelijöitä

Top of the Laken alussa raskaana oleva 12-vuotias tyttö kävelee järveen. Tyttö pelastetaan ja poliisikuulusteluissa hän ilmoittaa, että lapsen isä on ”no one”. Sen jälkeen hän katoaa järveä ympäröivään vuoristomaisemaan, joka on yhtä filmaattinen ja vangitseva kuin monet sarjan näyttelijöistä ja heidän hahmonsa.

Skotti Peter Mullanin esittämä pikkukaupungin gansteripomo Matt tuo uhan läsnäolevaksi jokaiseen kuvaan. Holly Hunter puolestaan esittää GJ-nimistä gurua, joka on koonnut seuraajansa luonnonkauniiseen ympäristöön kasattuun konttikylään. Kotikyläänsä kadonneen tytön tapausta tutkimaan palaavan poliisin roolissa on Mad Men -sarjasta tuttu Elisabeth Ross.

Tarinan miljöö on johtanut monet vertaamaan sarjaan David Lynchin Twin Peaksiin. Mutta siinä missä Lynch teki hahmoistaan surrealistisia vie Campion omat kummajaisensa arkeen. Se tekee hahmoista koskettavampia.

Top of the Lake -sarjan ohjaaja Jane Campion ja kuvaaja Adam Arkapaw kuvaustauolla.

 

Ei ainakaan teatteria

Jane Campion ei alun perin ajatellut tekevänsä ylipäätään teatteriin tai elokuviin liittyvää, vaikka kasvoikin teatteriperheessä – hänen vanhempansa perustivat Uuden-Seelannin ensimmäisen kiertävän teatteriryhmän.

”Nuorempana en halunnut olla missään tekemisissä koko alan kanssa, pidin sitä naurettavana kusipäiden hommana. Viihdyin mielikuvituksessani mutta en koskaan ajatellut, että tekisin itse teatteria tai elokuvaa. En myöskään pitänyt itseäni mitenkään erityisen älykkäänä tai lahjakkaana.”

Koulun jälkeen Campion opiskeli antropologiaa kotikaupungissaan Wellingtonissa, jonka jälkeen hän muutti ensin Venetsiaan ja sitten Lontooseen opiskellakseen taidetta. Hän tunsi itsensä kuitenkin ulkopuoliseksi kaikkialla.

”Englannissa olin yksinäinen ja käytin elokuvateattereita ystävinä, jotka puhuivat minulle läheisellä tavalla.”

Elokuvaohjaaja hänestä tuli vasta myöhemmin. Englannista Campion muutti takaisin Australiaan ja jatkoi taideopintoja. Hän ei kuitenkaan uskaltanut ottaa askelta elokuvien tekemiseen.

”Piilouduin niin sanotun potentiaalini taakse. Niin kauan kuin on potentiaalia on toivoa, eikä silloin tarvitse edes selvittää mihin pystyy. En odottanut juuri mitään, ehkä lähinnä että pääsisin naimisiin. Suhde toisensa jälkeen kuitenkin kariutui.”

”Lopulta löysin riittävästi sisäistä voimaa, että uskalsin yrittää.”

 

Oscar parhaasta käsikirjoituksesta

Campionin elokuvien teemat olivat samoja jo uran alkuvaiheessa. Opintojensa aikana hän toteutti ”pieniä näytelmiä naisista ja seksistä”, kuten hän itse sanoo. Hänen viimeinen oppilaselokuvansa Australian tv- ja filmi-koulussa oli omakohtaisesti kerrottu tarina viattomuudesta, murrosiästä ja sisarusten välisestä insestistä.

Ensimmäinen menestys tuli vasta 32-vuotiaana, kun hän ensimmäisenä naisena voitti kultaisen palmun Cannesin elokuvafestivaalin lyhytfilmisarjassa. Se auttoi häntä rahoittamaan ensimmäisen pitkän elokuvan Sweetien.

”Rahoittajille sanoin, että filmi on tarina pariskunnasta, jotka tuntevat toisensa niin hyvin, että seksi tuntuu insestiltä”, Campion nauraa.

Neljä vuotta myöhemmin Campion teki todellisen läpimurtonsa Piano-elokuvalla, joka voitti kultaisen palmun ja kolme Oscaria. Yksi Oscar-palkinto tuli Campionille itselleen parhaasta käsikirjoituksesta.

 

Väkivaltaisen miehen vallassa

TV1:llä esitettävän Top of the Laken kirjoittaminen kesti kaksi vuotta. Campion teki käsikirjoituksen yhdessä ystävänsä Gerard Leen kanssa. Aluksi tarkoitus oli ottaa mukaan useampia kirjailijoita, mutta Campionin ja Leen luoma tunnelma kehittyi niin omaperäiseksi, että ulkopuolisen kirjoittajan pääseminen mukaan samaan mielentilaan olisi vienyt liikaa aikaa.

Jane ja Gerardin kirjoittamassa maailmassa tietynlainen väkivaltainen miestyyppi ohjaa ympäristöään muiden miesten tuella. Tässä maailmassa naisella ei ole asemaa. Miesten on puolestaan kuuluttava jengiin, mutta kaikki eivät tietenkään kuulu. Tapahtumat on sijoitettu maailman perimmäiseen kolkkaan, erämaan rajalle.

Tarinan kertoo seksistä, väkivallasta, rikkoutuneista persoonallisuuksista ja alistetuista naisista yhteiskunnan laita-alueilla – tyypillistä Campionia toisin sanoin.

”Päätilaaja oli BBC2, jonka lisäksi mukaan tuli Sundance. He halusivat meidän visiomme. ”Älkää rajoittako mitään”, meille sanottiin, eikä se todellakaan ole mitenkään tavallista kuultavaa. Halusimme rakentaa kokonaisen maailman ja nyt saimme myös tehdä sen täysin vapaasti.”

Radio Vegan henkilökuvassa Jane Campion kertoo, miten hän itse kokee sukupuolensa vaikuttaneen hänen elokuviensa sävyyn. Ohjelmassa kuulemme myös Peter Mullanin ylistävä arvio Jane Campionin henkilöohjaustekniikasta, joka ”antaa mahdollisuuden tutkia”.

Radio Vega sunnuntaina 9.2. kello 9.03, uusinta kello 11.03. Ohjelman voi kuunnella myös ruotsinkielisessä Yle Arenassa.

 

Muualla verkossa

Yle Teema: Kino: Yön kirkas tähti pe 14.2. klo 21.00

 

Suosittele25 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 15.01.2014

Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta.

keskiviikkona 22.01.2014

Oisko hiukka fiksuu lähettää tämän laatutason sarja myös yleHDlla?

keskiviikkona 22.01.2014

Näkyykö tämä Areenassa jälkeenpäin?

torstaina 23.01.2014

Katsoin juuri ensimmäisen osan - erittäin hyvä. Huomaa, että on kokenut ja palkittu ohjaaja asialla. Erinomaiset näyttelijät myös. Ei missään tapauksessa tusinatavaraa. Kiitos että näytätte tämän!

torstaina 23.01.2014

Miten tähällaista rikollista ,sairasta maailmankuvaa tarvii vielä tv-sarjana esittää,kun uutisten tuoma
materiaali on sitä tulvillaan.Taiteesta voi olla montaa mieltä ja kun ei osata tehdä kaunista ja hyvää tehdään törkeyksiä ja tarjoillaan hienosti onnistuneena .Suurin osa tv-ohjelmista:putoukset siskon pedit etc, ohjelman täytettä,kun ei muuta keksitä.Onhan toki mainio vaihtoehto;ei aukaise tv:tä.
Surullista vain, että tämä kaikki yhteisillä verorahoilla,vaikkei rahastakaan niin surua kuin ihmismielen
turmelemisesta.

torstaina 23.01.2014

Kolmekymmentä vuotta on tarjottu viihteenä murhia ja väkivaltaa. Meillä on nyt ensimmäinen siihen kasvatettu sukupolvi, heistä on tullut vanhempia, eikä väkivaltaa tai murhia pidetä enää moraalisesti rikoksina. On vain ajankulua viihdettä.
Puhutaan minä minä minä sukupolvesta..Tässä sarjassa on poikeuksellisen kauniit maisemat.

Tottahan tuo on, jos verovaroja maksaisi vain itse tarvitsemaansa, ei sitä verovaroilla kustanettaisi. Päätäjät taasen maksattavat sen verovaroista, jota aikakin itse tarvitsevat..
" Paasilinna kirjoitti 40 vuotta sitten.
”Kun hallintokoneisto paisuu, se muodostaa yhteiskuntaluokan. Se ei enää palvele kansaa, eikä siihen pyrikään. Virkakoneisto elää omaa elämäänsä ja kansan on palveltava sitä” "

torstaina 23.01.2014

Poliisilaitos pitää virka-aikana majaa paikallisessa pubissa, jonka tarjoilija kimpparaiskannut rikostarkastajan nuorena. Isä No-One makaa tyttärensä kanssa ja tekee tämän raskaaksi, hukuttaa kiinteistökauppiaan ja ampuu tämän koiran rikostarkastajan silmien edessä...macho meininki:
" Ukko pitää koko kyläyhteisöä poliisia myöten hallussaan kuten kunnon bandidosjohtaja trasselipäitään." Luulisi jo Amerikkalaisen kohdeyleisön kiinnostuvan Uuden Seelannin viriilistä ilmapiiristä, jossa käyskennellään pitkin päivää ilman paitaa, alasti tai juoksennellaan ilman kenkiä. Ennenkaikkea, mikä parasta,haulikoita seinät täysi.
Jane Campionilla on kotonaan Lontoossa pelkää Alvar Aalto Artek huonekalustoa,
eli on perin tyyli ja trenditajuinen nainen.
Jäämme seuraamaan jatkoa vaikenemisen muuriin, josta tiilet tippuvat pikkuhiljaa.

lauantaina 25.01.2014

näin aluksi vaikuttaa mielenkiintoisselta

tiistaina 28.01.2014

Onkohan sarjan ikäraja merkattu oikein. On aika rankkaa katsottavaa kaksitoistavuotiaalle.
Olisiko K-16 oikeampi?

keskiviikkona 05.02.2014

Sarja on K-16

keskiviikkona 29.01.2014

Hyviä sarjoja kyllä piisaa, mutta tämä on todella kiinnostava tv:n suurkuluttajan (minä) ronkeilin puolisonkin (mieheni) mielestä. Edellinen hänet sytyttänyt sarja oli maanmainio Järvet. Onkohan siitä tulossa joskus uusintakierros?

Ihmiset valittavat yle-verosta, mutta ainakin minä kuulun iloisiin veronmaksajiin. Minusta ylen tarjonta on keskimääräisesti laadukkaampaa kuin mianosrahoitteisten kanavien tarjonta, joka ei useinkaan ajatteluta, vaan on enemmän niin sanottua aivot narikkaan -osastoa ja tuotesijoiteltua kokkaus- ym. ohjelmaa.

Muuten, Siskonpedin tyypit totesivat jossakin aviisissa, että "britit tekivät sen paremmin". Valitettavasti niin tekivät: kyllä Smack the Pony on eri tasoa kuin kotikutoinen Siskonpeti. Ikävä todeta, mutta sekä käsikirjoitus että näyttelijätyö ovat briteillä laadukkaampia. Olisin niin mielelläni fanittanut Siskonpetiä!

torstaina 30.01.2014

Voisiko ensimmäisen jakson saada uusintana tai ainakin Areenalle uudestaan, koska aloitusjakso jäi näkemättä...?

torstaina 30.01.2014

Jäin kaipaamaan eka jaksoa, jäi näkemättä, nyt olisin katsonut areenasta .. ei enää löydy.

perjantaina 31.01.2014

Pitkästä aikaa todella mielenkiintoinen sarja, tuli heti mieleen Twin Peaks. Hyvät näyttelijät ja salaperäiset ihmiset tekee sarjasta todella jännän ja katsomisen arvoisen. Tlläisia sarjoja saisi olla enemmän. Kiva juttu myös on se , että sarja on kuvattu Uuudessa Seelannissa, hyvin harvinaista.

Tämä sarja ja Dexter ovat aivan huippuja.

perjantaina 31.01.2014

Minunkin mielestäni kiinnostava laatusarja. Juoni polveilee hitaasi, mutta yllätyksestä toiseen. Ikäraja tosin saisi olla korkeampi, synkkyys vain lisääntyy jakso jaksolta. Naiset ovat tässä sarjassa oman elämänsä sankareita, vaikka kaikilla tuntuu olevan painolastia menneisyydessä.

- Mona

lauantaina 01.02.2014

Katsoin toisen osan ja tuntui kiinnostavalta, sitten luin sarjan selitykset ja tulevia tapahtumia, sen jälkeen tuntui kurjalta, liikaa pahuutta yhden sarjan osalta, nais- poliisikin on raiskattu ja toisessa osassakin oli joku wc-kohtaus oudon miehen kanssa ja kuitenkaan naispoliisi ei ollut moksiskaan, ei puhunut kellekään tapahtumasta ja muutenkin joka kohtaus loppuu lyhyeen eikä tule mitään selityksiä, en katso enää tätä sarjaa, kiitti, mulle riitti:

maanantaina 03.02.2014

Top of the Lake tuntuu herättävän ristiriitaisia tunteita, mikä on usein hyvän taiteen merkki.

Olisiko kyseessä sekin, että tätä sarjaa ei voi mielessään etäännyttää niin kuin jotain typerää amerikkalaista rikossarjaa tyyliin CSI. Mystisestä ilmapiiristä ja huimaavan kauniista maisemista huolimatta tässä sarjassa on nimittäin jotain hyvin suomalaista, tarkemmin sanottuna itä- tai pohjoissuomalaista. Samanlaista latautunutta väkivallan uhkaa, tarkkaan varjeltuja salaisuuksia, hyväveliverkostoja ja naisvihaa tapaa monella pienellä suomalaisella paikkakunnalla.

Jos ahdistaa, niin läheltä liippaa. Loistavat näyttelijät lisäävät myös pakahduttavaa toden tuntua.

torstaina 06.02.2014

Loistava sarja, jee kiitos tästä!
Ei mikään perinteinen juonivetoinen rikosdraama, vaan jotain muuta. Ja tunnelmassa on jotain todella vangitsevaa! Henkilöhahmot on monitahoisia ja näyttelijät luontevia. Jotain samaa tässä on kuin HBO:n uudessa True Detective-sarjassa.

Valitettavasti parin viime jakson tekstit ei muuten olleet ihan synkassa puheen kanssa.

sunnuntaina 16.02.2014

Hieno sarja, paljon kiitoksia! Jane Campionin töitä katsoisi mielellään enemmänkin, Piano oli ennen tätä sarjaa ainoa häneltä näkemäni.

maanantaina 17.02.2014

Jotenkin meni sarjan aloitus ohi, saisiko tämän pikauusintana vaikka vain areenalle?

keskiviikkona 26.02.2014

Top of the Lake uusitaan TV1:llä jossain vaiheessa!

Päivi
verkkotoimittaja

torstaina 20.02.2014

Miksi ihmeessä yle näyttää sarjasta VAIN 6 OSAA, kun sitä on tehty 7 tunnin mittaista osaa??????? Prkl, jätätte loppuratkaisun näyttämättä! >:I
http://epguides.com/TopoftheLake/

perjantaina 21.02.2014

TV1 esittää koko sarjan!

TV1 esittää Top of the Lake -sarjan kokonaan. Sarjasta on olemassa 6 x 60 minuutin versio ja 7 x 50 minuutin versio. TV1 esittää tuon kuuden osan paketin aivan kuten BBC 2 -kanavakin: http://www.bbc.co.uk/programmes/p01bzxrl/episodes/guide

Päivi
verkkotoimittaja

keskiviikkona 26.02.2014

Top of the lake oli aikoihin parasta tv-sarjaa ja piti jännityksen aivan loppuun saakka, vaikka jotain saattoi arvatakin välillä. Näyttelijät aivan loistavia ja koko tarina piti otteessaan, että tuskin uni heti tulee viimeisen jaksonkaan jälkeen.

torstaina 27.02.2014

Oli kyllä mielenkiintoinen ja moni käänteinen sarja. Kiinnostus säily loppuun saakka. Kaunista kuvaa.
Ne konttikylän naiset kyllä jäi vähän ihmetyttämään. Niillä oli varmaan jonkunlainen syvällisempi tarkoitus, jota en tajunnut. Musta ne jäi vähän irralliseksi koko tarinan osalta. Osoittihan ne omalta osaltaan taas yhtä naisryhmää joka oli kokenut kovia ja olivat niitä yhdessä kokoontuneet parantamaan tai jotain, mutta silti.

torstaina 27.02.2014

Uskomaton ja typerän lapsellinen sarja, 12 vuotias ei synnytä yksinään metsässä, vai taivaastako se vauva tipahti siihen puhtaana ja hyväntuulisena ja sitten se Holly Hunter oli siihen ympätty kuin väkisin, muka joku oraakkeli jota kaikki näytti tottelevan, selvästi tavoiteltiin jotain mystistä Harry Potter-tai Star Strek-tunnelmaa?

torstaina 27.02.2014

Olipa koukuttava sarja, vaikka kieltämättä lopussa jäi hieman liian moni asia irralliseksi. Kuten esim. tuo Paradiseen leiriytynyt naisseurue: "gurun" loppuheitto lähteä vaikka Islantiin pois hullujen akkojen luota kieltämättä tuli puskista.... Ja toisaalta pääjuoni: oliko Mitch sittenkään Tuin lapsen isä, vai oliko Al lähettänyt väärät näytteet labraan - josta tuli yllättäen myös Johnnon tulokset, miksi näin? Jälleen erinomaista tarjontaa Yleltä; hienoa, että vielä on käsikirjoituksia, ohjaajia ja näyttelijöitä eikä pelkää tosi-tvtä!

torstaina 06.03.2014

Voi ei, sarjan kuudes jakso jäi minulta katsomatta. Yritin katsoa sen Areenalta, mutta sitä ei enää esitettykään. Toivottavasti uusitte sarjan, edes Areenalle, jotta näkisin sen loppuun.

Maksan verot mielihyvin, jos tarjonta on tulevaisuudessa yhtä hyvää!!

perjantaina 07.03.2014

Top of the Lake uusitaan TV1:llä jossain vaiheessa!

Päivi
verkkotoimittaja

perjantaina 07.03.2014

Siis apua, myös minulta jäi viimeinen jakso katsomatta ja harmi oli suuri kun myöhästyin myös areenan lähetyksestä päivän. Uusinta pian , please

sunnuntaina 04.05.2014

Laittaisitteko tämän yle areenaan? Kovin on kehuttu ja katsojia varmasti riittäisi.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä