TV1:n kanavapäällikkö: YLE ei pilkkaa vammaisia

Julkaistu keskiviikkona 02.12.2009 14 171

Miitta-tädin eli Miitta Sorvalin vieraana nähdään muun muassa Maisu-Petteri, joka satuilee tennissukkakäsinukeilla.

TV1:n kanavapäällikkö Riitta Pihlajamäen puhelin on soinut viime päivinä tiuhaan. Yhteydenottoja on tullut myös yhtiön yleisöpalautteen kautta.

Suurta osaa viestejä yhdistää närkästys viihdesarja Miitta-tädin vammaissketsejä kohtaan.

Sarjassa vammainen Mervi kokeilee kuinka hän soveltuisi erilaisiin ammatteihin. Tähän mennessä Mervi on kokeillut muun muassa toimittajan ja juontajan työtä.

”TV1:n viihteen lähtökohta on selvä – emme pilkkaa ketään. Tämäntyyppinen viihde voi pakottaa itse kunkin miettimään, mille nauraa ja kohtaamaan omia ennakkoluulojaan”, Pihlajamäki painottaa.

Sietokyky koetuksella

Osa katsojista on kuvaillut Mitta-tädin vammaissketsejä loukkaaviksi. Niissä tehdään heidän mielestään vammaiset naurunalaiseksi.

Pihlajamäki ymmärtää katsojien tunteet.

”Ymmärrän, jos joku kokee sketsit loukkaavaksi. Itsekin olen kovasti miettinyt, miten ihmiset mahtavat hahmoon suhtautua.”

”Ihmisten pohdiskeluun liittyy voimakkaasti kysymys siitä, kiusataanko vammaisia sketsiohjelman takia. Miitta-tädin eli Miitta Sorvalin filosofia on, että ei ole asiaa jolle ei voisi nauraa.”

”TV1:n viihde ottaa kantaa ja nostaa kipeitä asioita esiin. Välillä siinä onnistutaan ja välillä epäonnistutaan. Se mikä nyt saattaa tuntua luvattomalta tai groteskilta, voi jonkun ajan kuluttua tuntua ihan toiselta.”

Vammaisten elämästä ohjelmasarja

Vammaisten elämään TV1 pureutuu ensi vuoden aikana muun muassa uudessa ohjelmasarjassa Toisenlaiset frendit. Sarjassa arjen sankareita ovat kehitysvammaiset itse iloineen ja murheineen.

Pihlajamäki toivoo, että keskustelu vammaissketseistä muuttuisi toiminnaksi vammaisten hyväksi.

”Viihteellä voi olla tavoite. Ihmisten kannattaisi herätä, ja nousta puolustamaan vammaisten oikeuksia ja mahdollisuuksia elää tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä”, Pihlajamäki sanoo.

”Olen huomannut, että mikään muu kuin viihde ei kiihdytä ja raivostuta katsojia yhtä paljon. Vuorollaan kohua ovat aiheuttaneet niin Presidentin kanslia kuin Manne-tv. Kysymys on pohjimmiltaan siitä, mille me voimme nauraa?”

 

Miitta-täti

 

Suosittele171 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 04.12.2009

Kyllähän sarjassa "pilkataan" yhtä lailla kaikkia ihmisryhmiä, joten ei syytä kenenkään loukkaantua...
Jos ei kestä katsoa tällaista huumoria, kannattaa televisio silloin sulkea.

t. Korhosen Mervin ihailija

lauantaina 05.12.2009

Kyllähän siinä pilkataan MEITÄ vammaisia, kun ME vammaiset koimme ja koemme ITSEÄMME pilkattavan. Vai eikö sillä, mitä ME vammaiset koemme, olekaan mitään merkitystä?

maanantaina 07.12.2009

Pitkästä aikaa hyvä kotimainen huumoriohjelma. Jos ei pysty katsomaan, vaihtakaa kanavaa. Katsokaa vaikka jotakin yleisesti hyväksyttyä "selkäänpuukottamaisohjelmaa".

perjantaina 11.12.2009

Eihän tämä oikeasti pilkkaa muita kuin esiintyjää. Jotenkin tuntuu, että kyseinen näyttelijätär asettaa itsensä arvostelun kohteeksi ja ikävä kyllä hän menee aidan ali matalimmasta kohdasta. Harmi. että hyvän näyttelijän ura päättyi näin. jos Miitta S. etsii rasvattua köyttä, minulta saa, eikä maksa mittää....

sunnuntaina 13.12.2009

Tuommoinen ohjema on jo rienaamista vammaisille ja kirkkoa ja hautaamista kohtaan,eikö näyttelijällä ole itsellä sen verran järkeä että ei ala tekemään tuommoista ohjelmaa.Ja miten kirkko lähtee mukaan tuommoiseen,enää ei ole mikään pyhää.Kyllä pitää jo vaihtaa myös johtaja kun antaa tämmöisiä ohjelmia näyttää.Ja ei omatunto jo vaivaa näyttelijää ja tuottajaa vai on tainnut teiltäkin se omatunto valua räkänä pois.

sunnuntaina 13.12.2009

Noh noh. Missä olitte silloin, kun huumorintajuja jaettiin? Sitäpaitsi, asia taitaakin olla päinvastoin kuin luulemme. Minun mielestäni ohjelmassa annetaan cp-vammaiselle (joka ei ole sama kuin kehitysvammainen) mahdollisuus kuin kenelle tahansa kokeilla eri hommia. Sellainenkin ajatus tuli, että ohjelmassa otetaan kantaa, miten pitkälle kannattaa mennä "tasa-arvoisuuden nimessä". Siis mitä pitäisi ajatella myös muiden, n.s normaaleiden ihmisten tunteista. Ajatellaanpa vaikka sitä cp-pappia ruumista siunaamassa. Miltä tuntuu omaisista, kun tasa-arvon nimisssä pappi viskoo hiekat pitkin seiniä? Kuinka heidän pyhyyden kokemuksensa mahtaa saada vamman? Jokin raja saanee olla silläkin, voi kohtuudella vaatia ihmistä kestämään (tahatontakin) tilannekomiikkaa? Miitta Sorvalille täydet pisteet "heittäytymisestä" uskaliaaseen rooliin.

maanantaina 14.12.2009

Kyllä oli pakko meidänkin vaihtaa kanavaa, emme halunneet moista katsoa.

tiistaina 15.12.2009

Tiedetään, että ohjelmassa esitetyllä tavalla cp-vammainen pappi ei voi pitää pientä lasta sylissä kastetilaisuudessa ja hiekat lentää pitkin seiniä siunaustilaisuudessa. Mutta....sekö on huumoria kun asia esitetään sketsinä. Ala-arvoista, vihteen lähtökohtana täytyy olla että, emme pilkkaa ihmisiä. Tässä tapuksessa pilkattiin, koska Mervi-papilta tippui lapsi sylistä ja hiekat lensi pitkin seiniä....näinhän siinä kävisi. Tämäkö on sitä, joka pakottaa meidät miettimään, nauramaan ja kohtaamaan omat ennakkoluulomme.

tiistaina 15.12.2009

Tämä.

torstaina 17.12.2009

Meillä hylättiin TV1:n lauantai-ilta jo ajat sitten, etsitään vaikkapa ulkomaista leffaa mainosrahoitteisilta kanavilta tai DVD:ltä. Miitta-täti oli se viimeinen niitti – jos välttämättä halutaan testata katsojien huumorintajua, niin mieluummin joskus muulloin kuin parhaaseen katseluaikaan viikonloppuna! Tavallaan Miitta-täti näin lopetti myöskin jo kuluneen Uutisvuodon seuraamisemme.

torstaina 17.12.2009

Miitta-täti on aivan mahtava!!! Mahtava näyttelijä, mahtava ohjelma erittäin viihdyttävine sisältöineen :D Ohjelmasta on tullut ehdoton suosikki joka on pakko katsoa. En ymmärrä miksi ihmiset suuttuvat kyseisistä sketseistä sillä minä ja monet ystäväni (jotka ovat monin tavoin rajoittuneita) saamme keskustelua aikaan ja nauramme yhdessä kömmähdyksille joita voisi tosi elämässä tapahtua ja moni on sanonut ihmisten asenteen muuttuneen heitä kohtaan. Enää ei katsota säälien vaan heidät koetaan tasavertaisina muihin ihmisiin nähden. Ihanaa raameista irtautumista joka herättää keskustelua niin hyvässä kuin pahassa. Mietinkin itse että onko minua siunattu moniulotteisella ajattelulla sillä näen asioiden monet puolet, erityisesti ne positiiviset. Saan siis olla onnellinen avarakatseisesta kasvatuksesta joka on tuonut elämääni näin paljon hyvää :D

lauantaina 23.01.2010

Kiitos mielenkiintoinen blogi

maanantaina 17.05.2010

No voi että.. Ei oo ensimmäinen koomikko jonka sketseistä löytyy vammainen hahmo... Itse en asiasta nostaisi niin kauheata meteliä.Toki on ikävää jos joku on tästä pahoittanut mielensä. En usko että kyseinen näyttelijä on kuitenkaan ajatettut aiheuttavansa kenellekkään mielipahaa :(

tiistaina 28.09.2010

Se, että sketsiohjelmassa käsitellään vammaisuutta huumorin avulla on mielestäni positiivinen ilmiö. Huumori on keino vähentää asian ympärillä olevan kielletyn puheenaiheen leimaa. Olen myös huomannut, että terveet suhtautuvat asiaan paljon kriittisemmin kuin oikeasti vammaiset ihmiset. Miksi? Pelkäämmekö me "terveet" että terveen ja vammaisen raja alkaa hämärtyä, jos vammaisillekin saa alkaa nauramaan?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä