TV-arkisto

Takaisin

TV-arkisto: Valentin Vaala

Tiistaina 6.10.2009 klo 21.50, uusinta pe klo 16.10 ja su klo 09.25

Valentin Vaala / YLE
Lokakuun 11. päivä tulee kuluneeksi sata vuotta elokuvaohjaaja Valentin Vaalan syntymästä. Merkkipäivän kunniaksi TV-arkisto muistaa Vaalaa erilaisin ohjelmin.

Valentin Vaala on päässyt vaikuttamaan elokuvaan Mustalaishurmaaja (1929) monella tasolla. Niin ohjaus kuin käsikirjoitus, leikkaus kuin puvustuskin ovat hänen käsialaansa. Kolmessa viimeisessä myös Theodor Tugai näyttää kädenjälkensä. Tugai myös näyttelee elokuvassa. Muita näyttelijöitä ovat Hanna Taini, Meri Hackzell, Alli Riks, Bruno Lauren, Waldemar Wohlin, Vladimir Sajkovic, Tekla Nyman, Hemmi Hagert ja Marita Nyman. Näiden taiteilijoiden yhteistyönä on syntynyt mykkäelokuvaklassikko, joka kertoo kolmen naisen välillä häilyvästä ja hankaluuksiin valintojensa takia joutuvasta hurmaavasta romanileirin johtajasta Manjardosta.

Valentin Vaala ja Olavi Linnus / YLE

Elokuvan jälkeen nähdään Valentin Vaalan haastattelu Elokuvamuistelmia: Valentin Vaala. Vuonna 1966 valmistui sarja Muistelmia suomalaisen elokuvan varhaisvuosilta, jossa muun muassa haastateltiin kotimaisia elokuvaohjaajia. Tässä osiossa Olavi Linnus haastattelee ohjaaja Valentin Vaalaa. Haastattelua on maustettu pitkin elokuvanäyttein elokuvista "Rikas tyttö", "Morsian yllättää" sekä "Tositarkoituksella". Vaala kertoo elokuvissa käyttämistää teknisistä ratkaisuista ja aiheiden valikoitumisesta käsikirjoituksiin.

Takaisin

O: Valentin Vaala.