TV-arkisto

Takaisin

Punainen viiva

Lauantaina 5.12. klo 12.40 ja sunnuntaina 6.12. klo 19.20

Kotimainen elokuva Ilmari Kiannon romaanista vuodelta 1909. Topi Romppanen ja hänen vaimonsa Riika viisine lapsineen elävätt talvea 1906 Korpiloukon mökissä. Jatkuva huoli perheen toimeentulosta painaa Topin ja Riikan mieltä, kunnes Topi kuulee kylällä eduskuntavaaleista ja uudesta työväenliikkeestä. Riikakin innostuu naisten äänioikeudesta ja lähtee yksin työväenkokoukseen kirkonkylälle.
Holger Salin elokuvassa Punainen viiva, YLE

Vaalipäivä on köyhille juhlaa ja Topi sekä Riika vetävät punaisen viivan kansan asian puolesta. Topi lähtee savottaan. Muutoksen toivo hiipuu Riikan mielestä elämän jatkuessa tavanomaisena arkena. Lisäksi lapset sairastuvat ja Riika alkaa kuvitella, että kyseessä on Jumalan rangaistus punaisen viivan synnistä ja vaalipäivän ylpeydestä.

Elokuvan on ohjannut Matti Kassila ja pääosissa nähdään Holger Salin (Topi), Liisa Nevalainen (Riikka), Pertti Tanner (Sake), Jukka Eklund (Vesteri), Marianne Eronen, Terhi Virtanen, Tiina Jokela, Jussi Jurkka, Rakel Laakso, Tarmo Manni, Pentti Irjala ja Tyyne Haarla. Elokuva on vuodelta 1959.

Takaisin

Katso myös:

Punainen viiva
Sunnuntaina 29.12. klo 21.15
Suomen Kansallisoopperan ovet avautuvat pitkän tauon jälkeen, kun Aulis Sallisen Punainen viiva esitetään YLE Teemalla. Samassa yhteydessä nähdään myös oopperaa käsittelevä reportaasi.

Punaisen viivan veto
Sunnuntaina 29.11.2009 klo 19.40
Anu Konttisen toimittama reportaasi kertoo, mistä lähtökohdista ooppera syntyi.