Rapartisteilla vapaa sana!

Runoraati goes VEE-HOO-ÄS! 

minivirtaset

Öinen ostari Itäkeskuksen vieressä. Puotiharjun ostarilla ei kovin usein ilmeisesti Taiteiden yönä taidetta näekään. Mutta nyt oli ohjelmaa.  Runoraati valtasi keskusaukion. Stig, Steen 1, Dxxxa D, Särre ja Maria Järvenhelmi riimittelevät kansalaisten kotivideoihin uudet selostukset. Syntyi teoksia, joista voi surutta käyttää nimitystä: kulttikamaa. Ja aika outo televisio-ohjelma. Hyvä niin. 

Ohjelmaidean taustalla oli yhdistää kaksi juhlimisen arvoista asiaa. Videonauha, VHS, mahdollisti elokuvien nauhoittamisen, kotivideokokeilut. Videopajoissa kautta maan koulutettiin nuoria musiikkivideoiden tekoon. Syntyi edullisempi keino tallentaa performanssitaidetta. Siitä puhuttiin naisten mediana. Videokameroille alettiin uskoutua. Naiset alkoi tehdä videotaidetta. 

Tänä päivänä VHS on ongelmajätettä. VHS nauha sinänsä kestää aikaa. Se voi tulevaisuudessa olla jopa parempi muoto säilyttää materiaalia kuin DVD. Mutta kasetit ovat isokokoisia. Katselulaitteet on vaihdettu tallentaviin digibokseihin. Niinpä muutoissa kaatopaikoille lentää arvokasta ajan kuvaa.

Kaitafilmien arvo on jo ymmärretty. Mutta  videonauhan edullisuus teki kuvaajista hajamielisempia. Videon annettiin pyöriä. Kuvia ei suunniteltu yhtä tarkasti kuin filmiaikoina. VHS:n jälki on usein niin tuhnua, kuvaajat rauhattomampia eri suuntiin sohijoita, että niiden esteettinen laatu vaikuttaa vähempiarvoiselta.  Runoraati halusi muistuttaa, että kotivideoilla on aarteita, joiden arvonnousua kannattaa odotella. 

Rap rantautui Suomeen samoihin aikoihin kuin VHS. Suomi-rap on kiistatta rikastuttanut suomalaista runoilmaisua. Se alkaa jo keski-ikäistyä. Ja siksi haastoimme nimeomaa joukon kiinnostavia rapartisteja tekemään nostalgisiin kotivideoihin uudet ääniraidat. 

Videot löydät netistä. yle.fi/musiikki/rap-runous

 

Kirjastot panostavat enenevässä määrin kansalaisten kokonaisvaltaiseen palvelemiseen. Ainakin seuraavissa kirjastoissa on vhs-nauhojen siirtomahdollisuus. Uusia siirtopisteitä perustetaan jatkuvasti, joten jos et löydä näistä sopivaa, kannattaa kysyä lähikirjastoista!

Espoo (Sello, Entresse, Tapiola)
Helsinki (mm. Lasipalatsi, Kirjasto10, Pasila, Töölö, Myllypuro)
Hämeenlinna
Joensuu
Joroinen
Juva
Jyväskylä
Kaarina
Kajaani
Kerava
Kirkkonummi
Kokemäki
Kotka
Kouvola
Kuopio
Kurikka (pääkirjasto ja Jurva)
Lahti
Laitila
Lapua
Parkano
Piikkiö
Pirkkala
Pori
Pyhäjoki
Rantasalmi
Riihimäki
Sauvo
Siilinjärvi (kulttuuritoimi)
Sotkamo
Suomussalmi
Tampere (Kaukajärvi, Lentävänniemi, Messukylä, Pellervo, Pääkirjasto Metso, Tesoma, Sampola ja Hervanta)
Tornio
Turku
Vaasa
Varkaus
Valkeakoski
Ylöjärvi (pääkirjasto, Viljakkala ja Kuru)
Ja kiertävä laitteisto Pohjois-Pohjanmaalla

 

0 kommenttia