Sotatilassa original

Haastoimme viisi runoilija katsomaan Peter von Baghin esikarsimia dokumenttielokuvia sota-ajalta. Tehtävänä oli valita kolmen minuutin kohtaus ja tehdä siihen  uusi  kommenttiraita. 

Nyt voitte katsoa, millainen oli runoilijoiden valitseman materiaalin alkuperäinen ääniraita. Ne löytyvät Ylen Elävästä arkistosta. Lukuunottamatta  Joose Keskitalon runontamaa kuvamateriaali sotavangeista.

Maija Vilkkumaan runontama elokuva on Jonoja, aina vaan jonoja.   

Runoilija, kirjailija ja Absoluuttinen nollapiste -yhtyeen sanoittaja-solisti Tommi Liimatta tulkitsi uusiksi kuvia propagandaelokuvasta, jossa mainostetaan Suomen sotilas-lehteä ja sotilaita valmennetaan kotiinpaluuseen. Vuosi on jo 1944. Esko Vettenranta laulaa sotilaskorsussa  Pahlmanin ja muiden muusikoiden säestyksellä. Materiaalin on kuvannut ja ohjannut mestari eli Felix Forsman.  

SUOMEN SOTILAS SOTAVÄESSÄ JA VÄHÄN KOTONAKIN

Vilja-Tuulia Huotarinen pohti tekstissään kotirintaman näkymättömiä ristipaineita. Elokuva kertoo talkoista vuonna 1942 ja dokumentti on mitä kauneinta kuvaa. Kuvien laatua ja runollisuutta selittää, että elokuvan on tuottanut elokuvayhtiö Aho & Soldan. 

KAIKKI KANSA TALKOOTÖISSÄ

Maija Vilkkumaa sanoitus kotikaupungin jonoja kuvaavaan elokuvaan on haikean kevyt. Alkuperäisen elokuvan kommenttiraita on pakinamainen ja jopa hilpakka.

JONOJA, AINA VAIN JONOJA.

Jyrki Kiiskinenei tehnyt uutta kommenttiraitaa vaan loi sanan ja kuvan kohtaamisesta uuden teoksen nimeltä Sankarielävä - runo kahdelle äänelle: Hänen inspiraationsa on propagandaelokuva sotaorvoista. 

Elokuvan oli tehnyt Propaganda-Aseveljet, joka oli  erityisestijatkosodan aikana aktiivisesti toiminut järjestö, joka perustettiin kesällä 1940 henkisen sodankäynnin tueksi. Kuvaajana on Heikki Aho. 

Kansalta kansan hyväksi

Joose Keskitalo valitsi materiaalikseen sotavankeja Suomessa esittelevän dokumentin, jota ei löydy Elävästä arkistosta. Kuvissa näkyy  kenraali ja myöhemmin kirjailija Kurt Wallenius.  

 

0 kommenttia