Runon ja elokuvan kauniita liittoja

VIATTOMAT KUVAT

Tänä syksynä Runoraati esittää kaksi lähetystä, joissa runonnetaan arkistojen aarteita. Tänä syksynä runoilijat tekivät uudet sota-ajan uutiskatsauksiin. SEn perään uusitaan nyt viime vuodelta ensimmäinen mykkäelokuvahanke eli Runoraati:Viattomat kuvat.

Runoraati haastoi runoilijat Sinikka Vuolan ja Saila Susiluodon sekä laululyyrikot  Paula Vesalan, Matti Johannes Koivun ja rapartisti Kasperi Laineen tekemään 30-luvun dokumenttielokuviin uudet ääniraidat.   

Peter von Bagh esikarsi heille joukon nuoren Suomen elokuvia, joista taianomaisimmat ovat Juha Ahon poikien Heikki Ahon ja Björn Soldanin kuvaamia ja ohjaamia.  

Klikkaa sinistä tekstiä niin näet elokuvan alkuperäisellä ääniraidallaan Elävästä arkistosta.

Saila Susiluoto valitsi kertoa tarinan rakkauden murtumisesta kesämatkailuelokuvaan, joka on kuvattu kesänä ennen talvisotaa.

Paula Vesala laulaa  kiemurtelevaisesta rakkaudesta ja sydänvoimasta elokuvaan nimeltä Tourist attractions in Finland, jolla myytiin Suomea New Yorkin maailmannäyttelyssä 1939. Ruotsiksi tekstitettyä versiota esitettiin Ruotsissa sodan aikana Suomen avun tilaisuuksissa.

Lauluntekijä Matti Johannes Koivu teki uuden ääniraidan kuviin Helsingin maratonista vuonna 1933. Runon ja elokuvan kohtaamiselle hän antoi nimen Kuollut kulma. Sen muotona on ääneen ajateltu kirje yläkerran ihmiselle. Se käsittelee nykyhetken pelkoa.

Kasperi Laineen runotarina tulevaisuuden sankarista on tehty elokuvaan Velin ja Pojun kevätpuuhat ja Sinikka Vuola kommentoi naisen katsomista sanoittamalla uusiksi dokumentin vuoden 1933 missikisoista Munkkisaaren Golf-Kasinolla. Ne voitti Anna-Liisa Fahler. Kuvissa vilahti tuleva Miss Europa Ester Toivonen. Näitä elokuvia ei ole Elävässä arkistossa, mutta lisää ajankuvaa ja tuontantoyhtiö Aho & Soldanin nerouttaa löydät täältä.

1 kommentti

http://www.coachoutletonlinest.com/ Coach Outlet Store Online
http://www.coachoutletonlinescoach.net/ Coach Bags Outlet Online Store
http://www.coachoutletstorexd.net/ Coach Outlet Store Online
http://www.coachfactoryoutletonlinewb.com/ Coach Factory Outlet Online
http://www.coachfactoryoutlettx.com/ Coach Factory Outlet Store
http://www.coachfactoryoutletrb.com/ Coach Factory Outlet Store
http://www.coachfactoryonlinefc.org/ Coach Factory Outlet Online
http://www.coachoutletwy.com/ Coach Factory Outlet Online Store
http://www.coachoutletaol.net/ Coach Outlet Online
http://www.coachoutletstoreonlinesl.com/ Coach Outlet Store Online
http://www.coachoutletonlineybw.com/ Coach Handbags Outlet Online