Sotatila Sodankylän elokuvajuhlilla!

 Sotakuvia runosäestyksellä

Täysi teltta huokui kiitollisuutta. Tuntui merkityksellisestä katsoa Sodankyän elokuvajuhlilla valkokankaalta viisi sota-ajan elokuvaa, joita runoilijat säestivät. 

Oli kunnia saada esittää Sodankylässä ennakkona Runoraadin  syksyn ohjelmistosta sota-ajan leffojen runonnuksia, koska Sodankylän elokuvajuhlat ovat perinteisesti tukenee mykkäelokuvien uudelleen säveltämistä. Nyt runoilijat säestivät menneisyyden kuvia uusin sanoin. Paikan päällä niitä kommentoi festivaalin näyttelijävieraista koostunut erinomainen raati. 

Kaikki suomalaiset näyttelijät uransa aikana paneutuvat sodan kolhimien ihmisten mielen maailmaan. Ilkka Heiskanen oli Sodankyässä  puhumassa elokuvasta Hiljaisuus, joka sijoittuu ruumiiden pesijöiden maailmaan. Ville Virtanen kertoi saaneensa sotarooleja siksi, että osaa ratsaa. ja oli ratsastanut usemmassakin sotaelokuvassa nimenomaa alasti. Rea Mauranen valitti, että naiset eivät esiinny rintamakuvauksissa, mutta viimeksi hän oli mm ollut mukana Donnerin elokuvassa Kuulustelu. Kukin raatilainen toi keskusteluun näkökulmia myös omasta elämästään. Ilkan isä oli sodan käynyt. Rea eli nuoruutensa juuri sodan päätyttyä. Ville Virtasen sukupolvi kapinoi sodankäyneitä sukupolvia vastaan. 

Virtanen oli isänsä roolissa runoraatilaisena ensimmäistä kertaa ja loisti ja viihtyi. Rea Mauranen voitti vuonna 2007 Runoraadin lausuntakaraoken pamauttamalla tulkinnan Juicen kappaleesta Elämässä pitää olla runkkua. Kumpikin Rea Mauranen ja Ilkka Heiskanen lausuivat kirjailijoiden toiverunoja kuolemesta viime syksynä raadille. 

Sodankylän pienestä teltasta poistui yleisö, joka tunsi kokeneensa laadukkaan hetken, saaneensa paljon. 

Kiitos siitä runonnuksien tekijät: Tommi Liimatta, Vilja-Tuulia Huotarinen, Joose Keskitalo, Maija Vilkkumaa ja Jyrki Kiiskinen.  Heistä Liimatta oli eturivissä ja vaikuttui omasta ja kollegoidensa teoksista. Kannatti tehdä. 

Ja nythän tämä kuuulostaa ylisanailulta, mutta olen vilpittömästi sitä mieltä, että Sodankylän elokuvajuhlien Runoraati oli aito ja kiistaton taide-elämys. 

 

Runoraati: Sotatilassa esitetään Yle Teemalla su 7.10. klo 20.  

1 kommentti

Kiitoksia tosi mukavasta tapahtumasta Sodankylässä. Tunnelma pikkuteltassa oli lämmin ja sympaattinen, vaikka sotaelokuvia katsottiinkin. Innolla odottelen syksyn runoraateja - toivottavasti tästä huippuohjelmasta saadaan nautiskella vielä pikään. Kiitos Runoraadin tekijöille!