Pakko blogata!

Karkki-blogi. Kuva: Karin Lindroos. Ad: Riikka Kurki

Tunnetko ihmisen, jolle blogi on tärkeä harrastus tai jopa työ? Minä tunnen ja moni muu, heitä on jo paljon. llokseni pääsin mukaan tekemään bloggaajista kertovaa tv-ohjelmaa Blogistaniaa.

Idea bloggaajista kertovasta tv-ohjelmasta syntyi keväällä 2011, ja tuotantoon päästiin loppusyksystä. Blogistanian ensimmäiselle tuotantokaudelle valikoitui kymmenen intohimoisesti omaan juttuunsa paneutunutta nuorta naista, joilla on kiinnostava blogi.

- Halusimme tuoda esille oman sukupolvensa vaikuttajia, jotka ovat edelläkävijöitä ja mielipidevaikuttajia, kertoo tuottaja Tiina Klemettilä.

Blogihuuma sai Suomessa alkunsa 2007 vuoden alussa. Alkuun blogit olivat päiväkirjamaisia vertais- ja matkailukertomuksia sekä "päivän asuja". Yhä useampi perusti oman blogin, ja yrityksetkin alkoivat kiinnostua bloggaajista.

Vuonna 2010 Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan arviolta 120 000 blogia. Neljästä miljoonasta eli kaikista 16-74-vuotiaista netin käyttäjistä 3 % ilmoitti tuolloin ylläpitäneensä blogia. Samana vuonna Indiedays-blogiyhteisö keksi niputtaa yhteen suosituimmat muoti- ja kauneusblogit. Tällä hetkellä muoti- ja sisustuslehdet haluavat bloggaajia riveihinsä. 

Ja blogejahan on. Niitä on monenlaatuisia ja lukuisista aihepiireistä. Eikä bloggaaminen ole vain nuorten tai naisten harrastus. 

Bloggaajat pitävät kirjoittamista ennen kaikkea hyvänä harrastuksena ja terapiana. Lukijoille blogit ovat erikoismedia, johon on usein helpompi samaistua kuin perinteiseen mediaan. Blogeista haetaan fanitettavia persoonia, henkilökohtaisia tarinoita, fiiliksiä ja suosituksia. Blogeja arvostetaan myös niiden reagointikyvyn takia. Ne kertovat nopeasti viimeisimmät trendit tai löydöt ja ilmoittavat tai raportoivat tapahtumista.

Monille bloggaajille blogi synnyttää uuden ammatin ja tuo jonkinlaista toimeentuloa. Osa tekee palkkio-, kumppanuus- tai tuotetestailudiilejä, toiset perustavat blogin kylkeen verkkokaupan.

Jenkeissä ja Briteissä blogi-ilmiön ympärille on syntynyt myös käsite "mom-entrepreneurs". Blogit, Etsy ja Pinterest ovat monille kotiäideille kätevä väylä myydä ja markkinoida omia tuotteita.

Karkki-blogi2. Kuva: Karin Lindroos. Ad: Riikka Kurki


Miten syntyivät Blogistanian blogit?

Blogistanian bloggaajat ovat kaikki intohimoisesti omaan alaansa suhtautuvia naisia. Blogien perustamis- ja kehitystarinat ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Moni on aloittanut bloggaamisen varovasti, käyttäen siihen hyvinkin paljon aikaa. Kaikki kertovat, että tehdessä opii: bloggaus ja kuvittaminen muuttuvat pikku hiljaa helpommiksi ja sitkeys palkitaan.

  • Pupulandia-blogin Jenni Rotonen uskalsi julkaista 2007 vuoden joulukuussa ensimmäisen kuvan, jossa näkyivät hänen kasvonsa. Siihen asti Jenni ja monet muutkin esittelivät vain kuvia, jotka rajattiin kaulasta poikki. Nyt Jennin muoti- ja tyyliblogi on yksi Blogilistan suosituimpia blogeja.
  • Vuonna 2007 bloggaus oli Kajsa Wikmanille vähän häpeällistä. Kajsa ei mielellään edes maininnut bloggaavansa, sillä touhua pidettiin teinityttöjen hömpötyksenä. Nykyään Kajsan Syko-blogia luetaan ympäri maailmaa, ja blogi toi Kajsalle myös mahdollisuuden julkaista tilkkutyökirjan.
  • Outi Pyy eli OutsaPop aloitti bloggailun DIY-hengessä. Nykyään itseään trashionistaksi tituleeraava muotiammattilainen suunnittelee omia vaatteita ja työstää parhaillaan vuoden lopussa julkaistavaa Trashion-kirjaa.
  • Hupsistarallaa-blogin Terhi Viinikanoja oli jakanut kuvia käsitöistään ja neulegraffiteistaan kuvapankeissa ja pitänyt suljettua blogia aiemminkin. Hupsistarallaa vei kuitenkin pikkusormen lisäksi enemmän: lukijat ja palaute yllättivät positiivisesti. Nyt Terhin blogi erottuu lukuisten käsityöblogien joukosta huumorinsa vuoksi.
  • Riikka Kurki tietää millainen on hyvä blogi: se on visuaalinen eli siinä on hyvät kuvat sekä hyvä teema tai aihe, johon kirjoittaja suhtautuu intohimoisesti. Ad:na työskentelevään Riikkaan kolahti sitten lopulta nukkekoti, joka piti kunnostaa. Näin syntyi nukkekotiblogi.
  • Jonna Vormala aloitti bloggauksen kotiäitinä. Hän halusi tallentaa ja myöhemmin myös jakaa reseptejään. Nyt Jonna pitää Jauhot suussa -blogia harrastuksena työn ohella ja uskoo, että juuri ruokablogit ovat seuraava blogihitti.
  • Anniina Nurmi tutki ekologista vaatetuotantoa opiskellessaan vaatesuunnittelijaksi. Vihreät vaatteet -blogin hän aloitti, koska materiaalia oli niin paljon ja hän halusi kertoa eettisestä ja ekologisesta vaatetuotannosta myös muille. Vihreät Vaatteet -blogista tuli arvostettu, lainattu ja luotettu infolähde. Anniina on puhunut bloginsa aiheista niin Aamu-tv:ssä, Kuningaskuluttajassa kuin monissa muissakin medioissa.
  • Fiona Timantille vintage ja burleski ovat elämäntapa. Diamond Stash -blogissa Fiona halusi jakaa tietoaan ja inspiraatiotaan kansainväliselle harrastajajoukolle.
  • Jonna Hietalan työ ja blogi kulkevat rinnakkain. Sisustaminen, käsityöt ja trendit tuovat leivän toimittajana, innoittavat kirjoittamaan Musta tuntuu -blogia sekä auttavat pian julkaisemaan myös kirjan.
  • Karin Lindroos aloitti bloggaamisen harrastuksena, mutta tätä nykyä hän pyörittää suomenruotsalaisille suunnattua Ratata-blogipalvelua ja kannustaa myös muita bloggaamaan. Karin kädenjälkeä on Karkki-blogin lisäksi myös Loppisfynd/Kirppisaarteita -blogi ja itse kustannettu kirja.


kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

olotila

Tervetuloa Olotila-blogin oivalluksiin ja huomioihin.

Olotila-toimituksen blogissa huomioita ja oivalluksia meiltä ja muualta.

linkit

Blogistania Facebookissa - liity mukaan!

Blogistania TV2:ssa alkaen 21.3.2012, keskiviikkoisin klo 19.30.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä