Tee karjalanpiirakat itse

Karjalanpiirakka. Kuva: Viivi Lehtonen

Vaikka minulla onkin karjalaiset sukujuuret, en ollut sitten lapsuuden seurannut piirakantekoa, enkä ollut koskaan tehnyt niitä itse. Nyt piirakkataidon oppimiseen tuli mahdollisuus!

karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka ovat suomalainen laatutuote, joka on jopa rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Tuotesuoja määritelee piirakkamme näin: taikinasta pitää olla ainakin puolet ruista ja täyte saa olla vain puuroriisiä, ohraa tai perunaa. Yleisin täyte on riisi.

Mutta kun piirakoiden riisin korvaa ohralla on lopputulos jopa kotimaisempi sekä ruokaisamman makuinen. Karjalanpiirakanteossa on omat niksinsä, mutta kuoritaikinassa ja täytteessä voi sentään soveltaa. Lisäruisjauhoilla saa taikinaan enemmän rapeutta ja ohralla täytteeseen uutta makua.

Vaikka minulla onkin karjalaiset sukujuuret, en ollut sitten lapsuuden seurannut piirakantekoa, en ollut koskaan tehnyt niitä itse, enkä voinut sanoa, että hallitsen piirakanteon. Nyt piirakkataidon oppimiseen tuli mahdollisuus, kun äitini päätti jatkaa mummien perinnettä ja elvyttämää meille tämän suomalaisen perinneleipomuksen taidon.

Teimme niin hyviä ja ihanan näköisiä piirakoita, että näistä voi olla ylpeä. Kaiken lisäksi karjalanpiirakoiden teko ei ollut edes niin työlästä kuin aina kuvittelin, eikä raaka-aineiden hintakaan ole lähes mitään. Nämä piirakat kannattaa tehtä itse: katso resepti ja ohjeet.

kommentit

mulla on varmaan elämän varrelta useampi kilo aloitettuja käsitöitä sukkia olen tehnyt satoja valmiiksi

>ritu vaasa To, 2010-12-02 18:07

lisää kommentti

olotila

Tervetuloa Olotila-blogin oivalluksiin ja huomioihin.

Olotila-toimituksen blogissa huomioita ja oivalluksia meiltä ja muualta.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä