Lastenteatteria tarvitaan

Suomalaiset teatterit suhtautuvat lastenteatteriin vakavasti ja toteuttavat sen samalla intohimolla ja laadulla kuin muut esitykset. Missä on vika, kun lastenteatteri ei enää löydä katsojia samaan tyyliin kuin aiemmin?

Omat lapseni haluavat teatteriin ja leikkivät kotona omia esityksiään teatterin innoittamina. En ymmärrä, miksi teatteri ei ole nyt suosiossa - paitsi loppuunmyyty Kolme iloista rosvoa.

Papier Mache

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomen Teatterit ry on huolissaan lasten- ja nuortenteatterin asemasta. Viime vuosina esitykset ovat keränneet noin 300 000 katsojaa, kun vielä 2000-luvun alussa esitykset vetivät yli puoli miljoonaa katsojaa. Yhtenä suurimpana syynä pidetään koulujen ja päiväkotien vähentynyttä teatterissakäyntiä.

Lastenteatteri on vaikea yhtälö, sillä lipunhinnat on pidettävä alhaalla. Lastenteatteria tekevät lähes kaikki teatterit Suomessa ja vaikka katsojia riittäisi, ei lipputuloilla tehdä ihmeitä tai saada tarvittavia resursseja aina käyttöön. Tästä syystä valtion ja kuntien tuki on äärimmäisen tärkeää.

- Helsingin kaupunginteatterin lasten- ja nuortenyksikkö toimii hienosti ja esityksiä on tarpeeksi, mutta tukea tarvitsevat myös pienemmät tekijät, yksityiset teatterit ja harrastelijateatterit ja teatterikiertueet, kertoo Suomen Teatterit ry:n järjestösihteeri Hanna-Reetta Schreck.

- Teatteri on lapselle voimakas elämys, eikä Suomessa tehdä kuin tasokasta teatteria. Lasten esitys vaatii tekijöiltä oikeastaan enemmän, sillä esityksen pitää todellakin koskettaa, jotta pienten yleisö ymmärtää tarinan.

- Yhdessä tekemisen taikuus välittyy myös yleisöön. Esityksillä voi olla valtava vaikutus lapsen kasvuun ja kehitykseen, sillä samaistuminen on helppoa ja vaikeankin asian käsittely voi onnistua elämyskokemuksen avulla.


Teatterilippu on lapselle paras lahja

- Teatteri- tai kultturielämyksiä ei voi kokea liikaa. Jokaisella lasella ja nuorella tulisi olla mahdollisuus käydä teatterissa, korostaa Hanna-Reetta Schreck.

Koulujen ja päiväkotien olisi hyvä tutustuttaa lapsia teatterin pariin, sillä kaikki vanhemmat eivät ole kulttuuriharrastajia. Jos lapsi käy teatterissa jo pienenä, hän tottuu tähän ilmaisu- ja esitysmuotoon, ja löytää tämän kulttuurin alan helpommin myös myöhemmin. Lahjana teatteriesitys taas jää mieleen huomattavasti paremmin kuin tavara.


Nukketeatteri yllätti iloisesti

Kävin lasten kanssa Nukketeatteri Sampon esityksessä Kultakutri ja kolme karhua. Maija Barickin vetämä esitys oli osallistavaa nukketeatteria - lapset oppivat, miten nukketeatteria tehdään, osallistuivat itse lavastamiseen ja musiikin sekä äänimaailman tekoon. Tämä oli hienoa - nyt meillä on kotona esitetty omia esityksiä ja lavastettu leikkejä aivan uudella intohimolla.

Mennään teatteriin lasten kanssa!

Muita lasten- ja nuortenteattereita:

Kaupunginteatterit:

kommentit

Muistan käyneeni kyllä muun muassa kaupunginmuseossa jo silloin, kun olin lasten tarhassa. Kaikki reissut opettaja merkitsi reissuvihkoon.

>Atro Niiniluoto Pe, 2011-03-18 22:46

lisää kommentti

olotila

Tervetuloa Olotila-blogin oivalluksiin ja huomioihin.

Olotila-toimituksen blogissa huomioita ja oivalluksia meiltä ja muualta.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä