noora loves eko,reilu ja luomu

  • E621 on pian kielletty aine

    Et ehkä välttämättä tiedä, mitä E621 on. Koodi tarkoittaa mononatriumglutamaattia. Se on hajuton, valkoinen, kidemäinen suola, jossa on lihaliemen kaltainen maku. E621 tehostaa keinotekoisesti liha- ja myös kasvisruokien omaa makua. Tuoteselosteissa se saattaa olla myös nimellä MSG eli monosodiumglutamate.

    Luonnossa glutamaatti on aminohappo. Se on aivojen tärkein toimintaa edistävä ja kiihottava välittäjäaine. Glutamaatti osallistuu mm. hermosolujen kasvuun, niiden erilaistumiseen, liikkeiden säätelyyn ja oppimiseen. Glutamaattia on luontaisesti mm. äidinmaidossa ja sen on todettu aiheuttavan riippuvuutta. Synteettinen E621 puolestaan on osasyy esimerkiksi hunajamarinoidun broilerin makuun. 

    Missä muualla - marinoidun broilerin lisäksi - E621:tä käytetään? Sitä voi olla esimerkiksi säilyke- ja pikakeitoissa, maustetuissa nuudeleissa, mallas- ja hiivauutteessa, soijakastikkeessa, gelatiinissa ja karkeapintaisessa proteiinissa ja kasviproteiinissa sekä aromisuolassa. Glutamaattia on siis esimerkiksi sipseissä, marinadeissa ja maustesekoituksissa, eli todennäköisesti tuotteissa, jotka on valmiiksi maustettu tai marinoitu.

    Glutamaattia tuodaan Suomeen Kiinasta, Japanista ja Koreasta, jossa sitä käytetään paljonkin, mutta aromivahvenne ei vanhojen uskomusten mukaan ole ainoastaan kiinalaisten tai etnisten ruokien mauste. E621 maustaa suuren osan laitosruoistamme. Etenkin vanhukset ja lapset syövät aromivahvennetta erittäin usein, jopa päivittäin. Hufvudstadsbladetin mukaan Espoon koululaiset syövät maustetta melkein joka päivä. Tämä kuitenkin muuttuu ensi syksynä, kun Espoon kouluruoasta tulee natriumglutamaattivapaata. Toivottavasti muut kunnat ja ruokalat ottavat Espoosta mallia.

    E621 on iso asia etenkin Yhdysvalloissa, jossa kokonainen kansanliike vastustaa glutamaatin käyttöä. E621 on todettu aiheuttavan mm. vatsakipuja, päänsärkyä ja migreeniä. Nyt epäillään, että tämä synteettinen aine aiheuttaa myös liikalihavuutta. Vakavemmistakin terveysvaikutuksista on viitteitä, mutta aineen haitallisuudesta ei ole olemassa riittävää näyttöä. Mielestäni on erikoista, että suomalaiset koululaiset joutuvat popsimaan glutamaattia päivittäin, vaikka ihan yleisessä tiedossa on, ettei glutamaattia suositella etenkään lapsille. Entä miksipä aikuistenkaan pitäisi syödä jotakin, jota ei suositella lapsille? Ei meistä kukaan tarvitse glutamaattia yhtään mihinkään, onhan maailmassa aitoja, herkullisia mausteita vaikka millä mitalla! Kyse ei olekaan mausta, vaan mausta ja hinnasta. E621 on helppo ja halpa. Sillä saa aromia hieman vähemmänkin hehkeään raaka-aineeseen. 

    Espoon kouluissa otetaan käyttöön E621-vapaa ruokalista ensi syksynä. Käytännössä kyse on yhden ihmisen reagoinnista vanhempien kasvavaan huoleen. Espoon koulutoimenjohtaja Minna Ahola on päättänyt, ettei riskejä enää oteta ja siksi E621:n käyttö lopetetaan. Ahola välttää myös itse E621:n käyttöä aina kuin mahdollista ja kokee, että vanhempien huoli aineen käytöstä on otettava vakavasti.

    Kuinka itse voi välttää E621:n syömistä? Lukemalla tuoteselosteet huolellisesti! Lisäksi luomu tai mahdollisimman käsittelemätön ravinto takaa sen, ettei elintarvike sisällä natriumglutamaattia.

    Mainittakoon vielä esimerkkinä erään laitosruokailuun tarkoitetun kasvisliemiaineksen tuoteseloste, jonka ainesosat kuuluvat näin: suola, arominvahventeet(E621, hiivauute, E635), maltodekstriini(maissi), glukoosi, aromit(liha, porkkana, sipuli, purjo, kurkuma, paprika), paakkuuntumisenestoaine(E341), mausteet(persilja, basilika, valkosipuli). Ohjeen mukaan valmistetun liemen suolapitoisuus 0,49 %.

    Suomeksi: glutamaatti on listassa toisena, vaikkakin se jakaa sijan hiivauutteen kanssa. Ainoastaan suolaa on tuotteessa enemmän kuin aromivahvennetta ja hiivauutetta. On erittäin aiheellista esittää kysymys: miksi emme synteettisten makujen sijaan käyttäisi aitoja ja luonnollisia mausteita?

    Hufvudstadsbladet: Omstritt ämne finns i de flesta kök
     

     

    Kommentoi 15 Lue kommentit


  • Kenen päästä omat hiuksesi ovat?

    Pitkät hiukset eivät välttämättä ole ehto menestymiselle, mutta niistä saattaa hyvinkin olla apua ja sen tietää hiuslisäkebisnes! Näyttävät hiukset vaikuttavat paljon habitukseen ja itsetuntoon. Jos olet vähänkään epävarma itsestäsi, on pitkä ja tuuhea tukka tehokas tapa saada egoa buustattua. Kun miehet hankkivat peniksen jatkeeksi kalliin auton, nostattavat naiset fiilistään laitattamalla päähänsä köyhän intialaisen pikkutytön hiuksia.

    Katsoin vastikään Ykkösdokumentin Hiusten matka, jossa intialaisen juorulehden päätoimittaja hankki itselleen vyötärölle saakka ulottuvat "Shakira-hiukset". Dokumentissa seurataan sekä tämän rikkaan intialaisen naisen että köyhän perheen hiusprosessia. Nelihenkinen perhe luopuu omista hiuksistaan ja rikas julkkiswannabe saa koko perheen karvat omaan päähänsä.

    Dokumentti on rankka siihen nähden, ettei ketään pahoinpidellä, ryöstetä, raiskata tai tapeta. On itseasiassa aika yllättävää, kuinka iso juttu hiuksistaan luopuminen voi olla, jos sen joutuu tekemään vastahakoisesti. Henkisen taakan täytyy olla paljon raskaampi kuin saattaa kuvitella. Kun olin 18, annoin bändini rumpalin ajella omat hiukseni pois erään juhannuksen kunniaksi. Suussani komeilivat silloin kunnon telaketjuhammasraudat, eikä tavallinen perustukka mielestäni sopinut niihin ollenkaan. Kaikki tai ei mitään -ihmisenä päätin antaa hiusten mennä. Kalju oli vaihtoehtoinen ja kätevä ja se oli täysin oma valintani. Jos joku olisi ajellut hiukseni väkisin, veikkaan että olo olisi lähennellyt raiskatuksi tulemista - raiskauksia vähättelemättä. Tarkoitan, että hiusten pakkoajeleminen on ihmisen häpäisemistä, ja etenkin naiselle se voi olla kova paikka. 

    Oletko koskaan nähnyt perhettä, jossa äiti, isä, parivuotias lapsi ja isoveli ovat kaikki kaljuja? Lauantaisen dokkarin kohtaus, jossa perhe lähti leikkausoperaation jälkeen kaljuna kotiin, oli minusta dramaattisempi kuin tilanne oikeassa elämässä olikaan: Intiassa hiuksista luopuminen on perinne (palaan tähän myöhemmin tekstissä).

    Hetkellä, jona köyhän perheen hiukset tipahtavat temppelin lattialle, herra Gold rikastuu. Great Lengths - hiuslisäkebrändin luoja, vaatimattoman sukunimen omaava David Gold elää loisteliasta luksuselämää ja hokee jatkuvasti puhelimeensa "Keep that hair coming, keep it coming". Goldin asiakkaat ovat valmiita maksamaan kilosta hiuksia jopa yli 500 dollaria. Ei ole ihme, että bisnes tekee pyörittäjistään kroisoksia: suurin osa Hollywood-staroista ja maailman muut rikkaat käyttävät intialaista temppelihiusta ja tuuheasta tukkalaitteesta ollaan valmiita maksamaan suuria summia.

    Miksi kampaamojen aitohiuslisäkkeet sitten ovat pääosin juuri intialaista hiusta? Koska moni muu hiuslaatu ei kuulemma sovellu haluttuun tarkoitukseen. Hiuksen on oltava tarpeeksi paksua ja käsittelemätöntä. Tunnetko muka itse yhtäkään naista, joka ei olisi värjännyt hiuksiaan tai ottanut joskus permistä tai tyvikohotusta? En minäkään. Eurooppalainen hius on siis usein liian ohutta ja käsiteltyä - JA eurooppalaista hiusta on myös vaikea saada riittäviä määriä. Yllättävää, eikö? Entä jos hyödynnettäisiin päiväkodit, vanhustentalot ja köyhät? Eikö olisi kätevää ajella tarharyhmien lasten hiukset (hyvästi ikuinen täiongelma) tai sheivata kortistossa olevien tukkalaitteet (työttömyyspäivärahaa vastaan) pois ja laittaa ne jatkeena vaikka missifinalistien päähän. Bisnesidea! Ei kun tää olikin jo keksitty...

    Mutta eipä kelpaa jatkeisiin kiinalainenkaan hius, sen ongelmana on paksuus ja karkeus. Onneksi meillä on Intia, jossa kellään ei ole varaa tuhota hienoa hiuslaatuaan värjäämällä tai permanenttaamalla! Intialainen hius on länkkäreiden päähän juuri sopivaa! Kun kerran olemme tuhonneet omat hiusgeenimme huonolaatuisella ravinnolla, ympäristökemikaaleilla ja jatkuvalla värjäämisellä ja käsittelyllä, on täysin reilua ostaa köyhien intialaisten hiukset omiin päihimme. Omiin, ihaniin päihimme. Ja mikä sattuma onkaan, että juuri Intiassa on olemassa perinne luopua hiuksistaan, kun jumalilta toivotaan terveyttä ja vaurautta. Dokumentissa seurattu köyhä perhe luopui hiuksistaan juuri terveyden takia: perheen pojan silmä oli kipeä ja lahjoittamalla hiukset temppelille uskottiin silmän paranevan. Minä voin kyllä sanoa mikä parani: sen rikkaan juorulehtinaisen ego. Se parani kertaheitolla!

    Herra Gold ei ole kaukana meistä suomalaisistakaan. Great Lengths -hiusta saa Suomessakin monesta kampaamosta. Tässä ote GLn suomenkielisiltä www-sivuilta:

    "GL käyttää parasta hiusta maailmassa, ainoastaan 100% aitoa intialaista temppelihiusta. Olemme ylpeitä siitä, että varat, jotka temppeli saa näistä omasta vapaasta tahdosta lahjotetuista hiuksista, todistetusti käytetään koulujen, sairaaloiden ja orpokotien rahoittamiseen Intiassa."    

    Haluan tietää, mitä herra Gold maksaa hiuksista temppeleille. Siksi olen lähettänyt mailissa pari simppeliä kysymystä Great Lengthsin Suomen edustustolle, katsotaan mitä saan vastaukseksi. Lupaan kertoa teille ensimmäisenä!

    Kun siis harkitset hiustenpidennystä, pyydä kampaajalta tieto hiuksen alkuperästä. Vaadi sitä! Ja jos käy niin hienosti, että sinulle tarjotaan eettistä aitohiusta, arvostaisin kovasti, jos kertoisit asiasta minulle. Etsin parhaillaan kampaamoita, jotka voivat todistaa hiustensa alkuperän ja eettisyyden. Voit lähettää vinkkisi osoitteen: noora.shingler@yle.fi.

    Vielä muutama sananen pitkistä hiuksista. Allekirjoittanutta on aina kiehtonut lyhyt tukka, enkä ole koskaan himoinnut olevani pitkähiuksinen. Miksi olisinkaan? Audrey Hepburn, Edie Sedgwick, Madonna, Winona Ryder, Keira Knightley, Sienna Miller, Agyness Deyn, Rihanna ja ziljoona muuta naista ovat todistaneet, että lyhyet hiukset sopivat naiselliselle, vahvalle, erottuvalle ja persoonalliselle naiselle - jopa paremmin kuin pitkät. Olisipa muuten siistiä nähdä Ellen Jokikunnas, Mariko, Johanna Tukiainen tai kaikki missifinalistit lyhyessä kampauksessa. Miksi misseillä on AINA pitkät hiukset? Ai niin, mä tiedän: koska ne on menestyviä! 

    Katso Hiusten matka -dokumentin traileri täältä

    Kommentoi 3 Lue kommentit


  • Kodin ja työpaikan ekoensiapu

    Ekologisia valintoja voi tehdä sekä töissä että kotona, ja niitä pitää tehdä sekä töissä että kotona. Kotona jokainen on oma herransa, mutta töissä oma ekoajattelu ei yksin riitä, jos muut eivät tee mitään. Monet työpaikat ovat vielä aivan pihalla yhteiskuntavastuustaan, mutta sinä voit ottaa asian puheeksi ja saada aikaan muutoksen, jonka myötä työnantajasi säästää paitsi luontoa, myös selvää rahaa (puhun kokemuksen rintaäänellä!).

    Aloitetaan kuitenkin kotoa. Omassa kodissa me päätämme itse ja alapuolen 11 kohtaa todistavatkin, että suhteellisen helpolla voi ottaa askeleen kohti ympäristöystävällisempää elämäntyyliä.

    KOTONA

    1. Laske lämpötilaa, aste, parikin riittää.
    2. Tuuleta maltillisesti.
    3. Vaihda ekosähköön.
    4. Vaihda vanhat lamput energiansäästölamppuihin, mutta muista, että energiansäästölamppuja ei saa heittää sekajätteisiin!
    5. Sammuta valot joita et tarvitse.
    6. Älä sijoita huonekaluja patterien eteen, näin hyödyt lämmöstä paremmin.
    7. Vedä verhot yöksi ikkunan eteen tai sulje sälekaihtimet. Estät näin turhan lämmön karkaamisen.
    8. Muista sammuttaa sähkölaitteet virtakytkimestä kokonaan, sillä myös stand by – tila kuluttaa sähköä.
    9. Ota laturi seinässä kun puhelimen akku on latautunut. Laturi kuluttaa sähköä aina ollessaan seinässä, vaikkei toisessa päässä olisikaan puhelinta.
    10. Kierrätä! Ja kierrätä oikein... Tästä oma blogaus tulossa!
    11. Laita ulko-oveesi lappu ”ei mainoksia kiitos”.

    Suhteellisen helppoa, eikö? Kun saat tehtyä nämä asiat, voit olla itseesi tyytyväinen ja siirtyä vähitellen seuraaviin askeliin, jotka ovat lähiruoka, julkinen liikenne, uudelleen täytettävät pesuainepullot, pari lihatonta päivää viikossa ja jonkin ajan kuluttua useampi lihaton päivä viikossa. Aloita yläpuolen listasta. Se on erinomainen alku.

    Entäpä työpaikalla, miten töissä voi olla ekotehokas?

    TYÖPAIKALLA

    1. Sammuta sähkölaitteet, kun et tarvitse niitä. Etenkin tietokone kannattaa sammuttaa töistä lähtiessä. Ja ihan niin kuin kotonakin: stand by –tila vie sähköä, joten sammuta kone kokonaan!
    2. Myös töissä: vaihda lamput energiansäästölamppuihin, jos mahdollista.
    3. Taita työmatkasi julkisilla jos mahdollista tai ota autoosi kyytiläinen. Näin jaatte autosi hiilidioksidipäästöt.
    4. Siirry työlennoilta video- ja nettipalavereihin. Säästät omaa matka-aikaa, vaivaa ja työnantajan rahaa. Videoneuvottelut ja omalta koneelta järjestettävät nettipalaverit ovat tapoja säästää ympäristöä ja kustannuksia valtavasti (riippuu luonnollisesti yrityksen koosta).
    5. Tulosta kaksipuolisesti. Ehdota työpaikallasi, että tulostimet asennetaan tulostamaan kaksipuolisesti. Jos se ei ole mahdollista, voit tehdä valinnan kaksipuolisuudesta omalta koneeltasi. Tällöin valinta täytyy tehdä joka kerta erikseen. Voit myös ehdottaa, että työnantajasi vaihtaisi konttoripaperin ympäristömerkittyyn vaihtoehtoon.
    6. Käytä kestomukia kertakäyttöisen sijaan. Kertakäyttömukeja kuluu etenkin isoissa yrityksissä tuhansia joka kuukausi, kestomukit ovat hyvä tapa säästää luontoa ja rahaa.
    7. Myös työpaikoilla syntyy jätettä, onko työpaikallasi kunnon kierrätysmahdollisuus? Keittiöpisteeltä tulisi löytyä vähintään energia-, bio- ja sekaroskis.
    8. Yritys hyötyy ympäristöystävällisestä imagosta. Voisivatko myös käyttämänne työajoneuvot olla ekologisia? Voisitteko jopa käyttää julkista liikennettä?

    YLEn ympäristökoordinaattorina on laskenut ekologisen työskentelymallin hintaa epäekologiseen (eli vanhaan toimintamalliimme) verrattuna. Epäekomalli on kalliimpi! Yritys säästää rahaa helposti tekemällä muutaman muutoksen ja investoinnin. Kertakäyttöastioiden lopettaminen, kaksipuolinen printtaus ja sähkölaitteiden sammuttaminen ei maksa mitään ja tuottaa heti selvää säästöä. Videoneuvottelujärjestelmät ovat tietenkin investointi, mutta isossa firmassa se maksaa itsensä nopeasti takaisin. Skype-tyyppiset nettipalaverit on helppo järjestää niin isossa kuin pienessäkin yrityksessä pelkän netin hinnalla(!!) kunhan työntekijät koulutetaan uuteen palaveritapaan.

    Ole sinä oman elämäsi ja työpaikkasi ekomoottori, ihmiset on yllättävän helppo saada mukaan!

    Kommentoi 12 Lue kommentit


kirjoittajasta

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä