noora loves eko,reilu ja luomu

  • "Yksi ongelma mukaan, kiitos".

    Olen töissä yhtiössä, jolla on iso unelma: haluamme olla maailman ensimmäinen Green Office -sertifioitu yleisradioyhtiö. Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii isoja muutoksia työkulttuurissa. Tällä hetkellä yritän saada työnantajani ymmärtämään miksi meidän täytyy lopettaa kertakäyttömukien käyttö. Ei kuulosta pahalta eihän? Oma kesto- tai take away -termosmuki kouraan ja kahvi mukaan. Kertakäyttöjäte katoaa ja maailma pelastuu.

    Ei ihan. Jos 2000-lukua pitäisi kuvailla yhdellä esineellä, olisi tämä esine kertakäyttökahvimuki. Take away -kupissa on koko nykyihmisen olemus: kätevä, nopea, halpa ja poisheitettävä. Ja se, että tästä lähes pyhäksi ja korvaamattomaksi muodostuneesta esineestä hankkiuduttaisiin eroon on big deal.

    En tajunnutkaan, kuinka korvaamattomaksi niinkin korvattavissa olevan kuuloinen tuote kuin kertakäyttömuki on muodostunut. Olen neuvotellut mukeista luopumisasiasta työpaikkani eri ravintoloitsijoiden kanssa ja konsultoinut ihmisiä toimitusjohtajaa myöten, sillä kukaan ei tunnu olevan valmis tekemään päätöstä mukeista luopumisesta. ”Entäpä raksamiehet? Eivät he voi kanniskella mukanaan kestomukia”, sanoi eräs ravintoloitsija. Totta, kuvitelkaa nyt äijät kantamassa kestomukia ympäriinsä. Toisaalta, miksi se ei menisi siinä työvyöllä muun kaman seassa? Tai entäpä - villi idea - jos kahvit juotaisiinkin kahvilassa, pöydän ääressä? Ei, se on kyllä ihan liian moderni ajatus.

    ”Entäpä ne, jotka tulevat töihin kahvion kautta, ei heilläkään ole omaa mukia mukanaan”, totesi toinen ravintoloitsija. Niin, ei varmaan ole ei, kun kaikki ovat tottuneet kahvi mukaan -kulttuuriin. Entäpä jos -  taas villi idea - muuttaisimme rutiinejamme siten, että menisimme aamulla ensin työhuoneeseen, ottaisimme sieltä mukin ja hakisimme kahvin kahviosta vasta sen jälkeen? Ei, kyllä sekin on aivan liian villiä se.

    ”Entä sitten kun meillä loppuvat astiat kesken?” kysyivät kaikki neljä ravintoloitsijaa vuorotellen. En ihan käsittänyt asiaa, mutta pian minulle selvisi, että jos asiakkaat eivät saa kertakäyttömukia, ottavat he mukaansa kestomukin – palauttamatta sitä ravintolaan! Kestoastiat siis fyysisesti loppuvat kesken - oli niitä kuinka paljon tahansa - koska porukka panttaa niitä työpisteillään.

    Eräs ravintoloitsija kertoi, kuinka ravintolan työntekijät löysivät astioita yli 1000 eurolla yhden päivän aikana etsiessään niitä työntekijöiden huoneista ja taukotiloista. Olin ihan sanaton.

    Kertakäyttökulttuuri on mennyt niin pitkälle, että kestotavaraa kohdellaan kuten kertakäyttöhuttua: kelpoa tavaraa heitetään pois, koska siihen on totuttu.

    Kaikkiin muihin kysymyksiin keksin suhteellisen helposti vaihtoehtoisen toimintamallin, mutta tähän en osannut sanoa mitään. Mitkä ovat vaihtoehdot? Järjestyksenvalvojat ravintoloiden oville vahtimaan, ettei kukaan vie astioita mukanaan? Hälyttimet mukien ja lautasten pohjaan? Joku dyykkaamaan roskiksista posliiniastioita?

    En voi vieläkään käsittää, että take away -kahvi on näin pyhä ja korvaamattomaksi muodostunut ilmiö. Toivon, että kamppailussa Noora vastaan kertismuki Noora voittaa, mutta toistaiseksi olen auttamattomasti häviöllä. Riittääkö yhden ihmisen tahtotila taistelussa kertakäyttökulttuuria vastaan? Saa nähdä.

    Psst... Katso Prisma-dokumentti Hukkuuko maailma muoviin? tänään Ykköseltä klo 19.15.

     

    Kommentoi 13 Lue kommentit


  • Autoilua hyvällä omallatunnolla

    Kuulin Sähköautot - Nyt! -projektista ensimmäistä kertaa vuosi takaperin kesällä, enkä tuolloin olisi uskonut, että jo vuoden kuluttua istuisin itse sähköauton kyydissä. Mutta näipä vaan tapahtui. Ensimmäinen kuluttajakäyttöön suunniteltu suomalainen sähköauto, tai siis sähköautoksi muutettu polttomoottoriauto, Fortumin rahoittama ja Sähköautot - Nyt! -yhdistyksen toteuttama eCorolla julkistettiin tänään Finlandia-talolla. 

    Klipeissäni korostuu auton äänettömyys, joka ei tietenkään ole sen tärkein ominaisuus. Oli vain hämmentävää tajuta, että auton ei ole pakko aiheuttaa melua. Tuskinpa olen ainoa, jota kiehtoo ajatus saasteettomasta ja äänettömästä liikenteestä. Äänettömyys voi itse asiassa olla riskikin: sähköauton julkistamistilaisuudessa kerrottiin, kuinka autoihin on tarkoitus lisätä jonkinlainen äänimaisema, jotta autot eivät pääse yllättämään muita liikenteessä liikkujia.

    Sähköauton idea kaikessa lyhykäisyydessään on seuraava: otetaan vanhasta polttomoottoriautosta moottori veks ja tilalle pultataan akusto. Kokonaan uusia autoja ei siis tarvitse tuottaa, vaan autosta vaihdetaan ainoastaan sisuskalut. Tällä hetkellä akuston hinta liikkuu kuulemma noin 10 000 - 20 000 euron välillä. Mutta hinta laskee tietenkin, jos autoja aletaan tuottaa isoja massoja.

    Parhaimmillaan täysillä akuilla ajaa 150 kilometriä - tulevaisuudessa enemmänkin. Sitä odotellessa! Eipä nimittäin 150 kilometriä houkuttele lähtemään kovinkaan kauas, ellei ole varma latausmahdollisuuksista. Kaupunkiajossa eCorolla sen sijaan olisi mainio peli! 

    Olen itse innoissani sähköautosta, sillä vaikkapa tuulivoimalla huristelu poistaa täysin ympäristöahdistuksen, jota tällainen ekologiseen elämäntapaan pyrkivä ihminen tavallisen auton ratissa kokee. Aijai, ehkäpä voin jo pian ajaa autoa hyvällä omallatunnolla...

     

    Kommentoi 4 Lue kommentit


  • E621 on pian kielletty aine

    Et ehkä välttämättä tiedä, mitä E621 on. Koodi tarkoittaa mononatriumglutamaattia. Se on hajuton, valkoinen, kidemäinen suola, jossa on lihaliemen kaltainen maku. E621 tehostaa keinotekoisesti liha- ja myös kasvisruokien omaa makua. Tuoteselosteissa se saattaa olla myös nimellä MSG eli monosodiumglutamate.

    Luonnossa glutamaatti on aminohappo. Se on aivojen tärkein toimintaa edistävä ja kiihottava välittäjäaine. Glutamaatti osallistuu mm. hermosolujen kasvuun, niiden erilaistumiseen, liikkeiden säätelyyn ja oppimiseen. Glutamaattia on luontaisesti mm. äidinmaidossa ja sen on todettu aiheuttavan riippuvuutta. Synteettinen E621 puolestaan on osasyy esimerkiksi hunajamarinoidun broilerin makuun. 

    Missä muualla - marinoidun broilerin lisäksi - E621:tä käytetään? Sitä voi olla esimerkiksi säilyke- ja pikakeitoissa, maustetuissa nuudeleissa, mallas- ja hiivauutteessa, soijakastikkeessa, gelatiinissa ja karkeapintaisessa proteiinissa ja kasviproteiinissa sekä aromisuolassa. Glutamaattia on siis esimerkiksi sipseissä, marinadeissa ja maustesekoituksissa, eli todennäköisesti tuotteissa, jotka on valmiiksi maustettu tai marinoitu.

    Glutamaattia tuodaan Suomeen Kiinasta, Japanista ja Koreasta, jossa sitä käytetään paljonkin, mutta aromivahvenne ei vanhojen uskomusten mukaan ole ainoastaan kiinalaisten tai etnisten ruokien mauste. E621 maustaa suuren osan laitosruoistamme. Etenkin vanhukset ja lapset syövät aromivahvennetta erittäin usein, jopa päivittäin. Hufvudstadsbladetin mukaan Espoon koululaiset syövät maustetta melkein joka päivä. Tämä kuitenkin muuttuu ensi syksynä, kun Espoon kouluruoasta tulee natriumglutamaattivapaata. Toivottavasti muut kunnat ja ruokalat ottavat Espoosta mallia.

    E621 on iso asia etenkin Yhdysvalloissa, jossa kokonainen kansanliike vastustaa glutamaatin käyttöä. E621 on todettu aiheuttavan mm. vatsakipuja, päänsärkyä ja migreeniä. Nyt epäillään, että tämä synteettinen aine aiheuttaa myös liikalihavuutta. Vakavemmistakin terveysvaikutuksista on viitteitä, mutta aineen haitallisuudesta ei ole olemassa riittävää näyttöä. Mielestäni on erikoista, että suomalaiset koululaiset joutuvat popsimaan glutamaattia päivittäin, vaikka ihan yleisessä tiedossa on, ettei glutamaattia suositella etenkään lapsille. Entä miksipä aikuistenkaan pitäisi syödä jotakin, jota ei suositella lapsille? Ei meistä kukaan tarvitse glutamaattia yhtään mihinkään, onhan maailmassa aitoja, herkullisia mausteita vaikka millä mitalla! Kyse ei olekaan mausta, vaan mausta ja hinnasta. E621 on helppo ja halpa. Sillä saa aromia hieman vähemmänkin hehkeään raaka-aineeseen. 

    Espoon kouluissa otetaan käyttöön E621-vapaa ruokalista ensi syksynä. Käytännössä kyse on yhden ihmisen reagoinnista vanhempien kasvavaan huoleen. Espoon koulutoimenjohtaja Minna Ahola on päättänyt, ettei riskejä enää oteta ja siksi E621:n käyttö lopetetaan. Ahola välttää myös itse E621:n käyttöä aina kuin mahdollista ja kokee, että vanhempien huoli aineen käytöstä on otettava vakavasti.

    Kuinka itse voi välttää E621:n syömistä? Lukemalla tuoteselosteet huolellisesti! Lisäksi luomu tai mahdollisimman käsittelemätön ravinto takaa sen, ettei elintarvike sisällä natriumglutamaattia.

    Mainittakoon vielä esimerkkinä erään laitosruokailuun tarkoitetun kasvisliemiaineksen tuoteseloste, jonka ainesosat kuuluvat näin: suola, arominvahventeet(E621, hiivauute, E635), maltodekstriini(maissi), glukoosi, aromit(liha, porkkana, sipuli, purjo, kurkuma, paprika), paakkuuntumisenestoaine(E341), mausteet(persilja, basilika, valkosipuli). Ohjeen mukaan valmistetun liemen suolapitoisuus 0,49 %.

    Suomeksi: glutamaatti on listassa toisena, vaikkakin se jakaa sijan hiivauutteen kanssa. Ainoastaan suolaa on tuotteessa enemmän kuin aromivahvennetta ja hiivauutetta. On erittäin aiheellista esittää kysymys: miksi emme synteettisten makujen sijaan käyttäisi aitoja ja luonnollisia mausteita?

    Hufvudstadsbladet: Omstritt ämne finns i de flesta kök
     

     

    Kommentoi 15 Lue kommentit


  • Flunssantorjunnan ABC

    Flunssankarkoituksen ABC. Kuva: Noora Shingler

    Valkosipuli, hunaja, tee, sitruuna, inkivääri, höyryhengitys, suola, nenäkannu, Carmolis- tai Auringonhattu-tipat...

    Flunssantapponiksejä on vaikka kuinka, ja minä haluan nyt jakaa teille omani. Nämä ovat siis omat suosikkiniksini, muitakin hyviä tapoja toki on eli listalta saattaa mielestäsi puuttua jokin tärkeä "The Flunssantappo-vinkki". Siksipä suosittelen teitä täydentämään listaani omilla vinkeillänne blogaukseni perään!


    1. Ennaltaehkäisy

     MARJAT
    Vaikka olen jo vuosia syönyt marjoja päivittäin, olen tänä syksynä lisännyt määrää entisestään. Esimerkiksi kotimaiset mustaherukat ovat erinomaisia C-vitamiininlähteitä ja juuri C-vitamiiniahan monet tankkaavat ehkäistäkseen flunssaa - tai sitten tabletteja popsitaan taudin aikana. Marjat maistuvat vitamiinipillereitä paremmalta, eivätkä marjat sisällä mitään keinotekoista tai turhaa. Eikä niiden kylkiäisenä tule ostettua muoviroskaakaan (jos marjat kerää itse). Lisäksi marjat maistuvat ihanalta! Marjojen syömisellä ei siis menetä mitään, päinvastoin! Saattaa hyvinkin olla, että olen säästynyt syksyn flunssalta (toistaiseksi) juuri tämän päivittäisen antioksidantti- ja vitamiiniannokseni takia.

    Syön marjoja 1-1,5 dl päivittäin. Pakkasessa on herukoitua (mustia ja punaisia), mustikoita, variksenmarjoja, mansikoita, puolukkaa, karviaisia ja karpaloita. Valitsen sieltä viikottain uuden rasian ja sitten popsitaan aina pari päivää yhtä lajia. Esimerkiksi blenderissä voi tehdä aivan ihania marjasmoothieita, jos jostain syystä ei tykkää syödä marjoja sellaisenaan.

    INKIVÄÄRI JA VALKOSIPULI
    Marjojen lisäksi nautin joka toinen päivä raakaa inkivääriä, opin tavan isoisältäni. Hän söi joka toinen aamu teelusikallisen inkivääriä ja joka toinen aamu teelusikallisen valkosipulia. Hän teki näin aina, ei vain syksyllä flunssaa torjuakseen. Merimiehenä ja kokkina mies tiesi aineet luonnon antibiooteiksi, ja isoisä sairastikin harvoin.

    Miten sitten nautin inkiväärini? Pilkon peukalonpään kokoisen palan pieneksi ja laitan silpun joko blenderiin smoothien sekaan tai vaihtoehtoisesti hedelmäsalaatin joukkoon. Pelkältään en inkivääriä syö, paitsi sushin kanssa, ja silloinkin kyseessä on japanilaiseen tyyliin maustettu, "makea" ja säilötty inkivääri, joka ei aivan vastaa tuoretta kamaa. 

    Valkosipulia en käytä isoisän oppien mukaisesti. Käytän sitä ruoanlaitossa monta kertaa viikossa, mutta myönnettäköön, että raakana sitä ei tule juuri syötyä - paitsi siinä vaiheessa, kun flunssa jo on päällä. Tässä ehkä pitäisi kunnostautua...

    2. Juo lämmintä ja syö hunajaa

    Kipeänä kannattaa juoda lämmintä ja onneksi ihania teelaatuja on tarjolla iso määrä (myös kuuma mehu tekee gutaa). Kaappini suorastaan tursuaa teetä! Vihreä tee on kestosuosikkini, mutta auryvediset teelaadut tulevat tiukkana kakkosena. Kuulkaapas esimerkiksi tätä ainesosaluetteloa: Eukalyptus, lakritsanjuuri, inkivääri, basilika, kardemumma, kaneli... Nam!

    Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos on tottunut käyttämään teen kanssa hunajaa, on hyvä maistaa hunajaa toisinaan myös ilman, että sen upottaa kuumaan teeveteen. Kuuma vesi nimittäin tuhoaa osan hunajan terveysvaikutukista, ja parhaan ydyn saa irti syömällä hunajaa ihan sellaisenaan. Minä esimerkiksi lorautan vähän juoksevaa hunajaa hedelmäsalaatin tai maustamattoman soijajogurtin sekaan. Marjat+soijajogurtti+hunaja=täydellistä!

    Käytän tuoretta inkivääriä myös kuuman veden seassa. Esimerkiksi rooibos-teen maku saa uuden ulottuvuuden, kun sekaan laittaa tuoretta inkivääriä, sitruunaa ja vaikka hunajaakin. Ihanaa!

    Joskus heivaan teen kokonaan, ja sekoitan keskenään yksinkertaisesti kuumaa vettä, sitruunaa ja hunajaa. Myös Carmolis- ja Auringonhattutipat ovat hyvä flunssanhäätäjä, niitä voi laittaa pari tippaa minkä tahansa kuuman flunssankarkoitusjuoman sekaan. Yksinkertaista ja lämmittävää. Flunssainen kurkku kun lähinnä vaan haluaa jotakin lämmintä.

    3. Äidin niksit

    RAAKAA VALKOSIPULIA JA HUNAJAA
    Yleensä äidit tietävät nämä asiat, joten kandee kuunnella äiskän vinkkejä. Minua on kidutettu esimerkiksi näin: kun lapsena sairastimme flunssaa, otti äiti purkista lusikallisen hunajaa ja murskasi päälle valkosipulinkynnen. Eikä muuten auttanut mukista. Tällainen raaka flunssapommi syötiin kerran päivässä, koko flunssan ajan, ja kyllä oli pahaa. Kannattaa kuitenkin muistaa: Ei koskaan ota valkosipuli-hunajalastia tyhjään vatsaan! Muutamalle tutulle on nimittäin tullut erittäin huono olo ja sydämentykytystä, kun he ovat ottaneet annoksen heti ensimmäiseksi aamulla. Ei niin. Ruokaa pohjalle, ehdottomasti.

    VALKOSIPULIA SUKKIIN
    Tämä ei ole omalta äidiltä opittu niksi, vaan muistaakseni anopin vinkki. Naura vaan, mutta tämä toimii. Kun minulle vuosi sitten kerrottiin, että kun kuoritut ja paloitellut valkosipulin kynnet sukissa auttavat flunssaan, en todellakaan uskonut niksin toimivan. Mutta koska tutukivana journalistina on aina todettava asiat itse, en halunnut tyrmätä tätä(kään) hommaa kokeilematta. Niinpä kuorin ja pilkoin kolme isoa valkosipulin kynttä, laitoin ne sukkiin ja sukat jalkaan ja painuin pehkuihin.Hämmentävää on, että yskäni loppui siihen, ja sain nukuttua erinomaisesti, vaikka edelliset yöt olin rykinyt oikein olan takaa. Suosittelen siis kokeilemaan tätä epäilyttävän kuuloista temppua, ei kokeilemalla ainakaan mitään menetä, eihän? Tosin: makuukammarissa haisee aamulla aika pahalle...

    4. Vitamiinit

    Flunssaisena kannattaa nauttia marjoja, C-vitamiinipitoisia hedelmiä ja mehuja. Toki vitamiinit saa tableteistakin ja ehkä flunssaisena, makuaistinsa menettäneenä ja raappaisena on helpompi niellä tabletti, kuin koittaa syödä. Tee kuinka vain, mutta muista vitamiinit!

    5. Lepoa ja kerroksia

    Pahin moka on mennä puolikuntoisena töihin, kaikkihan sen tietävät. Siltipä vaan yksi jos toinenkin selittelee tänäkin syksynä duunissa, kuinka "Ei voinu olla kotona, pakko tehdä hommia...". PYSY KOTONA KUNNES OLET TERVE.  

    Levon lisäksi on hyvä ja lohdullista vetää villasukat jalkaan (niissä on aina niin turvallinen olo), sekä hautautua monen peiton ja viltin alle, pois flunssaisen maailman ulottuvilta.

    6. Bonusniksit

    NENÄKANNU
    On vielä muutama asia, joita en saanut upotettua yläpuolen kategorioihin. Yksi sellainen on nenäkannu tai sarvikuono, millä nimellä esinettä nyt haluaakaan kutsua.

    Nauraa vaan (taas), mutta testattuasi hommaan tiedät, mistä puhun.

    Kyseessä on vuosisatoja vanha, alunperin intialainen joogatekniikka, nenähuuhtelu. Nenähuuhtelussa nenään juoksutetaan laimeaa suolaliuosta, eli neste virtaa nenän ja poskionteloiden läpi. Tämä rauhoittaa limakalvoja. En pidä tässä tämän pidempää mainospuhetta (lue nenäkannu-juttu täältä), mutta nappaapa apteekista vehje mukaasi ja testaa rohkeasti, jos tuntuu, että nenä kaipaa avaamista.

    VÄHÄN HIILIHYDRAATTEJA?
    Olen saanut kiinnostavia vihjeitä siitä, että flunssaisena pitäisi välttää hiilareita nopean parantumisen tehostamiseksi. En ole vielä kokeillut varsinaisesti tätä kikkaa, mutta se kuulostaa kiinnostavalta. Onko sinulla kokemuksia low carb -flunssaniksin tehosta?

    KAURATYYNY
    Viimeisenä haluan esitellä teille uutuusasian, nimittäin:

    Sanoin videolla tyynyn sisältävän kauraryynejä, mutta oikeampi sana olisi kauranjyviä. Kauratyyny ei tietenkään ehkäise tai paranna flunssaa, mutta kyllä se tekee kylmissään olevan ihmisen olon aika makoisaksi ja rentouttaa ihanasti. Tätäkin niksiä voi ja kannattaakin käyttää vaikka olisi ihan terve: kauratyyny on erinomainen rentoutumismuoto. 

    Siinä omat flunssaniksini! Mitä jäi puuttumaan? Täydennäpä listaani omalla vinkilläsi!

    Kommentoi 25 Lue kommentit


  • Hiukset voi värjätä ilman kemikaalicocktailia

    Siivosin vessan kaappia, kun vastaani tuli reilu vuosi sitten hankittu hiusväripurkki. Kyseessä ei ole "perinteinen" kemikaalipommiväricocktail, vaan yrtti-hedelmä-henna - jauhesekoitus, jonka ostin luonnonkosmetiikka-alennusmyynnistä. Itseasiassa, kohta näet, että tämä se vasta sitä perinteistä värjäämistä onkin! On hassua, miten nykyaikana ne kaikista vanhimmat tavat, perinteet ja niksit on unohdettu. Meidät on totutettu puolivalmiiseen elämään, jossa on täysin mahdollista olla olematta tekemisissä luonnon kanssa. 

    Päätin siis kokeilla värjätä pääni mustaksi väriaineella, joka ei sisällä synteettisiä ainesosia. Hiusväriaine koostuu kaarnasta, yrteistä, hennasta ja kuivatusta hedelmäjauheesta. Aine ei sisällä ammoniakkia tai synteettisiä ainesosia (säilöntä-, väriaineita tai hajusteita) ja hiusväri on 100% kasvipohjainen.

    Kimmokkeena värjäämiselle toimi ekokampaaja, joka kertoi hiusvärin tehoa voitavan tehostaa esimerkiksi nokkosilla, punaviinillä, kahvilla, sitruunalla tai etikalla. Nokkonen, kahvi ja punaviini syventävät väriä, kun sitruuna ja etikka puolestaan kirkastavat sitä. Kuinka eksoottiselta tuntuukaan ajatus hiusten värjäämisestä vaikkapa punaviinin tehostamana! Haluan nyt siis selvittää, voinko saada kiiltävän mustat hiukset aikaiseksi ilman synteettisiä väriaineita.

     

    Hieno väri, eikö? Minä värjäsin hiukseni Santen 100% Herbal Hair Color Black - värillä, joka siis on henna-pohjainen. Myös Logonan ja Macurthin valikoimissa on henna- tai kasvipohjaisia värejä, Herbatint-sarja puolestaan sisältää synteettisiä ainesosia, mutta on silti ammoniakkivapaa. Itselläni värjääminen sujui helposti ja lopputulos oli mieluista, mutta muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ennen kuin aloittaa moisen projektin itse.

    1. Yrtti-hedelmä--henna - pohjainen väri, jota käytin, voi (aivan kuin kaupan kemikaaliväritkin) aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita, eli kokeile aina väritahnaa hiussuortuvaan ennen kuin laitat värin koko päähän.

    2. Homma vie aikaa! Valmistelut, tahnan saaminen päähän ja vessan siivomainen itsessään ovat jo projekti, mutta myös värin vaikutusaika on pitkä: ohjeessa sanotaan, että väriaineen voi antaa olla päässä vartista kahteen tuntiin. Itse pidin mönjää päässäni 1,5 tuntia. Tummatukkaiset tarvitsevat pidemmän vaikutusajan, vaaleammilla riittää lyhyempikin aika.

    3. Itselläni kului lähes rullallinen wc-paperia valuvan värin pyyhkimiseen kasvoilta! Ei ihan hirveän ekologista. Saattaa olla, että laitoin tahnaan liikaa vettä, mutta toisaalta, en saanut väriä levitettyä päähäni ennen kuin laimensin sitä hieman. Varaa siis paperia tai rätti ja varaudu pyyhkimään vihreitä noroja kasvoiltasi. Varo kodin tekstiilien tahraamista!

    Oma lavuaarini näytti projektin päätteeksi kamalalta: se oli sinilaikullinen ja säikähdin, etten saa väriä irti millään. Pelko oli kuitenkin aiheeton ja sain putsattua lavuaarini ihan tavallisella meikinpoistoaineella.

    Kun on aikaisemmin tottunut hiusten värjäämisen yhteydessä tulvahtavaan väkevään ja jopa silmiä kirvelevään hajuun, on melkoisen herättävää huomata, että hiusväri voi myös tuoksua luonnolliselta - okei vähän pahaltakin - ja silti tuntua tehokkaalta. Haju (joka ystäväni mielestä kylläkin oli tuoksu) hälveni hiuksistani viikonlopun aikana ja nyt pääni on jo täysin hajuton ja se pieni vihreän häivähdyskin on onneksi kadonnut!

    Kaiken kaikkiaan sanoisin, että luonnonmukainen hiusväri on erinomainen vaihtoehto synteettisille kemikaaleille, ja tulen melko varmasti turvautumaan samaan väriaineeseen vastakin. Jännittyneenä odotan, miltä väri näyttää viikon, parin päästä: haalistuuko se kauniisti, vai olenko pian harmaahapsi? Pidän teidät ajan tasalla! Lisää kuvia prosessista löydät gallerian puolelta! 

    Kommentoi 27 Lue kommentit


  • Hot mama!

    Kuten varmaankin muistatte,blogasin pari viikkoa takaperin kirppislöydöstä, jonka jätin ompelijan hoiviin.  

     

     

    Takin lyhennys maksoi 30 euroa ja samaan hintaan ompelija korjasi muutaman rikkinäisen saumankin. Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen, ja aion vastaisuudessakin viedä kirppislöydöt suosiolla ammattilaisen käsiin sen sijaan, että jätän ne kaapin to do - pinoon. Näin tulee myös tuettua suomalaista käsityötaitoa, jota ilman ainakaan meidän taloudessa ei tultaisi toimeen. Ai kuinka niin? No koska käytän suutaripalveluita monta kertaa vuodessa ja huollatan kenkiäni milloin korkolappujen, milloin kengän pohjan takia. Tähän aiheeseen palaan pian!

    Psst... Laittakaapa tekstini perään omia suosikkejanne: mitä suutaria tai ompelijaa suosittelet muille?

    Kommentoi 19 Lue kommentit


  • Hyvä ruoka, terveempi mieli

    Epästabiilin videokuvan sijaan saatte nyt vaihteeksi vähän stabiilimpaa kuvamateriaalia, nimittäin BBCn uutisklipin kiinnostavasta aiheesta! Englannissa on nimittäin saatu viitteitä prosessoidun ruoan ja masennuksen yhteydestä. Saatte luettavaksenne myös minun tarinani siitä, kuinka aloin kiinnostua aidosta ruoasta ja kuinka ruoka vaikuttaa omaan fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiini.

    Aloitetaan kuitenkin BBCstä, ja siirrytään meikäläisen terveyteen vasta sen jälkeen. Voit katsoa BBCn sivuilta videoklipin tai lukea jutun Depression link to prosessed food , tai vaihtoehtoisesti skipata ne, jos englantisi on ruosteessa. Tiivistettynä uutinen kuuluu näin:

    "Paljon vihanneksia, hedelmiä ja kalaa nauttivilla näyttää olevan pienempi riski sairastua masennukseen kuin prosessoitua ruokaa syövillä. Englantilaiset tutkijat (University College London) seurasivat valtion virkamiehistä koostuvan testiryhmän ruokavalioita viiden vuoden ajan ja vertasivat lopuksi henkilöiden ruokavalioita ja mahdollista masennukseen sairastumista keskenään. Koehenkilöitä oli 3500.

    Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä nautti pääosin paljon hedelmiä, vihanneksia ja kalaa, kun taas toinen ryhmä söi lähinnä prosessoitua ruokaa (esimerkiksi prosessoitua lihaa, makeutusaineita, rasvaisia maitotuotteita jne).

    Arvannet kumman koeryhmän ruokavalioon kuvan massiivinen lihaleipä kuuluisi?

    Tutkijat huomasivat näiden kahden ruokavalion välillä selkeän eron masennukseen sairastumisen riskissä: käsittelemätöntä ruokaa nauttivilla todettiin olevan 26% pienempi riski sairastua masennukseen, kuin prosessoidun ruoan syöjillä. Ja vastavuoroisesti: prosessoitua ruokaa syövillä todettiin 58% korkeampi riski sairastua masennukseen kuin niillä, jotka kuluttavat prosessoitua ruokaa vain harvoin.

    Tutkijat eivät osaa sanoa, miksi erilaiset ruoka-aineet suojaavat tai altistavat masennukselle, mutta tutkimus tukee aiempaa epäilystä siitä, että syödyllä ruoalla ja mielenterveydellä on yhteys."

    Suomennos on omani, ja suomensin vain osan uutisesta. Koko uutisen löydät täältä. Kiinnostavaa, eikö?

    Minä tosin olen joutunut kikkailemaan oman terveyteni takia ruoka-aineilla sen verran, että en ihmettele tutkimustuloksia ollenkaan. Minusta ne ovat täysin oletettavia, ja myös rohkaisevia sikäli, että ehkä tällaisten tutkimustulosten myötä ihmisiä luulisi olevan helpompi ohjata fiksun ruoan pariin (kunpa ruokateollisuuskin ymmärtäisi tämän). Toisaalta, kyllä me taidamme tietää, mikä on terveellistä ja mikä ei. Moni vaan tulee tottumuksesta ostaneeksi eineksiä, limsoja, karkkeja ja E-koodin täyteisiä kääretorttuja, sen kummemmin asiaa ajattelematta. Entäpä jos ruokapakkauksessa lukisikin "Saattaa altistaa depressiolle", muuttaisitko omia ruokailutottumuksiasi?

    Kerronpa teille oman tarinani siitä, miten minusta tuli aidon ruoan ystävä.

    En syö eineksiä ja välttelen E-koodeja. 90% syömästäni ruoasta myydään ilman tuoteselosteita: Perusruoka-aineissa ei ole mitään lisättyä tai poistettua. Hedelmät, vihannekset, palkokasvit, siemenet, kala, liha (ei marinoitu!), viljat, pähkinät, mausteet... Kaikki nämä ovat suurin piirtein sitä, mitä silmäsi näkee - poikkeuksena tietenkin torjunta-ainejäämät, joita esimerkiksi tavanomaisesti tuotetuissa ruoka-aineissa voi olla paljonkin. Jos haluat mahdollisimman puhdasta ruokaa, on valintasi tietenkin luomu. Kuitenkin, tavanomaiset ruoka-aineet ovat kaikkine kemikaalijäämineenkin parempi valinta kuin einekset ja E-koodihuttu.

    Kuvassa tuoretta, E-kooditonta ruokaa

    Miksi sitten valitsen ruoka-aineita, jotka ovat mahdollisimman tuoreita ja käsittelemättömiä? Syitä on monia, mutta päällimmäisenä syynä on oma terveyteni. Taistelin vuosia selittämättömien vatsavaivojen kanssa, kunnes vietin loman Japanissa. Japanilainen ruokavalio mullisti hyvinvointini täysin. Kaikki vatsan turvotukset, kouristelut, ja mouruamiset loppuivat kertaheitolla ja tunsin oloni kevyeksi, terveeksi ja onnelliseksi - kunnes palasin Suomeen. Pian palasivat nimittäin myös vatsaongelmat. Tajusin nopeasti, että syyn on oltava ruoassa, ja niin aloitin suurimittaisen ruokaremontin karsimalla aluksi ruokavaliosta kaiken sen, mitä en Japanissa syönyt.

    Vaikka söin Japanissa toinen toistaan ihanampia ruokia, en koskenut koko matkalla maitotuotteisiin, leipään, karkkeihin tai eineksiin. Niitää ei yksinkertaisesti tullut vastaan! Japanilaisessa ruokakulttuurissa lehmänmaito ja vehnäleipä ovat yhtä vieraita kuin meillä miso ja wasabi. Jälkiruokakulttuuri poikkeaa myös kovasti omastamme, eikä jäätelöä tai varsinkaan makeisia syödä samaan tapaan kuin meillä. Monet makeiset ja leivonnaiset ovat riisipohjaisia kun ne meillä tehdään usein lehmänmaidosta ja vehnästä. Iso ero oli etenkin hotellin aamiaisessa. Siinä missä länsimaisten hotelliketjujen aamupalalla tarjotaan lihaa, makkaroita, munakokkelia, vehnäleipää, myslejä, jogurtteja, levitteitä, keksejä ja kahvia, koostui japanilainen aamupala hedelmistä, vihanneksista, misokeitosta, vihreästä teestä, kalasta ja pienistä makeista riisimakeista. Ero on huima!

    Suomeen palattuani karsinkin heti ruokavaliostani lehmänmaitotuotteet ja vehnäleivän, ja niiden lisäksi kiinnitin erityistä huomiota hiivaan, johon huomasin elimistöni reagoivan erityisen vahvasti. Otin kuvan vatsastani normaalitilassa ja täydellisessä turpoamisen tilassa, ja vein kuvat mukanani lääkärille. Vihdoinkin minut otettiin tosissaan. Aikaisemmat lääkärikäynnit olivat lähinnä turhauttaneet: "Sinä vaan stressaat, ärtynyt suoli blaa blaa...". 

    Ja niin lopulta vietin lääkärin kehotuksesta kuukauden tiukalla dieetillä, joka avasi silmäni turpoamattomalle elämälle. Neljä viikkoa tuntui yllättävän pitkältä ajalta, mutta se kannatti, sillä nyt tiedän, mikä on ideaaliruokavalio minulle. Mitä sitten söin – tai pikeminkin – mitä en syönyt neliviikkoisen dieetin aikana?

    Karsin ruokavaliostani neljän viikon ajaksi kaikki lehmänmaitotuotteet, viljat (kauraa lukuun ottamatta), hiivan ja valkoisen sokerin. Käytännössä en siis syönyt jogurttia, leipää, leivonnaisia, jäätelöä tai karkkia enkä koskenut limsoihin.

    Tämä rajoitusten kuukausi toimi itselläni silmien avaajana, sillä aloin pakon sanelemana syynätä tuoteselosteita - jotta en vahingossa söisi dieetin aikana kiellettyjä ruoka-aineita. Järkytyin. Minulle selvisi esimerkiksi, että suurin osa ruisleivistä sisältää vehnää. Vehnää on itseasiassa usein leivässä jopa enemmän kuin ruista! Ja kun on vehnää on myös hiivaa (jota siis en saanut dieetin aikana syödä, ja jota en muuten syö nykyään ollenkaan).

    Tajusin, että lisättyä sokeria on kaikkialla, jopa työpaikkaruokalamme salaattipöyän salaateissa! Salaatit on usein kuorrutettu sokeria sisältävillä salaatinkastikkeella. Tämä ällistytti ainakin minua.

    Aloin keksiä korvikkeita perinteisille ruoka-aineille: Korvasin margariinit oliivitahnalla ja avocadolla, lehmänmaitojuustot erilaisilla vuohenjuustoilla, tutustuin kauramaitoon, jota käytän nykyään lähes päivittäin. Aloin tehdä herkullisia munakkaita, joita teen viikoittain edelleen. Kuukauden ajan noudatin siis aluksi melko haastavalta tuntuvaa ruokavaliota, josta kuitenkin tuli uuden elämäni perusta: sain kuin sainkin vatsani kuntoon. Tuon kuukauden aikana turpoilu katosi ja olo oli pirteä ja kevyt. Söin paljon kalaa, lihaa, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä - ja löysin kaupasta sokeritonta suklaatakin!

    Sushista tuli Japanin matkan myötä suurta herkkuani. Sushia voi tehdä helposti myös kasvisversiona!

    Kuka tahansa ravitsemusterapeutti toteaisi, että noudattamani ruokavalio on erinomainen, kunhan pitää huolta D-vitamiinin saannista. Minä saan D-vitamiinia kauramaidosta siinä missä "tavallinen" maidonjuoja saa sen maidosta. Molempiin edellämainittuihin on lisätty D-vitamiinia, kummassakaan sitä si siis esinny luontaisesti (otan talvisin myös D-vitamiinia tabletin muodossa). Syön monia kasvikunnan kalsiumlähteitä päivittäin ja työpaikkalääkärin mukaan kaikki arvot ovat kohdallaan, ja olen jopa harvinaisen terve.

    Tuon kuukauden aikana havaitsin muutoksen myös vartalossani, josta tuli hoikempi ja jäntevämpi, ei pöllömpää ollenkaan! Syitä, miksi lääkäri kehotti minua noudattamaan tätä haastavaa ruokavaliota oli ymmärtääkseni kaksi: Ensinnäkin minun piti saada nollattua suolistoni tilanne, jotta vatsan turpoilu lakkaisi. Jos tämä dieettikuukausi ei olisi auttanut asiaa, olisin melko varmasti joutunut vaativampiin tutkimuksiin (olen jo käynyt kaikkialla suolitähystyksen mukaanlukien). Onneksi kuitenkin kuukauden dieetti paljasti, että vatsan levottomaan elämään löytyi yksi syy: ruokavalio. Toiseksi uskon myös, että lääkäri halusi alleviivata minulle, ettei kyse ole rakettitieteestä vaan aidosta ruoasta. Siinä hän todellakin onnistui!

    Mitä sitten tein dieetin jälkeen? Taisin syödä mangokakkua heti ensimmäisenä iltana dieetin loppumisesta. Ja se oli taivaallista! ...mutta arvatkaapa vaan, turposiko mahani heti jalkapalloksi? Noudatan dieettivaliota nykyään arkisin, ja viikonloppuisin herkuttelen. Sokerista ja vehnästä joustan siis toisinaan, mutta vehnäleipää tai pullaa tai mitään, missä on hiivaa - sellaista en syö kuin ani harvoin. Lehmänmaitotuotteita en osta, ellen sorru suklaaseen tai jäätelöön, ja esimerkiksi lehmänmaitojogurtteja on syö ollenkaan. Jos haluan jogurttia, ostan soijajogurttia, jonka sekaan laitan vähän juoksevaa hunajaa. Hunajalla makeutan myös itse tekemäni myslin ja leivonnaiset (tosin leivon ehkä vain kerran vuodessa). Jos syön lihaa, on se riistaa tai luomulihaa, kalaa syön kolmesti viikossa. Lehmänmaitojuustoihin en koske, mutta vuohen- ja lampaanjuustoja käytän kyllä. Pähkinöitä napsin melkein päivittäin ja käytän ruoanlaitossa myös paljon erilaisia siemeniä. Koen, että syön taivaallisia ruokia joka päivä!

    Kuvassa ruokaketju Whole Foodsin take away -annos, joka ei ehkä näytä herkulliselta, mutta oli sitä! Kuinka värikästä monipuolinen kasvisruoka onkaan!

    Tämä pitkä tarina pohjustaa sitä, kuinka siis pääsin eroon vatsaongelmistani ja kuinka tajusin ruokavalion vaikuttavan hyvinvointiini enemmän kuin olisin koskaan uskonut. Karkeasti: kun valitsen mahdollisimman käsittelemätöntä ruokaa, voin hyvin. Jos sen sijaan syön maitotuotteita, eineksiä, "E-koodipommeja", karkkia, sipsejä, limsoja jne., tuhoan vaivoin aikaan saadun balanssin, ja voin huonosti. Se vaikuttaa suoraan omaan mieleeni ja kaikki alkaa masentaa. Se ei tietenkään ole sama asia kuin alussa BBC:n jutussa mainittu depressio, mutta voin vaan kuvitella minkälaiseksi oloni menisi, kun jo muutaman päivän poikkeama itselle sopivasta ruokavaliosta aiheuttaa sekä fyysisiä, että henkisiä huonon olon tuntemuksia.

    Hih, et ehkä välttämättä olisi halunnut päästä näin syvälle suolistoni sisuksiin, mutta sinnepä vaan jouduit :)

    Onneksi jokainen meistä voi valita kaupassa mitä haluaa. Minä en halua eineshuttua, joku muu ehkä syö sellaista mielellään, ja ihan ilman masennuksen tuntemuksiakin. Mutta jos kaipaat reseptejä sellaiseen ruokavalioon, jota esimerkiksi minä noudatan, löydät monia suosikkireseptejäni täältä.

    Kommentoi 6 Lue kommentit


  • Ilmaista ja terveellistä lähiruokaa - suoraan puskasta!

    Minut huijattiin lapsena syömään nokkosta. Soosia väitettiin pinaattikastikkeeksi, jotta suostuisin maistamaan tätä pihamaalla sääriä ja sormia polttavaa "rikkaruohoa". Muistan pitäneeni nokkosen mausta, mutta jostain syystä en ole silti syönyt sitä yli kahteenkymmeneen vuoteen.

    Ymmärrettyäni, että nokkonen sisältää C -vitamiinia viisi kertaa niin paljon kuin appelsiini, kalsiumia kolme kertaa enemmän kuin maito ja rautaa seitsenkertaisesti pinaattiin nähden - ja lisäksi vielä piitä ja proteiinia - olen suorastaan innoissani siitä, että oman mökkini pihamaalla kasvaa näitä ravintopommeja! Parasta on, että nokkonen oikeasti maistuu hyvältä. En todellakaan kuulu niihin terveysintoilijoihin, jotka sivuttavat maun terveellisyyden nimissä: ruoan on aina oltava hyvää.

     

    Saalis jäi siis laihaksi, mutta hyvä niin: nyt ei ole nokkosaika ja innostukseni saa siis odottaa kevääseen. Jos olisin hoksannut nokkosen erinomaisuuden aikaisemmin kesällä, olisin voinut poimia nuoria nokkosen lehtiä talteen ja vaikka kuivattaa niitä talven varalle. Nokkosia voi säilöä myös pakastamalla, kunhan pesee lehdet ensin hyvin ja sen jälkeen ryöppää lehdet kevyesti. Nokkosen polttavuus katoaa ryöpätessä.

    Jos tuoreista nokkosista valmistaa ruokaa puskasta-pöytään -meiningillä, neuvoo lähes jokainen nokkosresepti hienontamaan lehdet silpuksi ryöppäämisen jälkeen ja käyttämään nokkosta ruoanlaitossa pinaatin tapaan. Makukin on pinaatin kaltainen.

    Eräs ystäväni käyttää nokkosta raakana ja heittää lehdet suoraan pihalta blenderiin, muiden vihannesten, marjojen ja hedelmien kanssa - erinomaisen terveellistä! Kuulinpa, että nokkosenjuuritee olisi erinomainen juoma etenkin miehille hormonitoimintaa ja mieskuntoa boostaamaan. Eli naiset: lehdet soosiin ja juuret kuuman veden sekaan miehelle jälkkäriksi! Myös nokkosen lehdistä voi toki tehdä teetä - juuri se oli aikeeni videollakin. Mutta ensi keväänä sitten.

    ... Ja mitä totesin videossa nokkosten keräämisestä: on tärkeää, ettei nokkosia kerää liian rehevästä maasta eli lantakasojen tai tunkioiden tienoilta. Tällaisissa kasvupaikoissa nokkoset keräävät itseensä nitraattia, joka muuttuu elimistössä nitriitiksi, joka taas altistaa ihmisen syöpäriskille. Voit lukea aiheesta lisää täältä. Tuloksia odotellessa!

    Kommentoi 3 Lue kommentit


  • Joulukilomysteeri

     

     

    Joulukilo-hössötys on mielestäni todella kiinnostava ilmiö. Mitä ovat joulukilot? Ja mitä ovat kesäkilot, jotka aina kesän päätteeksi pitää median mukaan karistaa? Ja mikä ylipäänsä on tämä jojolaihdutus- ja mässäilykulttuuri? Lehtien mukaan me tyhmät ihmiset ahmimme itsemme juhlapyhinä ähkyyn ja sitten laihdutamme hulluna. Just. Pari joulukiloahan on siis maailmanloppu ja nehän jämähtävät siihen vyötärölle ikuisiksi ajoiksi, koskaan pois sulamatta. Ja siis tätä varten meidän pitää aina vuoden alussa ja syksyn saapuessa aloittaa himoliikkuminen, jotta olemme taas hyväksyttyjä ihmisiä ja jotta voimme taas seuraavana juhlapyhänä mässäillä ja sen jälkeen laihduttaa ja mässäillä ja laihduttaa ja mässäillä ja laihduttaa…

    Onko tosiasia, että ahmimme hulluna ruokaa juhlapyhinä ja että se oikeasti johtaa paino-ongelmiin? En usko. Sanoisin, että ongelma on siinä näiden kaikkien juhlapyhien välissä, ruoan hinnoittelussa ja arkisissa ruokailutottumuksissa. Jos söisimme kaiken kaikkiaan fiksummin, ei kenenkään tarvitsisi juhlapyhinä miettiä, tuliko vetäneeksi yhden konvehdin liikaa.

    Saan näppylöitä ihmisten syyllistämisestä ja tyhmentämisestä. Onneksi meillä on nämä pelastavat iltapäivälehdet, jotka kertovat kansalle koska syödä ja koska ei. Mistä sitä muuten tietäisi? Etenkin naisiin kohdistetaan paljon ulkonäköpaineita ja viimeinen niitti on, kun lomalta palatessaan, ehkä hyvällä tuurilla jopa rentoutuneena ja hyväntuulisena törmää lehtiotsikoihin: Aloita laihdutus NYT!, Salilla on kivaa!, Sinun tarvitsee vaan päättää – tee se tänään!  Katsotaan vaan niin jo välipäivinä lehdissä muistutetaan näistä ”joulukiloista” ja karistamisesta. Jo nyt lehdissä neuvotaan, miten pelastamme itsemme ajoissa, kun se vielä on mahdollista: "Näin vältät joulukilot!".

    AH-DIS-TUS!

    Ennen vanhaan, isovanhempieni ja vanhempieni nuoruudessa juhlapyhinä nautiskeltiin oikeutetusti herkuista, eikä kukaan todellakaan kokenut huonoa omaatuntoa tilapäisestä painonnoususta. Eihän kukaan normaali ihminen edes huomaa mitään joulukiloja, jos ei käy natsina vaa´alla heti kinkkusiipaleen nautittuaan. Kyllä se siitä itsekseen tasoittuu, ja jos ei tasoitu, niin silloin on kyllä ahminut ihan superöverit ja ongelma on ennemminkin korvien välissä kuin vyötäröllä. Ruokakulttuurimme on ylösalaisin. Toisilla on liikaa ja toisilla liian vähän. Monilla on liikaa.

    Pöydässä pitää muka olla sataa sorttia kaikkea ja mieluummin vähän yli oman tarpeen. Ehkä taantuma saa järkeä joulunajan ruokashoppailuun. Sitä paitsi: perinteiset jouluruoat ovat ihan pätskyä kamaa: rosollia, kaloja, laatikoita, kinkkua – ei noista kukaan läskiksi pamahda. Väitän, että jouluateria on paljon terveellisempi kuin suomalaisten keskivertolounas ylipäänsä.

    Kun ottaa järjen käteen jo ennen joulua siellä kaupassa, jouluherkkuja valitessaan, ei tarvitse sitten joulun jälkeen ihmetellä joulukiloja. Ja kyllähän me kaikki tämä tiedetään ja eihän siihen oikeasti tarvita toimittajaa tätä asiaa toitottamaan. Taidan olla ihan yhtä hölmö kuin ne joulukilojuttujenkin kirjoittajat.

    … Ja miten tämä liittyi eko-, reilu- ja luomuteemaan? No ei juuri mitenkään. Mutta nyt liittyy. Joulupöytään kannattaa ostaa ekologisia, kotimaisia ja lähituotteita, suosia kotimaista luomukinkkua ja välttää kaukomailta Suomeen roudattuja elintarvikkeita. Perinteinen jouluruoka on helppo toteuttaa ekologisesti ja jopa luomusti! Ekologinen voi olla muutenkin: joulupaperit voi kierrättää ja paketteihin voi laittaa käytännöllisiä asioita: ruokaa, kosmetiikkaa, villasukkia...Lisää eettisiä ja ekologisia joululahjaideoita saat joulukalenteristani.

    Kommentoi 4 Lue kommentit


  • Joululahjainspiraatiota

    Askartelu ja koristeleminen kuuluvat monen jouluperinteisiin. Minä en niinkään leikkaa, liimaa, ompele ja väkerrä, mutta aina joulukuun alussa kaivan kaapista joulukoristeet, -valot ja kynttilät, ja virittäydyn joulufiilikseen joululaulucd-levyjen säestämänä.

    Piipahdin muutama viikko takaperin Taikin joulumyyjäisissä etsimässä joululahjoja ja joululahjaideoita, ja löysinkin monta mainiota vinkkiä toteutettavaksi! Katsokaapa esimerkiksi näitä dinosaurus-pipareita:

     

    Ihan mainioita! Piparit eivät varsinaisesti olleet myynnissä, vaan kojulla kaupattiin piparkakkumuotteja, joita myyjä Hanna Poranen oli itse taivuttanut pellistä.

     

     Minä en taida itse lähteä taivuttamaan muotteja, mutta ehkä piparkakkujen leipomisen voisi silti toteuttaa jotenkin luovemmin. Esimerkiksi näin:

    Ihan mainioita! En tosin ehkä antaisi pimppipiparia joululahjaksi mummolle... Mutta siskolle tai kavereille kyllä, ehdottomasti. :)

    Jos muuten omaat itse hyviä piparkakkuideoita, osallistupa Olotilan ja Puoli seitsemän -ohjelman piparkakkukisaan täällä. Voittaja julkaistaan Ykkösen PS-ohjelmassa.

    Joululeipomusten lisäksi törmäsin myyjäisissä muutamiin erilaisiin vanhoista värikynistä askarreltuihin koruihin:

    Kahden alimman kuvan kaulakoru on sen verran taidokasta käsityötä, että tuskin ihan moni meistä osaisi tällaista kotosalla askarrella. Ylimmän kuvan korvikset sen sijaan ovat jo helpompi nakki. Korvakoruja voi tehdä melkin mistä tahansa, kunhan vaan hommaa itse korvaan kiinnitettävän osan vaikka askarteluliikkeestä. Bongasin esimerkiksi vanhoista napeista tehtyjä korviksia Design Forumin Ornamon joulumyyjäisistä viime viikonloppuna ja katsokaas näitä:

     

    Korvakorut on tehty vanhoista lusikanvarsista, ja onpa sekaan eksynyt vanha lamppukin.

    Löysin Taikista kuitenkin yhden ehdottomasn suosikkijutun: aivan ihanat liukuvärjätyt villasukat! Olen villasukkien suurkuluttaja ja sukkien suunnittelija Anna Walve taisikin vähän ihmetellä innostustani... Mutta eihän kuvan villaisia polvisukkia voi kuin rakastaa!

    Johanna Kokon tapa, ommella villapipoon nahkalippa on mielestäni hyvä idea: ehkä näin saa suojattua itsensä vaakasuoralta loskatykitykseltä edes vähän paremmin? Vai onko se toiveajattelua, loska siis! Tuntuu, että pienikin loskasade kohottaisi joulumieltä, kun ulkona on niin syksyistä ja pimeää...

    Myyjäislöytöjen sokerina pohjalla - sananmukaisesti - ovat Niina Thuneborgin irtokarkkikorut.

     

    Karkit ovat kuulemma ihan aitoja irtsareita, mutta ne on käsitelty jonkinsortin lakalla. Naureskelimme, että karkit olisivat melko varmasti olleet ikuisia ilman käsittelyäkin. Nyt ne ovat oikeasti i-kui-si-a. Vaikka tulisi minkälainen maailmanloppu ja täystuho, nämä ikikarkit eivät katoa olemasta millään. Ehkä.

    Pakko vielä esitellä Erika Niemisen Parasta jälkeen -koru. Huvittava. 

    Näistä ideoista kaikki eivät ehkä ole kotosalla toteutettavissa, tai edes kovin käytännöllisiä, mutta hauskoja ne ovat kaikki! Minä en tänä jouluna askartele, mutta leivon kyllä. Olen muutamana jouluna antanut lahjaksi itsetehtyä mysliä ja myös kuivatut omenalastut ovat hyvä joululahjaidea. Tärkeintähän kuitenkin on yhdessäolo ja kaikki ne omat joulurutiinit. Minä aion saunoa, laulaa, herkutella ja olla rakkaimpien seurassa. Se on parasta!

    Psst... Blogisarjani loppuu seuraavan blogaukseni jälkeen ja 1.1.2010 alkaen luvassa ovat uudet kuviot. Mutta mitkä? Siitä lisää viimeisessä blogauksessani!

    Kommentoi 5 Lue kommentit


kirjoittajasta

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä