noora loves eko,reilu ja luomu
Mukamatkailua
Sain lukijoiltani armotonta kritiikkiä: ”Ei ympäristökoordinaattori saa lentää, tekopyhää!”. ”Elä niin kuin opetat”. Kyllä minä kriitikoitani ymmärrän, ihan täysin. Mutta halusin ikimuistoisen matkan, miten sellaisen saa loskassa, sateessa ja pimeässä? Olenko asennevammainen? Voiko pimeys olla ikimuistoista ja ihanaa vaihtelua?
Luin hiljattain Alexander von Schönburgin kirjan Tyylikkään köyhäilyn taito. Kiinnostava opus.
Kirjoittaja on itse köyhtyvästä aatelissuvusta ja jakaa kirjassaan niksejä tyylikkääseen, arvokkaaseen ja halpaan elämään. Schönburgin teoksessa on monia oivalluksia, mutta kaiken taustalla kuitenkin kajastaa katkeruus. Välillä se häiritsee lukijaa enemmän, välillä vähemmän. Itse mietin kirjan luettuani: onko Schönburg tilanteeseensa niin tyytyväinen kuin antaa ymmärtää vai onko raha sittenkin avain onneen?
Luin kirjasta kuitenkin erään varsin huvittavan tavan ekomatkailla. Tämä voisi olla yksi vaihtoehto niille, jotka menevät naimisiin keskellä pimeyttä ja haluavat kuormittaa ympäristöä liikkumisellaan mahdollisimman vähän... Mukamatkustaminen!
Schönburg kertoo kuinka Italiassa esintyy tätä ekomatkailun kiinnostavaa suuntausta, johon syynä ei kuitenkaan ole omien hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, vaan raha. Tarkemmin: rahan puute. Jos elää Schönburgin oppien mukaan, pystyy naapureita huijaamaan helpostikin: kukaan ei ehkä elämäntyylistäsi hoksaa, ettei perheelläsi ole varaa matkustaa lomalle. Näytätte ehkä jopa niin varakkailta, että ulkomaanmatka vaan yksinkertaisesti kuuluu asiaan! Silloin täytyy imagon ylläpitämiseksi mukamatkustaa: kukat ja kissa viedään naapuriin, sanomalehden tilaus keskeytetään, pakkanen täytetään ruoalla, sälekaihtimet pidetään kiinni, puhelimeen ei vastata ja sähköpostiin (tai Facebookiin) ei tietenkään kajota. Sitten ollaan viikko kotona.
Viikon kuluttua ollaan tulevinaan kotiin ja kerrotaan matkakohteesta asioita, jotka on opiskeltu netistä tai kirjoista. Edellisten lisäksi voisi vielä printata jonkun toisen lomakuvat verkosta ( ei kai sillä väliä ole kenen kameralla niitä biitsejä on kuvattu?), vedellä käsivarsiin itseruskettavaa ja käyttää reilusti aurinkopuuteria töihin palatessa… Kuka osaisi epäillä mukalomaa?
Hommassa on vaan yksi ongelma: se on pirun tylsää. Kuka haluaa kökkiä viikon sisällä? Homma saattaisi toimia tietty niin, että on viikon jossain metsämökissä kenenkään tavoittamattomissa. Mutta onko sekään nyt kivaa? Oman matkani onnistumisen kannalta auringonvalolla ja lämmöllä oli niin iso rooli, etten olisi mitenkään muuten voinut käytettävissä olevan ajan puitteissa matkustaa lämpöön, paitsi lentäen.
Lentomatkustaminen on iso hiilidioksidikuormittaja enkä tiedä kuinka selviän helmikuussa Brysseliin energiaseminariin lentämättä. Pakko varmaan olla menemättä paikalle. Saahan sen materiaalin sähköisestikin... ehkä? Kun vaan pyytää. Toukokuussa on edessä matka Englantiin: sen ajattelin taittaa junalla.
Lisätietoa Alexander von Schönburgin kirjasta löydät täältä.
Suolihuuhtelu + juuresmehut = valaistuminen
Miksi kukaan vapaaehtoisesti lopettaa syömisen usean päivän ajaksi ja vielä tunkee kahdesti päivässä letkun takamukseensa, kun ei ole mikään pakko? Etenkin edellisen lauseen loppuosa huvittaa ja kuvottaa monia tietämättömiä.
Aloitin paastoamisen itse alun perin lukuisten vatsaongelmien myötä. Halusin ”nollata” tilanteen ja yrittää selvittää syyn turpoavaan vatsaani. Heti ensimmäisestä paastosta olikin hyötyä: huomasin, että lehmänmaito on yksi niistä ruoka-aineista, joita suolistoni ei siedä ollenkaan. Huomasin myös paljon muuta.
Paastotessa ihminen ei voi hulluna hötkytä, on pakko ottaa rauhallisesti. Pelkkä bussiin juokseminenkin saattaa hengästyttää sen verran, että mieluummin lähtee pysäkille ajoissa. Tämän myötä aamulla tulee myös herättyä ajoissa. Paastotessa suositellaan kevyttä liikuntaa, joten mukavia kävelylenkkejä tulee tehtyä paastoviikolla useammin kuin tavallisesti. Paastotessa rutiinit korostuvat: paastonesteitä nautitaan säännöllisesti ja myös suolihuuhtelut on – trust me – paljon mukavampi tehdä ajan kanssa, rauhassa. Päivärytmi on siis huuhtelun vuoksi sekä aamulla että illalla mukavan rento. Koska kalenteri on vapaa kaikesta kiireestä ja turhaa fyysistä rasitusta kannattaa välttää, on iltaisin paljon aikaa esimerkiksi lukemiselle, leipomiselle (leivon itse aina paastotessa karjalanpiirakoita), kirjeiden kirjoittamiselle, kaikkien niiden irtonappien parsimiselle jne. Paasto on kuin lomaviikko keskellä arkea - siis minun mielestäni se on sitä. Ennen kaikkea paastotessa alkaa kunnioittaa ruokaa.
Ensimmäisen paastoni aikana muistan istuneeni keittiön pöydän ääressä tuijottamassa rusinakulhoa: kuinka upea asia tuo yksi, pieni, ruskea, ruttuinen pökäle onkaan? Ja niin herkullinenkin vielä! Mielestäni paasto on etenkin länsimaisessa yltäkylläisyydessä elelevälle mainio pysäytys ja herättäjä: meillä on kaikkea. Paljon! Paastotessa alkaa ruokamäärän lisäksi myös väistämättä ajattelemaan, mitä kaikkea sitä arjessa laittaakaan suuhunsa. Juuri siksi olen viime vuosien aikana muuttanut ruokavaliotani radikaalisti terveellisempään ja fiksumpaan suuntaan. Paasto herättää ajattelemaan. Paastoviikon edetessä alkaa suorastaan ihmetellä, kuinka ihmiset voivatkin syödä suklaapatukkaa noin arkisen näköisesti?! Se on etuoikeus! Ruoka ja herkut ovat juhlaa!
Minua on varoiteltu paaston terveysvaikutuksista: ”se tuhoaa lihakset ja jättää läskin jäljelle”, ”terveydelle vaarallista”, ”lihot entistä nopeammin paaston jälkeen!” jne. En osaa sanoa pitääkö mikään väitteistä oikeasti paikkansa vai ei, mutta omalla kohdallani en ole huomannut muuta kuin positiivisia vaikutuksia. Tietenkin me ihmiset olemme kaikki erilaisia, minulle paasto sopii. En ole lihonut paaston jälkeen enempää kuin normaalipainoon palaten, en ole pyörtyillyt tai kokenut paastorutiineja ahdistaviksi. Suolihuuhtelukin sujuu jo rutiinilla ja läheisetkin tietävät jo mistä on kyse, kun pari kertaa vuodessa kiikutan mukanani juuresmehua pienissä lasipulloissa.
Koen paaston erityisen helpoksi, jos tekee istumatyötä. Fyysisesti vaativa työ saattaisi olla liian rankka paastoavalle: ainakin minä hengästyn paastotessa helposti. Mutta normaalin, tietokoneen äärellä vietetyn työpäivän aikana ei edes muista paastoavansa. Hassuinta on, ettei paastolla kärsi nälästä! Olen kylläkin kuluttanut tunteja miettien mitä kaikkea ihanaa syön paaston jälkeen: sushia, tulista Som tam – salaattia, tuoretta porkkanaa, ruisleipää ja voita, omenaa…
Olen lähes jokaisen paaston aikana oivaltanut jotain itselleni isoa. Tällä kertaa huomasin, että olen kuluneen syksyn aikana alkanut täyttää kalenteriani - itse asiassa niitä on kaksi - aivan liian tiheästi. Uudenvuodenlupauksena, vähän myöhässä, lupaan siis myös paaston jälkeen jättää enemmän aikaa pelkälle olemiselle. Kuten aikaisemmin tekstissä kirjoitin, olisi tätä paaston aikana toteutettua, rauhallisempaa arkea kiva elää myös paaston ulkopuolella. Kun sen vielä joskus oppisi.
kommentoiduimmat