noora loves eko,reilu ja luomu

  • Joulukilomysteeri

     

     

    Joulukilo-hössötys on mielestäni todella kiinnostava ilmiö. Mitä ovat joulukilot? Ja mitä ovat kesäkilot, jotka aina kesän päätteeksi pitää median mukaan karistaa? Ja mikä ylipäänsä on tämä jojolaihdutus- ja mässäilykulttuuri? Lehtien mukaan me tyhmät ihmiset ahmimme itsemme juhlapyhinä ähkyyn ja sitten laihdutamme hulluna. Just. Pari joulukiloahan on siis maailmanloppu ja nehän jämähtävät siihen vyötärölle ikuisiksi ajoiksi, koskaan pois sulamatta. Ja siis tätä varten meidän pitää aina vuoden alussa ja syksyn saapuessa aloittaa himoliikkuminen, jotta olemme taas hyväksyttyjä ihmisiä ja jotta voimme taas seuraavana juhlapyhänä mässäillä ja sen jälkeen laihduttaa ja mässäillä ja laihduttaa ja mässäillä ja laihduttaa…

    Onko tosiasia, että ahmimme hulluna ruokaa juhlapyhinä ja että se oikeasti johtaa paino-ongelmiin? En usko. Sanoisin, että ongelma on siinä näiden kaikkien juhlapyhien välissä, ruoan hinnoittelussa ja arkisissa ruokailutottumuksissa. Jos söisimme kaiken kaikkiaan fiksummin, ei kenenkään tarvitsisi juhlapyhinä miettiä, tuliko vetäneeksi yhden konvehdin liikaa.

    Saan näppylöitä ihmisten syyllistämisestä ja tyhmentämisestä. Onneksi meillä on nämä pelastavat iltapäivälehdet, jotka kertovat kansalle koska syödä ja koska ei. Mistä sitä muuten tietäisi? Etenkin naisiin kohdistetaan paljon ulkonäköpaineita ja viimeinen niitti on, kun lomalta palatessaan, ehkä hyvällä tuurilla jopa rentoutuneena ja hyväntuulisena törmää lehtiotsikoihin: Aloita laihdutus NYT!, Salilla on kivaa!, Sinun tarvitsee vaan päättää – tee se tänään!  Katsotaan vaan niin jo välipäivinä lehdissä muistutetaan näistä ”joulukiloista” ja karistamisesta. Jo nyt lehdissä neuvotaan, miten pelastamme itsemme ajoissa, kun se vielä on mahdollista: "Näin vältät joulukilot!".

    AH-DIS-TUS!

    Ennen vanhaan, isovanhempieni ja vanhempieni nuoruudessa juhlapyhinä nautiskeltiin oikeutetusti herkuista, eikä kukaan todellakaan kokenut huonoa omaatuntoa tilapäisestä painonnoususta. Eihän kukaan normaali ihminen edes huomaa mitään joulukiloja, jos ei käy natsina vaa´alla heti kinkkusiipaleen nautittuaan. Kyllä se siitä itsekseen tasoittuu, ja jos ei tasoitu, niin silloin on kyllä ahminut ihan superöverit ja ongelma on ennemminkin korvien välissä kuin vyötäröllä. Ruokakulttuurimme on ylösalaisin. Toisilla on liikaa ja toisilla liian vähän. Monilla on liikaa.

    Pöydässä pitää muka olla sataa sorttia kaikkea ja mieluummin vähän yli oman tarpeen. Ehkä taantuma saa järkeä joulunajan ruokashoppailuun. Sitä paitsi: perinteiset jouluruoat ovat ihan pätskyä kamaa: rosollia, kaloja, laatikoita, kinkkua – ei noista kukaan läskiksi pamahda. Väitän, että jouluateria on paljon terveellisempi kuin suomalaisten keskivertolounas ylipäänsä.

    Kun ottaa järjen käteen jo ennen joulua siellä kaupassa, jouluherkkuja valitessaan, ei tarvitse sitten joulun jälkeen ihmetellä joulukiloja. Ja kyllähän me kaikki tämä tiedetään ja eihän siihen oikeasti tarvita toimittajaa tätä asiaa toitottamaan. Taidan olla ihan yhtä hölmö kuin ne joulukilojuttujenkin kirjoittajat.

    … Ja miten tämä liittyi eko-, reilu- ja luomuteemaan? No ei juuri mitenkään. Mutta nyt liittyy. Joulupöytään kannattaa ostaa ekologisia, kotimaisia ja lähituotteita, suosia kotimaista luomukinkkua ja välttää kaukomailta Suomeen roudattuja elintarvikkeita. Perinteinen jouluruoka on helppo toteuttaa ekologisesti ja jopa luomusti! Ekologinen voi olla muutenkin: joulupaperit voi kierrättää ja paketteihin voi laittaa käytännöllisiä asioita: ruokaa, kosmetiikkaa, villasukkia...Lisää eettisiä ja ekologisia joululahjaideoita saat joulukalenteristani.

    Kommentoi 4 Lue kommentit


  • Kassialma ja ylpeä siitä

    Olen kirjoittanut kasseista paljon, etenkin muovisista sellaisista. Muovikassit ovat helppo ekoteko, kun ne jättää kauppaan. On maailman helpoin juttu ottaa mukaan kestokassi, josta maitotölkin reunat eivät puske läpi, pohja kestää takuuvarmasti ja joka kaikenlisäksi kuormittaa ympäristöä murto-osan siitä mitä muovikassi.

    Täytyy vaan oppia uusi rutiini. Muistathan aina ottaa mukaasi avaimet, lompakon ja ehkä puhelimenkin – miksi et siis muistaisi kassia? Itse pidän olkalaukkuni pohjalla aina kahta kangaskassia. Näin ei tarvitse erikseen miettiä, ovatko ne mukana vai eivät.

    Muovikassittomuus on iso juttu, ja moni maa onkin ympäristöajattelussaan pidemmällä kuin me. Esimerkiksi Norjan ympäristöministeri haluaa maan noudattavan Kiinan esimerkkiä. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei ilmaisia muovikasseja saa enää kaupasta ollenkaan.

    Kiinalaiset ovat ymmärrettävästi heränneet kassiongelmaan: kun se määrä populaa käyttää päivittäin muovia, huutaa ympäristö aika pian hoosiannaa. Meillä siihen menee kauemmin, ja siksi täällä ei vielä tajutakaan muovipussin ympäristöongelmaa samassa mittapuussa.

    Sinä voit kuitenkin vaikuttaa omalla valinnallasi paljon. Sitä paitsi - muovikassi on vaan auttamattoman epäesteettinen. Muovikassi on ruma ja se on roskaa. Miksi kukaan haluaisi kantaa mukanaan ongelmajätettä? Minä en ainakaan halua, paitsi jos on pakkotilanne, ja kestokasseja ei jostain syystä ole tarjolla.

    Joskus täytyy ottaa kaupasta esimerkiksi pieni hedelmäpussi. Kannattaa muistaa, että hedelmäpussejakin voi käyttää monta kertaa: ota vanha pussi mukaan kauppaan ja laita uusi tarra vanhan päälle. Eikä niitä tosiaan aina tarvitse edes ottaa. Banaanitkin punnitaan pelkältään, ja tarra laitetaan suoraan hedelmän pintaan. Saman voi tehdä muillekin hedelmille. Okei, ehkä siinä vaiheessa, kun laitat 15 luumua kierimään kaupan kassahihnalle, et saa hirveän lämpimiä katseita osaksesi - mutta rajansa kaikella.

    Hevi-pussinkin voi korvata verkkokassilla. Se säästää sinut täysin muovipussin käyttämiseltä. Kaupoissa on vaihtelevasti tarjolla myös paperipusseja, mutta ne eivät ole oikeastaan ekoteko, sillä paperipussin valmistaminen vie enemmän luonnonvaroja kuin muovipussin valmistaminen.

    Fiksua siis on käyttää kestokassia ja levittää muovikassittomuuden ilosanomaa myös tuttavapiiriin. Voisit ehkä antaa läheisillesi vaikka joululahjaksi persoonallisen kestokassin? Kaikki käyvät kaupassa, kaikki tarvitsevat kassia!

    Psst…

    Pikaohje muovikassittomuuteen! Muovikassittomuuden ABC
    Miksi muovikassi on ekologisempi kuin paperikassi? Lue juttuni täältä
    Juttu ja kuva kätevästä verkkopussista löytyy toisesta blogistani
     

    Kommentoi 6 Lue kommentit


  • Luovaa joulua!

    Olen aina rakastanut lahjojen antamista. Kyse ei kuitenkaan varsinaisesti ole antamisen ilosta, vaan askartelun ilosta. On ihan mahtavaa tehdä persoonallisia paketteja ja kortteja! Olen vuosikaudet tehnyt kavereille kollaaseja kortteihin ja lahjoihin leikkelemällä sanoja, kirjaimia ja lauseita lehdistä ja liimailemalla niitä uuteen muotoon. En ole tietenkään tehnyt tätä ekologisista lähtökohdista vaan silkasta luovuudesta ja ilosta, mutta käytäntö on myös ekologinen.

    Katsoin vastikään John Websterin dokumenttielokuvan Katastrofin aineksia, jonka eräässä kohtauksessa perheen äiti suree joululahjapakettien ankeaa ulkonäköä. Perhe vietti dokumenttiprojektin vuoksi vuoden ilman tuotteita, joiden valmistuksessa on tarvittu öljyä. Niinpä värikyllästetyt lahjapaperitkin piti unohtaa ja äiti kääri lahjoja melkein itkusilmässä ruskeaan paperiin.

    Riehuin elokuvan joulukohtauksessa kotisohvalla: ei asioiden tarvitse olla ankeita vaikka ne ovatkin ekologisia! AAARGH!!

    Olen tänä jouluna paketoinut lahjoja paketteihin, joita saajat tuskin ajattelevat ekologisina. Paketti on saajalle ensisijaisesti kaunis ja bonuksena tulevat ekologiset ominaisuudet: paperi maatuu, eikä kuormita ympäristöä väripigmenteillä. Paketti voi aivan hyvin olla kaunis ja ekologinen. Tärkeintä on käyttää lahjapaperia, joka kelpaa paperiroskikseen, nykyiset värikyllästetyt, ohuet, liukaspintaiset paperit eivät sitä tee. Tässä muutama niksi ekologiseen paketointiin:

    1. Sanomalehti
    Paketoin usein lahjoja esimerkiksi sarjakuvasivuihin. Olen myös käyttänyt japanilaisia sanomalehtiä, joita nappasin mukaani ison nivaskan lentokoneesta vuonna 2004 – niitä on yhä vieläkin jäljellä, vaikka olen käyttänyt paperia ties kuinka monessa lahjassa! Sanomalehdissä on niin paljon sivuja, että yhteen lehteen käärii parhaimmillaan kymmeniä lahjoja.

    2. Paperipussi
    Monet pienet lahjat mahtuvat hyvin ruskeaan paperipussiin, josta saa punaisella rusetilla kauniin jouluisen. Pimppaamisessa vain mielikuvitus on rajana!

    3. Pahvilaatikko
    Mikset antaisi lahjaa jenkkityyliin? Koristele vaikka kenkälaatikko kauniiksi ja anna lahja siinä. Laatikon voi säilöä ensi vuoteen ja käyttää uudestaan.

    4. Ruskea voimapaperi
    Erinomaista paketointiin, antaa vanhanajan fiiliksen.

    5. Kangas
    Esimerkiksi kirppareilta saa halvalla mitä ihanampia kankaita, jotka kelpaavat mainiosti paketin kääreeksi.

    6. Käytä vanhat paperit uudestaan
    Mummoni otti aina jouluisin talteen lahjojen paperit ja taitteli ne kauniisti, jotta ne voitiin käyttää uudestaan. Naureskelin ja ihmettelin mummon touhua lapsena, mutta nyt osaan arvostaa hänen säästäväisyyttään ja olen yllättänyt itseni tekemästä samoin. Lahjapaperien lisäksi säästän kaikki mahdolliset paperit, joita tulee erilaisten ostosten yhteydessä. Esimerkiksi tavallinen, valkoinen täytepaperi, jota käytetään vaikkapa herkästi hajoavien ostosten ympärillä ”pehmusteena” käy ihan hyvin paketointiin. Clue on paketin lisäksi lahjanarussa ja kortissa!

    Kaunista, luovaa ja ekologista joulua Olotilan lukijoille!

     

    Kommentoi 6 Lue kommentit


kirjoittajasta

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä