Luovaa joulua!

Olen aina rakastanut lahjojen antamista. Kyse ei kuitenkaan varsinaisesti ole antamisen ilosta, vaan askartelun ilosta. On ihan mahtavaa tehdä persoonallisia paketteja ja kortteja! Olen vuosikaudet tehnyt kavereille kollaaseja kortteihin ja lahjoihin leikkelemällä sanoja, kirjaimia ja lauseita lehdistä ja liimailemalla niitä uuteen muotoon. En ole tietenkään tehnyt tätä ekologisista lähtökohdista vaan silkasta luovuudesta ja ilosta, mutta käytäntö on myös ekologinen.

Katsoin vastikään John Websterin dokumenttielokuvan Katastrofin aineksia, jonka eräässä kohtauksessa perheen äiti suree joululahjapakettien ankeaa ulkonäköä. Perhe vietti dokumenttiprojektin vuoksi vuoden ilman tuotteita, joiden valmistuksessa on tarvittu öljyä. Niinpä värikyllästetyt lahjapaperitkin piti unohtaa ja äiti kääri lahjoja melkein itkusilmässä ruskeaan paperiin.

Riehuin elokuvan joulukohtauksessa kotisohvalla: ei asioiden tarvitse olla ankeita vaikka ne ovatkin ekologisia! AAARGH!!

Olen tänä jouluna paketoinut lahjoja paketteihin, joita saajat tuskin ajattelevat ekologisina. Paketti on saajalle ensisijaisesti kaunis ja bonuksena tulevat ekologiset ominaisuudet: paperi maatuu, eikä kuormita ympäristöä väripigmenteillä. Paketti voi aivan hyvin olla kaunis ja ekologinen. Tärkeintä on käyttää lahjapaperia, joka kelpaa paperiroskikseen, nykyiset värikyllästetyt, ohuet, liukaspintaiset paperit eivät sitä tee. Tässä muutama niksi ekologiseen paketointiin:

1. Sanomalehti
Paketoin usein lahjoja esimerkiksi sarjakuvasivuihin. Olen myös käyttänyt japanilaisia sanomalehtiä, joita nappasin mukaani ison nivaskan lentokoneesta vuonna 2004 – niitä on yhä vieläkin jäljellä, vaikka olen käyttänyt paperia ties kuinka monessa lahjassa! Sanomalehdissä on niin paljon sivuja, että yhteen lehteen käärii parhaimmillaan kymmeniä lahjoja.

2. Paperipussi
Monet pienet lahjat mahtuvat hyvin ruskeaan paperipussiin, josta saa punaisella rusetilla kauniin jouluisen. Pimppaamisessa vain mielikuvitus on rajana!

3. Pahvilaatikko
Mikset antaisi lahjaa jenkkityyliin? Koristele vaikka kenkälaatikko kauniiksi ja anna lahja siinä. Laatikon voi säilöä ensi vuoteen ja käyttää uudestaan.

4. Ruskea voimapaperi
Erinomaista paketointiin, antaa vanhanajan fiiliksen.

5. Kangas
Esimerkiksi kirppareilta saa halvalla mitä ihanampia kankaita, jotka kelpaavat mainiosti paketin kääreeksi.

6. Käytä vanhat paperit uudestaan
Mummoni otti aina jouluisin talteen lahjojen paperit ja taitteli ne kauniisti, jotta ne voitiin käyttää uudestaan. Naureskelin ja ihmettelin mummon touhua lapsena, mutta nyt osaan arvostaa hänen säästäväisyyttään ja olen yllättänyt itseni tekemästä samoin. Lahjapaperien lisäksi säästän kaikki mahdolliset paperit, joita tulee erilaisten ostosten yhteydessä. Esimerkiksi tavallinen, valkoinen täytepaperi, jota käytetään vaikkapa herkästi hajoavien ostosten ympärillä ”pehmusteena” käy ihan hyvin paketointiin. Clue on paketin lisäksi lahjanarussa ja kortissa!

Kaunista, luovaa ja ekologista joulua Olotilan lukijoille!

 

kommentit

yksi vaihtoehto puuttuu! itse nimittäin olen kääräissyt muutaman paketin vanhoista julisteista. kun ei niitä raski laittaa roskiinkaan niin ne saa kätevästi hyödynnettyä lahjapapereina. ja julisteen voi valita lahjansaajan mukaan. :-)

Ti, 2008-12-23 13:06

Juu, meillä on aina säästetty noi vanhat paperit. Ja sanomalehdet sun muut myös kokeiltu. Joku muuten jossain vinkkasi (en ole itse kyllä kokeillut) että jos vanha joulupaperi on ryppyistä, ryttää se oikein kunnolla niin näyttää ihan erilaiselta.
Täksi jouluksi ompelin kangasjämäpalalootasta kaupasta löytämästäni jouluisesta kankaasta pussukat, joihin lahjat laitoin. Niitä toivottavasti saajat sitten kierrättävät tulevina jouluina eteenpäin :)

To, 2008-12-25 03:20

Hyvä vinkki! Julisteet siis kiertoon myös ja vanhat paperit ruttuun ;)

>noorav La, 2008-12-27 15:44

Ei sinänsä liity joulun mitenkään, mutta pisti silmään tällainen, kun kuukkelille ehdotin sanaa "luomu". Tässä olis jollekin pää käännettävänä!

http://www.markusjansson.net/luomu.txt

Minusta nimenomaan luomu on sitä kestävää tuotantoa, se mikä on kestämtöntä, on tämä ihmispaljous jolle ruokaa olisi (luomuna) tuotettava. Itse ainakin valitse luomun oman terveyteni vuoksi.

http://www.12syyta.fi/

Ke, 2009-01-07 10:06

FSX3z4 kwuhlepmdpvg, [url=http://pvzozhjuspny.com/]pvzozhjuspny[/url], [link=http://wvrzsvsyajqj.com/]wvrzsvsyajqj[/link], http://ebgkmamjcblt.com/

Su, 2010-04-18 23:35

Sanomalehteen tai Jouluisiin mainoslehtiin käärimällä saa hienoja lahjapaketteja, kun tekee päälle vielä hienon ja ekologisen lahjarusetin, tuossa ohje http://loihdi.fi/saastovinkit/juhlat/lahjarusetti/

>Lahjarusetti Pe, 2010-12-10 10:42

lisää kommentti

noora loves eko,reilu ja luomu

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä