Tekoeko ärsyttää!

Usein epäekologiset valinnat ja ostospäätökset tehdään vanhasta tottumuksesta välttämättä edes ymmärtämättä, että oma valinta voisi olla vihreämpi. Maailma kuitenkin muuttuu ja niin pitäisi tapahtua myös kulutustottumuksille ja elämäntavoille. Luksuksesta ja tyylistä ei silti tarvitse tinkiä!

Eettiset valinnat eivät välttämättä ole helppoja tehdä. Mistä tietää, mikä tuote on ekologinen ja mikä ei? Miten vaatteen valmistusmaan olosuhteista voi olla varma?  Saako mitä tahansa tuotetta mainostaa sanalla luonnollinen?

Olen superärsyyntynyt näkemään kaupassa tuotteita, joilla ei ole mitään tekemistä ekologisuuden kanssa, mutta jota kuitenkin ratsastavat vihreällä imagolla. Aivan tavalliset tuotteet saadaan näyttämään ympäristöystävällisiltä kun ne pakataan pahviin tai rusehtavaan pakkaukseen tai kun kylkeen lätkäistään sanat luonnollinen, luonnollisempi vaihtoehto, eko tai vihreä. Niin tekoekoa! Tekoekoissa tuotteissa käytetään usein maanläheisiä fontteja ja mainoksissa puhutaan Itämerestä, eläimistä, lapsista ja luonnosta. On vaikea erottaa mikä on totta ja mikä ei. Juuri näissä asioissa autan sinua ja kerron niksit oikeasti eettisten ja ekologisten valintojen helpottamiseksi. Sinun täytyy vain muistaa lukea blogia ja jakaa myös omat vinkkisi keskustelualueelle!

Aikaisemmin ekoilua on pidetty hamppuhousuihin pukeutuvien rastapäiden touhuna, mutta ne ajat ovat takanapäin. Luomutuotteita saa jo jokaisesta ruokakaupasta, kestovaippabuumi kasvaa kasvamistaan, muovikassit ovat paheksuttavia eikä kukaan kehtaa enää ajaa citymaasturilla. Iso auto on yhtä junttia kuin paita Nykästyyliin farkkujen sisällä tai sukat sandaaleissa. Julkinen liikenne, työmatkapyöräily, kimppakyydit ja kävelypalaverit ovat monille ihan tavallista arkea. Joko sinä olet tehnyt voitavasi pienemmän ekologisen jalanjäljen jättämiseksi?

Tulen antamaan sinulle monia vinkkejä edellä mainittuihin liittyen ja ehkä sinäkin voit antaa omia vinkkejäsi minulle ja muille lukijoille?

Saatat olla Olotilassa parhaillaan ensimmäistä kertaa, ja haluankin vinkata sinulle viimekertaisesta jutustani, joka käsitteli luonnonmukaisia hoitoja tekeviä kosmetologeja. Luulin heitä olevan Suomessa vaan muutamia, mutta olin väärässä! Täältä löydät kokoamani listan paikoista, jotka käyttävät sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Huomaa kuitenkin, että lista täydentyy vielä.

Jos tiedät kosmetologin, jonka pitäisi olla kyseisellä listalla, ilmoitathan minulle osoitteeseen: noora.vanhanen(a)yle.fi. Listalle pääsevät kosmetologit ja hoitolat, jotka käyttävät sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

 

kommentit

Hyvä aihe, mutta seuraava lause kiristää hermojani: "Iso auto on yhtä junttia kuin paita farkkujen sisällä tai sukat sandaaleissa."

Mistä lähtien luonnonmukaisuus on ollut trendipellejen hommaa, eikö kannattaisi suunnata tätä koko kansalle, ei vain 25+ kaupunkilaisille? Toki kaupunkiympäristössä elävät ihmiset ovat yleensä niitä pahimpia ekokatastrofeja, mutta tällainen raju rajaaminen karsii lukija- ja kuulijakuntaa, ainakin teoriassa.

Terv. 25+ kaupunkilainen

Ma, 2008-11-17 17:51

Sikälikin vähän häiritsevä lihavointi tuo "Iso auto on yhtä junttia kuin paita farkkujen sisällä tai sukat sandaaleissa", että sukat sandaaleissa ja paita farkkujen sisässä ovat aika lailla jyllääviä trendejä :D Tähän aikaan ei oikein tuo vertaus istunut.

Ti, 2008-11-18 10:45

Anonyymi:Mielestäni luonnonkosmetiikka ei ole todellakaan pelkästään trendipellejen homma! Sen saavat adaptoida elämäänsä kaikki, jotka vaan suinkin haluavat. Yksityisutoilu, sukat sandaaleissa, ja paita Matti Nykäs-tyyliin housuissa ovat ilmiöitä, joista voi mielestäni huomauttaa ihan vapaasti sen nimessä, että näiden ilmiöiden esiintyminen vähentyy. Se on mun henkilökohtainen mielipiteeni.

Anonyymi:No tässä ei nyt puhuta marginaalisyhmistä, joilla siis on ne sukat sandaaleissa trendiaspektilla, vaan lähestymistapa on hiukan kansanomaisempi :)

-Noora

Ti, 2008-11-18 14:30

En myöskään ymmärrä tuota Citymaasturien parjausta. Vertailin tuossa autoja netissä ja Toyota Auris, sellanen sporttisen pikkuauton, keskikulutus on n. 9l, kun taas fordilla oli citymaasturi (en muista merkkiä), jonka keskikulutus oli n. 6l. Eikö kulutus ja saastutus kulje käsikädessä? Ja vanhat autot varmasti saastuttavat enemmän kuin citymaasturit. Itse en omista minkäänlaista autoa, vaan matkustan bussilla talvet kesät pyörällä, mutta ärsyttää vaan tuollainen lietsominen.

To, 2008-11-20 10:20

Tekoekoa eli greenwashing'ia harrastetaan sangen yleisesti. http://www.greenwashing.net/ - tämä amerikkakeskeinen, mutta antaa aiheesta tuntumaa silti.

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Greenpeace+Saastuttavat+yritykset+kiil... - Hesarin teettämä viherpesujuttu.

Citymaasturilla ei pääse oikeesti maastossa ja 4-vetoa autossa tarvitsee kaupungissa tuskin koskaan. Mökkitiellä? Harvat ovat nekin kerrat. Ken tarvitsee maastoautoa ostaa oikean maasturin.

Ma, 2008-11-24 08:49

juuri näin... ehkä ne vanhat autot juurikin saastuttavat enemmän, niissä ei ole katalysaattoreita. samoin diesel antaa enemmän pienhiukkasta ilmaan kuin bensa.
kirjoitustyylisi on vähän ärsyttävää, tekisi mieli laittaa kelkkaa toiseen suuntaan...
ja greenwashing juttu on tosiaan siis jo vanha kikka... :F

Ke, 2008-11-26 21:52

Linkkikorjaus listaan: kauneusHOITOLAvire.fi

To, 2008-11-27 13:11

Ja toinen: valontemppeli.COM

Terkuin annepa :)

To, 2008-11-27 13:15

"Olen superärsyyntynyt näkemään kaupassa tuotteita, joilla ei ole mitään tekemistä ekologisuuden kanssa, mutta jota kuitenkin ratsastavat vihreällä imagolla. "

Voiko tämän laajentaa koskemaan myös blogeja?

Su, 2009-10-11 17:27

lisää kommentti

noora loves eko,reilu ja luomu

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä