Kuka on normaali?

Yli-ikäinen 35-vuotiaana? Kuva: YLE Teema

Järkytyin YLE Teeman esittämistä dokumenteista, jotka kuvaavat kauneuskirurgian yleistymistä ja ulkonäköpaineiden lisääntymistä. Luonnollinen ei enää ole normaalia, apua!

On helppo samaistua Sammyn kokemiin itsetunto- ja ulkonäköpaineisiin, joita nykypäivä ei yhtään helpota.

Dokumentissa haastatellut kauneustoimittajat ja valokuvaajat todistavat, että muoti- ja kauneuslehdissä sekä kosmetiikkamainoksissa ei ole tavallisia ihmisiä. Kaikki kuvat ovat photoshopilla käsiteltyjä: ryppyjä ja ihovirheitä poistetaan, silmiä muokataan, kasvoja ja vartaloa trimmataan, rintoja suurennetaan, muun muassa.

Hyvin harva Suomessakaan julkaistu kauneus- tai muotikuva on alkuperäinen (Uusi Musta: kysely naistenlehdille). Enkä usko sitä mitä meille vakuutetaan; että lukijat ymmärtäisivät kuvien käsittelyn todellisuuden. Kuvia käsitellään niin paljon, että se ei ole enää vain pientä kontrastin tai värien muokkausta vaan monesti totaalista feikkausta. 

Mitä tämä aiheuttaa? Naiset lähtevät tavoittelemaan kuvien ulkonäköä, jopa ihan käsittämättömillä tavoilla. Se mikä photoshopataan, voidaan tehdä myös kauneuskirurgian avulla. Ja kirurgithan suosittelevat näitä oikeasti tarpeettomia operaatioita, koska tekevät niillä tuottoisaa businesta. 

Kauneusleikkaukset ja botoxin käyttö ovat yleistyneet huimaa vauhtia. Hollywoodista ei kuulemma löydy yli 30-vuotiasta näyttelijää, jonka otsaan ei olisi ruiskutettu botoxia - eli sellaista, jonka otsa liikkuisi ja rypistyisi normaalisti. Ryppyjen siloittelu on yhtä tavallista kuin ihokarvojen poisto, botoxia otetaan jopa kerran kuukaudessa.

Brasiliassa, missä ulkonäön muokkaaminen on yleisintä maailmassa, kauneusleikkauksiin suhtaudutaan kuin hammaslääkärillä käyntiin. Eikä tämä ole vain naisten juttu, sillä myös Suomessa miehetkin parantelevat ulkonäköään kirurgin avulla näyttääkseen nuorilta ja dynaamisilta. Ja hullummaksi kai vain menee!

Toivottavasti meillä on käsillä, dokumentin uumoiluista huolimatta, vain lyhytkestoinen trendi, ja että meillä (etenkin nuorilla ja lapsilla) olisi mahdollisuuksia kehittää hyvä itsetunto median ja mainosten haavekuvista huolimatta.

 

Lisätietoja:

Dokumentin jälkeen Sammy Bergman avasi kauneusleikkauksia vastustavan internetsivuston The people vs. the beauty industry.

Suositeltava dokumentti on myös Claudia Lisboan Kauneuspakolainen.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

olotila

Tervetuloa Olotila-blogin oivalluksiin ja huomioihin.

Olotila-toimituksen blogissa huomioita ja oivalluksia meiltä ja muualta.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä