Tee ekoteko: syö lautanen tyhjäksi!

Kala-ateria. Kuva: Viivi Lehtonen

Meillä on niin paljon ruokaa, että sen annetaan pilaantua tai se menee suoraan lautaselta jätteeksi. Emmeko ymmärrä miten surullista syömäkelpoisen ruoan haaskaaminen on?

Elintarvikkeiden hävikkiä on tutkittu vähän, vaikka sen ympäristövaikutukset ovat suuret. Luvassa on kuitenkin uusi tutkimus, jonka lopullisia tuloksia joudumme odottelmaan vuoteen 2012:  Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT selvittää aihetta yhdessä kouluruokaloiden, elintarviketeollisuuden ja kuluttajien kanssa.

Tutkimusten mukaan 14 - 20 prosenttia kotiin hankituista elintarvikkeista päätyy roskiin. Eri tutkimusten arviot syömäkelpoisen ruuan vuosihävikistä kotitalouksissa vaihtelevat noin 20 kilosta yli 80 kiloon kuluttajaa kohden. Koko elintarvikeketjussa hävikin arvioidaan vaihtelevan 25 - 50 prosentin välillä. (Ruokatieto: Uutiset)

Hävikin vähentäminen olisi jokaiselle  kuluttajalle helppo ympäristöteko. Pakko kuitenkin tunnustaa, että välillä tulee itsekin ylimitoitettua ruokahalu ja liian helposti laitettua jämät biojätteeseen tai koiralle.

Katso myös Olotilan Herkkuja jämistä -reseptit ja opettele hyödyntämään tähteitä.

Uuden Mustan Jämistä sämpylöiksi.

Myös Pastanjauhantaa-blogissa on hyviä vinkkejä jämäruokaan.


Lisätietoja:

MTT Foodspill-hanke

HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut, jätehuollon julkaisut:

Rokka rikassa, tutkimus pääkaupunkiseudun lapsiperheiden ruokajätteestä

 


kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

olotila

Tervetuloa Olotila-blogin oivalluksiin ja huomioihin.

Olotila-toimituksen blogissa huomioita ja oivalluksia meiltä ja muualta.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä