Miten tästä kaaoksesta selviää?

Pyykkikone laulaa. Kuva: Stock.xchng

Esikoisen tullessa elämäämme kykenin jotenkuten ylläpitämään siivoushulluuttani ja pitämään kotimme kunnossa. Nyt, kun perheessä on kaksi lasta ja koira, kotimme on sottapyttyjen valtaama aivan turhan usein. Tietenkään sotkuisuudesta ei tarvitsisi välittää. Mutta entä jos sille ei voi mitään ja se ärsyttää?

Suosikkisotkutilanteeni on ruokailu: uhmaikäinen saattaakin kaataa maitolasillisen ruokalappuun, ja taapero taas tykkää heittää makupaloja lattialle ja levittää ruokaa hiuksiin. Hyvä ruoka ja yhdessäolohetki onkin värikäs tilanne, joka saattaa keittiön uuteen uskoon ja vaatii hermoja. Ei kun luuttuamaan!

Kolmen vuoden kotiäitiyden jälkeen siivouksesta oli tullut pakkopullaa huonoilla mausteilla. 

Äiti tarvitsee nyt apua

Moni ystävä oli kehunut helpottaneensa arkeaan ulkoistetulla siivouksella. Viisaampien kehoituksesta tilasin viikkosiivouksen kotiin. Nopean tarjouspyyntikierroksen jälkeen päädyin yksityiseen palveluntarjoajaan.

Yleisesti siivouspalvelusta veloitetaan 21-36 euroa tunnilta (sis. alv 22%). Hinta riippuu tekijästä ja yrityksestä sekä työn määrästä - eli onko kyseessä viikko- vai suursiivous ja onko ikkunanpesua tai muuta lisänä. Siivoustyö on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa palvelua, joten karkeasti ottaen sen hinnasta saa 60% takaisin verotuksessa.

Viime perjantaina kaksi reipasta naista imuroi pölyiset nurkkamme ja pesi kuraiset lattiamme sekä kylpyhuoneen tunnissa. Lopputulos oli perussiisti, raikkaan tuoksuinen ja puhdas. Parasta oli kotiintulo: ei tavinnutkaan heti aloittaa siivousurakkaa. Pystyin rentoutumaan, hoitamaan lapsia ja leikkimään heidän kanssaan - eli antamaan työviikon jälkeiset energiajämäni tärkeämpään. En myöskään ollut kireä siksi, että pitäisi siivota.

Tällä viikolla oli tiedossa "suursiivous" ja ikkunanpesu, voi ihanuus! Koti oli kyllä hienossa kunnossa.

Vaikka olinkin tyytyväinen lopputulokseen, luulen, että tämä jää kohdallani kokeiluksi. Minusta oma koti on mukava siivota itse. Odotan päivää, jolloin taas jaksan ja nautin siivoamisesta hyötyliikuntana. Siihen asti turvaudun kuitenkin apuvoimiin ja nautin vähemmästä kotitöiden määrästä.

 

Lisätietoja: 

Kotitalousvähennys verotuksessa

Kotitalousvähennyslaskuri

kommentit

Oikein! Kumpaa sitä myöhemmin katuu: sitä, ettei ollut kunnolla aikaa lapsille vai sitä, että välillä oli reilusti sotkuista :)

Ma, 2009-10-05 16:58

Ehdottomasti oikea ratkaisu!

Joissakin elämäntilanteissa on arvot pantava järjestykseen. Oma äitini opetti aikoinaan, että "parempi pölyt nurkissa, kuin ihmisten välissä". Jos kuitenkin sattuu itse kärsimään siitä elämänvaiheesta, jolloin pienet lapset vaativat niin paljon aikaa, ettei siivoamista ehdi hoitaa stressaamatta, on ulkopuolinen apu todella hyvä! Pois huono omatunto!

Sitten kun lapset ovat hiukan isompia, on heidät helppo opettaa korjaamaan tavaransa paikoilleen. (Jollei lapsille ole hankittu sellaista leluvuorta, että kaaos on ylivoimainen!!!) - silloin on kuitenkin aikuisenkin muistettava palauttaa omat tavaransa niile kuuluville paikoille.

Ti, 2009-10-06 08:16

Moikka Viivi, jos asut pääkaupunkiseudulla, on myös raivausapua saatavilla. Katso lisää www.ordinare.fi
Oikein mukavaa joulunaikaa!

Ystävällisin terveisin, Maria Laitinen

Pe, 2009-12-25 13:39

Raivaus- ja järjestelyapu on varmasti tarpeen esimerkiksi muuton tai remontin yhteydessä. Pitää testata, kiitos vinkistä. t. Viivi/Olotila

>vlehtonen Pe, 2010-10-22 12:06

Hyvä ratkaisu oli! :) Mäkin olen joutunut siihen tilanteeseen että tarpeeseen tuli tuo kotisiivous jonka tilasin Helsingistä. Oli niin ihana tulla kotiin kun koti oli niin raikas ja puhas! Voisin kyllä käyttää useammin tuota palvelua! :)

>Jenna Ti, 2011-10-25 11:42

lisää kommentti

perhepaletti

Perhepaletti

Kotona sekä joskus ihan pihalla olevien vanhempien tuntoja siitä maailmasta, jossa lasten kanssa elämme.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä