Etusivu   Taustaa   Tapahtunutta   Näyttelijät   Tekijät     Revontulet   Palaute     Keskustelu  
Tapahtunutta

Jaksot:

Osa 1
26.1.2004
Tervetuloa aurinkoiseen pelkovaaraan »

Osa 2
2.2.2004
The Valkiat Show »

Osa 3
9.2.2004
Tiede, kehitys ja
kesäyö
»

Osa 4
16.2.2004
Maaseudun tulevaisuus »

Osa 5
23.2.2004
Sotilasvala

Osa 6
1.3.2004
Kuumennuskoe »

Osa 7
8.3.2004
Lopunajan enteet »

Osa 8
15.3.2004
Armin huono päivä »

Osa 9
22.3.2004
Naisasia »

Osa 10
29.3.2004
Pelkovaaran pelastajat »

Osa 11
5.4.2004
Totuus Pelkovaarasta »

Osa 12
12.4.2004
Maailmanpolitiikan arkipäivää »

    Osa 5 - Sotilasvala

Lempinen luottaa johtamistaitoihinsa. Hän kaivaa jo lähtökuoppia; kompastelleiden ensiapukokeiden takia ensimmäisellä kierroksella käymättä jäänyt RuK on edessä nk. jälkirukin muodossa ja Lempinen odottaa kokelasaikaa innolla. Varuskunnan toinen naisvarusmies, alokas Suutari, puolestaan suree Lempisen lähtöä, kun joutuu nyt jäämään ainoaksi tytöksi. Hiitola puolestaan törmää kyläläisten kapinamielialoihin; Pentti Reunaselle on tullut EU-tuista ison puoleinen lasku, ja hän on sitä paitsi sangen käärmeissään kun Hulkko on pidättänyt hänet ja muut muutosvoimat Pirunsuolta, traumatisoinut siinä rytäkässä Leylaa ja takavarikoinut videokamerankin.

Lempiselle tulee melkoisena järkytyksenä, kun Hulkko ilmoittaa että ei aio suositella häntä jälkirukkiin. Hiitola ihmettelee Hulkon ratkaisua, mutta on jo niin monta kertaa joutunut muuttamaan kapteenin tekemiä päätöksiä että ei halua joka kerta puuttua peliin. Pettynyt Lempinen soittaa äidilleen lohtua saadakseen, mutta saakin kehoituksen ottaa itse vastuuta elämästään. Hiitola joutuu myöntämään että kyläläiset ehkä sittenkin ovat tosissaan järjestämässä jonkin sortin mielenosoitusta huomenna, sotilasvala- ja avoimien ovien päivänä, johon varuskunnassa on kovalla touhulla valmistauduttu. Varusmiehet määrätään tiedustelu- ja mainostustehtäviin. Lempinen päätyy Pizzeria Turkinpippuriin toimittajaksi naamioituneena, ja saa tietää kyläläisten suunnitelmat. Hän on niin katkeroitunut Hulkolle että kaataa vain lisää bensaa vastarinnan liekkeihin. Varuskuntaan palattuaan hän tunnustaa Suutarille epäonnistumisen tunteensa ja pyörtyy tämän syliin, sillä kaiken muun hyvän lisäksi hanasta haavan saanut Lempinen pelkää kuollakseen verta.

Reponen myöntää Ilkalle masennuksensa ja tunnustaa nuorempana suunnitelleensa jopa itsemurhaa. Ilkka huolestuu, mutta Reposen vakuutettua itsariajatusten jääneen murrosikään, lähtee jälleen salaa tapaamaan Armia. Pohjimmiltaan rehellinen Lempinen tulee katumapäälle, ja kertoo sittenkin kyläläisten suunnitelmista Hiitolalle. Lisäksi hän ilmoittaa lopettavansa varusmiespalveluksen. Hiitola evakuoi koko porukan tunturiin, ja valatilaisuus pidetään ilman vieraita ja avoimia ovia, pakahduttavan kauniin Lapin luonnon keskellä. Lempisen järkytykseksi Suutari kertoo hänelle olevansa raskaana, ja pyytää jäämään armeijaan edes tueksi ja kaveriksi. Hämmentynyt Lempinen alkaa ajatella että kersantin natsoihin tyytyminen ei ole ehkä sittenkään niin kamalaa.
Takaisin ylös