Kuunnellaan tarkemmin!

Julkaistu To, 26/02/2009 - 12:55
  • Lotta Savolainen (Kuva: )
  • Mitä televisio-ohjelmien tunnusmusiikit kertovat itse ohjelmasta? Mikseivät tunnarit yllä ohjelman tasolle?

Katson televisiota, tai oikeastaan Yle Areenaa.
Minulla on kaksi lempiohjelmaa Arto Nyberg ja Strömsö. Selailin yksi päivä areenaa ja päätinpä vilkaista väliinjääneen jakson Arto Nybergiä. Kiinnitin huomiota ohjelman tunnusmusiikkiin, joka tuntui yllättäen oudolta kyseiselle ohjelmalle.

Arto Nyberg

Arto Nybergin tunnusmusiikki on ensinnäkin liian lempeä. Tämä sotii ajatuksen kanssa terävästä ja yllätyksellisestä Nybergistä. Tunnuksen kitarariffi tuo kyllä mielleyhtymän miehestä, mutta muutaman sekunnin kohdalla alkava melodia, murskaa vahvan tunteen ja tuo mieleeni erään saippuaoopperan tunnusmusiikin. Onneksi kyseinen musiikkipätkä ei ärsytä niin paljoa, että jättäisin ohjelman katsomatta. Ehkäpä tunnusta tehdessä onkin yritetty herättää ristiriitaisia tunteita, tavallaan lämmitelty katsojaa tulevaa keskustelua varten.

Strömsö

Toinen lempiohjelmani, Strömsö, luottaa taasen perus makasiiniohjelmatunnusmusiikkiin. Haahuileva jatsipiano sekä hiljainen rumpukomppi takaavat ärsytyksistä vapaan tunteen. Musiikki on tavallaan raikas, mutta hieman tylsä. Tunnusmusiikista tulee juuri se tunne mikä monia Strömsössä ihastuttaa ja ärsyttää samanaikaisesti: Miksi kaikki on aina niin hyvin? Ohjelmantekijät, taitavat käsityöläiset taiteilevat kaarnanpaloista kirjahyllyjä ja rakentavat ihanan savusaunan iltapuhteina. Ohjelmaa on miellyttävä seurata visuaalisesti, mutta pelkkänä audiona kuunneltuna, käy tunnusmusiikki puuduttamaan.

Pika-analyysi

Päätin vielä tehdä nopeat analyysit muutamien ohjelmien tunnusmusiikeista.
1. Musiikki-tv: liian urheiluruutumainen ja mitä ihmettä tässä tapahtuu?-olo.
2. Ajankohtainen kakkonen: tulee mieleen Poliisi-tv sekoitettuna nykykantriin.
3. Studio Kotro: hieman näsäviisas ja niin lyhyt, että herää kysymys - miksi ohjelmalla on edes tunnusmusiikkia?
4. Veitsen terällä: Mistä näitä 80-luvun syntikkabiisejä vielä kumpuaa?
5. Silminnäkijä: Niin uhkaava, että meinaa alkaa itkettämään jo ensi sekunneilla.

Mutta voi että, onhan jostain ohjelmasta pakko löytyä juuri se minua miellyttävä musiikki. Selasin hikipäässä Yle Areenaa, mutta valitettavasti,

täysosumaa ei tällä kertaa löytynyt.
 

Tagit:

Lotta Savolainen

  • Lotta Savolainen (Kuva: )

    Lotta Savolainen on 26-vuotias säveltäjä/sanoittaja. Tällä hetkellä ykköspuuhana on musiikin tekeminen Pikku Kukka yhtyeessä.
    Lotta pitää ystävistään ja nauraa paljon! Oppi kunnioittamaan aamupakkasia ja pilkkihaalaria asuessaan vuoden Elimäellä hevostyttönä.