Irwinin musiikki auttaa elämässä eteenpäin

Irwinin musiikki auttaa elämässä eteenpäin

Minä ja Irwin - Ke 27.10.2010, klo 12.24

Irwin Goodman ravintola Seurahuoneella Tampereella 1984.Irwin Goodman ravintola Seurahuoneella Tampereella 1984.

309
tykkää tästä

Syynistä Syksyn Säveleeseen

Se oli syynipäivä, armeijan kutsunnat. Nimeni L-kirjaimen vuoksi ajankohdaksi osui syksyinen maanantai, vuosi oli 1970. Seisoin ilman paitaa hontelona nuorukaisena tuimakatseisen ja lyhyen tiukasti puhuvan armeijan kapiaisen edessä. Olo tuntui orvolta ja epävarmalta.

Olisin halunnut osallistua samaan aikaan koulussa meille abiturienteille järjestettävään ruotsin kokeeseen, joka oli samalla yo-ruotsi keväällä reputtaneille. Olin aina ollut avuttoman huono ruotsissa ja olisin halunnut jo harjoituksen vuoksikin osallistua sen hetken taitoja testaavaan kokeeseen.

Juoksin syynistä hiki päässä kouluun, mutta minua ei enää päästetty luokkaan, koska olin niin paljon myöhässä. Päivä kiristi ja kaiversi mieltä. Onneksi illalla tuli televisiosta syksyn sävel, jotakin mukavaa odottamista sillekin päivälle.

Oli kohutun Irwinin vuoro. Rento pitkätukka astui lavalle. Heti ensimmäiset säkeet: "St Pauli ja Reberbahn…" poisti lennossa kaikki päivän tuskat. Irwinin ylivoimaisuus oli käsittämätöntä. Olen aina ollut surkea ennustaja. Esityksen ensi säkeiden jälkeen olin kuitenkin sata-varma voittajasta.

Syksyn sävelen jälkeen käppäilin Näsijärven rannassa olevan Tampereen Wihurin melontaseuran kanoottivajan laiturille. Kaverini Ahokkaan Tate kurvasi vajan pihaan kanssani samalla hetkellä. Heti ensimmäiseksi hän sanoi edes morjestamatta: "Ne muut olivat täysiä statisteja, kukahan siellä tulee toiseksi?" Irwin voitti ylivoimaisella äänivyöryllä, silloin äänestettiin postikorteilla.

Irwinin St Paulin ansiosta tuo päivä jäi lähtemättömästi mieleen kaikkine tapahtumineen, olin silloin 19-vuotias, nyt 59. Aina kun joudun elämässäni stressitilanteeseen, joka ei tahdo millään laueta, hyräilen  
hiljaa mielessäni: ”Kauan etsin, kauan kuljin, viimein saavuin Hampuriin...”

Laulusta on ollut apua yhä uudestaan ja uudestaan elämän vaikeissa tilanteissa. Sen alkuperäinen rentoutus tuntuu aina alkuperäisen  voimakkaana.

Kimmo L.

Maan vaihtaminen voi olla raskasta kulttuurierojen vuoksi. Taide, muiden muassa musiikki, voi tuoda helpotusta tilanteeseen. Olen huomannut täällä Belgiassa asuessani, että Irwinin sattuvat laulut kuvaavat usein yhtä hyvin Suomea kuin Belgiaakin.

Irwinin kappaleet ovat auttaneet minua suhteuttamaan asioita.

Mikko K.

Lisää artisteista:Irwin

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (1)

Irwiniä käsitellään Radio Suomen Iskelmäradiossa sunnuntaina 31.10.2010 klo yhdeksän uutisten jälkeen. Ohjelmassa kuullaan mm. Aune Haarlan kappaleesta Työmiehen lauantai editoima "Yleisradiokelpoinen" versio Yömiehen lauantai. Iskelmäradion toimittaa Kalevi Pollari.

airi_yle Pe 29.10.2010, klo 09.46

Uusimmat

Minä ja Irwin

Kolmelle eri vuosikymmenelle ulottuneella urallaan Irwin jätti jälkensä suomalaisten sieluihin ja musiikkimakuun. Jokainen tuntee Irwinin kappaleita ja ne ovat soineet itse kunkin elämän ääniraitana. Millaisissa tilanteissa tai elämänvaiheissa Sinä olet kokenut Irwinin musiikin itsellesi erityisen läheiseksi ja miksi? Satumaan Minä ja Irwin -tarinakilpailu on päättynyt. Tutustu tarinoiden parhaimmistoon!

Muualla Yle.fi:ssä