”Mikään tai kukaan ei tuo noita aikoja takaisin yhtä elävästi kuin Irwin...”

”Mikään tai kukaan ei tuo noita aikoja takaisin yhtä elävästi kuin Irwin...”

Minä ja Irwin - Pe 10.12.2010, klo 11.21

Irwin Goodman tv-haastattelussa 1970Irwin Goodman tv-haastattelussa 1970

”Naapurin poika kaartaa hitaasti pihaan. Siirrän Jerryä sivummalle. "On sitte mummus päästänyt pois mansikkapellolta", poika sanoo ja  heittää päätään taaksepäin. Auringon polttamat hiukset hulmahtavat kuin huntu ruskeilla olkapäillä. Hymyilen. "Vain elämää" alkaa pyöriä kasetilta…” , näin kuvailee Marit surutonta nuoruusaikaa.

298
tykkää tästä

"Minut tunsi kaikki naiset kaupungin, ja minä kaikki naiset tietenkin" ponnahtaa radiosta kuin menneisyyden haamu. Pysähdyn, jätän tiskit ja käännän radiosta nupit jyrkästi alaviistoon. Koillisesta kaakkoon.

Loikoilen taas mummolan pihanurmella. On kuuma, kimalainen pörrää apilankukkien keskellä, keisarinkruunut ja unikot läikkyvät ääneti talon reunustalla. Katson valkoisten ja violettien syreenipensaiden välistä jyrkälle hiekkatielle. Viltin karhea pinta pistelee reisiä.

Mäen alta kuuluu mopon ääni. Kurkotan ja tartun luumupuun kapeaan varjoon siirtämääni kasettinauhuriin. Odotan vielä hetken ja painan sitten play-nappulaa. "Oo Las Palmas" sekoittuu lähestyvän Tunturin ääneen. Heittäydyn selälleni, tartun Jerry Cottoniin ja yritän näyttää mahdollisimman välinpitämättömältä.

Bensan katku peittää alleen syreenien makean tuoksun. Naapurin poika kaartaa hitaasti pihaan. Siirrän Jerryä sivummalle. "On sitte mummus päästänyt pois mansikkapellolta", poika sanoo ja  heittää päätään taaksepäin. Auringon polttamat hiukset hulmahtavat kuin huntu ruskeilla olkapäillä. Hymyilen. "Vain elämää" alkaa pyöriä kasetilta.

Ja sitä se oli. Elämää. Vuosi oli 1970 ja koko edessä avautuva vuosikymmen avautui nimenomaan pitkien kesälomien - ja Irwinin - myötä. Se avautui kuin tulipunainen unikko. Kauniina, jännittävänä, malttamattomana. Se oli heinäntekoa ja "Työmiehen lauantai", vedenhakumatkoja ja "Lievestuoreen Liisa", juurikas- ja mansikkamailla kykkimistä, "Vain elämää”. Iltaisin olalle heitettiin usein papan  
veistämät onget ja suunnistettiin jokirantaan ahvenille. "Simmarit, sammarit, kummarit ja pipo" oli aina matkassa. Sammarien takalahje Haihin tungettuna ja kampa takataskussa, tietenkin.

Vuodet taittuivat ja aurinko laski punaisina kaistaleina viivasuorien heinäseiväsrivistöjen välissä. "Häirikkö" ja "Viuhahdus" saivat rinnalleen CCR:n ja Rolling Stonesin, lähibaarin jukeboksissa alkoi soida "Kielletyt leikit" ja rispaantuneet Jerry Cottonit vaihtuivat vähitellen kyläkirjaston muihin tarinoihin.

Mutta mikään tai kukaan ei tuo noita aikoja takaisin yhtä elävästi kuin Irwin. Niitä pannukahvintuoksuisia, aamukasteenihania aamuja! Ja sitä suunnatonta elämännälkää kun jokainen päivä oli täynnä uusia  
mahdollisuuksia. Ja kovin kauas luumu ei sittenkään puustaan pudonnut. Ehdoton lempikappaleeni oli ja on "Kadun Kasvatti" ja kun Jerry Cotton vaihtui sekin Raymond Chandleriin ja Philip Marloween - samoilla kujilla on matka jatkunut.

"Suruton nuoruusaika". Se on kantanut sittemmin monien surujen yli.

Kiitos  Irwin.

Marit

Lisää artisteista:Irwin

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (3)

Ihan söpö stoori.

Oli mulle sitä aikaa kun Kirka kolahti enemmän kuin Irwin.
Ja tietty ne mopokundit :) voi voi......

Mutta muuten tunnelmat samanmoiset, ikää viistoista ja "maailma kutsuu"...sekä opettaa.

1970 riparilta maailmalle Ke 15.12.2010, klo 18.28

Hei Huhhuijaa! Satumaahan voit sinäkin lähettää kirjoituksia ja pistää laadullisesti paremmaksi. Sunnuntai-yön ratoksi olet näköjään käynyt mollaamassa monien muidenkin kirjoituksia. Toivottavasti aamu on sinulla kuitenkin alkanut hiukan positiivisemmissa tunnelmissa.

yst. terv. Airi S./Satumaa-raati

airi_yle Su 12.12.2010, klo 10.50

Jaahas, että tämä nyyrikkimäinen tekotaiteellinen teinisepustusko on sitten kirjoituskilpailun voittaja? Siis "auringon polttamat hiukset hulmahtavat kuin huntu": Ei sitten kirjoittaja keksinyt yhtään kuluneempia kielikuvia...aamukastetta ja luumupuita. Vuosikymmen avautui kuin "tulipunainen unikko". Montakohan tulipunaista unikkoa kirjoittaja on elämänsä varrella nähnyt saati niiden avautumista seurannut. Voi huh, huh Satumaa-raati!

Huhhuijaa! Su 12.12.2010, klo 00.04

Uusimmat

Minä ja Irwin

Kolmelle eri vuosikymmenelle ulottuneella urallaan Irwin jätti jälkensä suomalaisten sieluihin ja musiikkimakuun. Jokainen tuntee Irwinin kappaleita ja ne ovat soineet itse kunkin elämän ääniraitana. Millaisissa tilanteissa tai elämänvaiheissa Sinä olet kokenut Irwinin musiikin itsellesi erityisen läheiseksi ja miksi? Satumaan Minä ja Irwin -tarinakilpailu on päättynyt. Tutustu tarinoiden parhaimmistoon!

Muualla Yle.fi:ssä