Vasta iän myötä ymmärtää monien Irwinin biisien tarkoituksen

Vasta iän myötä ymmärtää monien Irwinin biisien tarkoituksen

Minä ja Irwin - Ma 8.11.2010, klo 15.38

Irwin Goodman TV2:n studiolla 1988Irwin Goodman TV2:n studiolla 1988

268
tykkää tästä

Ensimmäisen kerran muistan kuulleeni Irwinin musiikkia kun olin noin 4-vuotias...  Kysyin isältä että kuka laulaa ja isä vastasi että Anttihan se siellä laulaa. Muistan etsineeni kotoa joka ikisen Irwinin levyn ja kuunnelleeni niitä lauluja aina kun mahdollista. Lopulta osasin melkein jokaisesta laulusta sanat ulkoa.

Irwinissä on joku taika, mikä takaa sen, ettei hänen musiikkiinsa ikinä kyllästy. Irwin on tehnyt musiikkia joka mielentilaan ja joka elämänvaiheeseen. Minulla on vaihtunut lempibiisit iän myötä, kun olen oppinut ymmärtämään joidenkin kappaleiden tarkoituksen.

Itselleni Irwin kolahtaa suuresti sen takia, että äitini on alkoholisti. Irwin itse oli alkoholisti eikä koskaan päässyt viinasta eroon. Vanha juoppo -kappaleessa sointuu synkän surullisesti juopon elämä ja samalla tunnen syvää sääliä omaa äitiäni kohtaan, miten hän on kokenut tämän kaiken samalla lailla. Irwinillä on myös muita kappaleita, jotka koskettavat juuri tätä alkoholismi-aihetta. Kuten " Tumma virta".

Henkilökohtainen suosikkini Irwinin lauluista on ”Maailma on kaunis”. Se on auttanut yli monen vaikean hetken elämässä. Seurustelukumppanini tulee toisesta kulttuurista ja meillä oli yhteen aikaan paljon ongelmia. Kun erosimme, silloin kuuntelin ”Maailma on kaunis” -laulua ja varsinkin kohtaa "…maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille, ja mielenvapaus…" - Silloin ymmärsin sanat tarkemmin. Tai vaikka en ymmärtäisikään niin kuin Veksi ne kirjoitti, niin ainakin ne koskettavat  omaa elämää.

Myös " Viimeinen laulu" koskettaa paljon, sillä rakas ukkini kuoli diabetekseen ja kuuntelin siihen aikaan paljon tätä kappaletta. Hän oli vielä musiikin ystävä suuresti...

Irwinillä on lukemattomia biisejä, jotka kolahtavat aina. Las Palmasissa tuli hoilailtua Irwinin Las Palmasia ihan Irwin baarin kupeessa .  Myös " Meni rahahommat pieleen" sopii hyvin elämääni, sillä yhdessä vaiheessa äitini oli sossun luukulla ja elimme hyvin vaikeita aikoja. Tuntuu kuin Irwin olisi kirjoittanut lauluja juuri minulle.

Omasta mielestäni Irwin kolahtaa jokaiseen kuulijaan, jos he vain haluavat kuulla totuuden. Irwin uskalsi ja uskaltaisi, jos eläisi, ilmaista omat asiansa. Hän ei välittänyt mitä muut sanovat, vaan antoi mennä aina täysillä ! Kukaan muu Suomessa siihen ei pystynyt.

Itse kuuntelen Irwiniä joka päivä ja joka päivä hänen musiikistaan tykkää vain enemmän. Koskaan ei voi ymmärtää hänen kaikkia laulujaan ja niiden sanomaa.

Irwin on minulle Antti ... ja suurin haaveeni on että olisin joskus Antin kerennyt nähdä keikalla. Sellaiseen keikkaan kun ei voi edes lippuhinnan rajaa miettiä! Anttia ei voi rahassa mitata.

Toivottavasti Irwin nukkuu nyt siellä " laulujen mailla"...

 

Maria

Lisää artisteista:Irwin

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Minä ja Irwin

Kolmelle eri vuosikymmenelle ulottuneella urallaan Irwin jätti jälkensä suomalaisten sieluihin ja musiikkimakuun. Jokainen tuntee Irwinin kappaleita ja ne ovat soineet itse kunkin elämän ääniraitana. Millaisissa tilanteissa tai elämänvaiheissa Sinä olet kokenut Irwinin musiikin itsellesi erityisen läheiseksi ja miksi? Satumaan Minä ja Irwin -tarinakilpailu on päättynyt. Tutustu tarinoiden parhaimmistoon!

Muualla Yle.fi:ssä