italia
Talo Italiassa
3/12 Come ti trovi a Roma?

Italia ja ruoka

Testaa tietosi

Italialaiset elävät syödäkseen
Kun italialaiset tapaavat toisiaan, ruoka on pääosassa. Ruokailun aikana pohditaan maailman menoa, mutta se on muutenkin usein puheenaiheena. Kun ihmiset, varsinkin kotirouvat, tapaavat toisiaan kaupoissa, he keskustelevat ruuanlaittosuunnitelmistaan. Perheet kokoontuvat yhteen yleensä lounas- ja päivällisaikaan. Monet työssäkäyvät palaavat lounaaksi kotiin, sillä lounastauko on pitkä. Lounasaika on noin kello 13. Perheen äiti on valmistanut yleensä pastaa. Sen jälkeen nautitaan ehkä vähän lihaa tai kalaa ja salaattia tai perunoita. Pääruuan kanssa on aina leipää! Hedelmät kuuluvat aina italialaiseen pöytään. Ne syödään jälkiruuan ja kahvin (ehdottomasti espresso, mikään muu ei tule kyseeseen) välissä. Päivällinen tai illallinen nautitaan kahdeksan maissa; pohjoisessa aikaisemmin ja etelässä myöhemmin. Jos pastaa on syöty lounaaksi, sitä ei yleensä tarjota enää illalla.

Suomalaisesta saattaa tuntua, että italialaiset syövät paljon, mutta ovat silti hoikkia. Italialaisilla on kuitenkin säännölliset ruoka-ajat eivätkä he harrasta niin paljon välipaloja tai makeisia.


SPAGHETTI ALLA MARINARA Kuva: Parvin Pironi

Ruokatottumukset vaihtelevat paljon eri alueilla. Samoissa resepteissä näkyvät alueiden erikoisuudet ja on tavallista, että samasta annoksesta on olemassa monia eri versioita, ja joka kaupunki pitää omaansa parhaimpana!

Jokainen Italian alue tuottaa hyvälaatuisia viinejä kotoperäisistä viiniköynnöslajikkeista ja myös tuoduista lajikkeista. Italialla ja Ranskalla on maailman laajimmat viiniköynnösviljelmät, vaikkakin nykyään maat, jotka ennen edustivat vain pientä osaa maailmanmarkkinoista, kasvattavat kilpailuasemaansa. Italialaiset juovat viiniä yleensä aterioilla, kuitenkin aina jonkin pienen hiukopalan kera.

Ravintolat ovat usein perheyritysten hallinnassa. Ravintoloitsijasukupovet seuraavat toisiaan ja jatkavat vanhempiensa työtä intohimoisesti eivätkä laske työtunteja, joita voi usein kertyä jopa 15-16 päivässä! Etninen keittiö on saapunut laajasti suuriin kaupunkeihin, mutta provinsseissa, eli pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla, ollaan edelleen tiukasti kiinni perinteissä. Italian gastronomian sydän on nimenomaan provinssi, sillä juuri se on osannut säilyttää parhaiten tuhatvuotiset perinteet reseptien ja tuotteiden valmistuksessa. Ei ole sattumaa, että monet korkeatasoiset ravintolat löytyvät provinssista.


VERDURE ALLA GRIGLIA Kuva: Parvin Pironi

Italialaiset ovat valmiita myös käyttämään paljon rahaa syödäkseen hyvin, eikä ole harvinaista, että italialainen matkustaa omalla autollaan 50-100 km vieraillakseen ravintolassa, josta on kuullut kehuja. Ruokailun jälkeen, mikä voi olla myös illalla klo 23-24 aikaan, kotiin palataan autolla, vaikka olisi nautittu pari lasia viiniä! Kaikki suuret perhejuhlat (ristiäiset, ripille pääsy, konfirmaatio, häät) päättyvät mahtavaan lounaaseen, johon on kutsuttu kymmeniä tai jopa satoja vieraita, ja usein juhlan onnistuminen riippuu vieraille tarjotun ruuan maukkaudesta tai mauttomuudesta. Italialaiset elävät syödäkseen, eivät syö elääkseen!

©2011 YLE Oppiminen ja tiede Toteutus