italia
Talo Italiassa
2/12 In un bar di Piazza Navona

Aamukahvilla
Italialaiset nauttivat niukan aamiaisen, mutta käyvät mielellään useamman kerran aamupäivässä kahvilla. Useimmiten kahvikupillinen juodaan baaritiskin ääressä, jossa se myös maksaa vähemmän kuin pöytään tarjoiltuna. Tilaus maksetaan ensin kassalle, ja kuitti annetaan tilattaessa tiskillä. Itsepalvelukahviloita on Italiassa hyvin vähän.

Aamun ensimmäinen kupillinen on usein cappuccino eli espressokahvi, johon on lisätty vaahdotettua maitoa. Cappuccino juodaan isommasta kupista kuin espresso. Sen kanssa syödään esimerkiksi cornetto, makea sarven muotoinen leivonnainen, joka sellaisenaan semplice tai joko hillolla con marmellata tai ’kräämillä’ con crema täytettynä.

Espresso eli yksinkertaisesti caffè voi olla tavallinen normale, erityisen kipakka eli niukkaan veteen puristettu ristretto tai hiukan vedellä jatkettu eli miedompi lungo. Kahviin voi pyytää tilkan maitoa, jolloin se on macchiato, tai lorauksen viinaa caffè corretto. Latte macchiato on puolestaan lasillinen lämmintä maitoa, johon on tipautettu hiukan kahvia. Juoma voidaan pyytää kuumana caldo mutta ei kiehuvana bollente, haaleana tiepido tai kylmänä freddo mutta ei jäisenä ghiacciato. Kesäkuumalla kylmä espresso on mainio janojuoma.



YLE Kuvapalvelu
Italialaiset ovat tarkkoja kahvin laadusta ja uskollisia omalle suosikkimerkilleen. Kahvi ostetaan kotiin pienissä erissä papuina ja jauhetaan juuri ennen käyttöä. Suomalaistyyppinen kahvi on nimeltään caffé americano.

Maitokahvia caffellatte tarjoillaan pääasiassa hotelliaamiaisella, eikä sitä juuri kuule pyydettävän baareissa. Kotona jokainen valmistaa oman herkullisen maitokahvinsa.

Muita aamiaisantimia ovat tee, maidon tai sitruunan kanssa tarjoiltuna, hedelmämehu ja vesi. Suolaisia leipiä panini tai tramezzini syödään yleensä vasta myöhemmin aamupäivällä.

Aamiaissanastoa

Opettele tilaamaan kahvilassa

Mitä tilaat?

Kahvilalauseita

Jäätelöä ostamassa
-

©2011 YLE Oppiminen ja tiede Toteutus