italia
Talo Italiassa
6/12 Nell'agriturismo

Koti ja perhe

La famiglia è ancora importante
Perheellä (la famiglia) on edelleen keskeinen asema italialaisessa yhteiskunnassa. Lapset (i figli) asuvat lapsuudenkodissa pidempään kuin esimerkiksi Pohjoismaissa on tapana. Suhteita pidetään yllä senkin jälkeen kun lapset muuttavat pois kotoa. Vanhemmat (i genitori) tukevat lapsia taloudellisesti mahdollisuuksien mukaan, ja aikuiset lapset huolehtivat iäkkäistä vanhemmistaan tai isovanhemmistaan (i nonni). Perheen merkitys näkyy erilaisissa sukujuhlissa, häissä (le nozze), ristiäisissä (il battesimo), rippijuhlissa (la prima comunione) ja hautajaisissa (i funerali). Mutta myös tavalliselle sunnuntailounaalle saattaa kokoontua monilukuinen joukko saman suvun edustajia.

Kuvaavaa on, että sana il/la nipote, jonka perusmerkitys on lapsenlapsi tai sisaren/veljenlapsi, laajenee helposti kattamaan serkkujen tai pikkuserkkujen jälkeläisiä tai jopa vielä kaukaisempia sukulaisia.

Entisaikojen suurperheet ovat Italiassakin taaksejäänyttä elämää, ja perheen koko on jatkuvasti pienentynyt. Isovanhemmat eivät välttämättä enää asu saman katon alla muun perheen kanssa. Sen sijaan perheessä voi olla useita “kerrostumia” kun aviopuolisot esimerkiksi tuovat uuteen perheyhteisöön lapset edellisestä avioliitosta (la famiglia allargata).

Il matrimonio
Italialaiset solmivat avioliiton joko siviilivihkimisellä (matrimonio civile) tai menevät naimisiin kirkossa (matrimonio religioso), jolloin tarvitaan aina myös kunnallisen väestökirjanpitäjän vahvistus. Kauniit vanhat kirkot ovat suosittuja vihkipaikkoja, ja joihinkin on jopa vuosien jono! Morsian (la sposa) on tietysti ihana morsiuspuvussaan (abito da sposa), appelsiinikukkia (fiori d’arancio) kimpussaan ja huntu (il velo) hiuksillaan. Sulhanen (lo sposo) on komea ja hypistelee jännittyneenä sormusta (l’anello) taskussaan. Äidit ja mummit niiskuttavat onnellisina ja miettivät riittääkö kaikille häämakeisia (i confetti): ne on aseteltu sievästi pieneen häämakeisrasiaan (la bomboniera) ja mukaan on pantu kortti, jossa lukee hääparin (gli sposi) nimi ja päivämäärä. Jokainen häävieras saa sellaisen mukaansa. Vihkimisen jälkeen siirrytään häälounaalle (pranzo nuziale), jonka kruunaa makea italialainen kuohuviini (spumante dolce).

La casa
Italialaiset asunnot ovat perinteisesti suurempia kuin Suomessa. Vanhojen huoneistojen tavallinen pinta-ala (la superficie) on noin 80-100 m² (metri quadri). Lämpimässä ilmastossa parveke (il balcone) tai terassi (il terrazzo) antavat vielä lisätilaa. Keittiö (la cucina) on asunnon sielu. Makuuhuoneen (la camera da letto) jyhkeän kaluston vaatekaappeineen (l’armadio) saa nuoripari usein häälahjaksi. Olohuone (il soggiorno) on tärkeä seurustelutila, mutta sitäkin merkittävämpi on ruokasali (la sala da pranzo), sillä aterioilla istutaan pitkään syöden ja keskustellen. Kylpyhuoneessa (il bagno) on ammeen (la vasca) ja pesualtaan (il lavandino) lisäksi aina myös bidé. Suurimmissa asunnoissa on kaksi kylpyhuonetta (doppi servizi). Siivoustarvikkeet säilytetään omassa komerossaan (il ripostiglio). Vuokrasäännöstelyn (l’equo canone) ansiosta huoneiston vuokraaminen (affittare un appartamento) on kohtuuhintaista, mutta monet haluavat tietenkin ihan oman asunnon ja ottavat sen hankkimiseksi lainaa (il mutuo).



©2011 YLE Oppiminen ja tiede Toteutus