italia
Talo Italiassa
1/12 Un caffè, per favore!

Il linguaggio dei gesti

Italialaisten elekieli
Kanssakäyminen on italialaisen kulttuurin olennainen piirre. Puhumisen ohella siihen kuuluu myös monimerkityksinen elekieli, jolla voi ilmaista yllättävän monia asioita. Tutkimusten mukaan Välimeren rannoilla asuvien kansojen lapset säilyttävät paljon pidempään kykynsä käyttää myös elekieltä – kyvyn, joka meillä kaikilla on noin yhden vuoden ikään asti.

Eleitä on kahdenlaisia: toiset pelkästään ilmeillään, toisiin tarvitaan ainakin yhtä kättä kasvonilmeiden lisäksi. Useimmat eleet toimivat ilman sanallista viestintää, mutta joihinkin kuuluu myös osuva kommentti.

Monet eleistä ovat kansainvälisiä ja ymmärrettäviä erilaisissakin kulttuureissa. Vasemman ranteen osoittaminen toisen käden sormella merkitsee melkein missä tahansa Euroopassa: mitähän kello on? Näitä eleitä kutsutaan ‘ilmehtiviksi’ (gesti mimici). Toisaalta on olemassa eleitä, jotka joko tunnetaan vain tietyillä Italian niemimaalla alueilla, tai joiden merkitys saattaa muuttua hyvinkin paljon seudulta toiselle siirryttäessä. Nämä eleet ovat luonteeltaan symbolisia (gesti simbolici), ja ne voivat korvata kokonaisia puhutun kielen lauseita.

Erityisen runsaasti eleitä on koottu Napolin seudulta. Vaihtelua esiintyy siellä pienelläkin alueella niin paljon, että voidaan puhua elekielen murteista! Elokuvan keinoin napolilaisia eleitä ja ilmeitä on ikuistanut kuuluisa koomikko Totò (Antonio de Curtis, 1898-1967), jonka elehtimiseen liittyi useimmiten myös sanallisen ilmaisun vääntelyä.

Yleisimmät eleet liittyvät ravintoon, mielialan ilmaisuun ja erilaisiin varotuksiin. ‘Minun on nälkä’ ilmaistaan painamalla oikea käsi kohti vatsaa kämmenpuoli alaspäin ja sormet suorina. Oikean käden etusormen pyörittäminen poskea vastaan taas merkitsee ‘Onpas herkullista’: tämä ele on tavallinen varsinkin lasten kanssa puhuttaessa. Mitä mielialaa ilmentää kevyesti nyrkkiin puristettu käsi, jota muka purraan? Raivoapa hyvinkin! Kun käsivarret ovat suorina eteenpäin ja molemman käden etusormet viedään muutaman kerran lähelle toisiaan, ele ilmaisee varoitukse: “Varo, ne toimivat yhdessä!”

Tärkeimmät eleet on siis hyvä tunnistaa Italiassa liikuttaessa. Mutta vaikka eleillä voi päästä aika pitkälle, tarkoitus ei kuitenkaan ole hylätä kieliopintoja niiden takia!

©2011 YLE Oppiminen ja tiede Toteutus