Ykkösdokumentti 1997

Ensilähetykset vuonna 1997.
Sivua ei päivitetä.

Moskovan kirjeenvaihtaja
Olivatko kaikki suomalaiset kirjeenvaihtajat Moskovassa rähmällään? Miksi Helsingin Sanomat lähetti kirjeenvaihtajan Moskovaan vasta vuonna 1975, kun Uusi Suomi teki sen jo 17 vuotta aiemmin? Miksi Yle valitsi Moskovaan pitkää vain kommunisteja? Erikoisdokumentti tarjoaa haastattelujen ja harvinaisten arkistofilmien kautta lyhyen kurssin myös naapurimme sodanjälkeiseen historiaan sekä maittemme välisiin suhteisiin. Leikkaus Asta Pystynen, ohjaus Reijo Nikkilä. T: Yle Dokumenttitoimitus.
05.01.1997

Jäänkävijät
Dokumenttielokuva Suomenlahden hylkeenpyyntikulttuurista ja sen tuhoutumisesta talvisodan kynnyksellä. Ohjaus Antti Hytti. Tuotanto Melske Oy.
12.01.1997

Sydänasiaa
(Matter of the Heart)
Unkarilainen Laszlo Orosz on ollut kolme vuotta sydänjonossa. Sitten yhtenä päivänä sydämensiirtoleikkaus on tosi-asia. Uuteen sydämeen liittyy kuitenkin aina monta riskitekijää. Tuotanto Unkarin TV.
19.01.1997

Sama kaiku askelten
Dokumenttielokuva suomalaisten naisten asepalvelusta. Ilmavoimien Teknillisen koulun ensimmäisiä naisalokkaita seurattiin pääsykokeista kotiutumiseen ja ylennyksiin asti. Ohjaus Lilli Riihiranta. Tuotanto PressVisio Oy.
02.02.1997

Naimisiin – suomalaisia häätapoja
Kahdet prinsessahäät 90-luvun Suomesta - valmisteluissa ja rituaaleissa kulkee mukana vanhojen talonpoikaishäiden juhlallisia ja hauskoja piirteitä. Käsikirjoitus ja ohjaus Mirja Metsola. T: Yle Dokumenttitoimitus.
16.02.1997

Syntisen puhdas
Suhtautuminen puhtauteen on halki vuosisatojen ollut täynnä pelkoja, taisteluja ja intohimoja. Käsikirjoitus ja ohjaus Maija-Liisa Wassmund. T: Yle Dokumenttitoimitus.
16.03.1997

Epäonnistunut ihmiskokeilu
Kohtaloita Petsamon Nikkelin sulattokaupungissa Venäjällä. Toimittaja Pekka Sjögren.
06.04.1997

Voitto menneestä
(Calling the Ghosts)
Ohjelmamme on kertomus kahdesta naisesta ja heidän selviytymisestään sodasta, jossa raiskaus oli samaa arkipäivää kuin pommit ja laukaukset. Jadranka Cigelj ja Nusreta Sivac käänsivät kärsimyksensä voimaksi ja kävivät taisteluun kaikkien raiskattujen naisten puolesta. Ohjelma on saanut kansainvälisiä elokuvapalkintoja. Tuotanto Bowery Productions, Indican Productions and Julia Ormond, Yhdysvallat.
13.04.1997

Sallainen unelma
Rauhansopimuksessa puolet Sallasta luovutettiin Neuvostoliitolle. Sallasta tuli itärajan pussinperä. Avaako Barentsin korridoori tien parempaan tulevaisuuteen? O: Airi Valkama. T: Yle Dokumenttitoimitus.
04.05.1997

Alisonin viimeinen vuori
(Alison's Last Mountain)
Vuorikiipeilijä Alison Hargreaves menetti henkensä elokuussa 1995 laskeutuessaan vaaralliselta K2:n huipulta. Kuusivuotias Tom halusi nähdä äitinsä viimeisen vuoren ja matkasta Himalajalle isän ja nelivuotiaan Kate-sisaren kanssa muodostui riipaiseva kunnianosoitus äidin elämäntyölle. Tuotanto: BBC.
11.05.1997

Tulivuoren tenho
(Lives on fire)
Purkautuva tulivuori on todellinen alkuvoiman näyttö, joka on sekä kiehtonut että kauhistuttanut ihmisiä. Katja ja Maurice Kraft omistivat elämänsä maailman tulivuorille ja kuvasivat niiden oikukasta käyttäytymistä, kunnes purkaus vei heidät mukanaan. Tuotanto: BBC ja La Sept-Arte, Ranska.
25.05.1997

Naisena Kiinassa
(Kvinna i mittens rike 1/2)
1/2: Perinteiden paineita ja uraputken imua. Länsimainen talousajattelu valtaa alaa Kiinassa. Millaisin asentein ja eväin Kiinan 600 miljoonaa naista kohtaa uuden ajan? Toimittaja Cecilia Lindqvist. Yhteistuotanto YLE/TV1 ja SVT, Ruotsi.
08.06.1997

Naisena Kiinassa
(Kvinna i mittens rike 2/2)
2/2: Köyhyyden kurimusta ja viennin vetoa. Toimittaja Cecilia Lindqvistin dokumentin jälkiosassa käymme mm. vahvan talouskasvun Yantaissa, joka tuottaa muotiluomuksia vientiin ja Dayudaossa, jossa työtä tekemättömiä sakotetaan. Matkaamme myös maaseudulle, jossa yhä vallitsee suunnitelmatalous ja jossa lukutaidottomuus kasvaa etenkin naisten keskuudessa. Yhteistuotanto YLE/TV1 ja SVT, Ruotsi.
15.06.1997

Dionnen viitoset
(Miracle Babies)
Vuonna 1934 Kanadassa syntyneet identtiset viitoset olivat monessakin mielessä julkista omaisuutta heti syntymänsä jälkeen. Vanhempien sijasta heitä kasvatti muista eristettynä paikallinen lääkäri. Heistä tuli näyttelyesineitä, joilla ei ollut iloa heidän kauttaan saaduista tuloista. Kolme heistä on vielä elossa kertomassa elämänsä tragediaa. Tuotanto: Jane Treays, Englanti.
29.06.1997

Josephine Bakerin lapset
(Rainbow Children)
Josephinen 'sateenkaarenlapset' olivat kuin YK pienoiskoossa. Heitä oli tusina ja he edustivat maailman eri rotuja ja uskontoja. Äiti Josephinen kuolemaan saakka kuulimme heistä, mutta viime vuosikymmenet 'sisarukset' ovat eläneet omaa elämäänsä. Ohjelmassamme he pitävät perhekokousta ja mukana on myös suomalainen Jari. Tuotanto: Sebastian Hirt, Saksa.
06.07.1997

Rachel Carsonin äänetön kevät
(Rachel Carson: American Spring)
Vuonna 1964 kuollut amerikkalainen biologi ja kirjailija Rachel Carson kävi koko elämänsä ajan taistelua paremman ympäristön puolesta. Vuonna 1962 julkaistu ÄÄNETÖN KEVÄT sai aikaan maailmanlaajuisen keskustelun ympäristömyrkyistä ja kirjailijan sanoma on tänään entistä ajankohtaisempi. Tuotanto: WGBH, Yhdysvallat.
13.07.1997

19.7.1961 keskiviikko
Ohjaaja Viktor Kosakovski syntyi Leningradissa 19.7.61. Kosakovskin dokumentti samana päivänä Leningradissa syntyneistä ihmisistä, joista 70 yhä asuu Pietarissa. Berliinin elokuvajuhlilla tämän vuoden helmikuussa kriitikot valitsivat 'Keskiviikon' parhaaksi dokumentiksi.
TV1 Dokumenttiohjelmat, Kansainvälinen yhteistuotanto Jane Balfour/Englanti.
20.07.1997

Nelson Mandela
(Mandela)
Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandelan pitkä matka Qunun pienestä kylästä pahamaineisen Robin Islandin vankilan kautta vallan huipulle on kertomus taistelusta ihmisyyden puolesta maailmassamme. Jo Menellin ja Angus Gibsonin dokumenttielokuva on henkilökohtainen lähikuva Afrikan suurmiehestä. Tuotanto: Island Pictures, Yhdysvallat.
27.07.1997

Minä – Brigitte Bardot
(Brigitte Bardot - The Star, the Story)
Julkinen ja yksityinen minä – Brigitten itsensä kertomana. Mukaan mahtuu tärkeimmät elämänvaiheet lapsuudesta tähän päivään eikä värikkyydestä todellakaan ole puutetta! Tuotanto TF1, Ranska.
03.08.1997

Vieläkö muistat Kimin?
(Kim's Story)
Oli vuosi 1972 ja ympäri maailmaa julkaistu valokuva muistutti ihmisiä sodan kauhuista. Vietnamilainen pikkutyttö juoksi palavana soihtuna kylätietä ja kuvaan tuli mukaan koko sodan julmuus ja mielettömyys. Kim Phucista tuli symboli ja hänen elämänsä täytti uudenlainen tuska. Nyt hän elää Kanadassa ja yrittää aloittaa uuden elämän. Tuotanto: Shelley Saywell, Kanada.
10.08.1997

Viidakkointiaani Amerikassa
(Joachim Goes to the USA)
Ranskalaisen Guyanan viidakosta on maantieteellisesti pitkä matka Miamiin, mutta vielä pitempi se on henkisesti. Joachim otti vaimonsa mukaan ja lähti tutkailemaan suuren maailman ihanuuksia, eikä hän loppujen lopuksi ollut niistä niin kovin otettu. Tuotanto: Les Films d'Ici, Ranska.
31.08.1997

Muistiin piirretty elämä
(Drawn from Memory)
Paul Fierlinger on tunnettu piirtäjä ja elokuvien tekijä. Animaatioelämäkerrassaan hän kertoo riipaisevasti lapsuutensa ja nuoruutensa elämyksistä toisen maailmansodan Amerikassa ja kommunismin Tshekkoslovakiassa. Tuotanto: Paul Fierlinger, Yhdysvallat.
14.09.1997

Tabe Slioor, ei kuka tahansa
Vuonna 1961 mannekiinikoulun johtajatar paljasti Jallu-lehdessä värikkään yksityiselämänsä. Se oli uutta julkkisjournalismia Kekkosen Suomessa ja Taben nimi oli pitkään kaikkien huulilla. Mutta jossain vaiheessa kohukaunotar katosi. Mikä on totuus Tabesta? Mitä hänelle tänään kuuluu? Taben on tavannut Marjatta Cronvall. T: Yle Dokumenttitoimitus.
28.09.1997

Todistajat
(Kamenskin lapset)
Stalin puuttui tammikuussa 1938 kymmenien suomalaislasten kohtaloon uralilaisessa Kamenskin kaupungissa. Lapset erotettiin vanhemmistaan ja vanhemmat vangittiin. Maaliskuussa 1938 Kamenskissa vangitun 200 suomalaisen loikkarin toivo paremmasta tulevaisuudesta katkesi teloituskomennuskunnan yhteislaukaukseen. Kuvaus Erkki Määttänen. Leikkaus Vesa Lehko. Ohjaus Ilona Laurikainen. T: Yle Dokumenttitoimitus.
12.10.1997

Anna
(Oodi Ngnasaneille)
Elokuva perustuu Neuvostoliitossa vuonna 1954 kuvattuun dokumenttiin, jossa Nganasanien kansan kuikkaklaaniin kuuluva Anna Aleksjevna koulutyttönä esiintyy. Elokuva palaa hänen lapsuuteensa ja elämäntyöhönsä kylän puoluekomitean tahdon toimeenpanijana. Näin hän tuli edesauttaneeksi oman kansansa kuolemaa. Menneen raunioilla Anna ripittää elämäänsä menneisyyden ja syyllisyyden synkässä varjossa. Ohjaus ja suunnittelu Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui. Tuotanto Jörn Donner Productions Oy.
26.10.1997

Rovioiden ritarit
Dokumentti sensuurista ja suomettumisesta. Kirja-, elokuva- ja mediasensuurin vaiheita Jaakko Juteinista Ahtisaareen. Ohjelma on muokattu kooste aiemmin esitetyistä ohjelmista. Toimittaja Tom Östling. T: Yle Dokumenttitoimitus.
09.11.1997

Naisenkaari
Kiti Luostarisen dokumenttielokuva "Naisenkaari" on omakohtainen essee naisvartalosta, siitä millaisia ulottuvuuksia, tuskia, iloja, normeja ja muistoja kätkeytyy naisen kehoon. Tuotanto Oy Epidem Ab.
28.12.1997

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä