Ykkösdokumentti 2004

Ensilähetykset vuonna 2004.
Sivua ei päivitetä.

Marimekko - unikkoja aallokossa
Tee joka päivä yksi ihme, on Kirsti Paakkasen mantra. Vuonna 1991 Paakkanen osti suomalaisen huonosti voineen designaarteen Marimekon, saneli asiat uusiksi ja alkoi tehdä ihmettä. Nyt Marimekko-konserni voi loistavasti. Siis onnistuiko ihme ja kestääkö se? Käsikirjoitus ja ohjaus Nina Stenros.
04.01.2004

Takaa-ajettuna
(On the Run - The Orange Mastermind)
Tanskalainen Niels Christian Nielsen on yksi maailman etsityimmistä henkilöistä. Varakkaaseen kööpenhaminalais perheeseen syntynyt Nielsen on elänyt kaksikymmentä vuotta kansainvälisenä terroristina 46 eri henkilöllisyyden turvin. Hän kuuluu radikaaliin intialaiseen uskonnolliseen lahkoon ja hankkii rikoksillaan varoja kolmannen maailman avustustyöhön. Dokumentissa kerrotaan Nielsenin rikollisen uran alkutaipaleesta, hänen takaa-ajostaan sekä niistä uskonnollisista näkemyksistä, jotka tekivät hänestä suurrikollisen. Tuotanto: TV2, Tanska.
11.01.2004

Kuuhun ja takaisin - keskioluen tarina
Jumala, seksi ja alkoholi: 60-luvun tabujen kaatuminen huipentui keskioluen vapautumiseen 1.1.1969. Välikaljavallankumous pyyhkäisi yli Suomen. Dokumentti kertoo keskioluen tarinan. Samalla se on sukellus suomalaiseen alkoholipolitiikkaan aikalaishaastattelujen, musiikin ja arkistomateriaalin kautta. Ne kertovat traagisesta keskikaljasodasta, joka oli mennä farssiksi. Käsikirjoitus ja ohjaus Martti Lyyra.
18.01.2004

Mikrofonibetonia
Suomen ja DDR:n kauppa 1980-luvulla oli sekoitus politiikkaa, diplomatiaa, bisnestä ja vakoilua. Stasi seurasi yksityiskohtaisesti suomalaisten vientimiesten elämää DDR:ssä. Helsinkiläinen Bob Biaudet saa luettavakseen itseään koskevat tiedustelukansiot. Käsikirjoitus ja ohjaus Boris Salomon ja Ari Korvola.
25.01.2004

Maailmassa
Pia Andellin dokumenttielokuva kahdesta erilaisen ratkaisun tehneestä lestadiolaisperhessä kasvaneesta miehestä. Tuotanto Production House Oy ja ARTE.
01.02.2004

Lähettiläät
Jouko Aaltosen dokumenttielokuva länsimaisten diplomaattien elämänmuodosta ja Suomen Intian suurlähettiläsperheen Glen ja Tuovi Lindholmin työstä ja elämästä. Tuotanto Illume Oy.
08.02.2004

Willy Brandt - vuosisadan hahmo
(Willy Brandt - Eine Jahrhundertgestalt).
Lyypekissä 1913 syntynyt Willy Brandt on yksi Saksan 1900-luvun politiikan suurmiehistä. Ystävät ja työtoverit muistelevat Brandtin uraa Berliinin ylipormestarina, liittokanslerina ja Sosialistisen Internationaalin puheenjohtajana. Dokumentissa valotetaan myös Brandtin lapsuusaikaa sekä Norjassa ja Ruotsissa vietettyjä maanpakolaisvuosia. Tuotanto: Ziegler Film GmbH, NDR, ARTE.
22.02.2004

Elämä, näytä minulle kasvosi
Jouni Hiltusen dokumenttielokuva miehen yksinhuoltajuudesta; isän päiväkirjan siivittämä matka miehen ja pojan yhteiseen elämään. Tuotanto Katarsis Oy.
15.02.2004

Putinin äiti
(Putin's Mama).
Georgiassa asuva 77-vuotias Vera Putina eli tavallista Neuvostoliitossa syntyneen naisen elämää aina vuoteen 1999 saakka. Silloin hänelle selvisi, että Venäjän presidentiksi noussut Vladimir Putin onkin hänen 10-vuotiaana kadonnut poikansa Vova. Samaa mieltä ovat myös hänen tyttärensä ja Metechin kylän asukkaat. Tuotanto: Peter van Huystee Film, Hollanti.
07.03.2004

Maon valokuvaajat
(Mao's Photographer).
Tarina kiinalaisesta pariskunnasta, joista tuli Maon virallisia valokuvaajia. Alun optimismi alkaa mureta sisällissodan puhjetessa ja Maon valtakauden julmuuksien käydessä entistä raaemmiksi. Kiinan myrskyisän historian silminnäkijät ovat vielä todistamassa maan kiihkeää kääntymistä kohti markkinataloutta. Tuotanto: Les Productions de la Citrouille, Ranska.
14.03.2004

Elanto. Ei ainoastaan leivästä
Maan suurin osuusliike kasvoi, hallitsi, kompastui ja yhdistyi. Matka työylpeyden, aatteen ja kulttuurin maisemasta marketin kassajonoon. Toimittajat Désirée Räsänen ja Tom Östling
21.03.2004

Teuvo ja Hilkka
Teuvon ja Hilkan elämä mullistui, kun Teuvo sairastui Alzheimerin tautiin 54-vuotiaana. Hilkasta tuli Teuvon omaishoitaja, joka seuraa Teuvon tilan heikentymistä 24 tuntia vuorokaudessa. Tarja Tallqvistin ohjaamassa dokumentissa kuljetaan Teuvon ja Hilkan rinnalla kaksi vuotta. Tuotanto: Production House Oy.
28.03.2004

Meän kesä
Mika Ronkaisen dokumenttielokuva erään suvun vaiheista ja sukupolvien kierrosta. Tarina keski-ikäisestä naisesta, joka päättää muuttaa kehityksen suunnan - edes yhdeksi kesäksi.Tuotanto Klaffi Tuotannot Oy.
04.04.2004

Taatan Paha Uni
Anu Kuivalaisen dokumenttielokuva Uuno F. Inkisestä, joka 90-vuotiaana haluaa kertoa nuoremmille sukupolville mistä sodassa todella on kysymys. Tuotanto BonsaiFilms Oy
11.04.2004

Ryssäviha
Suomalaisella venäläisvihalla on pitkät perinteet ja se jaksaa edelleenkin hyvin, mutta toisaalta vihaan liittyy aina myös rakkautta. Toimittaja Arvo Tuominen.
18.04.2004

Salainen sotilastie länteen
Kylmän sodan kuumimpina vuosina Suomen puolustusvoimat pitivät salaisia yhteyksiä länteen. Yhteyksiä pidettiin poliittisen johdon tietämättä. Suomen Kylmän sodan ajan salaisimpiin kansioihin sukeltava dokumentti kertoo uudenlaisen tarinan Suomesta. Tarinan, joka on jäänyt historiankirjoitukselta katveeseen. Toimittajat: Olli Ainola, Ari Lehikoinen.
25.04.2004

Artek - pioneerien kesäleiri
(Artek, the Ideal Summer Camp)
Krimillä sijaitseva Artek oli Neuvostoliiton aikana nuorten pioneerien kesäleiri, johon pääsi vain kansakunnan eliitti. Dokumentissa seurataan parin nuoren matkaa uuteen Artekiin, opettajat ja vanhemmat kertovat leirin merkityksestä ennen ja nyt. Tuotanto: SND Films, Hollanti.
02.05.2004

Neuvostoliiton punakone
(CCCP - The Break-up Of The Big Red Machine)
Yksi Neuvostoliiton propagandakoneiston täsmäaseista oli jääkiekkomaajoukkue ja sen pelottava ykkösnyrkki: Fetisov, Kasatonov, Krutov, Larionov ja Makarov. Valmentaja Tihonovin piiskaamana se valloitti 10 arvokisamestaruutta 1980-luvulla. Millaisin henkilökohtaisin uhrauksin voitot saavutettiin ja mitä pelaajille tapahtui Neuvostoliiton romahtaessa? Tuotanto: Ruotsin televisio.
16.05.2004

Monaco - kuninkaallinen osakilpailu
(Formula, Monaco)
Menneen maailman glamouria ja vauhdin hurmaa. Kuvamateriaaliltaan ainutlaatuinen dokumentti formulamaailman arvostetuimman kisan lähes 80-vuotisesta historiasta.
23.05.2004

Mestarivalmentaja
(Fotballens urkraft/Manager of Success).
Nils Arne Eggen, pukukoppien runoilija ja kiivas valmentaja, vei Trondheimin jalkapalloseuran huipulle. Dokumentti seuraa läheltä hänen viimeistä kauttaan. Ohjaus Tore Buvarp & Aslaug Holm. Tuotanto Fenris Film & Fjernsyn AS, Norja.
30.05.2004

6.6. – 22.8.2004 Sininen laulu. Suomen taiteiden tarina. Ohjaus: Peter von Bagh.

Sotakirjeenvaihtaja M. Gellhorn
(Martha Gellhorn - On The Record)
Martha Gellhorn (1908-1998) oli ensimmäinen sotakirjeenvaihtajana kuuluisuuteen noussut nainen. Pasifismistaan tunnetun Gellhornin ura alkoi Espanjan sisällissodasta 1935 ja jatkui toisen maailmansodan ja Vietnamin kautta aina 1980-luvulle saakka. Ernest Hemingwayn kanssa aviossa olleen Gellhornin työn uraauurtavaa merkitystä arvioivat hänen ystävänsä ja työtoverinsa. Tuotanto: A Peter Williams Television Production for BBC
29.08.2004

Urheiluko terveellistä?
(Sport may damage your health)
Miten on käynyt urheilun positiivisen julkisuuskuvan ja onko sanonta 'terve sielu terveessä ruumiissa' auttamattomasti vanhanaikainen? Huippu-urheilussa liikkuvat valtavat rahasummat ja ne ovat työntäneet syrjään niin eettiset arvot kuin urheilijoiden terveydenkin. Huippu-urheilu voi nykyään olla yhtä vaarallista kuin huumeidenkäyttö. Tuotanto: Point du Jour, Ranska.
05.09.2004

Intian sirkustytöt
(Starkiss Circus)
Nuori tyttö voi haaveilla karkaavansa ja lähtevänsä sirkuksen mukaan, mutta entäpä jos vanhemmat myyvät hänet sirkukseen? Tämä on 50 nepalilaistytön todellisuutta nykypäivän Intiassa. Tuotanto: Wilderell Film, Hollanti.
12.09.2004

Japanin punaiset vuodet
(Japan the red years)
Marraskuussa vuonna 2000 Osakassa pidätettiin 30 vuoden etsintöjen jälkeen Fusako Shigenobu, Japanin Punaisen Armeijan johtaja. Mikä sai nuoret japanilaisopiskelijat ryhtymään terroristeiksi 1970-luvun alussa? Vuonna 1968 vallankumouksen kipinä iski myös Japanin yliopistoihin. Tuotanto: KUIV Productions, Ranska.
19.09.2004

Hyvä mies, rakas poikamme
(Good husband, dear son)
Sarajevon lähistöllä sijaitsevassa Ahatovicin kylässä tapettiin 80 prosenttia kylän miespuolisesta väestöstä vuonna 1992. Dokumentissa välittyy dramaattinen kuva unohdetun kansanmurhan taustoista. Tuotanto: VOF Appel & Honingman, Hollanti.
26.09.2004

Normaalia elämää
(Normal life)
Kesäkuussa 1999 Naton joukot saapuivat Kosovoon ja Slobodan Milosevicin joukot joutuivat perääntymään. Sodan päätyttyä seitsemän nuorta Kosovon albaania palaa Makedonian pakolaisleireiltä Pristinaan, tuhottujen kotien ja koulujen keskelle. Dokumentissa seurataan kolmen vuoden ajan näiden nuorten elämänvaiheita lapsuuden traumaattisten kokemusten jälkeen. Tuotanto: Pine Street Prductions, USA.
03.10.2004

Etelä-Afrikan AIDS-orvot
(Orphans of Nkandla)
Etelä-Afrikassa arvioidaan olevan 750 000 AIDS:n orpouttamaa lasta. Nkandlan alueella, Zulumaan sydämessä kokonainen sukupolvi lapsia varttuu ilman vanhempia, tai vanhemmat ovat liian sairaita huolehtimaan heistä. Miten näissä oloissa perheet selviävät? Entä mikä on vauraan läntisen maailman vastuu AIDS-katastrofissa? Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.
10.10.2004

Sankarivainaja, tunneli ja valhe
(Heldentot und die Lüge)
Lokakuussa 1964 pakeni Itä-Berliinistä tunnelia pitkin 57 ihmistä länteen. Viimeisten pakenijoiden ehtiessä tunneliin Itä-Saksan rajavartiosto saapuu kuitenkin paikalle ja syntyneessä tulitaistelussa 21-vuotias rajavartioston kersantti Egon Schultz saa surmansa. Saksan yhdistymisen jälkeen arkistoista on löytynyt todisteita, joiden mukaan nuori rajavartija kuolikin vahingossa omien ampumana. Itä-Saksan viranomaiset tiesivät tapahtuman oikean laidan, mutta siitä tuli heille propagandasodan käypäinen ase.Tuotanto:ZDF, Saksa.
07.11.2004

Skorpionit pullossa
Dokumentti ihmisen järjettömyydestä rakentaa joukkotuhoaseita. Esimerkkinä ydinase aina 1950-luvun alusta 1960-luvun alkuun. Neuvostoliiton ydinasekilvassa yksi mielenkiintoinen ja yllättävä linkki liittyy yllättäen Viroon. Käsikirjoitus ja ohjaus Ilona Laurikainen.
14.11.2004

Teretulemast Soomi
Karu ja koominen dokumentti ennakkoluulojemme ja -asenteidemme voimasta. Dokumentti paljastaa surkuhupaisalla tavalla sen, miten vaikea naapurikansojenkin on todella ymmärtää ja hyväksyä toisiaan. Käsikirjoitus ja ohjaus Pentti Väliahdet. Tuotanto Production House Oy.
21.11.2004

Rintamamiehen paluu
Tarina sotaan joutuneista miehistä, jotka viiden vuoden rintamalla olon jälkeen lähtivät rakentamaan Suomea rintamamieskylistä käsin. Käsikirjoitus ja ohjaus Airi Valkama.
28.11.2004

Ihmisen kokoinen katastrofi
Muistatko talidomidi-nimisen lääkeaineen, joka vammautti tuhansia lapsia. Pahaa-aavistamattomat äidit saivat lääkettä raskausaikanaan ja synnyttivät sitten epämuodostuneita lapsia. Pitkän oikeustaistelun jälkeen lääketehtaat maksoivat korvaukset. Ismo jäi ilman niitäkin. Käsikirjoitus ja ohjaus Riitta Granath.
12.12.2004

Suomi juhlii: joulu
Joulu. Kuka on joulupukki? Miksi koristeet ovat olkea? Miksi on kiire? Suuret ja pienet juhlijat näyttävät, mistä aineksista syntyy suomalainen joulu. Käsikirjoitus ja ohjaus Mirja Metsola.
19.12.2004

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä