Ykkösdokumentti 2011

Ensilähetykset vuonna 2011.
Sivua ei päivitetä.

Mannerheim - Jörn Donnerin kertomana
Millainen mies oli Carl Gustav Mannerheim, Suomen marsalkka? Mies, joka syntyi Venäjän suuriruhtinaskuntaan, loi uransa kansainvälisessä metropolissa Pietarissa, ei oppinut koskaan kunnolla Suomen kieltä, mutta josta tuli itsenäisen Suomen sankari.
Jörn Donnerin viisiosainen tv-dokumenttisarja Mannerheimista:
Osa 1:
Kenraaliluuttnantti Mannerheim on vuonna 1917 Odessassa ja uransa keski- tai loppupisteessä. Mies vailla tulevaisuutta?
su 2.1.2011
Osa 2:
Palattuaan Suomeen vuonna 1918 Mannerheim joutuu luomaan "valkoisen" Suomen armeijan. Vapaussota muuttuu sisällissodaksi. Mannerheim häviää presidentinvaalit ja jatkaa harmaana eminenssinä. Vuoden 1930 talonpoikaismarssi tuo hänet näyttävästi esiin.
su 9.1.2011
Osa 3:
Puolustusneuvoston puheenjohtaja Mannerheim aavistaa 30-luvulla suursodan lähestymisen. Suomi yllättyy Neuvostoliiton hykkäyksestä. Yksimielinen kansa Mannerheimin johdolla puolustautuu ja joutuu hyväksymään Moskovan pakkorauhan 1940.
su 16.1.2011
Osa 4:
Vaihtoehdottomuuden merkeissä Suomi valitsee vuonna 1940 sotilaallisen yhteistyön Saksan kanssa. Tämä on koitua maallemme perikadoksi. Mannerheim saa vastavalittuna presidenttinä 4.8.1944 tehtäväkseen irrottaa Suomen sodasta.
su 23.1.2011
Osa 5:
Presidentiksi valittu Mannerheim ei joudu sotasyyllisten joukkoon.
Vanha sairas mies vetäytyy yksinäisyyteen, viettää suuren osan ajastaan Sveitsissä ja valmistelee muistelmiaan. Kun hän lähtee viimeiselle matkalleen, teos on valmis julkaistavaksi.
su 30.1.2011

Suomi tuli Saamenmaahan
Dokumentti on paljastava kertomus suomalaisten tulosta Saamenmaahan ja saamen kielen tukahduttamisesta. O: Anja Ahola. T: YLE TV1lle Ima filbma- ja sátneduodji.
su 6.2.2011

Kipeä paluu rintamalta
12 nuorta Irakin sodasta palannutta veteraania yrittää sopeutua takaisin siviilielämään. Dokumentti seuraa sodassa vammautuneiden miesten paranemista.
su 13.2.2011

Onnellisten kaupunki
"Ideapark"-suunnitelma herättää Pieksämäellä toivon päästä eroon Suomen onnettomimman paikkakunnan maineesta. Elokuva hyvän elämän unelmasta ja Reuna-Suomen todellisuudesta. O: H-T. Partanen, Hannu-Pekka Vitikainen. T: Zone2 Pictures Oy/YLE Yhteistuotannot.
su 20.2.2011

Terveys lautasella
(Health is in our plate)
WHO:n mukaan mm. syöpä ja leukemia yleistyvät erityisesti länsimaissa, mikä on ravinnon vaikutus terveyteemme? Syömmekö itsemme sairaiksi?
su 27.2.2011

Matka isän luo
Jatkosodan sotavangeille syntyi Suomessa 200-300 lasta. Lasten kohtalo oli usein tukala ja monet vaikenivat asiasta. Arvo Myllymäen isä löytyi Siperiasta presidentti Urho Kekkosen avulla. O: Ari Lehikoinen. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
su 6.3.2011

Hehkulamppuhuijaus
(Pyramids of Waste)
Tavarat voisivat kestää moninkertaisesti sen ajan mitä ne nyt kestävät. 1920-luvulla syntyi kartelli, joka päätti kuinka pitkään lamppu saa toimia. Näin lisättiin kysyntää ja käytäntö levisi muihin tuotteisiin.T: YLE Yhteistuotannot.
su 13.3.2011

Pyhät sodat
Palkittu dokumentti seuraa yli kolmen vuoden ajan kahden miehen missiota. Toinen haluaa kääntää maailman kristityksi, toinen taistelee islamin puolesta. Mikä saa kaksi perheen isää taistelemaan uskonsa puolesta?
su 20.3.2011

Kiinalainen haaste
Vaatteet, puhelimet ja autot tehtiin ennen Ruotsissa ja Suomessa, nyt Kiinassa. Työ karkaa länsimaiden käsistä. Löytyykö ratkaisu vaurastuvien aasialaisten rajattomasta halusta ja mahdollisuudesta kuluttaa?
su 27.3.2011

Kyllä homotkin siivoaa
Viiden homo- ja lesbonuoren tarinoissa limittyvät kavereiden julmuus, pikkukaupunkien ahdasmielisyys, uskonnolliset traumat, vanhempien odotukset. Teini-ikä on rankka seksuaalivähemmistöihin kuuluville.
O: Kati Juurus. T: YLE Dokumenttiohjelmat
su 03.04.2011

Eristetyt
Miksi vanki hakeutuu omasta pyynnöstään erilleen muista vangeista?
Neljä eristysosastolla tuomiotaan suorittavaa miestä kertoo oman tarinansa.
O: Marja Kurikka. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
su 10.04.2011

Ikäihmisten kilpajuoksu
(Harvest Gold)
Mikä saa yli 80-vuotiaat urheilemaan aktiivisesti? Dokumentti seuraa viiden aktiiviurheilijan valmistautumista MM-kisoihin, joista nuorin on 80-vuotias ja vanhin lähenee iältään 100 vuotta.
29.05.2011

Arvokas ja herkullinen jäte
Kaupat heittävät yli puolet hankkimastaan ruoasta jätteeseen. Parasta ennen -päivän jälkeenkin suuri osa ruoasta on käyttökelpoista, jopa herkullista. Kuka vastaa tuhlauksesta, jolla voitaisiin ruokkia monta nälkäistä?
ma 22.08.2011

Turhat turvatoimet?
(Please Remove Your Shoes)
Lentokenttien turvatarkastukset tiukkenivat New Yorkin terrrori-iskun jälkeen, jonot pitenivät ja uusia turvaorganisaatioita syntyi. Paraniko turvallisuus, vai ovatko läpivalaisulaitevalmistajat ainoat voittajat?

Hätätila 11.9.2011
Syyskuun 11. päivän terrori-iskut muuttivat maailmaa peruuttamattomasti. Kuinka poliittiset päättäjät ja tavalliset kansalaiset reagoivat iskuihin, joka oli vienyt heidät uudenlaisen sodan etulinjoille? T: BBC.
ma 05.09.2011

Päivä New Yorkissa
(Queens and Kings)
Millaista on newyorkilaisten politiikan, talouselämän, elokuvan, kirjallisuuden ja muodin vaikuttajien elämä? Mukana mm. Jay Mc Ierney, Benjamin Millepied, Vito Schnabel, Diane von Furstenberg ja Daniel Boulud.
ma 12.09.2011

Tähtäimessä bin Laden
(Targeting bin Laden)
Miten Osama bin Laden löydettiin? Erikoisjoukkojen kypäräkamerat välittivät iskun reaaliajassa Valkoiseen taloon. Barack Obaman ja operaation johdon haastatteluja täydentävät aidot kuvat ja dramatisoidut jaksot. T: BBC
ma 19.09.2011

Lääkkeitä terveille
(Branding Illness)
Lääketeollisuus sanelee, mikä on sairaus ja miten sitä hoidetaan, väittää dokumentti. Lääkeyritykset ovat moninkertaistaneet tulonsa hyvin suunnitellulla markkinoinnilla ja keksimällä uusia sairauksia.
ma 26.09.2011

Totuus näpistelystä
(The Truth of Shoplifting)
Yhdysvalloissa joka päivä tapahtuu yli 600 000 näpistystä. 80 prosenttia väestöstä on näpistänyt kerran, joka kymmenes tunnustaa näpistelevänsä usein. Ketkä varastelevat ja miksi? Vastaukset yllättävät.
ma 03.10.2011

Selviytyjät
Vietnamilaisen kylän metalliyrittäjät ovat selviytyneet sodanaikaisesta köyhyydestä ja kommunistihallinnosta. Nyt he kohtaavat markkinatalouden myrskyt. O: Juho Lilja, Thu Nga Vu-Lilja. T: Illume.
ma 10.10.2011

Ympäristösoturit
(Eco Warriors)
Viranomaisille ja teollisuuden edustajille ympäristösoturit ovat rikollisia, eivät harmittomia idealisteja. Miksi jotkut ovat valmiita uhraamaan taloutensa, terveytensä ja jopa henkensä ympäristön puolesta?
ma 17.10.2011

Iranilainen unelmani
(The Threads of my chador/Mit Iranske Paradis)
Annette Mari Olsenin dokumenttielokuva Iranista, omista juuristaan ja siirtolaista, jotka rakensivat junaradan läpi Iranin. T: Sfinx Film/TV ApS. Osittain mv.
ma 24.10.2011

Elävä vai kuollut?
(Between Life & Death)
Lääkärit kykenevät siirtämään kuolemaa tai jopa pysäyttämään sen. Missä kulkee kuoleman ja elämän raja? Dokumentti seuraa puolivuotta aivovammakeskuksen potilaan ja heidän perheensä elämää ratkaisujen äärellä. T: BBC.
ma 31.10.2011

Perintö
Perintö on vinkeä rahan ja rakkauden jakomuoto. Se saa ihan kunnolliset kansalaiset käyttäytymään hyvin, huonosti tai hyvin huonosti. Miten tilanteen näkevät pesänjakajat, joiden tavoitteena on sovinto?
O: Nina Stenros. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
ma 07.11.2011

Salla - Selling the Silence
Joulupukin ja myyttisen Lapin takaa raaputetaan esiin pienen ihmisen ja kunnan selviytymistaistelu. Kamppailu, jota käydään tänä päivänä monessa suomalaisessa kunnassa. O: Markku Tuurna. T: Filmimaa/YLE Yhteistuotannot.
ma 14.11.2011

Sukupolvi 1/2
Osa 1/2. Ilkka Ruuhijärven ja Ulla Turusen dokumentti kuvaa 1985 koulunsa aloittaneen luokan elämää 20 vuoden ajan. Mitä yhteiskunta tältä sukupolvelta vaati, mitä antoi?
ma 21.11.2011

Sukupolvi 2/2
Osa 2/2. Ilkka Ruuhijärven ja Ulla Turusen dokumentti kuvaa 1985 koulunsa aloittaneen luokan elämää 20 vuoden ajan. Mitä yhteiskunta tältä sukupolvelta vaati, mitä antoi?
ma 28.11.2011

Sota ja raha
Suomi ei onnistunut puolittamaan sotakorvauksia ynnä muita Arvo Tuomisen välirauhasta tekemiä havaintoja. Dokumentti perustuu paljolti kenraalieversti Andrei Zhdanovin johtaman Valvontakomission kokouksen rekonstruktioon.
O: Arvo Tuominen. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
ma 05.12.2011

Vaihtuneet vauvat
(Kapten Nemos Barn/Switched at Birth)
1940-luvulla Ruotsissa kaksi vastasyntynyttä luovutettiin vääriin perheisiin. Kesti lähes 7 vuotta, ennen kuin pojat palautettiin oikeille vanhemmilleen. Miten lapset ja vanhemmat selvisivät järkyttävästä tapauksesta? T: SVT.
ma 12.12.2011

Vanki-isät
Jonski, Mika ja Toke kertovat kokemuksia ja ajatuksia isyydestä vankilatuomion aikana. O: Marja Kurikka.
19.12.2011

Äänisen vettä
Arvo Tuomisen roadmovie Äänisen ympäri, sen rantojen asukkaiden mielenmaisemiin sekä syväsukellus alueen historiaan. Matkalukemisena Olavi Paavolaisen Synkkä yksinpuhelu ja juomana tilkkanen Äänisen vettä.
26.12.2011
> Lue lisää

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä