Ykkösdokumentti 2010

Ensilähetykset vuonna 2010.
Sivua ei päivitetä.

Kissanaisia
(Cat Ladies)
Moni nainen täyttää yksinäisyyttään kissoilla - heitä pidetään omituisina kissanaisina. Viisi naista kertoo elämästään kissojen keskellä. T: Chocolate Box Entertainment, Kanada.
su 3.1.2010 klo 21.10

Energiakarhu Gazprom
Gazprom on Venäjän suurin ja mielenkiintoisin yritys, jonka sydämen muodostavat valtavat kaasukentät ja verenkierron 156 000 kilometrin mittainen jakeluputkiverkosto. Toimittaja Arvo Tuominen. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
su 10.1. klo 21.10

Tavarataivas?
Identiteettimme rakentuu kuluttamisen ympärille. Mutta kumpi kestää pidempään: maailman luonnonvarat vai palammeko loppuun ennen sitä, turhien tavaroiden keskelle? T: MundoVision, Kanada.
su 17.1.2010 klo 21.10

Lyhyt elämä
Miten perheet selviävät pienokaisen kuolemasta? Dokumentti seuraa läheltä perheitä, jotka joutuvat luopumaan pienestä lapsestaan.
su 24.1.2010 klo 21.10

Vapauden varjot
CIA:lla on ollut kymmeniä salaisia pidätyskeskuksia ympäri maailman - myös
Euroopassa. Martin Scheinin on vuoden ajan kartoittanut pidätyskeskuksia.
Dokumentti seuraa hänen tutkimustyötään vapauden varjoissa. O: Ari Lehikoinen. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
su 31.1.2010 klo 21.10
> Lue lisää

Pakomatka anoreksiasta
Koskettava ja kaunistelematon dokumentti seuraa vuoden ajan anorektikon ja hänen perheensä arkea – elämää, jota anoreksia hallitsee. O: Nina Stenros. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
su 7.2.2010 klo 21.10
> Lue lisää

Ei kuulu minulle - vai?
Yksi kolmesta sanoo, ettei puutu pahoinpitelyyn, jos uhri on tuntematon. Mutta miltä tuntuu 12-vuotiaasta tulla potkituksi bussissa, aikuisten katsellessa vierestä? Palkitussa dokumentissa uhrit kertovat tapahtumista.
su 14.2.2010 klo 21.00 K-13

Eläkeläisten tehdas
(The Pensioner's Factory)
Vita Needlen työntekijöiden keski-ikä on 74 vuotta. Tehtaanjohtaja uskoo ikäihmisten olevan hyviä, tehokkaita ja uskollisia työntekijöitä. T: Parthenon, Yhdysvallat.
su 21.2.2010 klo 21.00

USA:n vaarallisin mies
(The most dangerous man in America)
1970-luvulla Yhdysvallat lupasi rauhaa Vietnamiin. Todellisuudessa suunniteltiin laajempaa hyökkäystä. Daniel Ellsberg tiesi suunnitelmista ja vuoti tiedot. Henry Kissingeristä Ellsberg oli USA:n vaarallisin mies.
su 28.2.2010 klo 21.00

Kuriirit
Monet israealilaisnuoret päätyvät huumesalakuljettajiksi eri puolilla maailmaa. He ovat menettäneet uskon omaan kotimaahansa ja hyvän ja pahan ero on sumentunut. O: Avida Livny. T: Trabelsi Productions, Israel/YLE Yhteistuotannot.
su 7.3.2010 klo 21.10

Vauvoja Intiasta
(Babies made in India)
Intiasta on nopeasti tulossa vauvojen tuotantolaitos, siellä sallitaan maksullinen kohdunvuokraus. 10 000 eurolla saa tutkimukset, hoidon ja valmiin lapsen. Toiminta ei kuitenkaan ole ongelmatonta.
su 14.3.2010 klo 21.10

44500 Max
Dokumenttielokuva Suomen ensimmäisestä ja ainoasta parfumööristä Max Perttulasta, joka haluaa valloittaa maailman luksushajuvesillään Viitasaaresta käsin. O: Jari Kokko. T: Karlik Films/2009/YLE Yhteistuotannot.
su 21.3.2010 klo 21.10

Työtä taitajille
(Specialisterne)
Thorkil Sönne, liikemies jonka poika on autisti, jätti entisen uransa ja perusti maailman ensimmäisen autisteja työllistävän, heidän kykyjään hyödyntävän yhtiön. O: Ulrik Holmstrup. T: Final Cut Productions, Tanska 2008/YLE Yhteistuotannot.
su 28.3.2010 klo 21.10

Utsjoen Beckhamit
Maailman 75.000 saamelaisesta 9.000 asuu Suomessa. Mitä tiedämme heistä? Suomalaislapset oppivat koulussa enemmän intiaaneista kuin Suomen omista alkuperäisasukkaista. "Utsjoen Beckhamit" on intiimi ja rehellinen kuvaus nykypäivän saamelaisista, kolmen sukupolven kokemuksin kerrottuna. Elokuva seuraa utsjokilaisen Laitin perheen elämää kolmen vuoden aikana. O: Petteri Saario. T: DocArt/YLE Yhteistuotannot.
su 4.4.2010 klo 21.00
> Lue lisää http://www.wildfin.com/utsjoenbeckhamit/index.php

Päivitä minut
(Upgrade me)
Puhelin-, MP3- ja kameramallit uusiutuvat pikavauhtia. Pysyäkseen kehityksen mukana kuluttajat hankkivat uusia laitteita, vaikka taskussa on toimiva kone. Simon Armitage selvittää mihin tämä johtaa. Tuotanto: BBC.
su 11.4.2010 klo 21.00

Vankileirien Syväri
Syväri on synkkämaineinen virta, sillä sen rannoilla toimi 1930-luvulla Stalinin pakkotyöleirit, jatkosodan aikaan suomalaisten keskitysleirit ja sodan jälkeen sotavankileirit.
su 18.4. klo 21.10
> Lue lisää

Miehen kuva
Elokuva nelikymppisen miehen kriisistä ja muutoksesta parempaan; se kertoo vanhemmuudesta, alkoholista, suomalaisesta miehestä ja hänen rakkauden kaipuustaan. K&O: Visa Koiso-Kanttila. T: Gerillafilmi Oy/YLE Yhteistuotannot.
su 25.4.2010 klo 21.10

Taskuvarkaiden koulu
Intian Kalkutassa taskuvarkaiden yhteisö harjoittaa liiketoimintaansa menestyksellä, ja kokeneet jäsenet vastaavat uusien tulokkaiden tehokkaasta koulutuksesta. Azad on nuori taskuvaras ja etenee nopeasti valitsemallaan uralla. Kun hän jää kiinni ja poliisi painostaa häntä ryhtymään ilmiantajaksi, on edessä kuitenkin vaikea valinta. Dokumenttielokuva päästää meidät seuraamaan hämmästyttävän läheltä niin varkaiden kuin poliisienkin elämää ja toimintaa. Samalla se kertoo, miten muuttuvat ajat ja mm. pankkikorttien yleistyminen, vaikuttavat tähänkin perinteiseen ammattikuntaan. O: Sudeshna Bose. T: Theme Entertainment, Intia, ja Suomen Filmiteollisuus Oy, Suomi/YLE Yhteistuotannot.
su 2.5.2010 klo 21.10

Vihreä vastarinta
(Green Sun of the Freegans)
Yhdysvalloissa toimii useita kansalaisjärjestöjä, joiden aktiivinen vastarinta kohdistuu kuluttamiseen ja luonnonvarojen tuhlaamiseen. Radikaaleimman Freegans-ryhmän jäsenet hankkivat kaiken tarvitsemansa kaatopaikoilta.
Institut National de L'Audiovisuel, Ranska.
su 9.5.2010 klo 21.10

Koolla on väliä?
(Short & Male)
Kaikkialla maailmassa miesten pituuteen uskotaan liittyvän voimaa, älyä ja auktoriteettia. Lyhyitä miehiä ei huomata, väittävät dokumentin miehet Yhdysvalloista, Kiinasta ja Ranskasta.
su 16.5.2010 klo 21.10

Apua eläimen ahdistukseen?
(Pets on Prozac)
Yhä useampi lemmikki syö mielialalääkkeitä. Lääketeollisuus on nopeasti vastannut omistajien tarpeeseen ja tuonut markkinoille eläimille suunniteltuja ahdistusta helpottavia lääkkeitä - miljardien tuottojen toivossa.
su 23.5.2010 klo 21.10

Syytön sarjamurhaaja
(Dokument inifrån: Att skapa en seriemördare)
Thomas Quick sai tuomittiin kahdeksasta murhasta, mutta kaikki viittaa siihen, että tuomio joudutaan purkamaan. Poliisit ja terapeutit saivat Quickin tunnustamaan teot hypnoosin ja psyykelääkkeiden avulla.
su 30.5.2010

Hätälasku Hudson-jokeen
(Brace for Impact)
Kapteeni Chesley B. Sullenbergerin kertomus siitä, mitä tapahtui tammikuussa 2009, hätälaskussa Hudsonjokeen. Sullenbergerin omapäinen ja ripeä toiminta pelasti koneessa olleen 154 ihmisen hengen.
su 22.8.2010

Skientologian salat
(Scientology: the Exfiles)
Skientologiaa pidetään uskontona, mutta se on puhdasta liiketoimintaa ja maailmanlaajuinen hyväksikäyttöjärjestelmä, väittävät järjestön jättäneet pioneerit.
su 29.8.2010

ADHD, äidiltä pojalle?
(A Mind Like Mine)
Kail ja Daniel ovat nuoria aikuisia, heillä kummallakin on ADHD, mutta he ovat päättäneet menestyä: Daniel aloittaa lukion ja Kail pyrkii yliopistoon. Samaan aikaan Kailin äiti alkaa epäillä omaa persoonallisuuttaan. T: Workshop Productions.
su 5.9.2010

Detroitin sielunmessu
(Requiem of Detroit)
Detroitin talous on ollut vuoristorataa: ensin se kukoisti autoteollisuuden syntyessä, mutta 1930-luvulla lama ajoi talouden kuralle. Maailmansodan ja aseteollisuuden myötä alkoi uusi nousu, josta jäljellä on vain muisto. T: BBC.
su 12.9.2010

Rahan mielivalta
(Mind over Money)
Taloustieteilijät eivät osanneet ennustaa vuoden 2008 talouden romahdusta. Valtaosa yksilöiden merkittävistä talouspäätöksistä tehdään ilman järkiperusteita. Miksi toimimme näin, miten raha vaikuttaa mieleemme? T: PBS.
su 19.9.2010

Omaa luokkaansa
Erityisluokan yhdeksäsluokkalaiset käyvät viimeistä koulukevättään. Opettaja Ulla ottaa haasteeksi auttaa nuoria suorittamaan oppivelvollisuutensa, luottamaan itseensä ja tulevaisuuteen. O: Iiris Härmä. T: Guerilla Films.
su 26.9.2010

Taistelu joesta
Miten Botnian kiistelty sellutehdas Uruguayssa todella vaikuttaa alueen ympäristöön ja kehitykseen? Kenen ehdoilla kehityksestä päätetään? O: Maria Lappalainen. T: Silva Mysterium.
su 3.10.2010

Ihmiset kauppatavarana
Pakkotyö, velkaorjuus, lapsityövoiman käyttö, ihmiskauppa ovat orjuuden nykyisiä muotoja. Sen perimmäinen syy on köyhyys. O: Thomas Robsam. T: Speranza Film, Norja, ja Periferia Productions, Suomi.
su 10.10.2010

Työt, tulot ja optiot
Vuosituhannen vaihteessa Suomessa koettiin jotain ihmeellistä, sellaista, mitä ei koskaan aikaisemmin ollut nähty. Parissa vuodessa maahan tuli satoja uusia miljonäärejä. Syynä olivat optiot, jotka Amerikan mallin mukaan omaksuttiin suomalaisessakin liike-elämässä. Optiomiljoonia kuvattiin sanonnoilla ”taivaalta satoi ilmaista rahaa” tai ”kerrankin Suomessa saattoi työllään rikastua”. Kummasta on kysymys? Vai molemmista? Ja miten kävi meidän muiden palkoille? Toimittaja Timo-Erkki Heino. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
su 17.10.2010
> Lue lisää

Alzheimer valssi
Bo Lycke, entinen jazzmuusiikko ja opettaja, ei usko, että Alzheimerin tauti tekee hänestä tyhmän. Entisten kollegoiden seura, musisointi ja meri pitävät miehen liikkeessä. Dokumentti seuraa Lyckeä kahden vuoden ajan. T: Sveriges Television Ab.
su 24.10.2010

Viidakko
Dokumentti näyttää Suomen maahanmuuttoviranomaisten toiminnan esimerkkitapausten valossa. Vuoden aikana sänkyyn sidottua venäläismummoa ollaan koko ajan viemässä rajan taakse Viipuriin, pois omaisten luota. Kauempaa tulleita turvapaikan hakijoita pyöritetään koneiston rattaissa. Samaan aikaan keskustelun laineet tyrskyävät perussuomalaiseen rantakallioon. Dokumentin minäkertoja risteilee maahanmuuton karikoissa: ” Euroopassa on jopa kymmenen miljoonaa paperitonta työläistä. Suolakaivoksien pohjalla he parantavat EU:n kilpailukykyä…” . O: Tom Östling. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
su 31.10.2010

Monica ja David
(Monica & David)
Monica ja David ovat rakastuneita. He haluavat avioitua ja aloittaa yhteisen elämän - itsenäisesti. Se ei ole helppoa, sillä Monicalla ja Davidilla on Downin oireyhtymä.
su 7.11.2010

Äitien ikävä
(The 40 Year Secret)
1960-luvulla ei-toivottujen raskauksien määrä kasvoi länsimaissa, moni salasi asian ja antoi lapsensa adoptoitavaksi. Äitien ikävä ei ole hellittänyt 40 vuoden aikana. T: Dundas Production.
su 14.11.2010

Pojan hauras mieli
(Boy Interrupted)
Lapsen itsemurha on perheen pahin painajainen. Dokumenttiohjaajat Dana ja Hart Perry eivät tienneet kuvatessaan perhettään, että materiaalista tulisi 15-vuotiaana kuolleen Evan-pojan intiimi ja koskettava muisto-ohjelma. T: HBO.
Lisätietoja: http://www.hbo.com/documentaries/boy-interrupted/index.html#/documentari...
su 21.11.2010

Auf Wiedersehen Finnland
Lapin sodan puhjettua 1944 sadat nuoret suomalaisnaiset lähtivät saksalaisten sotilaiden mukaan. Torjuttujen muistojen kohtaaminen on yhä kovaa työtä. O: Virpi Suutari. T: For Real Productions FRP, Suomi.
su 28.11.2010

Netin vartijat
(Web Warriors)
Olemme riippuvaisia tietoverkoista, jotka ovat yhä haavoittuvampia ja vaikeampia suojattavia: 15-vuotias koululainen onnistui aiheuttamaan miljoonien tappiot saattamalla kaaokseen mm. Yahoon, Amazonin, Dellin ja CNN:n.
su 5.12.2010 klo 23.00

Lamavuosi
Pieni rakennusalan yritys kamppailee laman kourissa. Miten yrityksen ja sen työntekijöiden käy, kun lama ja henkilökohtaiset ongelmat iskevät täysillä? O: Simo Sipola.T: YLE Dokumenttiohjelmat.
su 12.12.2010

Saunaliittolaiset Kekkonen ja Hruštšov
On vaikea kuvitella erilaisempia ihmisiä kuin mitä Urho Kekkonen ja Nikita Hruštšov olivat, silti heistä tuli mitä parhaita ystäviä. Arvo Tuomisen ohjaama dokumenttielokuva kertoo miksi ja miten näin kävi. Kertojina Ville Haapasalo ja Sergei Shnurov. K: Arvo Tuominen ja Lev Lurie. O: Arvo Tuominen. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
su 5.12.2010

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä