Ykkösdokumentti 1994

Ensilähetykset vuonna 1994.
Sivua ei päivitetä.

Pattaya, huone 552
(Pattaya, Värelse 552)
Ohjelma pornografian, lapsiprostituution ja seksiturismin kytkennöistä. Kaksi ruotsalaispoliisia lähti viideksi viikoksi Bangkokiin seuraamaan Thaimaan poliisien työtä ulkomaalaisten seksituristien paratiisissa Pattayassa. Tapaus tuli lehtien etusivuille, kun eräs ruotsalainen pedofiili pidätettiin hotellihuoneestaan yhdessä 14-vuotiaanpojan kanssa. Hän on kuitenkin vain yksi niistä länsimaalaisista miehistä, jotka käyttävät hyväkseen kehitysmaiden köyhiä lapsia. Toimittajat Allan Russel ja Simon Andreasen. Tuotanto Arena Film sekä Ruotsin televisio ja Tanskan televisio.
23.01.1994

Tanjuska ja 7 perkelettä
Dokumentti 12-vuotiaasta tytöstä, johon on asettunut seitsemän riivaajaa. Elokuva sai Amanda-palkinnon ja valittiin Pohjoismaiden parhaaksi dokumenttielokuvaksi 1993 sekä Kettu-päivillä parhaaksi dokumenttielokuvaksi Suomessa 1993. Ohjaus Pirjo Honkasalo. Tuotanto Baabeli Ky.
30.01.1994

Valtakunnan isäntärenki, Johannes Virolainen
Dokumentti valtioneuvos Johannes Virolaisen elämästä ja ajatuksista. Ohjaus Ville-Veikko Salminen. Tuotanto Oy Carnival Films Ltd.
13.02.1994

Mies varjossa
Osa 1/3: Kommunistin kuolema. Dokumenttielokuva Otto Wille Kuusisen elämästä. Vuodet 1900-1939. Nouseva työväenliike, kansalaissota, pako Neuvostoliittoon, Komintern, leninismistä stalinismiin. Kuusisen valinnat väkivallan vuosina. Toteutus Iikka Vehkalahti, Elina Katainen ja Peter von Bagh. Tuotanto Epidem.
06.03.1994

Mies varjossa
Osa 2/3: Suomen kansantasavallan presidentti. Dokumenttielokuva Otto Wille Kuusisen elämästä. Vuodet 1939-1957. Talvisota, Terijoki, presidenttikausi Karjalassa, syrjässä vallasta ja takaisin keskiöön. Hruštševin politbyroon jäseneksi. Toteutus Iikka Vehkalahti, Elina Katainen ja Peter von Bagh. Tuotanto Epidem.
13.03.1994

Mies varjossa
Osa 3/3: Mikä on ei pysy. Dokumenttielokuva Otto Wille Kuusisen elämästä. Vuodet 1881-1964. Pitkä tie Jyväskylästä Moskovaan, vuosisadan vaihteen kansallisromantiikasta kommunismiin, ihanteellisuudesta käytännön politiikkaan. Minkälainen ihminen hän oikein oli? Toteutus Iikka Vehkalahti, Elina Katainen ja Peter von Bagh. Tuotanto Epidem.
20.03.1994

Viena - runon ja sodan Karjala
"Siellä se levisi tuo runon luvattu maa - Uhtuat, Vuokkiniemet, Kiestingit, Kalevalan parhaat laulumaat. Sinne minun piti vielä päästä!" Näin perusteli valokuvaaja I. K. Inha matkaansa Vienan Karjalaan sata vuotta sitten. Nyt Inhan valokuvat ovat tärkein lähtökohta kertomukselle Vienan Karjalasta ja sen vaiheista. Suunnittelu ja ohjaus Arvo Ahlroos. T: Yle.
27.03.1994

Viena – poljettu maa
Karelianismin myötä Karjalasta, Kalevalan kotimaasta tuli eräänlainen suomalaisten pyhä maa, josta Venäjän vallankumouksen myötä tuli rajantakainen, suljettu maa. Neuvostovallan alla Vienasta ja koko Karjalasta tuli poljettu maa. Nyt tästä ajasta kertovat omakohtaisin kokemuksin vienankarjalaiset ihmiset. Suunnittelu ja ohjaus Arvo Ahlroos. T: Yle.
03.04.1994

Viena – heräävä kansa
Matka tämän päivän Vienan Karjalaan on lähinnä kulttuurishokki. Karjalainen kulttuuri on elänyt vienankarjalaisissa kylissä, mutta entä nyt, kun kylät on uhrattu metsäteollisuudelle ja voimataloudelle! Viimeisen tuhon hetkellä vienankarjalainen kansa on nostamassa kansallistuntoaan ja vaatimassa elintilaa, mutta tapahtuuko se liian myöhään? Suunnittelu ja ohjaus Arvo Ahlroos. T: Yle.
10.04.1994

Altavastaajana Greenpeace
(Greenpeace)
Neljä ja puoli miljoonaa kannattajajäsentä käsittävä ympäristöjärjestö Greenpeace kerää tileilleen toista sataa miljoonaa dollaria vuosittain. Käytetäänkö varat tehokkaaseen kampanjointiin, ja onko toiminta todella väkivallatonta? Toimittaja Michael Klint. Tuotanto Nordisk Film Broadcast ja TV-2, Tanska.
17.04.1994

Kadonneet arvot
Kolmannesta maailmasta saapunut kuvausryhmä tunkeutuu Suomen pintakerroksen alle etsien vastausta kysymykseen: mitä suomalaisille on tapahtunut? Ohjaus Laurence Dworkin. Tuotanto Musafilmi.
24.04.1994

Oman Eurooppansa sankarit - maaseudun uusi luomiskertomus
Myymäläauton matkassa liikutaan Kuusamon takamailla, itärajan tuntumassa Lämsänkylässä ja tapaamme ihmisiä ja perheitä uuden Euroopan äärimmäisellä rajalla. Heitä yhdistää usko ja halu elää omalla kotiseudullaan omalla työllään. Kaikkia heitä askarruttaa Suomen taloudellinen
tilanne, Euroopan yhdentyminen ja Idän uhka. Ohjaus Pekka Koli. Tuotanto Visible Oy.
01.05.1994

Äidinkasvot
Elokuva kertoo yhden vuoden ajalta muutaman maaseudun nuoren elämästä. Suhteesta työhön, ympäristöön ja tulevaisuuteen. Kokemus on hätkähdyttävä. Ehkä meidän Suomemme tulevaisuus on maalla ja maaseudun nuorissa. Toteutus Virke Lehtinen ja Raija Talvio. Tuotanto Filmiryhmä Oy.
08.05.1994

Nickey Iyambo - selviytyjä
(Nickey Iyambo)
Suomessa 25 vuotta asunut namibialainen pakolainen Nickey Iyambo on nyt itsenäisen Namibian ensimmäinen sosiaali- ja terveysministeri. Suomessa saatu lääkärin ja valtiotieteiden koulutus ei ole mennyt hukkaan. Käsikirjoitus ja ohjaus Raili Kangas. Tuotanto Run Run Audio-visual.
15.05.1994

Salimin nainen
Dokumentti Ruotsissa asuvan pakistanilaisen Salimin neljännestä vaimonhakumatkasta Pakistaniin. Käsikirjoitus ja ohjaus Richard Solarz. Tuotanto Avantgard film Oy.
22.05.1994

Kahden maailman välissä
(In Between)
Osman matkaa vanhimman poikansa kanssa kotiin Somaliaan hyvästelemään kuolevaa isäänsä. Kolmekymmentä vuotta Hollannissa ovat vieraannuttaneet hänet lapsuuden autiomaan olosuhteista. Tekikö hän aikanaan oikein jättäessään turvallisen heimoelämän kamelinkasvattajien parissa halutessaan koulutusta ja osaansa länsimaisesta sivistyksestä? Ovatko isoisän elämänarvot nyt pojanpojalle täysin vieraita? Tuotanto Rob Hof, Hollanti. Ohjelma on saanut Prix Europa -palkinnon v. 1993.
29.05.1994

Kamerunin leijonat
(Lejonen från Kamerun)
Muistattehan jalkapallon MM-kisat vuonna 90 ja Roger Millan voitontanssin jokaisen maalin jälkeen? Niissä kisoissa Kamerun singahti jalkapallomaailman tietoisuuteen. Ovatko liikunnan ilo ja pelaamisen riemu vielä tallella? Miksi Kamerunin maajoukkueella ei ole enää varaa edes uusiin pelipaitoihin, palloista puhumattakaan? Toimittaja Birgitta Svensson. Tuotanto: Ruotsin televisio.
17.07.1994

Haaveita Mwangassa - Melania ja Barakaeli
Melania opettaa naisille käsitöitä, Barakaelilla on seudun ainoa korjauspaja Mwangassa, Pohjois-Tansaniassa. He saapuvat Kauhavalle yrittäjäoppiin. Mitä tuliaisia heillä on Suomesta vietävänään? Suunnittelu ja ohjaus Mirja Metsola. T: Yle.
07.09.1994

Haaveita Mwangassa - Peter ja Joyce
Peter on komea hotellinjohtaja, Joyce jykevä yrittäjä Mwangasta, Pohjois-Tansaniasta. Kauhavalla koulutusjaksolla kotiasiat pyörivät mielessä, Peterin pitäisi löytää vaimo ja Joyce'n bisnekset ovat kriisissä. Suunnittelu ja ohjaus Mirja Metsola. T: Yle.
21.09.1994

Sieg Heil Suomi
Dokumentti Arjalaisen germaaniveljeskunnan johtajasta, Väinö Kuismasta. Hänen tavoitteenaan on suomalaisen kansanruumiin tervehdyttäminen ja joukkoliikkeen perustaminen. Ensiaskel olisi suomalaisen äärioikeiston yhdistyminen. Ohjaus Nina Stenros. Tuotanto: Oblomovies Oy.
12.10.1994

Orpojen joulu
Dokumentin tekijän Anu Kuivalaisen pitkä matka tuntemattoman isän luo. Ohjaus Anu Kuivalainen. Tuotanto: TaiK/ETL.
26.10.1994

Nukkeni nimi oli Nixon
Mistä alkaa aikuisuus? Mihin loppuu lapsuus? Loppuiko lapsuus siihen, kun isän salkun tömähdys eteisen lattialle sai lapsen painamaan kädet korvilleen ja pakenemaan syvälle itseensä? Dokumentti viiden ystävyksen nuoruudesta ja aikuisuudesta suomalaisessa lähiössä. Toimittaja Tarja Mattila. T: Yle.
09.11.1994

Tarjolla toivoa
Lääketieteen jätettyä 24-vuotiaan Katrin yksin sokeutumaan ja kuolemaan, hän lähti äitinsä ja toisen aivosyöpäpotilaan Ranen kanssa Kiinaan hakemaan toivoa. Ohjaus Tarja Tallqvist. Tuotanto Filmiyhtiö Tarja Tallqvist.
16.11.1994

Työttömän pöytäkirja
Autenttiseen päiväkirjatekstiin perustuva kuvaus yksinäisen, työttömyyden yllättämän naisen tunnelmista. Ohjaus Kanerva Cederström. Tuotanto: Netrum Oy.
30.11.1994

Kirjeitä Katjalle
Lyyrinen elokuva ulkosuomalaisen Sirkka-Liisa Konttisen paluusta juurilleen yli kahdenkymmenen Englannissa vietetyn vuoden jälkeen. Ohjaus Sirkka-Liisa Konttinen. Tuotanto: Studio Neitoperho ja Amber Films.
21.12.1994

Matka on pitkä
Kamera seuraa kokonaisen vuoden lasten vierellä, kun he muuttuvat vähitellen koululaisiksi. Elokuva avaa selkoselälleen luokkahuoneen oven. Ohjaus Liisa Helminen. Tuotanto: Liisa Helminen Film Productions.
28.12.1994

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä