Ykkösdokumentti 2001

Ensilähetykset vuonna 2001.
Sivua ei päivitetä.

Mansikkamaa
Dokumentti suonenjokelaiselta mansikkatilalta kesän kuumimpaan aikaan heinäkuussa 2000. Saatiinko sato korjattua? Mitä mansikkamaa merkitsi suomalaisille, venäläisille, virolaisille ym. poimijoille? Käsikirjoitus ja ohjaus Eeva Vuorenpää. T: Yle Dokumenttiohjelmat.
07.01.2001

Kiltit tytöt
Hanna Miettisen dokumenttielokuva kertoo suorittamisesta. Kiltit tytöt hakevat teoillaan muiden hyväksyntää, mutta lopussa ei seisokaan kiitos vaan ainainen riittämättömyyden tunne. Elokuva kertoo kolmesta eri-ikäisestä naisesta, heidän taistelustaan oman itsensä löytämiseksi. Tuotanto Kinotar Oy.
14.01.2001

900 naista
(900 Women)
Kuusi naista Louisianan naisvankilasta - kaksi isoäitiä, nuori lukiolainen, raskaana oleva nainen, entinen heroinisti, vanginvartija ja ainoana kuolemantuomiotaan odottava nainen kertovat urheasti tarinansa; elämänsä kadulla, pahoinpitelyistä, vangitsemisesta, vapaudesta, lapsen syntymästä ja äitiydestä. Ohjaus Laleh Khadivi. Tuotanto Gabriel Films, Yhdysvallat.
21.01.2001

Isoisäni, kansannousun kukistaja
(Grandfathers And Revolutions)
Unkarin entinen pääministeri Andras Hegedus jää historiaan miehenä, joka päästi neuvostojoukot vyörymään Budapestin kaduille vuoden 1956 kansannousussa. Yli 40 vuotta myöhemmin kommunistipoliitikon pojanpoika tapaa isoisänsä, ja pyrkii ymmärtämään vuosien takaisia tapahtumia. Miten oma isoisä voi välillisesti tapattaa tuhansia ja taas tuhansia viattomia ihmisiä? Tuotanto: Austalian Film Commission, SBS Independent, Australia
28.01.2001

Isä ja poika - Hitlerin ja Honeckerin välissä
(Lost Sons)
Dokumenttielokuva berliiniläisestä uusnatsi Ingosta ja hänen isästään, joka on omistautunut fasismin vastaiselle toiminnalle. Dokumentissa etsitään vastausta siihen, miten toisesta tulee kommunisti ja toisesta natsi. Ohjaus Fredrik von Krusenstjerna. Tuotanto Egoli Films GmbH, Saksa.
04.02.2001

Talo, jossa aika pysähtyi
(House Where Time Stood Still)
Ortodoksijuutalaisten ryhmä vaalii tuhatvuotisia perinteitä puhtaimmillaan ja varjelee tarkoin yksityisyyttään. Ensimmäistä kertaa ortodoksijuutalaisperhe on nyt avannut ovensa kameralle. Dokumentti on ainutlaatuisen elämänmuodon kuvaus, ja sitä on kuvattu kolmen vuoden ajan. Pääsemme seuraamaan läheltä ortodoksijuutalaisten juhlaperinteitä kuten sapatin viettoa, sekä perheen arkea. Tuotanto: Cinephil (Noga Communications), Israel
11.02.2001

Brita Kekkonen o.s. Fagerholm
Hyvin määräileväiseksi itseään luonnehtiva Brita Kekkonen on omasta mielestään saanut elämässään kaiken mitä on halunnut. Brita Kekkonen kuvaa lapsuuttaan Vallilassa, kasvatustaan, avioliittoaan ja sen traagisia vaiheita. Mukana ovat myös Britan ja Tanelin lapset Tea ja Timo Kekkonen. Ohjelmassa nähdään ainutlaatuisia valokuvia perheen yksityisistä albumeista sekä Britan kirjeitä anopilleen Sylvi Kekkoselle. Henkilökuvan omapäisestä ja värikkäästä Brita Kekkosesta on toimittanut Inari Uusimäki.T: Yle Dokumenttiohjelmat.
18.02.2001

Via Baltica
10 vuotta sitten Baltiassa lähti liikkeelle historian pyörä, jota Neuvostoliiton johto ei voinut enää pysäyttää. Neuvostojoukot surmasivat itsenäisyyden puolesta mieltään osoittavia liettualaisia Vilnassa ja ampuivat ihmisjoukkoon Riian keskustassa. Maaliskuussa virolaiset järjestivät kansanäänestyksen itsenäisyydestä. Kaikki kolme Baltian maata itsenäistyivät vuonna 1991. Silloin niitä yhdisti halu itsenäisyyteen ja vahva viha Neuvostoliittoa kohtaan. Entä nyt? Yhdistääkö niitä enää mikään? Tarvitsevatko ne yhteistyötä? Auttaisiko EU? TV1:n Via Baltica-illassa on mukana näkijöitä ja tekijöitä, mutta myös nuoria, jotka eivät ole lukeneet Leninistä koulussa. Osana ohjelmaa studiokeskustelu Toompean mäeltä, missä 10 vuotta sitten toteutui virolaisten unelma: sinimustavalkoinen lippu liehui Tallinnan yllä.
25.02.2001

Rakkaus alzheimerin varjossa
(Malcolm And Barbara – A Love Story)
Tätä brittipariskuntaa yhdisti loistokas ura musiikin parissa, yhteinen koti ja onnellinen avioliitto. Eräänä päivänä heidän täydelliseen maailmaansa iski salama - Malcolm sairastui Alzheimerin tautiin vain 51-vuotiaana. Siitä alkoi taistelu hivuttavaa sairautta vastaan. Sairaus vei tutun Malcolmin pois Barbaran luota. Mistä ihminen saa voimia jatkaa tilanteessa, jossa rakkaasta jää jäljelle vain kuori? Sairauden etenemistä on dokumentoitu neljän vuoden ajan. Heidän elämässään vuorottelevat toivo ja epätoivo. Ohjelma on palkittu Prix Italia -festivaaleilla. Tuotanto: Granada Television, Englanti.
04.03.2001

Laika ja kosmonautit
(Red Stuff)
Venäläiskosmonautit kävivät armotonta kilpajuoksua avaruuden valloittamisesta amerikkalaisten kanssa. Aluksi Neuvostoliitto näytti olevan johdossa. 1950-luvun lopulla tuijoteltiin iltataivaalle ensimmäistä venäläistä Sputnikia, ja Laika-koiran avaruuslento ja Juri Gagarin ovat jääneet maailmanhistoriaan. Sitten amerikkalaiset saivat etumatkaa, ja Neuvostoliitto jäi jälkeen avaruuskilpajuoksussa. Myöhemmin paljastui, että avaruuslennot olivat tarkoin suunniteltu propaganda-ase silloisessa Neuvostoliitossa, ja julkisuuskynnyksen ylittivät vain menestyksen hetket. Minkälaisina avaruuslennot näyttäytyivät todellisuudessa mukana olleiden silmin, ilman salailuja ja valheita. Tuotanto: Pieter van Huystee Film, Hollanti.
11.03.2001

Avaruuden sankarit
(Rocket Men)
Yhdysvallat haastoi Neuvostoliiton kaksinkamppailuun avaruuden herruudesta 50-luvulla. Kilpajuoksu oli lähellä koko kansakunnan sydäntä. Ensimmäiset amerikkalaisastronautit Neil Armstrongin johdolla joutuivat valmistautumattomina melkoiseen julkisuuspyöritykseen. Heistä tuli perusamerikkalaisia kansallissankareita. Sittemmin heidät unohdettiin, kun uudet, entistä suuremmat avaruusprojektit olivat arkipäivää. Dokumentti kuvaa seitsemän ensimmäisen astronautin loiston päiviä. Tuntojaan kertaavat heistä viisi vielä elossa olevaa avaruuden sankaria. Tuotanto: M.A.L Production, USA.
18.03.2001

Kusum
(Bhagat ja demonit)
Jouko Aaltosen dokumenttielokuva Kusumista tavallisesta intialaisesta tytöstä, joka asuu Delhissä, käy koulua ja miettii tulevaisuuttaan - kunnes sairastuu. "Pahat henget ovat käyneet perheen kimppuun", sanoo kokenut parantaja Bhagat. Kusumin perhe kokeilee länsimaista lääketiedettä, mutta valitsee kuitenkin perinteisen intialaisen henkiparannuksen. Tuotanto Illume Oy.
25.03.2001

Meidän Heikki
Tehtaan varjosta parrasvaloihin. Heikki Kahila on Suomen Mr. News. Viihdeveteraani, tanssitaidon puolestapuhuja, imitaattoreiden suosikki, poika Varkauden sellutehtaan kupeesta ja nykyään myös eläkeläinen. O: Anu Valve. (75-vuotislogo)
01.04.2001

Autobonus
Mika Ronkaisen dokumenttielokuva velkasaneeraukseen joutuneen Mikkosen pariskunnan yrityksestä verkostomarkkinoinnin avulla rikastua nopeasti ja löytää elämälleen uusi päämäärä. Ensimmäisenä tavoitteenaan heillä on saavuttaa yhtiön lupaama autobonus. Tuotanto Av-Klaffi Oy.
08.04.2001

Maa
Osa 1/2. Veikko Aaltosen dokumenttielokuva seuraa maaseudun elämän, viljelijöiden elämänmuodon ja perinteisen, perhekeskeisen elämäntavan suurta murrosta maaseudun autioitumisen ja uusien EU-säännösten edessä. Näiden muutosten myötä menetetään ehkä jotain korvaamatonta - jopa kokonaisen kansankunnan identiteetin kannalta. Tilojen ja tilaapitävien perheiden ja sukujen elämää seurataan Elimäellä, Kauhavalla ja Kerimäellä vuosina 1996 - 2000. Osa 2 esitetään maanantaina 16.04.2001
kello 20:50. Tuotanto Alppiharjun Elokuva Oy.
15.04.2001

Maa
Osa 2/2. Veikko Aaltosen dokumenttielokuva seuraa maaseudun elämän, viljelijöiden elämänmuodon ja perinteisen, perhekeskeisen elämäntavan suurta murrosta maaseudun autioitumisen ja uusien EU-säännösten edessä. Näiden muutosten myötä menetetään ehkä jotain korvaamatonta - jopa kokonaisen kansankunnan identiteetin kannalta. Tilojen ja tilaapitävien perheiden ja sukujen elämää seurataan Elimäellä, Kauhavalla ja Kerimäellä vuosina 1996 - 2000. Tuotanto Alppiharjun Elokuva Oy.
16.04.2001

Hyvästi Suomen lippu?
Suomen merenkulku on esimerkki siitä, miten halpa ulkomainen työvoima ahdistelee rajojamme. Miten käy suomalaisen merimiehen maailman myrskyissä? Miten käy ammattiyhdistysliikkeen globalisaation paineissa? Miltä tuntuu tehdä työtä alituisen epävarmuuden ja uhan alla? Dokumentti yhdistää nämä kysymykset suomalaisen rahtilaivan työpäivään ja -yöhön. Toimittaja Tom Östling. T: Yle Dokumenttiohjelmat.
22.04.2001

Suurkaupungin huvilat
Leppävaaran kaupunginosaa Espoossa myllertää suuri muutos: Euroopan suurimpiin kuuluva aluerakennusprojekti peittää alleen
hienostuneen vanhan huvilamiljöön. Moottoriteiden keskeltä löytyy salainen puutarha muistoineen. Alueen talot, puut ja muutamat ihmiset yrittävät sopeutua. Mikä jää jäljelle? Säilyykö paikan henki? Käsikirjoitus ja ohjaus Mirja Metsola. T: Yle Dokumenttiohjelmat.
13.05.2001

Digitaalinen tulevaisuus
Digitaalinen vallankumous jatkuu yhä, sillä nyt markkinoille tulevat digitelkkarit ja kolmannen polven kännykät helpottamaan kommunikointia. Koska olemme sosiaalisia eläimiä kommunikoimme sitä enemmän mitä helpompaa se on, ja mitä enemmän kommunikoimme sitä enemmän käymme kauppaa, onko siis tulevaisuuden tietoyhteiskunta kuin istanbulilaisen basaarin moderni versio? Toimittaja Arvo Tuominen. T: Yle Dokumenttiohjelmat.
20.05.2001

Sairaalan muistolle
(Memory Of A Hospital)
Dokumenttielokuva pariisilaisesta sairaalasta, joka on kuin teatteri, jossa vanhat rituaalit ja draamat toistuvat päivittäin. Hopital Laennec on yli 300 vuotta vanha ja aiotaan sulkea. Ohjaus ja käsikirjoitus Mark Kidel. Tuotanto Les Films D'Ici, Ranska ja ARTE.
27.05.2001

Saattue Moldovaan
(Convoy to Moldova)
Pohjoisirlantilainen avustusjärjestö keräsi miljoonien puntien avustuspaketin moldovalaisille orpolapsille. Järjestön edustaja Karen Kelly matkasi Moldovaan varmistamaan avun perille menon. Siellä häntä kohtasi karmaiseva näky. Suuri osa orvoista oli tyttöjä, heistä moni vakavasti sairas, ja kaikki elivät epäinhimillisissä oloissa. Avustusta ei sallittu toimittaa perille ennen tarkastusta, ja aiemmat avustuserät olivat hautautuneet tarkastusta odottamaan, päätymättä koskaan apua kipeästi tarvitseville. Tuotanto: BBC ja Stirling Films.
03.06.2001

Nkosin suuri tehtävä
Aids on polttava ongelma Afrikassa. Siihen sairastuneiden ahdingon vertauskuvaksi on noussut 11-vuotias Nkosi Johnson, joka sai taudin jo menehtyneeltä äidiltään. Nkosi adoptoitiin valkoiseen perheeseen, ja hänestä tehtiin kansainvälisen Aids-painostusryhmän ääni, sairauden elävä henkilöitymä, joka osoittaa valtaapitäviä syyttävällä sormella ongelman vähättelystä, taistellen samalla omasta hengestään. Nkosi menehtyi viimein kesäkuun alussa. Kuollessaan hän oli vanhimmaksi elänyt Aids-lapsi. Tuotanto: BBC. 10.06.2001

Me pojat
(Us boys)
Irlantilainen dokumentti, joka seuraa neljän vuoden ajan kahden aikamiespojan, Stewart ja Ernie veljesten vaatimatonta elämää pohjois-irlantilaisessa kylässä - ilman mukavuuksia ja naisia. Ohjaus Lionel Mill. Tuotanto Igloo Productions, Irlanti ja Kroma Oy.
17.06.2001

Äidin kylmä syli
(Fortuna)
Kuusi israelilaissisarusta kokoontuu joka vuosi lomailemaan Eilatin lomarannoille. Aurinko ja toisten seura tuntuu hellivän ruumista ja sielua. He kaikki ovat eläneet ankean lapsuuden, jota ohjaili kova ja kylmä äiti ja heikko isä. Perheen ainoa poika kuoli varhain - se ainut heistä, jota äiti rakasti ehdoitta. Naiset käyvät läpi kipeitä muistojaan lapsuudesta, ja kertovat kukin selviytymistarinansa. Tuotanto: Sheleg Productions, Israel. 24.06.2001

Hellät kätesi
(Dei mjuke hendene)
Vanhainkoti on suljettujen ovien talo täynnä haluja, hulluutta, toivoa ja romantiikkaa. Sen seinien sisällä kuulee kuiskailuja käsistä - hellien käsien puutteesta. Ohjaus Margreth Olin. Tuotanto Speranza Film AS, Norja.
01.07.2001

Syytetty Sharon
(The Accused, Aka the Real Sharon)
Israelin tukemien joukkojen isku Libanonissa sijaitseville Sabran ja Shatilan pakolaisleireille vuonna 1982 järkytti koko maailmaa. Sotilaat surmasivat kylmäverisesti tuhansia ihmisiä. Käskyn iskuun antoi Israelin nykyinen pääministeri, entinen kenraali, Ariel Sharon. BBC:n kohua herättänyt dokumentti käy läpi pakolaisleirin verilöylyyn johtaneet tapahtumat. Dokumentti pui erityisesti Sharonin osuutta murhiin. Oliko kyseessä rikos ihmisyyttä vastaan vai kireän poliittisen tilanteen sanelema raaka sotatoimi. Dokumenttia on arvosteltu Israelissa puolueellisena ja palestiinalaismielisenä. Tuotanto: BBC
08.07.2001

Halki vihreän helvetin
(Through The Green Hell)
Joulukuussa 1971 perulaiskone teki pakkolaskun Amazonasin sademetsään ja tuhoutui täysin. Ainut kuin ihmeen kaupalla elossa selvinnyt oli 17-vuotias saksalaistyttö Juliane Kopcke, joka harhaili viidakossa kaksi viikkoa ulospääsyä etsien. Aikuisena hän nyt palaa dokumenttiohjaaja Werner Herzogin kanssa samoille paikoille, keskelle painajaista, joka vei hänen äitinsä ja lukuisten muiden hengen. Tuotanto: ZDF, Saksa. 15.07.2001

Sisareni, kilpailijani
(Sister – Wife)
Moniavioisuus on täyttä totta joissain kulttuureissa tänäkin päivänä. Israeliin Amerikasta muuttanut afroamerikkalaisjuutalaisuuden haara noudattaa Tooraa kirjaimellisesti, heidän mukaansa miehellä saa olla jopa seitsemän vaimoa. Miten moniavioisuuden kokee nainen, hän joka joutuu jakamaan paikkansa aviovuoteessa toisen naisen kanssa. Miten säilyttää sisarelliset välit naiseen, joka vie tilaa hänen rakkaansa sydämessä? Tuotanto: Transfax Films Production, Israel.
22.07.2001

Burkina Fason ympäriajo
(Honest Men On Bikes – The Tour of Burkina)
Burkina Fason ympäriajo on jäänyt eurooppalaisten sisarkilpailujensa varjoon, mutta järjestäjilleen se on ylpeydenaihe. Matka on 1400 km:n rankka taival, jolla mukana olo on kunnia-asia myös köyhän Afrikan joukkueille, jotka eivät huonosti varusteltuina mitenkään pärjää länsimaisille kilpakumppaneilleen. Edessä on verta, hikeä ja kyyneleitä, mutta myös veljeyden tunnetta ja osanottajien keskinäistä kunnioitusta. Ympäriajot ovat isäntämaalle vuoden kiistaton tapaus, jossa tärkeintä ei ole voitto vaan reilu kilpailu. Tuotanto: Media 3.14, Espanja ja RTBF.
29.07.2001

Suuren Karhun sirkusuni
(The Dream Of The Bear)
Neuvostoliitto rakasti sirkusta. Sitä pidettiin lähes korkeakulttuurina, joskin syyt poliittisen järjestelmän antamalle tuelle olivat ilmeisen itsekkäät. Sirkustaiteilijat olivat kansansankareita, joiden taidokkaat temput kohottivat kansallistuntoa ja edistivät valtaapitävien ideologiaa. Kun Neuvostoliitto hajosi, mureni pohja myös sirkuslaitokselta. Sirkustaiteilijat joutuivat repimään elantonsa mistä taisivat. Osa muutti ulkomaille, osa sinnittelee omassa maassaan. Dokumentti kertoo kattavasti neuvostoajan sirkuksesta, sen loistonpäivistä ja myöhemmästä rappiosta. Tuotanto: VPRO, Hollanti.
05.08.2001

Kuoleman varjosta elämään
(Facing Life After Facing Death)
Dokumenttielokuva vuonna 1984 kuolemantuomion saaneesta, Sharpevillen kuutosiin kuuluneesta Duma Kumalosta ja hänen pelastautumisestaan vain 12 tuntia ennen tuomion täytäntöönpanoa. Ohjaus Ingrid Gavshon. Tuotanto Angel Films,
Etelä-Afrikka.
12.08.2001

Missä olet isä?
(Children of the Liberation)
Toisen maailmansodan mainingit synnyttivät Hollantiin brittisotilaiden jäljiltä jopa 7.000 sotalasta, jotka saivat kannettavakseen isättömyyden häpeän. He eivät koskaan saaneet tietää isänsä henkilöllisyyttä. Tuo suuri ikäluokka on nykyisin viisissäkymmenissä, ja heille on tärkeää löytää isänsä nyt, sillä aika alkaa loppua. Hollantilainen kansalaisjärjestö 'Children of the Liberation' avustaa etsijöitä, sillä Brittihallitus ei ole kiinnostunut heitä auttamaan. Tuotanto: BBC.
19.08.2001

Wild Wild Canary – guanchen viimeinen vihellys
Petteri Saarion dokumenttielokuva Kanarian saarten ainutlaatuisesta luonnosta ja kulttuurista - ja hallitsemattoman massaturismin aiheuttamista tunnoista. Tuotanto Tekstivirta Ky
26.08.2001

Keittiön puolella
(La Cuisine Finlandaise)
Dokumentti kurssilta, jossa tavalliset suomalaiset harjoittelevat ruoanlaittoa. Tällä kurssilla voi hauskassa ilmapiirissä oppia kohtaamaan niin lihat, kalat kuin kasviksetkin. Päähenkilöinä on kaksi kurssilaista, jotka kertovat omalta osaltaan, miksi ruoanlaitto ei suju. Ohjaus Jaana Puhakka. Tuotanto Ombre Films. 02.09.2001

Äänistä suloisin
(The Language of Names)
Alan Berliner on lakimies Ohiosta, Alan Berliner on sosiaalityöntekijä Seattlesta, Alan Berliner on valokuvaaja Los Angelesista. Alan Berliner, elokuvaohjaaja New Yorkista päättää vapautua pelottavasta saman nimen syndroomasta kutsumalla kaikki Alan Berliner -nimiset ihmiset ympäri maailmaa luokseen illalliselle. Henkilökohtaisen esseen läheisellä ja humoristisella otteella hän etsii aarteita ja kätkettyjä merkityksiä omasta nimestään. Ohjaus ja tuotanto Alan Berliner.
09.09.2001

Hiljainen huuto
Ohjelma nostaa esiin erityisesti maan hiljaisten eli niiden kansalaisten ja kansalaisryhmien äänet, joiden mielipiteitä ja kokemuksia harvoin kysytään. Tämä on dokumentti eriarvoisuudesta, köyhyydestä, suruista ja toiveista, joiden keskellä suomalaiset uuden vuosituhannen alkaessa elävät. Käsikirjoitus ja ohjaus: Ari Lehikoinen. Dokumentti on YLE 75 -juhlavuoden ohjelmistoa. T: Yle Dokumenttiohjelmat.
16.09.2001

Varastettu lapsuus
(Eyes Of A Child)
Köyhyys ja sosiaalisen turvaverkon puuttuminen ovat riistäneet Englannin suurkaupunkien lapsilta oikeuden lapsuuteen. He joutuvat pärjäämään omillaan ja ottamaan vastuun omasta elämästään huomattavasti aiempaa nuorempina. Siinä missä 20 vuotta sitten lapsuuteen kuuluivat viattomalta tuntuvat tupakkakokeilut, on tämän päivän lapsilla vaarana sotkeutuminen huumeisiin, varkauksiin ja väkivaltaan koulussa ja kadulla. Dokumentissa englantilaislapset kertovat itse rehellisesti ja vavahduttavasti, miltä tuntuu kun vaihtoehdot ovat vähissä ja tulevaisuus tuntuu näköalattomalta. Tuotanto: BBC, Englanti.
23.09.2001

Desin epätavallinen elämä
(Desi)
Päivisin 11-vuotias Desi elää tavallista pikkutytön elämää. Hän käy koulua ja pärjää siellä kohtalaisesti. Koulun jälkeen tytön löytää istumasta bussipysäkiltä kännykkä kädessä. Hän etsii paikkaa, joka tarjoaisi suojan ensi yöksi. Desin äiti on kuollut, isällä on uusi tyttöystävä. Isä elää boheemielämää asuntolaivassa, jonne Desi ei ole aina tervetullut. Silti tyttö ei surkuttele elämäänsä. Hänellä on ystäviä ja isovanhemmat ottavat hänet avosylin vastaan. Mutta, kun uusi aamu jälleen koittaa on tyttö taas koditon. Tuotanto: Peter van Huystee Film & TV, VPRO, Hollanti.
30.09.2001

Afganistanin naiset
(Beneath the Veil)
Afganistania hallitseva islamilainen Taliban-liike on vienyt maan henkiseen kivikauteen. Tuhatvuotiset buddhan patsaat on räjäytetty, elokuvat ja musiikki kielletty. Naiset eivät saa käydä töissä kodin ulkopuolella, yli 8-vuotiaat tytöt eivät saa käydä koulua. Avioliiton ulkopuoliset suhteet, prostituutio ja homoseksuaalisuus ovat rikoksia, joista seuraa kuolemanrangaistus. Teloitukset hoidetaan julkisesti ampumalla Kabulin jalkapallostadionilla. Channel Fourin tuottamassa dokumentissa toimittaja Saira Shah matkaa Afganistanissa ja kuvaa salaa naisten asemaa. Matkan varrella ihmiset kertovat valvonnasta, vainosta, pidätyksistä, kidutuksista ja joukkomurhista, jotka kaikki ovat Taliban-liikkeen menetelmiä hallita maata, missä kampaajalla käynti on naisten kapinaa, mutta myös rikos, josta rangaistaan ruoskimalla julkisesti.
07.10.2001

Kansankodin kodittomat
(Dokumentären Inifrån: Hemlösa)
Dokumentti ruotsalaisen yhteiskunnan pimeästä puolesta. Kansankodin kaduilla asuu lukuisia kodittomia, jotka ovat jääneet yhteiskunnan ulkopuolelle, osa tietoisesti, toiset vastoin tahtoaan. Miten asunnottomuus ja kurjuus on mahdollista hyvinvointimaassa, joka lupasi huolehtia kaikista kansalaisistaan. Tuotanto: Ruotsin televisio.
14.10.2001

Dark days - maanalaista elämää
(Dark Days)
New Yorkin metrotunneleissa asuu muitakin kuin rottia. Läpi vuoden lämpimissä tunneleissa, niiden täydellisessä pimeydessä elää asunnottomien alakulttuuri. Sieltä löytää oravanpyörästä tietoisesti hypänneitä ihmisiä. Dokumentaristi Marc Singer siirtyi maan alle tehdäkseen dokumentin näistä ihmisistä. Hän haali avukseen pimeyden keskellä asuvia ihmisiä, joista tuli hänelle kameraryhmä. Mustavalkoinen dokumentti sisältää elämän koko kirjon, ja se on palkittu useilla kansainvälisillä filmifestivaaleilla. Tuotanto Marc Singer, USA.
21.10.2001

Matkasaarnaajan lapset
(Hallelujah Kids)
Shaun Waltersista tuli 6-vuotiaana kiertävä evankelista. Nuori hengen jättiläinen, joka eli askeettisesti asuntovaunussa ja kiersi isänsä mukana saarnamatkoilla ympäri Yhdysvaltoja. Aikuisuuden kynnyksellä pojan elämäntavan karuus alkaa paljastua. Hän huomaa olevansa kuilun partaalla, vailla juuria, eilisen tähti, sillä Shaunin nuorempi veli on riistämässä hänen asemansa evankelioitsijana. Mitä veljekset ajattelevat toisistaan ja isän määräämästä elämäntavasta, jossa poikien varhaislapsuus on uhrattu Jumalalle, mutta eväitä loppuelämään ei ole? Tuotanto: BBC.
28.10.2001

Saksalainen siirto
(German Gambit 1/2)
Osa 1/2. Reilu vuosikymmen sitten Eurooppaa halkova rautaesirippu repesi ja Saksat yhdistyivät rauhanomaisesti. Syitä Saksan yhdistymiseen analysoitiin uutiskuvissa kyllästymiseen asti. Tämä kaksiosainen draamadokumentti tutkii jälkeenpäin Euroopan lähihistorian mullistanutta tapahtumaketjua ja sen todellisia syitä. Ohjelma alkaa Itä-Saksan 40-vuotisjuhlallisuuksista ja päättyy siihen, kun Kreml viimein sallii yhdistyneen Saksan liittyä Natoon. Tuotanto: ARTE, ZDF, Saksa.
04.11.2001

Saksalainen siirto
(German Gambit 2/2)
Osa 2/2. Loppuosa Saksan yhdistymisen taustoja tutkivasta draamadokumentista. Tuotanto: ARTE, ZDF, Saksa.
11.11.2001

Avaruussukkulan tuho
(Challenger)
Tammikuun 27. päivästä vuonna 1986 piti tulla komea jatke amerikkalaisen avaruusteknologian saavutuksille. Challenger lähti matkaan, ja tällä sukkulalennolla oli mukana tavallinen kansalainen, naisopettaja New Hampshiresta. Toisin kuitenkin kävi. Jälkeenpäin on julkistettu tietoja laitevaikeuksista, jotka ennakoivat mahdollista katastrofia, mutta joita ei onnistumisen paineessa haluttu huomioida. Lähtölaskennan piti jatkua keskeytymättä, tuhoisin seurauksin. Tuotanto: ITEL.
18.11.2001

Nokia - liian suuri Suomeen
Nokian tarina, miten yhtiö selvisi hengissä taisteluissa jättiläisiä vastaan. Siihen on mahtunut hulluutta, raakaa työtä ja roppakaupalla onnea. Dokumentissa on mukana asianosaisia aina pääjohtaja Jorma Ollilasta keksijäneroihin. Kertomus Nokian talousihmeestä on samalla katsaus suomalaiseen teollisuushistoriaan. Myös arkistomateriaali on ainutlaatuista, sillä Nokia avasi tekijöille omat filmi- ja valokuva-arkistonsa. Toimittajat Ari Lehikoinen ja Esko Varho. T: Yle Dokumenttiohjelmat. (75-vuotislogo)

25.11.2001

Minun elämästäni on kyse
(It's my life)
Zackie Achmat johtaa ryhmittymää, joka haluaa kyseenalaistaa Etelä-Afrikan virallisen suhtautumisen Aids-potilaiden hoitoon. Ryhmä on myös vetänyt monikansallisia Aids-lääketehtaita Pretorian korkeimpaan oikeuteen. Epäsovinnainen Zackie kieltäytyy lääkehoidosta, kunnes hallitus taipuu ryhmän painostukseen. Tapahtuuko muutosta parempaan vielä Zackien elinaikana? Aids-ryhmän toimintaa on seurattu viiden kuukauden ajan. Tuotanto: Dominant Seven, Steps for the Future, ARTE.
02.12.2001

Nainen ja valta
Näennäisesti meillä on naisia huippupaikoilla niin politiikassa, talouselämässä kuin kulttuurissakin. Tasa-arvo on siis toteutunut? Johtavassa asemassa olevien naisten osuus on kuitenkin häviävän pieni. Meritan henkilöstöstä 85 % on naisia, mutta johtokunnassa heitä on vain yksi. Muuttaako presidentti Tarja Halonen vallan kasvoja? Käsikirjoitus ja ohjaus Airi Valkama. T: Yle Dokumenttiohjelmat.(75-vuotislogo).
06.12. to 22:05 Its. päivä

Hyvästi Suomen markka
Dokumentissa jätetään jäähyväiset Suomen omalle markalle, jonka historia kesti 141 vuotta J. V. Snellmanista euro-Suomeen. Käsikirjoitus ja ohjaus Ilona Laurikainen.T: Yle Dokumenttiohjelmat. (75-vuotislogo)
09.12.2001

Kuolema kunnian tähden
(Hedersmord: Sirhans förlorade heder)
Arabisananlaskun mukaan 'Miehen kunnia on naisen jalkojen välissä.' Jos nainen häväistään tai häpäisee itsensä, hänet saa tappaa, ja tekijänä on isä, puoliso tai veli. Dokumentti peilaa asiaa kolmelta kannalta. Tapaamme Ritzan, joka pakeni väkivaltaista miestään ja päätyi vankilaan, mikä on ainut paikka säilyä hengissä. Susan pakeni suvun järjestelemää avioliittoa Eurooppaan ja on siksi uhattu tappaa, jos hän palaa kotiseudulleen. Sirhan määrättiin tappamaan raiskattu sisarensa, mistä hän sai vain puolen vuoden vankilatuomion. Kunniamurhat ovat vanhaa perua, mutta perinne elää yhä. Kuinka kauan ne voivat jatkua? Tuotanto: Ruotsin televisio.
16.12.2001

Minne hepo - sinne reki
Kekseliäisyys ja lämmin huumori auttavat Vitka ja Manu Popovia selviytymään taigan ankarissa oloissa Paanajärvellä, Vienan Karjalassa. Ohjaus Petteri Saario. Tuotanto Taiga Films Oy.
23.12.2001

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä