Ykkösdokumentti 2007

Ensilähetykset vuonna 2007.
Sivua ei päivitetä.

Matka rodeoon
(Cowboy Ballad)
Clint Cannon on ratsastanut ilman satulaa pienestä lapsesta saakka. Hän matkustaa rodeosta toiseen, pitää yhteyttä ulkomaailmaan kännykän avulla ja hän aikoo olla seuraava mestari hevosen selässä. T: Arte, Ranska.
07.01.2007

Improvisoiden
(Improvisation)
Meningsskiljaktigheter och den komplicerade vardagen i Palestina skiljer åt bröderna Joubran, men de förenas av passionen till det traditionella instrumentet Oud. Regi: Raed Andoni. Prod.: DAR Films Productions, Palestina.
14.01.2007

Suomenhevonen
Dokumentti "satavuotiaan" suomenhevosen arjesta ja juhlasta urheilu- ja harrastehevosena. Ohjaus Heikki Koskela. Tuotanto Viestintä Helapress Oy.
21.01.2007

Kuusisen klubin murhat
Arvo Tuomisen dokumenttielokuva suomalaisten punakaartilaisten elämästä ja kuolemasta Pietarissa.
28.01.2007

Toivola - Land of Hope
USA:ssa, Pohjois-Michiganissa sijaitsee Toivolan kylä. Martin Johnson ystävineen on osoitus siitä, että suomalaisuus ei lähde kyläläisistä kulumallakaan. Käsikirjoitus ja ohjaus Erkki Määttänen.
04.02.2007

Elämää miinakentällä
(Living in a Minefield)
Kambodshalainen An Vi viljelee pientä maapalstaa joka riittäisi hänen perheensä elatukseksi. Mutta koko seutu on täynnä menneen sodan miinoja. O: Marit Gjertsen. T: VideoMaker, Norja.
11.02.2007

Konttoritiikerit
(Office Tigers)
Konttori Chennaissa: nuoret intialaiset opiskelevat Wall Streetin työetiikkaa kansainvälisille yrityksille toimistopalveluja myyvässä yrityksessä. O: Liz Mermin. T: Drive Thru Pictures, Iso-Britannia.
18.02.2007

Turvapaikka
Dokumentti kolmesta alaikäisestä pakolaisesta, jotka ovat saapuneet Suomeen ilman vanhempiaan. Elokuvassa seurataan heidän elämäänsä ja turvapaikkapäätösten odottelua vuoden verran. Ohjaus Jenni Linko.
25.02.2007

Salaperäiset geishat
(Geisha the Twilight of the Flowers)
Mitä geishojen meikattujen kasvojen taakse kätkeytyy ja kuinka miesten viihdyttämisestä tehdään taidetta? Geishoilla on ollut vuosisatojen ajan merkittävä osa japanilaisessa kulttuurissa, mutta nyt heidän määränsä on kääntynyt jyrkkään laskuun. Millaisia ovat oman aikamme geishat? T: Navarro Films, Ranska.
04.03.2007

Balkanin maaseutuelämää
(Chicken Elections)
Serbialainen maalaisnainen yrittää opetella kännykän käyttöä, koska on sellaisen saanut lapsenlapseltaan. Kun nainen vihdoinkin osaa käyttää puhelintaan, hän kuolee. Tarina yksinäisyydestä ja maaseudun tyhjenemisestä.
25.03.2007

Maailmaa muuttaneet kuvat
(Looking for an Icon)
Charlie Cole sai World Press Photo-palkinnon kuvattuaan yksinäisen kiinalaisopiskelijan joka kohtaa panssarivaunun. Hollantilainen dokumentti kertoo miten tietyistä kuvista on tullut aikansa symboleita.
01.04.2007

Isäni jalanjäljillä
Kirjailija ja monitoimimies Jörn Donner päätti selvittää, mitä on jäljellä hänen isänsä kohtaamasta Siperiasta. Kai Donner teki ennen ensimmäistä maailmansotaa useita perusteellisia tutkimusmatkoja Ob- ja Jenisei-joille.
04.04.2007

Kylän jatkoaika
Pohjois-karjalaisten Sivakan ja Rasimäen kylien kuolemaa ennustivat sekä tutkijat että Yleisradio jo yli 30 vuotta sitten. Mirja Metsolan tuore seurantadokumentti löytää kuitenkin EU-Suomesta kylät persoonallisine asukkaineen yhä sitkeästi hengissä.
15.04.2007

Rikkinäiset peilit
(Eastern Christians, European Muslims)
Balkanin muslimit ja Lähi-Idän kristityt ovat asuneet alueillaan vuosisatojen ajan. Tänään molemmat ovat vähemmistöjä, monelta taholta uhattuja. O: Jacques Debs. T: ADR Productions, Ranska, ja Making Movies, Suomi.
22.03.2007

Vaiettu lapsikauppa
Vuosina 1968-1974 adoptoitiin Suomesta Tanskaan 252 lasta. Lasten oikeuksia ei kukaan muistanut näissä surullisissa tapauksissa. Käsikirjoitus ja ohjaus Riitta Granath.
29.03.2007

Euroviisut turmiosta hurmioon
Dokumentti ilosta saada järjestää finaali Helsingissä ja häpeästä, joka liittyy viisujen menneisyyteen. Käsikirjoitus ja ohjaus Tom Östling.
06.05.2007

Kielletty tulevaisuus
(Forbidden Future)
Nuoret iranilaiset tekevät kiellettyä taidetta, laskettelevat ja soittavat death metalia kieltoja uhmaten. Ohjaus: Gard Andreassen 2006. Tuotanto: TV2 Danmark.
13.05.2007

Vakooja, joka varasti elämäni
(The Spy Who Stole My Life)
Uskomaton tarina huijarista joka piti otteessaan opiskelija Sarah Youngia, useiden muiden ohella, jopa kymmenen vuotta. Mies väitti olevansa salaisen palvelun agentti ja huijasi uhreiltaan liki miljoona puntaa tuhlaten rahat omaan kalliiseen elämäntapaansa. T: BBC.
20.05.2007

Arvoitusten huone
Maailma jonka sääntöjä ei ymmärrä on uhkaava, mutta oppiminen on myös hauskaa. Erja Dammertin elokuva oppimisesta ja tunteista autististen lasten erityisluokalla. Tuotanto Kinotar Oy.
26.08.2007

40 päivää
(Forty Days)
Tshernobylin alueelta kotoisin olevat orpolapset pääsevät 40 päiväksi kahden italialaisen perheen vieraiksi. Kuinka lapset ja heidän sijaisvanhempansa selviävät? T: Zanahoria, Italia.
02.09.2007

Kontti
Kontti on vallankumouksellisen yksinkertainen keksintö, sillä siinä ei ole moottoria, ei pyöriä eikä edes purjetta ja silti moinen peltilaatikko on muuttanut koko maailman. Käsikirjoitus ja ohjaus Arvo Tuominen.
09.09.2007

Elizabethin sieppaus
(Elizabeth Smart Kidnapping)
Kesäkuussa 2002 kidnapattiin 14-vuotias Elizabeth Smart kotoaan Salt Lake Cityssä. Yhdeksän kuukautta myöhemmin hänet löydettiin ja selvisi, että Elizabeth oli joutunut kodittoman uskonkiihkoilijan sieppaamaksi. T: Channel 4.
16.09.2007

Kallis lääke
Syömme lääkkeitä enemmän kuin koskaan. Mutta onko lääkkeistä aina hyötyä? Lääkevalintoja muuttamalla voisimme säästää miljoonia euroja. Käsikirjoitus ja ohjaus Ari Lehikoinen.
23.09.2007

Michael Mooren dokumentit - totta vai tarua?
(Manufacturing Dissent - Uncovering Michael Moore)
Saako tarkoitus pyhittää keinot? Ovatko Mooren elokuvat faktaa, propagandaa vai fiktiota? Kriittinen näkemys ristiriitoja viljelevän dokumentintekijän toimintaan. T: Films Transit Inc, Kanada 2007.
30.09.2007

Äänestä minua!
(Democracy)
Kiinassa järjestetään ensimmäisen kerran vapaat vaalit. Yhdessä koululuokassa Wuhanin kaupungissa. Liikuttava, hullunhauska ja viiltävä dokumentti kuuluu kansainväliseen Miksi demokratia -sarjaan. Ohjaaja Weijun Chen 2007.
07.10.2007

Kesän lapsi
Iris Olssonin dokumenttielokuva Venäjän Karjalassa sijaitsevassa lastenkodissa asuvan 11-vuotiaan Svetlanan kesälomamatkasta kummivanhempiensa luo Vaasaan.
14.10.2007

Tuholaiset
Kodin hyönteiset - sokeritoukat, torakat, faaraomuurahaiset - eivät tottele ihmisen järjestystä. Mikä on "se oikea" järjestys? O: Katja Lautamatti ja Mina Laamo. T: DoFilms Oy.
21.10.2007

Elää ja palaa
Elokuva kahdesta romanisisaruksesta aikuisuuden kynnyksellä, etsimässä tietään perinteen ja omien pyrkimysten välissä. O: Iiris Härmä.
28.10.2007

Voikkaa
Joulukuussa 2006 Voikkaan paperitehtaan työntekijät toivat hautakynttilöitä tehtaan portille viimeisen palkanmaksupäivän kunniaksi. Elokuva kertoo tämän paperitehtaan sulkemisesta ja sen vaikutuksesta ihmisten elämään.
04.11.2007

RYHMÄteatterissa
Che Guevera v. 1968 - Tuntematon sotilas v. 2007. Välissä mm. Salama, Parviainen, Melleri; Tabu ja Tolkien. Kohtauksia näyttelijöiden teatterin vuosikymmeniltä. Tarinoita vallasta ja vapaudesta. Ohjaus Tuula Viitaniemi. Tuotanto YLE Kulttuuriohjelmat.
23.12.2007 klo 21.00

Maailmanloppu alkaa Oulusta
Vanha ja uusi maailma törmäsivät yhteen 60-luvun alun Oulussa, kun uskonnollinen ääriliike, heinoslaisuus, kohtasi heräävän nuorisokulttuurin.
Ohjaus: Annika Nykänen. Tuotanto Klaffi Tuotannot Oy yhteistyössä YLE Yhteistuotannot.
30.12.2007 klo 21.15

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä