Ykkösdokumentti 1999

Ensilähetykset vuonna 1999.
Sivua ei päivitetä.

Matushka Juliana Heinolasta
Henkilökuva suomalaisesta äiti Julianasta, joka toimii abbedissana venäläisessä luostarissa Tverissä. Kuvaus Arto Kaivanto. Käsikirjoitus ja ohjaus Reijo Nikkilä. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
10.01.1999

Kadonnutta tytärtä etsimässä
(Searching for Amy)
Amy Billing oli 17-vuotias, kun hän 1974 aikoi piipahtaa isänsä taidegalleriassa. Samanaikaisesti moottoripyöräjengi porhalsi floridalaisen pikkukaupungin läpi eikä Amya ole sen jälkeen tavattu. Äiti on tarttunut jokaiseen mahdolliseen johtolankaan ja 24 vuotta kestäneen tuskaisen etsinnän jälkeen asian selviäminen on helpotus. Tuotanto: BBC.
24.01.1999

Antin kultakone – leikkejä etsimessä
Tutkimusmatka lasten salaperäiseen maailmaan. Toteutus: Mirja Metsola. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
21.02.1999

Monica Lewinsky omin sanoin
(Interview With Monica Lewinsky)
Tuoreessa erikoishaastattelussa Monica Lewinsky puhuu omin sanoin suhteestaan presidentti Bill Clintoniin. Lewinskyn äidin New Yorkin -kodissa helmikuun lopussa kuvatussa haastattelussa käsitellään lisäksi Lewinskyn lapsuutta, tulevaisuuden toiveita ja hänen suhdettaan tiedotusvälineisiin. Tuotanto Channel Four.
07.03.1999

Viimeinen työpäivä
Pörssikurssi hyppäsi kymmeniä prosentteja ylös, kun Electrolux irtisanoi 12 000 työntekijää. Porin jääkaappitehtaalta työttömäksi jäi 200 ihmistä. Mikä on talouden tarkoitus? Toimittaja Timo-Erkki Heino. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
14.03.1999

SUPO
Dokumentti salaperäisestä suojelupoliisista, jonka suojakilpenä on ollut vaiteliaisuus. Kommunismin pelosta Supon uhkakuvat ovat vaihtuneet mutta onko aika ajanut jo Supon ohi? Toimittaja Ari Lehikoinen. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
28.03.1999

Missio Kovaljov
Venäjän johtavalla ihmisoikeusaktivistilla, kansanedustaja Sergei Kovaljovilla on tehtävä, jolle hän on omistanut elämänsä. Neuvostoliiton aikana ihmis-oikeustaistelu vei hänet seitsemäksi vuodeksi leirille. Tshetshenian sota katkaisi Kovaljovin välit uuden Venäjän vallanpitäjiin. Kovaljov ei käy kauppaa ihmisoikeuksilla. Kovaljovin ajatukset eivät mairittele Venäjän nykyistä johtoa, mutta ovat tärkeä viesti jokaiselle Venäjän tulevaisuudesta kiinnostuneelle. Käsikirjoitus ja ohjaus Ilona Laurikainen. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
04.04. SU 22:10

Laiva
"Täällä käy kaikki. Ihan kaikki". Laiva on Pia Andellin dokumenttielokuva 20-tunnin risteilystä. Siinä tutkitaan lämpimällä huumorilla suomalaisia laivaristeilyrituaaleja niin henkilökunnan kuin matkustajienkin näkökulmasta.
02.05.1999

Siivelläelävän surkea elämä
(Safari Strife)
Mies saa paikan muualta ja perhe joutuu muuttamaan työn perässä. Vielä vaikeammaksi tilanne muodostuu, jos tuo työpaikka on vieraalla maalla! Kaikki voi mennä pieleen ihan tosissaan ja vaimoa käy todella sääli - vai käykö? Ohjelmamme on ratkiriemuinen tositarina sopeutumisen vaikeudesta. Tuotanto: Channel 4, Englanti.
16.05.1999

Amerikkalaiset tulevat
Suomalaisohjelma amerikkalaismiesten vaimonhakumatkasta Pietariin. Toimittaja Tom Östling. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
30.05.1999

Irlannin kadotetut tyttäret
(Convents Of Shame)
1800-1900 -lukujen Irlannissa luostariin suljettiin yksinäisten äitien lisäksi myös orpoja, kapinallisia teinejä sekä henkisesti jälkeenjääneitä tyttöjä ja nuoria naisia. Viimeinen tällainen luostari suljettiin vasta 30 vuotta sitten. Koskettavassa dokumentissa nyt jo ikääntyneet naiset puhuvat elämästään "syntisinä" luostarin vankeina. Tuotanto Sunset ja France 3.
20.06.1999

Anders Ramsay, matkalla
Anders Ramsay syntyi olosuhteisiin, joita vain harvoilla ylimpienkään luokkien jäsenillä 1800-luvun Suomessa oli. Kokemattomuus ja huono onni johtivat kuitenkin nuoren ruukinpatruunan vararikkoihin ja sosiaaliseen kuolemaan. Alkoi yksinäinen, ikuisen ylioppilaan vaellus kohti vasta vanhuudessa saavutettua uutta menestystä. Anders Ramsayn kuuluisiin muistelmiin vapaasti pohjautuvan kulttuuri- ja taloushistoriallisen dokumentin on kirjoittanut ja ohjannut Laura Lilja-Haataja. Päähenkilön muistojen myötä vieraillaan mm. eteläisen Suomen komeissa kartano- ja ruukkimiljöissä. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
27.06.1999

Avioero iranilaisittain
(Divorce Iranian Style)
Teheranin keskustassa sijaitseva perheoikeus ei ole hiljainen paikka. Siellä miehet saavat kuulla kunniansa, kun avioliiton ongelmiin kyllästyneet naiset puhuvat suunsa puhtaaksi. Tuotanto: Kim Longinotto, Englanti.
04.07.1999

Näätämön Niilo, Lapin lohi
Tarina Atlantin-lohesta ja sen vaarallisesta matkasta syntymäjokeensa Näätämöön, Suomen Lapin perukoille. Kotimaisessa luontodokumentissa katsoja viedään neljätoistakiloisen Niilo-lohen silmin ja ajatuksin tutustumaan erämaajoen vedenalaiseen maailmaan. Käsikirjoitus ja ohjaus Jarmo Ratinen.
11.07.1999

Kummisedän varjosta vapauteen
(Mafia Women)
Sekä Italiassa että Yhdysvalloissa on viime aikoina saatu huomata, että mafia ei voi enää luottaa naistensa vaitioloon. Mafia on nähty miesten maailmana. Nyt saadaan tietää mafian naisista ja heidän roolistaan. Dokumentti vierailee Etelä-Italiassa, Pohjois-Englannissa, Chicagossa ja Philadelphiassa. Tuotanto: Double Exposure.
18.07.1999

Lapsuus sähkötuolin varjossa
(Michael and Robert)
Amerikkalaiset Ethel ja Julius Rosenberg tuomittiin kuolemaan vakoilusta ja teloitettiin sähkötuolissa. Heidän poikansa Michael ja Robert joutuivat elämään lapsuutensa vuodet vankilan ja sähkötuolin varjossa. Hollantilaisessa dokumentissa he palaavat vaikeisiin aikoihin ja pohtivat omien juuriensa merkitystä. Tuotanto: NOS, Hollanti.
25.07.1999

Yksitoista ystävystä
(Undici Amici/Eleven Friends)
Vuosi sitten jalkapallon MM-kisoissa Ranskassa pelasivat sekä Kroatian että Jugoslavian joukkueet. Rooman kisoissa 1990 pelaajat olivat vielä samassa joukkueessa. Sveitsiläinen dokumentti kertoo miehistä, joiden elämä muuttui sodan kauhujen vuoksi. Kroatian Davor Suker, Montenegron Dejan Savicevic ja Bosnian Faruk Hadzibegic kertovat, miten he ovat voineet selviytyä sodasta, jatkaa jalkapallouraansa - ja pysyä ystävinä. Tuotanto: Radio Televisione Svizzerra.
01.08. SU 21:16

Saman taivaan alla
Roadmovie Raili ja Lauri Kankaan paluusta monien kehitysyhteistyövuosien jälkeen autolla Afrikasta Lähi-idän kautta Suomeen. Kankaille Afrikan vuodet ovat täynnä lähtemättömiä muistikuvia. Elokuva on rakennettu matkalla syntyneille ajatuksille. Ohjaus Raili Kangas. Tuotanto Illume Oy.
08.08.1999

Oreste Pipolo, häävalokuvaaja
(Oreste Pipolo, Wedding Photographer)
Kolmekymmentä viime vuotta italialainen valokuvaaja Oreste Pipolo on kuvannut yhtä aihetta: kotikaupungissaan Napolissa pidettäviä häitä. Valokuvaajan rooli on häissä tärkeä. Hän ohjaa näitä loisteliaita ja mielikuvituksellisia juhlia, jotka yhdistävät kaksi ihmistä ja kaksi sukua. Tuotanto Videa Documentary SRL yhteistyössä AVRO/RAI, Italia.
15.08.1999

Nimeni on Dekel
(I Am Dekel)
Israelilainen Dekel Shekarzi on 21-vuotias näyttelijä, runoilija, tanssija ja romantikko, joka rakastaa rakkautta. Dekelillä on Downin syndrooma. Ohjelma kertoo hänen kiireisestä ja vaikeasta elämästään ja rakkauden kaipuustaan. Tuotanto: G.G. Israel Studios, Israel.
22.08.1999

Joellan maailma
(Joella’s Journey)
Dokumentti kymmenvuotiaasta Joellasta, jonka sukupuolen määritteleminen heti syntymän jälkeen oli vaikeaa. Äiti antoi hätäkasteessa nimen Joe, mutta totesi hänet kymmenen kuukautta myöhemmin tytöksi ja nimi vaihdettiin Joellaksi. Tuotanto: BBC.
29.08.1999

Tähtien kosketus
Axa Sorjasen dokumentti suomalaisten kiinnostuksesta tunnettuihin henkilöihin, ja julkkisten palvonnan takaa löytyvästä kaukokaipuusta. Toinen päähenkilö on lapsesta saakka ihaillut Gary Glitteriä ja toinen on vuosia seurannut kiihkeästi Karita Mattilaa. Molempien suurin haave on tavata oma idolinsa ja kuvausryhmä seuraa kummankin tavoitteen toteutumista suureen onneen tai katkeraan pettymykseen. Tuotanto Kinotar Oy.
05.09.1999

Soledad – kaksi kotimaata
Yli 25 vuotta sitten saapui Soledad Chuaqui taiteilija ja äiti perheineen muiden chileläisten pakolaisten kanssa Suomeen. Hän oli tunnettu taiteilija kotimaassaam ja saavutti nopeasti tunnustusta suomalaisten taiteilijoiden parissa. Lapset kasvoivat suomalaiseen kulttuuriin. Kaipuu kotimaahan ei kuitenkaan sammunut. Avioeron ja tyttären kuoleman jälkeen Soledad päätti palata kotimaahansa vuonna 1994. Kahdenkymmenen vuoden jälkeen Chile ei ollut enää samanlainen, mutta ei myöskään Soledad ja vuonna 1997 hän palasikin takaisin Suomeen. Molemmat kotimaat ovat hänelle omalla tavallaan tärkeitä. Suunnittelu Marja-Liisa Pulli ja Airi Valkama. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
12.09.1999

Minun Moskovani
Venäjällä on televisiossa menossa sarja, johon sata ohjaajaa on valmistanut Moskovan äskeisen juhlavuoden kunniaksi oman elokuvansa. Näistä sadasta näemme nyt dokumentit Kultakupolinen Moskova ja Tagankan Tarina.
26.09.1999

Moskovan koulu
Sadat suomalaiset kävivät 50-luvulta lähtien kommunistisen puoluekoulun Moskovassa. Kun asiasta ei koskaan kerrottu julkisuudessa, Moskovan koulusta huhuttiin myyttisenä, salaperäisenä, vallankumousjohtajia valmistelevana laitoksena. SKP:n johdon kielloista huolimatta ainakin yhtenä vuonna 70-luvun alussa suomalaisille annettiin lyhyesti myös aseellista koulutusta. Käsikirjoitus ja ohjaus Reijo Nikkilä. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
03.10.1999

Rahat ja henki
Dokumentti Maija Lehtosesta, joka yli viisikymppisenä yrittää löytää itselleen uutta paikkaa työelämässä. Maijalla on 33 vuoden kokemus pankkityöstä ja kova halu yrittää. Ohjaaja Jaana Puhakka on seurannut Maijan elämää puolentoista vuoden ajan. Dokumentissa piirretään kuvaa paitsi Maijasta myös suomalaisesta yhteiskunnasta ja arvojen muuttumisesta. Tuotanto Ombre Films.
10.10.1999

Paluu Koillisväylälle
Dokumenttielokuva Koillisväylän historiasta, sen löytäjästä A.E. Nordenskiöldistä ja Koillisväylän tulevasta merkityksestä Venäjän ja Euroopan taloudelle sekä toimivan Koillisväylän suomasta mahdollisuudesta parantaa ratkaisevasti arktisten kansojen elämänlaatua. Ohjaus Pekka Mandart. Tuotanto Mandart Entertainment.
17.10.1999

Patriootin kuolema
Dokumentti vie katsojan sodanjälkeisen vakoilun ja hämärän maailmaan. Nuori tutkiva toimittaja alkaa selvittää, mitä vuoden 1946 suuri maanpetosjuttu oikein pitää sisällään. Syytettyjen penkille joutuvat mm. vuorineuvos Petter Forsström, Mannerheim-linjan rakentaja J. Chr. Fabritius ja puhelininsinööri Kai Sundholm. Toimittajan roolissa Ilkka Merivaara, Kuvaus Raimo Harzell. Käsikirjoitus ja ohjaus Marjatta Cronvall. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
31.10.1999

Trans-Siberia
Kanerva Cederströmin dokumenttielokuva unohdetusta maailmasta, matka kahden ihmisen kohtaloihin. Toinen on inkeriläinen matematiikan opettaja Amalia Susi ja toinen moskovalainen kirjailija Andrei Sinjavski. Molemmat viettivät vuosikausia Stalinin vankileireillä. Sinjavski kirjoitti leireiltä kirjeitä vaimolleen, Susi kirjoitti muistelmansa kankaanpalasille, jotka löytyivät hänen kuolemansa jälkeen. Matkalla Moskovasta Vladivostokiin näiden kahden ihmisen kokemukset johdattivat meidät olemassaolon, vankeuden ja vapauden kysymysten äärelle. Tuotanto Kinotar Oy.
07.11.1999

52 kilometriä Kuhmosta
Dokumenttielokuva 17-vuotiaasta Tarja Heikkisestä, joka asuu Kainuussa Euroopan syrjäkylällä. Siellä Tarjan ikäpolvi kasvaa aikuiseksi vain lähteäkseen pois. Kesäinen matka Helsinkiin on ensikokemus suuresta maailmasta, ja se mietityttää Tarjaa. Ohjaus Kaija Juurikkala. Tuotanto Kroma Productions Oy.
14.11.1999

Elämää itsemurhan jälkeen
Marita Hällforsin dokumenttielokuva kertoo itsemurhan tehneiden omaisten surusta, salaisuudesta ja syyllisyyden tunteesta. Kysymys elää vai kuolla ei koskaan ratkaise vain omaa kohtaloamme. Jokainen itsemurha muuttaa omaisten elämän peruuttamattomasti toiseksi. Tuotanto Jörn Donner Productions.
21.11.1999

Musta kissa lumihangella
Anu Kuivalaisen dokumenttielokuva kertoo vankilasta vapautuvasta yksinhuoltajaäidistä. Neljän vuoden tauon jälkeen äiti ja tytär aloittavat yhteiselämänsä taas alusta. Perheen isä on kuollut. Tuotanto Kinotar Oy.
28.11.1999

Se oikea – tarinoita rakkaudesta
Kiti Luostarisen dokumentti rakkauden positiivisesta voimasta. Se kertoo rakastavien parien kautta elämän arvokkuudesta, rakastavien ihmisten arkisesta kauneudesta ja jokaisen ihmisen oikeudesta onneen. Tuotanto Epidem Oy ja Illume Oy.
05.12.1999

Taiteilijaelämää
Lasse Naukkarisen palkittu dokumenttielokuva kuvataiteellisesti lahjakkaan Esa-pojan kohtaamisista värien, eri materiaalien ja ympäröivän luonnon kanssa. Lapsen luovuuden hämmästyttävä monimuotoisuus on ollut tekemisen keskipisteenä. Mihin käsi tai sivellin koskeekin, tuntuu muuttuvan ikään kuin taianomaisesti kiehtovaksi, kauniiksi ja uusia merkityksiä sisällään pitäväksi. Lapsen luonnollista kauneudentajua ja intohimoista tekemistä seurataan Esan elämässä kolmivuotiaasta seitsenvuotiaaksi, kouluun menoon saakka. Tuotanto Ilokuva.
12.12.1999

Liiton loppu
Venäjä vuosisadan lopussa: terrorin tuhoamia kerrostaloja, miliisiratsioita, pakolaisleirejä, sotaa. Mutta myös internetyhteyksiä klassista kulttuuria, uuden suuruuden hakua. Moskovassa, Ingushiassa ja Kaliningradissa kuvattu dokumentti kertoo paitsi maan nykytilasta, myös Suomen ja Venäjän suhteitten kehityksestä Neuvostoliiton lopusta tähän päivään. Tätä puolta valottavat ministeri Max Jakobsonin, tutkija Christer Pursiainen ja kirjailija Hannu Salaman puheenvuorot. Toimittaja Jyrki Saarikoski.
19.12.1999

Köyhien apostoli
Timo Humalojan dokumenttielokuva Veikko Hurstista, koko kansan tuntemasta vähäosaisten auttajasta. Se on kertomus sisäisestä kamppailusta, joka sai alkunsa jo nuorena poikana koetusta voimakkaasta näystä, jossa hänelle ilmoitettiin kerran tulevasta suuresta tehtävästä. Sitä ennen oli kuitenkin edessä raskas maallinen taival, alkoholismi, kuoleman pelko, kunnes lopulta raavas mies nöyrtyy ja mies ottaa vastaan suuren tehtävän. Tuotanto Filmikonttori Oy.
26.12.1999

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä