Ykkösdokumentti 2002

Ensilähetykset vuonna 2002.
Sivua ei päivitetä.

Käy lento joutsenen
Kesällä 2002 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Armi Kuusela valittiin maailman ensimmäiseksi Miss Universumiksi. Tässä dokumentissa Armin sisar, Maaria Rautio, ja muutamat muut aikalaiset muistelevat tuota merkittävää vuotta. Käsikirjoitus ja ohjaus Jarmo Heikkinen. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
06.01.2002

Sinun aikasi auttaa!
Suomen Punainen Risti täyttää 125 vuotta. Se on vapaaehtoisjärjestö, jonka ytimen muodostavat ihmiset, jotka ovat sisäistäneet järjestön tärkeimmän periaatteen, inhimillisyyden ja halun auttaa. Tästä kertovat ohjelmassa lukuisat autettavat ja auttajat niin Pohjois-Savossa kuin Kenian autiomaassa tai Zimbabwen puskissa. Käsikirjoitus ja ohjaus Vesa Saarinen. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
13.01.2002

Tanja kuin lintu
Dokumentti skitsofreniaa sairastavan Tanjan arjesta ja juhlasta. Ohjaus Tom Östling. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
27.01.2002

Tositarinoita Albaniasta
(Biography: Albanian Stories)
Albanian kansan elämä kommunismin rautanyrkin alla oli karua. Aikakaudesta todistaa dokumentin viiden asukkaan vähäeleinen tapa kertoa tarinansa. Kaikesta ahdasmielisestä rajoittamisesta huolimatta tarinat eivät ole pelkästään synkeitä. Niistä voi lukea ihmeteltävää voimaa ja hiljaista huumoria, mikä juuri on pienen ihmisen voimavara vaikeissa oloissa. Tuotanto: Scarabee Filmproducties Nederland BV, Hollanti.
03.02.2002

Maan korvessa kulkevi
Dokumenttielokuva nuorista kulkijoista, elfeistä, jotka ovat vetäytyneet Toscanan vuoristoon hylättyihin vuohipaimenkyliin elämään mahdollisimman ekologista elämää. Yksi elfeistä on suomalainen Anna. Ohjaus Tiina Mazet. Tuotanto Av-torppa.
10.02.2002

Oman elämänsä herra
(Rich and Proud to Be)
Yksi amerikkalaisen yhteiskunnan erikoisuus ovat alle nelikymppiset Piilaakson tietotekniikkamiljonäärit. Raha sinänsä ei tee heitä onnelliseksi. Se on vain ahkeran työnteon sivutuote, mutta se tuo itsevarmuutta, ja moni heistä pitääkin itseään maailman napana. Tuotanto: Doc en stock, Ranska.
17.02.2002

Camp Scott - vaihtoehto vankilalle
(Camp Scott Lock-up)
Tyttöjen väkivallanteot ovat lisääntyneet voimakkaasti myös USA:ssa. Kalifornian oikeuslaitos pyrkii katkaisemaan väkivallan kierteen jo ennen nuorisovankilaa. Ensikertalaisia 12-18-vuotiaita tyttöjä suljetaan määräajaksi eräänlaisille selviytymisleireille, joiden armeijamaisen askeettisissa oloissa tytöt saavat viimeisen mahdollisuuden sopeutua yhteiskuntaan. Edessä on kohtalonhetket, ja monen loppuelämän suunta riippuu täysin leirin antamista henkisistä ja yhteisöllisistä eväistä. Tuotanto: Cabin Films, Winstar, USA.
24.02.2002

Suvun perinne velvoittaa
(Baria and the Big Wedding)
Afrikan itärannikolla sijaitsevien Komorin saarten tytöt viettävät vapaata teinitytön elämää, kunnes aikuisuuden kynnyksellä heitä odottaa järjestetty avioliitto. Mitä tytöt ajattelevat vapaiden prinsessaunelmien musertuessa, kun he eivät voi itse irtautua vuosisataisista säännöistä, ja tulevaisuus on päätetty heidän puolestaan. Tuotanto: La Sept Arte, RTBF, Doc & Co, Ranska. 03.03.2002

Tanssijan toinen elämä
(Colonel Jin Xing: a Unique Destiny)
Kiinalaisen tanssitaivaan kiintotähti on Jin Xing. Tämä menestynyt 33-vuotias kaunotar on elänyt poikkeuksellisen elämän. Vielä muutama vuosi sitten hän oli Kiinan kansanarmeijan palveluksessa oleva mies. Sukupuolenvaihdos oli suuri mullistus paitsi Jin Xiangille itselleen, myös vanhoilliselle kiinalaiselle yhteiskunnalle. Tuotanto: Sunset Presse, ARTE, Ranska.
10.03.2002

Lähdön hetkellä
(Avant de partir)
Pariisin ulkopuolella sijaitsevan hoitokodin asukit ovat tulleet lapsiksi jälleen. Alzheimerista, dementiasta ja psykoosista kärsivien hoitaminen vaatii valtavasti sinnikkyyttä ja pitkämielisyyttä. Monen yksinäisen potilaan tie päätyy laitokseen, minkä ei tarvitse olla itsestään selvästi synkkä tuomio. Tässä hoitolassa ihminen ei menetä ihmisarvoaan edes elämänsä loppumetreillä. Tuotanto: TS Productions, Ranska.
17.03.2002

Rauhaa, ystävyyttä ja kyynelkaasua
Rauhan ja ystävyyden festivaalit toivat Suomeen 12.000 nuorta ja suurvaltojen tiedustelukoneistot. Elokuussa 1962 Helsinki oli kymmenen päivää kylmän sodan polttopisteessä. Toimittaja Olli Ainola.
07.04.2002

Shabat shalom
Dennis Mitzner on 19-vuotias viime kevään ylioppilas. Samalla kun hän miettii omaa tulevaisuuttaan, tietoisuus juutalaisuudesta kasvaa. Mediassa ovat esillä Max Jakobsonin kirjat sekä Israel ja Palestiina. Dennisiä kiinnostaa myös historia. Suomen juutalaiset ovat ainoa ihmisryhmä, joka ei tullut maahamme vapaaehtoisesti, kertoo professori Tapani Harviainen. Pakolaisjuutalaisten kohtalo sodan aikana oli vaakalaudalla. Dennisin isoäiti haluaa siirtää traditiot seuraaville sukupolville. Äiti kääntyi juutalaisuuteen. Mitä se merkitsee? Armeija odottaa. Välivuotena on aikaa etsiä. Käsikirjoitus ja ohjaus Marjatta Cronvall. Tuotanto TV1 Dokumenttiohjelmat.
14.04.2002

Perintönä kurjuus
(Legacy)
Afrikkalais-amerikkalaisen Collinsin perheen neljä sukupolvea on joutunut kituuttamaan yhteiskunnan sosiaalitukien varassa. Vanhemmilla on ollut annettavana lapsilleen perinnöksi vain yhtä synkkä tulevaisuus. Koskaan ei ole liian myöhäistä toivoa parempaa, ja perhe päätti viimein taistella irti kurjuudesta, sosiaalitukien varassa elämisestä, riippuvaisuuksista ja väkivallasta. Tuotanto: Nomadic Pictures, USA.
21.04.2002

Tähtiä Euroopasta
(Stars of Europe: Anita Roddic, Emma Bonino)
Kolmiosainen dokumenttisarja kuudesta kansainvälisesti kuuluisasta naisesta, jotka ovat päässeet huipulle tieteen, politiikan, liike-elämän ja median alalla. Hedy d'Ancona, itsekin entinen ministeri on löytänyt heidät ja selvittänyt syitä, jotka ovat nostaneet nämä naiset ennenkuulumattomaan asemaan.
Osa 1: Body-shopin perustaja Anita Roddick ja Italian entinen EU-komissaari Emma Bonino. Ohjaus Ireen van Ditshuyzen. Tuotanto: TV-Dits BV, Alankomaat yhteistyössä TV1 Yhteistuotannot.
28.04.2002

Tähtiä Euroopasta
(Stars of Europe: Gro Harlem Bruntland, Leena Palotie)
Osa 2: WHO:n johtaja, Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Bruntland ja perinnöllisyystieteiden professori Leena Palotie. Ohjaus Godelieve Eijsink. Tuotanto: TV-Dits BV, Alankomaat yhteistyössä TV1 Yhteistuotannot.
05.05.2002

Tähtiä Euroopasta
(Stars of Europe: Christine Ockrent, Jutta Limbach)
Osa 3: Johtava Belgian ranskankielinen tv-toimittaja Christine Ockrent ja Saksan perustuslaillisen oikeusistuimen puheenjohtaja Jutta Limbach. Ohjaus Suzanne Raes. Tuotanto: TV-Dits BV, Alankomaat yhteistyössä TV1 Yhteistuotannot.
12.05.2002

Rättibisnestä yli rajojen
(Biznis i zik-zak)
Norjalainen muotisuunnittelija ja venäläinen liikenainen perustavat yhteisyrityksen akselille Murmansk-Vadsø. Miten kaksi hyvin erilaista kulttuuria ja toimintatapaa vaikuttaa yrityksen toimintaan? Onko kahdella taustaltaan erilaisella naisella vastassa enemmän hankaluuksia vai kilpailuetuja? Ainakaan päätöksenteko ei aina suju kitkatta, mutta mielipide-eroista huolimatta sopu lopulta syntyy. Tuotanto: Norjan televisio.
19.05.2002

Malexanderin tragedia
(Vägen till Maleksander)
Toukokuussa 1999 Ruotsia järkytti aseellinen pankkiryöstö, joka johti kahden poliisin kuolemaan. Vaikka poliisi oli perillä liigan rikollisista aikeista, joukkio pääsi yllättämään poliisin täysin. Mikä osuus tapahtumiin oli samaan aikaan käynnissä olleella teatteriprojektilla, jossa oikeita vankeja käytettiin avustajina? Kahden vuoden huolelliseen tutkimukseen perustuva dokumentti kertaa tapahtumia ja ulkoisten tekijöiden mahdollista osuutta tragediaan. Tuotanto: Ruotsin televisio.
26.05.2002

Kuningattaren yksityiselämä
(Queen and Country: Private Passions)
Englannin kuningattaren Elisabet II:n yksityiselämä on jäänyt selvästi muiden kuninkaallisen perheen jäsenten tekemisten varjoon. Tässä dokumentissa nähdään kuningatar virka-ajan ulkopuolella, rentoutumassa mieliharrastustensa mm. hevosten parissa ja paljastetaan keiden sanaa hän mielellään kuuntelee. Maataan rakastavalla kuningattarella on myös pilkettä silmäkulmassa, sillä hän saattaa pukeutua valepukuun kävelylle lähtiessään. Tuotanto BBC.
02.06.2002

Äiti Venäjän adoptiolapset
(From Russia for Love)
Mitä adoptointi merkitsee yhdeksänvuotiaalle Olgalle ja seitsemänvuotiaalle Leralle? Kaikki tuttu jää taakse. Julia Ivanovna, filmin tekijä ja adoptiokoordinaattori, pystyy ennen näkemättömällä tavalla valottamaan venäläistä orpokotijärjestelmää. Mutta pääosassa ovat herkät ja haavoittuvaiset lapset. Heidän matkansa muistojen ja menetysten kautta uusiin perheisiin on täynnä hämmennyksen ja hellyyden hetkiä. Tuotanto: Filmoption, Kanada.
09.06.2002

Kolmas ulottuvuus
(Hamsaran-E-Haj-Abbas / Haj-Abbas´wives)
Leskien talo. Elokuvan päähenkilöt, kaksi vanhaa iranilaista naista, ovat saman miehen leskiä. He elävät samassa talossa ja ovat samaan aikaan ystäviä ja kilpailijoita. Ohjaaja Mohsen Abdolvahab. Tuotanto Cima Film, Iran, 2001.
16.06.2002

Karkulaiset
(Runaway)
Teheranilainen turvakoti saa suojiinsa viisi iranilaistyttöä, jotka ovat paenneet kotiensa sietämättömiä oloja. Dokumentti kertoo tarinan Iranin naisista; kuinka he ovat nousseet vastustamaan vanhaa järjestystä ja kuinka nopeasti maa on muuttumassa. Tuotanto Channel Four, Iso-Britannia.
23.06.2002

Bombayn eunukki
(Bombay Eunuch)
Bombayn eunukki on liikuttava kuvaus yhden "eunukkiperheen" selviytymistaistelusta tämän päivän Intiassa. Tuotanto: f for Film, Ranska.
30.06.2002

Luis Miguel Dominguin
(Louis Miguel Dominguin: El Numero Uno)
Härkätaistelija Louis Miguel Dominguin oli legenda jo eläessään. Hän oli yksi kaikkien aikojen parhaimpia härkätaistelijoita ja kuuluisa playboy. Häntä ihailivat niin naiset kuin miehetkin ja hänen lähipiiriinsä kuului Hollywoodin tähtiä ja eri alojen taiteilijoita. Tuotanto: Galatee Films, Ranska.
07.07.2002

Pohjois-Korea
(Welcome to North-Korea)
Hollannin television kuvausryhmä yritti kuusi vuotta saada lehdistöviisumia Pohjois-Koreaan. Virallisia kanavia pitkin viisumia ei hellinnyt, mutta taitavan peitetarinan avulla ryhmä sai luvan matkustella ympäri maata, kolme "paimentajaa" toki seurassaan. Tuotanto: NOS, Hollanti.
14.07.2002

Narrien laiva
(Schizophrenia- the Ship of Fools)
Kuinka pitkälle voidaan mennä ihmisten kiusaamisessa ja nöyryyttämisessä? Hänet voidaan vangita tai lähettää pakkotyöleiriin. Häntä voidaan kiduttaa. Mutta entä hänen mielensä? Miten esim. entisen Neuvostoliiton toisinajattelijat säilyttivät mielenterveytensä, vaikka heidät suljettiin skitsofreniaa sairastavina 5-20 vuodeksi psykiatriseen sairaalaan. Entiset potilaat kertovat elämästään silloin ja nyt. Myös heitä hoitaneita lääkäreitä kuullaan tuon ajan "hoitotavoista" ja siitä miten he suhtautuivat näihin skitsofreenikkoihin. Tuotanto: f for Film, Ranska.
21.07.2002

Talomme Havannassa
(Our House in Havana)
Talomme Havannassa on herkkä kertomus kuubalaisista ideologisen rajan molemmilla puolin. Dokumentti on kuvaus 68-vuotiaan Silvia Morinin ja hänen 38-vuotiaan poikansa, Guillermon, paluusta Yhdysvalloista entiselle kotisaarelleen. Tuotanto: f for Film, Ranska.
04.08.2002

Francisco Boix - kuvia helvetistä
(Francisco Boix - A Photographer in Hell)
Dokumentti espanjalaisen valokuvaajan Francisco Boix'n (1920 -1950) elämästä. Espanjan sisällissota ajoi hänet maanpakoon ja hän joutui, 7000 maanmiehensä tavoin, natsien uhriksi ja päätyi Mauthausenin keskitysleiriin vuonna 1941. Siellä hän työskenteli valokuvauslaboratoriossa ja onnistui, kohtalotoveriensa tuella, varastamaan noin 2000 valokuvan negatiivit ja salakuljettamaan ne leirin ulkopuolelle. Tuotanto: Area de Television, Espanja.
11.08.2002

Lelujen opetukset
(Des jouets pour grandir)
Ranskalaisdokumentti nostaa esille kiinnostavan näkökohdan siitä miten lapset lelujensa välityksellä oppivat kohtaamaan ympäröivän maailman sosiologiset ja kulttuuriset koodit. Tuotanto: ARTE, Ranska.
18.08.2002

Havanna, rakkauteni
(Havanna Mi Amor)
Illan hämärtyessä havannalaiset kokoontuvat televisioidensa ääreen. Köyhyys ja vastoinkäymisetkin vielä kestetään, mutta jos päivittäinen saippuaooppera-annos television rikkoontumisen takia uhkaa jäädä väliin, silloin on jo tosi kysymyksessä. Dokumentti arjen ankaruuden murjomista, elämän pienistä iloista käyttövoimaa etsivistä tavallisista kuubalaisista. Tuotanto: Euro Arts, Saksa.
25.08.2002

Joutilaat
Koskettava ja lämpimän humoristinen dokumenttielokuva (2001) kertoo nuorten miesten pitkistä kesäisistä päivistä, yöttömistä öistä, pakkasenpuremasta pilkkimisestä, joutilaan elämästä päivästä toiseen, vuodenajasta toiseen. Elokuvan nuoret, Lötkö, Hapa ja Bodi ystävineen eivät kuitenkaan ole valinneet elämäntapaansa, vaan Kainuun suurtyöttömyys on heidät siihen ajanut. Ohjaus ja käsikirjoitus Susanna Helke ja Virpi Suutari. Tuotanto Kinotar Oy
01.09.2002

Terrorismin vastavoima
(Tackling Terror)
Maailma reagoi nopeasti New Yorkin terrori-iskuun. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush julisti Yhdysvaltain olevan sodassa terrorismia vastaan. Heti hyökkäyksen jälkeen alkoi kiivastahtinen yhteydenpito terrorisminvastaisen koalition muodostamiseksi. Terrorismin vastaisen rintaman päämaalitauluna al-Qaida -järjestö ja Osman bin Laden. Dokumentissa seurataan vaihe vaiheelta maailman päämiesten, diplomaattien ja asevoimien edustajien sukkulointia Yhdysvalloissa ja Lähi-idässä. Tuotanto: Brian Lapping, Iso-Britania.
08.09.2002

Kaksoistornien romahdus
(How The Towers Fell Down)
World Trade Centerin terrori-iskussa vuosi sitten kuoli yli 5000 viatonta kansalaista. On yhä liian aikaista arvioida teon kokonaisvaikutuksia maailmanrauhalle. Tämä dokumentti tarkastelee World Trade Centerin tuhon teknisiä syitä. Miksi kaksoistornit romahtivat? Tietokonegrafiikka yhdessä silminnäkijäkertomusten kanssa mahdollistaa sekunti sekunnilta etenevän tuhon seuraamisen. Ohjelmassa kuullaan myös talon suunnitelleita henkilöitä sekä romahdusta tutkineita insinöörejä. Tuotanto: Channel Four, Iso-Britannia.
15.09.2002

Saaren vangit
Dokumenttielokuva Suomenlinnassa asuvista ihmisistä. Jokaisella päähenkilöllä on henkilökohtainen suhde tähän ainutlaatuiseen kylään Helsingin etelärannikolla. Toisille se on paratiisi ja toisille pirunsaari. Ohjaus ja käsikirjoitus Anu Kuivalainen ja Maarit Lalli. Tuotanto GNUfilms Oy.
22.09.2002

Reunalla
Dokumenttielokuva viidestä venäläisestä pikkupojasta, jotka ovat eri syistä joutuneet alaikäisille rikollisille tarkoitettuun erikoiskouluun. Koulu on monelle pojalle turvapaikka, jossa he saavat kenties ensimmäistä kertaa elämässään olla lapsia edes hetken, mutta riittääkö se hetki muuttamaan heidän elämänsä suunnan? Ohjaus ja käsikirjoitus Maria Lappalainen. Tuotanto Kinotar Oy.
29.09.2002

Julkisuuden lumous ja kirous
Maineen ja rahan välillä vallitsee liitto. Vaikka kaikki julkkikset eivät ole rikkaita eivätkä kaikki tuntemattomat köyhiä, niin tähän myyttiin uskotaan. Tähän myyttiin uskovat myös ne vanhemmat, jotka kannustavat lapsiaan esimerkiksi misseiksi, iskelmätähdiksi ja urheilijoiksi. Julkisuus aiheuttaa myös riippuvuutta - päätellen eilispäivän julkkisten keinoja kaihtamattomasta pyrkimyksestä takaisin lehtien palstoille. Suhteensa julkisuuteen paljastavat mm. Claes Andersson, Sam Inkinen, Carmen Mäkinen ja Ville Valo. Käsikirjoitus ja ohjaus Arvo Tuominen. T: Yle Dokumenttiohjelmat.
06.10.2002

Koti Suomessa - kallis ja ahdas
Suomessa asumismenot ovat perheiden suurin menoerä ja asunnon maksaminen elinikäinen hanke. Miksi? Toimittaja Paula Holmilan ja kuvaaja Mikko Nurmen dokumentti kertoo syyt asumisen ongelmiin. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
13.10.2002

Evakkolapsena Neuvostoliitossa
(Los Ninos de Rusia)
Espanjan sisällissodan aikana (1936-39) tuhansia espanjalaislapsia lähetettiin sodan kauhuja pakoon eri puolille Eurooppaa. Kolmisentuhatta heistä päätyi Neuvostoliittoon ja monien kohdalla evakkomatka kesti jopa 20 vuotta. He joutuivat kokemaan toisen maailmansodan vieraalla maalla, stalinistisen koulujärjestelmän ja uudet ongelmat palatessaan viimein Espanjaan. Dokumentissa nyt yli 70-vuotiaat haastateltavat kertovat elämänsä dramaattisimmista vaiheista. Tuotanto: Tibidabo Films, Espanja.
20.10.2002

Omalla vastuulla
Dokumenttielokuva (2001) kertoo kolmesta äidistä, jotka etsivät hyvää elämää. "Kaikki hyvin kotona" ei tarkoita naisille vain perhettä, vaan tilaa itselle, työtä, mielenrauhaa ja tasapainoa eri elämänalueiden välillä. Kukin naisista kulkee omaa polkuaan kohti harmoniaa vaihtelevalla menestyksellä. Ohjaus Mia Halme ja Anna Korhonen. Tuotanto Illume Oy.
27.10.2002

Kirjoitan teille täältä maan päältä
Dokumenttielokuva on matka tekijän henkilökohtaiseen historiaan ja tilinteko vanhempiensa kanssa. Ohjaaja käy hypnoosin ja äitinsä kirjeiden avulla läpi lapsuuttaan. Elokuvan tematiikka on moniulotteinen: se käsittelee lapsen ja vanhempien välistä suhdetta sekä kuolemaa että menetyksen katkeruutta. Dokumentissa puretaan vihaa ja etsitään anteeksiantoa. Ohjaus Jaakko Virtanen. Tuotanto Jaakko Ilkka Productions Oy.
03.11.2002

Leipäpuu
Dokumenttielokuva ikäluokan -78 kamppailusta osallisuudesta yhteiskuntaan. 1978 syntyneet helsinkiläiset elivät lapsuutensa nousukauden hyvinvointi Suomessa ja nuoruutensa historian syvimmässä lamassa. Tästä alkoi unelmien ja tulevaisuuden ristiriita, joka saattoi kokonaisen sukupolven aikuisuuden kynnykselle asettaen nuoren saman kysymyksen eteen kuin ennenkin. Kuinka tehdä työtä ja rakastaa? Dokumentti kertoo entisten luokkatoverien erilaisista ja yhteisistä pyrkimyksistä ratkaista elämän suuret kysymykset tulevaisuuden haaveiden kohdatessa karun todellisuuden. Ohjaus Ulla Turunen ja Ilkka Ruuhijärvi. Tuotanto RT Documentaries Oy.
10.11.2002

Ykkösketju
Icehearts-jääkiekkojoukkue koottiin Vantaalla 1996. Joukkueeseen valittiin urheilullisesti lahjakkaita poikia, joilla ei ollut mahdollisuutta harrastaa jääkiekkoa. Tyypillinen joukkueen jäsen on yksinhuoltajan, maahanmuuttajan tai suurperheen lapsi. Perusajatuksena on ”kaikki pelaavat”. Leena Häkkinen, Production House.
17.11.2002

Estelle - Afrikan Tähti
Reilun kaupan laiva Estelle purjehtii tänä vuonna Angolaan. Maahan viedään avustustarvikkeita ja sieltä tuodaan ns. reilun kaupan tuotteita. Näin huipentuu hanke, jota on suunniteltu siitä lähtien kun Estellen varustaminen alkoi, eli 1980-luvun puolivälistä lähtien. Kuvaaja Kari Ahola. Käsikirjoitus ja ohjaus Jyrki Saarikoski. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
24.11.2002

Viidet hautajaiset yhdet häät
Ykkösdokumentti kuvaa viittä leskeä, jotka ovat elämän kolmannessa vaiheessa. Läheisen menettäminen on ainutkertainen kokemus, josta toipuminen kestää kauan. Ohjelman lesket eivät ole nuoria, vain yksi on enää työelämässä. Kolme naista ja kaksi miestä ovat haudanneet puolisonsa ja palanneet arkeen. Miten yksinäinen elämä rakennetaan, kun lapsetkin ovat poissa ja pesä on tyhjä? Löytyykö enää uutta onnea?
Käsikirjoitus ja ohjaus Marjatta Cronvall. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
01.12.2002

Sisu är aina sisu
Ruotsin valtiopäivät päätti 2.12 1999, että ruotsinsuomalaiset saavat virallisen vähemmistöaseman Ruotsissa. Se päivä päätti pitkän identiteettikriisin ruotsinsuomalaisten keskuudessa. Heistä oli tullut osa ruotsalaista yhteiskuntaa, jota he lähtivät leveän leivän toivossa rakentamaan erityisesti 60-luvulla.
Toisen polven ruotsinsuomalaiset ovat sujuvasti kaksikielisiä ja ovat integroituneet yhteiskuntaan melko vaivattomasti. Leijonabaarissa Eskilstunassa ollaan kuitenkin yhä vanhan suomalaisen työväen kulttuurin lumoissa vaikka kaupunkeihin muuttaakin ”Cityfinnejä”.
Käsikirjoitus ja ohjaus Riitta Granath. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
08.12.2002

"Eliitti möhli, kansa maksaa"
Ykkösdokumentti suomalaisesta työttömyydestä - valinnasta jonka poliittinen ja taloudellinen eliitti on tehnyt. Suomi on toipunut laman jälkeisestä massatyöttömyydestä Pohjoismaista kaikkein heikoimmin - miksi? Mikä on mennyt pieleen? Suurtyöttömyyttä ei ole nujerrettu. Työttömyys maksaa veronmaksajille moninkertaisesti lama-ajan pankkitukiin ja Sonera-seikkailuihin verrattuina.
Käsikirjoitus ja ohjaus Ari Lehikoinen. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
15.12.2002

Kylä mäellä
Hämeen ja Savon vanhalla rajalla on 1500-luvulta asti asuttu Hankamäen kylää. Miten kyläläiset ovat sopeutuneet 2000-luvun haasteisiin? Mikä tekee Hankamäestä yhä mieluisan kotikylän, missä halutaan asua ja minne palataan jopa kaukaa ”Länneltä”?
Käsikirjoitus ja ohjaus Eeva Vuorenpää. T: YLE Dokumenttiohjelmat.
22.12.2002

Moro No Brazil
Ohjaaja Mika Kaurismäen rakkaudentunnustus brasilialaiselle musiikille ja samalla kertomus hänen matkastaan halki Brasilian. Tuotanto ARTE, Magnatel TV GmbH, Saksa ja Marianna Films Oy.
29.12.2002

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä